Lekár ma nechce vypísať na maródku
Ahojte, som v 16. týždni a minulý týždeň som bola u lekára na kontrolu. Prosila som ho, ci by som mohla ostať doma, pretože pracujem ako učiteľka v MŠ a mám teraz v triede 20 3-ročných detí, ktoré musím zdvýhať na ruky, obliekať, kŕmiť, dávať na WC...nehovoriac o tom, ze v kuse plaču a už po 3 týždňoch v škôlke sú zasoplené, kýchajú a kašľú ...Je to pre mňa obrovský stres a celý deň mám mokrý chrbát a celá sa trasiem zo stresu.. Tiež musím za prácou dochádzať denne 30 km autom a keď idem domov málokedy sa sústredim na cestu, lebo som max. unavená .Lekár mi však povedal, že som zdravá žena a musím to nejako zvládnuť, že od teraz ešte nemôžem ostať doma. Je to normálne? Čo mu mám povedať, aby ma nechal doma? Nebojím sa o seba, lebo ja to zvládnem, ale o drobčeka, aby som mu neublížila...
@puff22 A este som chcela dodat: je jedno, ci dvihas deti, skatule spisy,.....toto by si robit proste nemala. A nie je v Tvojej naplni prace cely den niekomu vysvetlovat, preco nie.....a zatazovat kolegyne a okolie s pomocou. Bud rada, ze si zatial v poriadku a sup na PN -aby to tak zostalo az do konca !!!!
@bodka13 mozno kedy si vedela kolko zien ma problem otehotnie,aj ja som bola jedna z nich, no nastastie sa nam to podarilo.mozno kedy si bola v podobnej situacie videla by si veci inak.ja som sla na PN hned ako sa objavili dve ciarky...mne je prednejsie moje babo,ako peniaze.tak este tolko k tomu.
@paulinka11 ach jaj 😒 však nevieš nič o mne, nevieš ako a po koľkých rokoch som otehotnela ja 😉 ale písať takéto vety je také jednoduché , lebo však nik iný nemá problém okrem v súčasnosti tehotných kočiek
@bodka13 tak potom teda nechapem,ten tvoj nazor...ked si sama mala problemi ...ved ked sa niekto neciti dobre nech idem na PN aj ked podla teba to nieje tazka praca,lebo potom uz moze byt neskoro. 😒
@paulinka11 treba čítať všetko 😉 , nekonkretizovala som svoj názor na jednu osobu- napísala som ak niekto má naozaj problém tak nech ide na PN, ale ak proste niekto chce ísť na PN lebo však je tehotná a pritom sa cíti ok(poznám takých dosť) no ale predsa sa nebude trepať do roboty, tak to sa mi nepáči 😉
@paulinka11 ....zabudla som dopísať, že aj napriek problémom otehotnieť som pracovala až do odchodu na MD pretože tehotenstvo prebiehalo bez problémov, nebol dôvod ostať doma len preto že "výroba" trvala dlhšie a "čo keby" sa niečo stalo 🙂
musím sa priznať že som nečítala celú diskusiu.chcem len napísať svoju skúsenosť.pracujem v sklade a naťahovanie s ťažkými vecami bol u mňa na dennnom poriadku. Nie na nohách, ale v pokluse, aby som všetko stíhala. Niekedy nebol čas sa ani najesť. U nás sú luxus aj také veci ako rebrík. Kolegyne sa doslova šplhajú po nestabilných regáloch. Keď som to povedala gynekológovi mal na to len jednu odpoveď. Nie ste chorá! Keby chcela každá zostať od začiatku doma, kam by sme prišli! Mám už svoj vek a dieťa bolo vymodlené. Absolútne nemienim potratiť kôli chlapovi ktorý celý život sedí za stolom na riti. Išla som za obvodnou, ktorá má pozná a vie kde a ako robím. Absolútne nemala žiadny problém hneď od začiatku ma vypísať. Radila mi zmeniť gynekológa. čo som aj spravila. A ešte sa čudovala že či by si zobral na svedomie keby som spadla, potratila. Teraz som s gynekologom nesmierne spokojná. Len na záver, kolegyni, ktorá chodí k tomu istému môjmu starému gynekológovi kázal aby sa šetrila, lebo je ponaťahovaná a že keď sa jej raz natiahne maternica môže sa s dieťaťom rozlúčiť a odporučil jej zmeniť zamestanie a to ani nie je tehotná! takže určite vedel že moja robota nie je ok. Ale pn je pre neho zbytočné papierovanie naviac .....
@bodka13 prepac,ale myslela som ze toto forum prebieha tak ze zena,dievca chce vediet iny nazor a polozi otazku....nato sa ostatne k tomu vyjadria...ale ty si to rozpisla vseobecne na vsetky zeny kt.chcu ist na PN....neslo o to napisat nazor osobe kt.otazku polozila???
@paulinka11 neviem či si ítala úplne celú diskusiu, podľa reakcií mi vychádza že nie ...moja prvá odpoveď smerovala priamo k nej a postupne sa diskusia aj od ostatných prispievateliek posunula aj do všeobecnej roviny , dokonca k porovnávaniu tehotenstiev v určitých obdobiach(teraz a pred x rokmi ) 😉 tak preto sú tie posledné príspevky viac všeobecné
@bodka13 mne stacili si precitat tvoje 3komentare.. 🙂
@paulinka11 tak to ti bohužiaľ unikla celá podstata diskusie a mnohé diskusie končia práve na nečítaní od začiatku 😉
Ja sa znova zapojím do diskusie - dnes zial pribuda aj takých zamestnaní, kde je neustály tlak, stres, psychické napatie......dnes to mnohí doktori už chápu - vedia, ze tehotenstvo netrvá roky (ako spomínané invalidne dochodky...)....
a nemaju problém mamičkám pomoct - ved sami vedia, ake tazke je donosit v poriadku. Ja mam prácu psychicky náročnú, ak by som otehotnela okamžite sa dávam opat na PN, a nie preto, ze sa mi robit nechce. A ano, urobila by som to koli tomu, ze co ak.....potom budem plakat ja a nikto iný ! Proste by som minimalizovala riziko vplyvu na minimum.
@bodka13 prepac ale tebe asi uniklo co som ti tym chcela povedat...niektorym ludom skratka po lopate....dana tema a tvoje prve 3komentare mi stacili...na spravenie si nazoru...to je vsetko. uz nemam chut ti to pisat,lebo ocividne to nechapes.
odporucam dotycnej kolegyni, ktora nepovazuje pracu ucitelky v materskej skolke za rizikovu, nech si precita najlepsie zahranicnu literaturu k teme infekcne ochorenia v tehotenstve - hlavne tie, ktore prenasaju male deti (napr. CMV) a potom sa vyjadruje k diskusii
@cenculinka chcem sa spýtať ako to je s tým prenesením pn-ky od obvodného ku gynekológovi, veľmi tomu nerozumiem. ďakujem za radu
okamzite, obratom, vymen lekara a daj sa vypisat...neokladaj to, vypis si tlacivo o uzavreti zmluvy s nim, vyber si lekara, najlepsie doporuceneho, ktory s tym nebude mat problem
http://www.sme.sk/c/3707094/zmenit-lekara-je-mo...
@janislava15 uf uz si to velmi nepamatam ☹ obvodak mi ju k 30.4.ukoncil a lekarka ma od 1.5.vypisala s novou diagnozou.tusim to bolo tak ale to ti lekar poradi ako sa to robi
ahojte...potrebujem poradit...som ucitelka v materskej skolke...19 deticiek, plno bacilov a este k tomu mam ekzem som silny alergik no prostredie je pre mna zabijak...som tehotna a aj preto som poprosila doktora gynekologa o pn..ten mi dal odporucanie a pn mi musi zevraj vypisat moj obvodny...a odvtedy mam velke problemy prehadzuju si ma ako horuci zemiak moja obvodna mi nechce dat pn lebo zevraj budem mat velke problemy so socialkou zevraj socialka nerada vidi ze pn pre tehu vypisuje obvodny z toho dovodu mi dala pn s diagnozou ekzem...budem musiet chodit na posudkove a ked sa mi zlepsi okamzite spat do prace...moj gyn. tvrdi ze mi moze dat pn max na dva tyzdne zo zakona viac zevraj nemoze...a moja obvodna mi zasa tvrdi ze ma klame a moj gynekolog zasa ze klame obvodna...ja som uplne uz zufala...a nechapem uz nicomu, naco si platim zdravotne poistenie ked je to tak ako to je...dokonca moj zamestnavatel mi sam navrhol pn v tehotenstre lebo vie aku mam slabu imunitu ako sa tam stresujeme a ze to pre mna a babatko bude lepsie...a lekari mi robia problemy...kto ma vypisat pnku...gynekolog ci obvodny...pomooooooc ☹ ☹ ☹ ☹
@mimka87
a co je obvodnu lekarku do toho, ze preco chces byt PN? ona vyplaca tie davky alebo co? prvykrat pocujem, ze socialka nerada vidi, ze su PN z dovodu tehotenstva, ja mam v papieroch hroziaci potrat a moja obvodna sa ani neopovazila protestovat, ved ja som dobrovolne doma, ja sa dobrovolne oberam o penaize, neoberam nikoho ineho, ale som v klude doma...., nerozumiem tomu!!!!
som zufala fakt...som na pnke ale s ekzemom...zlepsi sa mi ...a putujem do prostredia plneho bacilov nervov stresov chorob...a mala v odporucani napisane len ze som ekzematik a alergicka a preto mam ist na pn z dovodu rizikoveho prostredia...a zervaj toto musi riesit gynekolog ...a gynekolog zasa ze zo zakona moze dat max. ma 2 tyzdne pn...tiey neviem co im vadi...o co im ide...neviem ci chcu peniaze ci co...
Inac nechapem ze ked chcete byt na PN, preco proste nejdete za lekarom s nejakou flaskou a normalne ho nepoprosite a neverim ze by vam tie PN nedal...proste opravnenost PN v tehotenstve len koli tomu ze mate tazku robotu je taka otazna, ale vzdy sa da s kazdym dohovorit, nez sa v uvode s kazdym lekarom ihned povadit a potom sa cudovat ze vas nechce dat na PN.
@gagik skor je to tak ze obvodna sa hneva na gynekologa ze ma on nevypisal zevraj oba nie je opravnena vypisovat pn pre tehotenstvo cize aj keby som zrazu nedajboze mala hroziaci potrat tak ma obvodna nevypise lrbo zevraj to ma robit gynda tak ma dala ako pn kvoli ekzemu lebo to sa jej tyka a moje tehotenstvo sa jej zevraj netyka ze ja mam svojho doktora na to a ten doktor zasa tvrdi ze moze max. Na dva tyzdne zi zakona ...tak neviem coho sa boji moja obvodna ci nedostavaju nejake premie potom abo co...netusim preco sa jej moje tehu netyka aj keby bolo rizikove ...
@mimka87 no pospravnosti by ta koli tehotenstvu naozaj mal vypisat gynekolog, alebo by mal na vymenný lístok napisat tvojej obvodnej že doporučuje PN pre napr. hroziaci potrat. No a je blbost ze mozes byt PN max.14 dní, PN možes byt kym nepojdes na matersku. Ja by som mu dala normalne nejekú flašku, slušne ho poprosila o tú Pn-ku, alebo by som dala tej obvoďačke niečo, nech ti da tu PN napr. koli tomu ekzému co najdlhsie.A hlavne sa s nimi nevadit.
@mimka87 ahoj, ja som tiez vypisana cez obvodneho na odporucanie gynekologa...ked idem ku gyekologhovi, tak mi da na papieri napisane doporucenie pre obvodneho a ten mi na zaklade toho odporucania kazdy mesiac predlzuje marodku.... Este som mala aj kontrolu zo socialky a ked ten pan videl, ze som vypisana ako tehotna, tak ja som my este aj povedala, ze je to kvoli praci a ze som robila predavacku v obuve a ze krabice a bla bla, tak mi len povedal, ze aha ved to je potom jasne....netreba ohrozovat babatko...
Tak to skus nejako takto, ze ti bolo povedane a poradene takto...mne tiez moj gynekolog povedal, ze by ma nemam vypisat, lebo som OK, ale ja som ju na to povedala, ze ked potratim alebo sa mi nieco stane, ze kto si to zoberie na statist, tak povedal, ze uz z ludskeho hladiska ma vypise...trosku pritlac, je to tvoje dieta a ono sa nemam na koho spolahnut, len na teba....
@mimka87 mna tiez nechcel vypisat gynekolog, vraj moze len na max 2tyzdne ked chcem, ale az do nastupu na MD nemoze. Vraj maju strasne ofuky a kontroly zo SP. Kebyze vsak idem na hospitalizaciu na 3 dni tak je kryty a moze ma vypisat. Nakoniec ma vypisala obvodna a bez problemov, dg mam tehotenstvo, idem tam raz za mesiac, na zaciatku mi byvalo velmi zle, teraz mam zasa problemy s krcovymi zilami, som doma od aprila. Tiez mi vraveli vsetci "mudri" ze mam gynekologovi "nieco" dat a potom ma bypise, ale ja nie som ten typ, potom by som tam nevedela uz chodit 🙄
@macka23 dakujem dievcata...ano aj moj gyn. Mi dal lekarsku spravu kde ma odporucil na pn kvoli infekcnemu prostredie zdvihaniu deti slabej imunite a ekzemu co vsetko ohrozuje babo vobec s tym nemal problem len skratka problem je aj dostat tu pnku od obvodnej ...teda ani jeden ani druhy s tym radsej nechcu nic mat musia mat vazne fukoty zo socialky... mam na to odporucanie len mi obvodna nechce dat pn pre tehotne ale ako pacient s ekzem co znamena ze o mesiac som spat v skolke ak sa zlepsi hoci gynekolog nariadil dlhodobo kvoli prostrediu....ta tak....uz nejal bude ...vdaka za rady ;)
V dnesnej dobe su niektore mamicky az priliz precitlivele a na moj vkus sa az priliz casto a zbytocne nechavaju vypisovat na PN.
@something jedno, dve deti dieťa nieje dvadsať detí, ktoré treba dvíhať každú chvíľu( len na wc každých 30 minút u tých 2-3 ročných...) nehovorím ešte o obliekaní v zime ked ich obliekame aj pol hodinu. a následne vyzliekame pol hodinu po príchode z pobytu vonku... a ranné podávanie na ruky od rodičov, čičíkanie cez deň. Na BZOP tuším sme sa o tom bavili že v takej mš býva v decibeloch denne aj viac hluku ako na stavenisku, to je tiež v pohode , že ? :D kto nezažil nevie

@puff22 ja by som mu dala podpisat papier,ci si berie za zodpovednost,ked dostanes nejaky virus,alebo inu infekcnu chorobu a ohrozi to tvoje dieta..skus sa spytat ci ti take potvrdenie da..a ak nie,nech ta laskavo vypise,pripadne zmen lekara,alebo skus obvodnu a vysvetli jej o co sa jedna..Ja som robila v banke a uplne v pohode som pri papieroch sedela az do 8 mesiaca tehotenstva..ale s chorými detmi by som absolutne neostavala v kontakte,navyse ked su take male,je tam kopec nervov a stres,zvlast ked si teraz precitlivela..a este ich aj dvihat ,to tiez chapem..Tehotenstvo nieje choroba,to je pravda,ale su jednoducho zamestnania,ktore priamo vplyvaju ,alebo mozu vplyvat na zdravy priebeh tehotenstva a je lepsie sa im vyhnut..bacili sa daju nachytat hocikde,to je tiez pravda,ale nie sa im zamerne vystavovat..Drzim palce a urcite to pories s tym lekarom,ja by som trvala na PN 🙂