icon

Mám dopredu oznámiť PNku v tehotenstve?

12. okt 2020

Ahojte. Nakoľko som tehotná a so šéfom som sa dohodla, že mu dám dopredu čo najskôr vedieť, keď budem končiť, no mali sme medzi sebou menší konflikt a ja som sa z toho dôvodu rozhodla ísť na pnku. Nie hneď, ale cca o 2-3 týždne. Nechcem byť sviňa a povedať mu to deň predtým, ako na pnku nastúpim. Viem, že som v ochrannej lehote, no chcem sa spýtať či tým, že mu to oznámim dopredu mi predsalen nehrozí žiadne riziko vyhodenia/nižšieho platu a pod? Nevyznávam sa v týchto veciach, preto by som bola rada za radu od vás, skúsenejších, ktoré s týmto trebárs skúsenosti majú 🙂 ďakujem.

denden77
12. okt 2020

podla mna je totalny nezmysel ohlasovat, ze o 2-3 tyzdne pojdes na PN, nakolko je z tejto info. evidentne, ze je to ucelovka a nie zdravotny problem 🤷‍♀️

makova333
12. okt 2020

to odkedy sa praceneschopnost (okrem planovanych operacii) ohlasuje vopred?

nely1704
12. okt 2020

Urobila by som kompromis - 3 týždne dopredu určite nie ale aby to bolo fér aj z Tvojej strany tak pár dni dopredu určite. Záleží aj od pozície, či si ľahko nahraditeľná alebo na Tvoj post je problém nájsť človeka

autor
12. okt 2020

@denden77 ja som už prednedávnom spomínala, že keď bude takáto situácia s covidom, aká momentálne je, doktorka trvá na tom, aby som išla na pnku... povedali mi, že je to pochopiteľné, čiže predovšetkým by bol toto môj dôvod odchodu.

autor
12. okt 2020

@nely1704 človeka hľadať určite musia, moja práca bude z časti stáť, práve preto nechcem spraviť to, že odídem zo dňa na deň. Nie kvôli šéfovi, ale skôr kvôli kolegom, pretože by som im rada niektoré veci vysvetlila. Nechcem to urobiť typu poraďte si sami... oni zato nemôžu a šéfa zaujímať nebude, že nikto o tom nemá dostatok informácií, proste to budú musieť spraviť.

nely1704
12. okt 2020

Ak máš kolegovcom niečo vysvetľovať a niečo ich učiť tak si myslím, že ten týždeň dopredu je fajn.

ckatka
12. okt 2020

Záleží ako veľmi si /chceš byť pravdovravna. Ja osobne som.clovek, ktorý radšej povie aj nepríjemnú pravdu do očí, ako by mal klamať, a uz je na príjemcovi ako sa s informáciou vysporiada. Nechcem učiť svoje dieťa ze klamať je nesprávne, a zároveň volať ku doktorke ze som neprišla lebo som ochorela a pritom som len zabudla. (Príklad).
Takze, dve veci. S akou diagnózou by si šla na pn? Je ti reálne niečo?
Ja by som na tvojom mieste (ak mám, resp hrozí mi nejaký problém) šla za šéfom a povedala mu ze mam.nejaky problém a JE MOŽNÉ že odídem skôr napríklad.na rizikové, pripadne spomeň že ti hrozia nemocnicou alebo čo... Nemôže ti nic pokiaľ si už v práci písomne tehotenstvo oznámila...
Alebo (ak.teda nie.si.s klamanim okej) mu normálne povedz ze sa necítiš dobre a stres ti škodí a záleží ti na bábätku a nemozes pokračovať v takomto prostredí.

autor
12. okt 2020

@ckatka Práve to, že taktiež klamať nechcem a kľučkovať... tým pádom ani zo dňa na deň ostať doma s tým, ako mi je strašne zle a že sa už viac v práci neukážem.
Stres, cestovanie do práce, mám dosť veľké bolesti chrbta a celý deň sedím v práci na stoličke, čo mi tiež veľmi neprospieva, situácia, ktorá sa momentálne rieši a môj šéf ju absolútne nedodržiava - chodí na oslavy, súkromné žúrky, bol už aj lyžovať, dovolenky a aj keď nie som z tých citliviek, ktorá covid berie ako tragédiu, tak jednoznačne sa dobrovoľne ani tomuto riziku nechcem a nebudem vystavovať...
Takže toto všetko je dôvod prečo by som doma ostala.
Doktorka mi sama od seba navrhla pnku už dvakrát (hlavne kvôli každodennému cestovaniu hodinu do práce a hodinu z práce). Nebude to z mojej strany výmysel, že prídem k doktorke a začnem si vymýšľať milión hlúposti, prečo by ma mala vypísať na pnku. Toto sú fakty, ktoré vnímam a nemám problém povedať na rovinu či doktorke alebo šéfovi. No taktiež chcem vedieť či nie som nijakým spôsobom ohrozená. Lebo v mojom prípade sa neraz potvrdilo, že byť úprimná sa v dnešnej dobe neoplatí 🙂

ckatka
12. okt 2020

Rovnako ako ty som od začiatku tehotenstva na pn. Mam veľmi podobné dôvody...hodina do prace mhd v rusku (za mňa nie, chvíľu si do toho dýcham a.vyletia mi pulzy aj tlak), medzinárodný kolektív služobky letiska, x pozitívnych kolegov od marca...práca zahŕňajúca behanie po stavbe a pod...
Čiže ani som neriešila nejaké preradenie...mam fyzicky problém sa.tam dostať.
V mojom prípade navyše ale je to tehotenstvo po operáciách a mnohých neúspešných zákrokoch...po 35ke...takze práca je naozaj to posledné, čo ma trápi.

autor
12. okt 2020

@ckatka No o dýchaní v rúšku ani nevravím, som KO. Ledva zvládnem jeden nákup v obchode, nie to byť celú cestu do práce v ňom, takže ti úplne rozumiem. Ja síce cestujem v aute, ale práve teraz ako som tehotná sa mi stali už dve situácie, kedy som skoro bola účastníkom nehody (nie mojou vinou) a veru že aj vtedy som si povedala, že mám už toho dosť... v aute sa mi čím ďalej horšie sedí, chodím v čase, kedy sú najväčšie zápchy, takže mám dosť. Tiež som rada, že sa mi konečne poradilo otehotnieť, čo mi doktori dávali malú šancu, vyzerá, že bábätko je zatiaľ v poriadku a nerada by som si to pokazila presne takýmito vecami, ktoré môžem eliminovať.
V podstate som sa to tu snažila vydržať len kvôli kolektívu a kvôli tomu, že v minulosti bol môj šéf ku mne veľmi zhovievavý a keď bolo treba, takmer vždy mi vo všetkom vyhovel, no po dlhom uvažovaní som si uvedomila, že v tomto stave musím myslieť na SEBA, BÁBäTKO A NAŠE ZDRAVIE. Takže presne to je dôvod prečo nechcem odísť zo dňa na deň, ale ani zbytočne to naťahovať a ostávať až do materskej.
Ďakujem za názor, vidím, že ty budeš mať o cca mesiac skôr bábätko, tak sa držte a prajem veľa zdravia🍀🙂

ckatka
12. okt 2020

Btw...presne z dôvodu že v aute mi je zle a dlho a otrasy a tak ďalej......stále jazdím do mesta skútrom. Pre niekoho nepochopiteľné ale pre mňa často jediná prijateľná možnosť ako sa dostať napriklad na poradňu...

m_o_n_c_a_k
13. okt 2020

Ja som mala v prvej vlne konflikt so šéfom pretože si nevážim, že som svoje dieťa 9 ročne nechala s opatrovateľkou. Mala tam ešte kolegyninho syna a mojej robil zle. Neučil sa dostatočne ako mali a mala mi z toho všetkého začala byť v strese a bolelo ju bruško. Tak sme dali Hylak že možno niečo zjedla. Potom som sa malej pýtala a všetko mi povedala. Netrebalo mi veľa a odchádzala som s nou k doktorke. Potvrdilo sa mlaa bola v poriadku a dokina povedala, že je to zo stresu. Ešte v ten deň som volala ze už neprídem. A to som bola vedúca výrobného strediska a logistiky. V ten deň bol akurát šéf na mňa ešte aj hnusný. Tak som ostala na pandemickej. Nevedia si ta vážiť, prečo by si si mala vážiť ty ich. Každý je nahraditelny. Síce za mňa ešte normálnu náhradu nenašli, ale šéf sa nezmenil. Ostala som ešte na pandemickej aj tehotná, pretože som mala konečne kľud a čas na liecbu. Neibetuj tehotehotenstvo a dieťa kvôli nejakej práci. Ja som tiež vždy bola fér a iba sa to využívalo. Kolegovia to pochopia, si tehotná pre boha. Ide o teba a o bábätko. A keď jednoducho povieš ze už doktorka trvala na tom, kvôli tvojmu zdravotnému stavu nikoho klamať nebudeš. Nikomu sa spovedať nemusíš, či je to kvôli tomu alebo tomu. Asertivne môžeš povedať a použiť kúzlo opakovacieho panáka, zo zdravotných dôvodov na tom doktorka už trvá a ja nie som ochotná riskovať. Aj keby to malo byt len pár dní. Nepoznám tvojho šéfa, ale ľudia často ukážu svoju pravú tvár keď im nateka do gatí. Takže veľmi by som sa na jeho ústretovosť nespoliehala. Ja hovorím z vlastnej skúsenosti. Mne volala personalista že zvyšnú dovolenku mi nemôže preplatiť, že si ju mam vybrať medzi materskou a rodičakom. Ha ha ha a by ma mohli vyhodiť.?!?!?!? Ja som spadnuta z jahody???? Nie každý okolo nás je taky poctivý ako my samy. Tiež som vždy všetko robila pre firmu a kolegov a zamestnancov nehľadiac na seba. No už sa rozhodni ako chceš, tak aby si to nelutovala z jednej či z druhej strany. Ale myslí hlavne na seba. Kolegovia prácu budú mať.....co pôjde o týždeň skôr alebo neskôr, či to ohlásis skôr, alebo neskor.
Jeminenku to bude príspevok ako román 😂.

autor
13. okt 2020

@m_o_n_c_a_k Haha, zlatá , pekne si sa rozpísala😀 ale ďakujem.
Veď to, že ja som taká trubka, stále beriem ohľad na druhých, stále rozmýšľam či tým druhým neuškodím a pritom ako uškodil šéf mne a že vôbec nehľadal nejaký kompromis, iba jasné NIE, pritom vedel v akej som situácií, že čakám bábo a nejaké veci proste vyriešiť musím a ide to len za jeho pomoci, no tej som sa nedočkala. V nervoch som mala chuť rovno do telefónu mu povedať, že už ma v práci neuvidí, ale nakoniec som sa ukľudnila a zrazu to chcem povedať v predstihu 😀. No ako som povedala, nie kvôli nemu. Čo som sa dočítala, vyhodiť ma nemôže ani keby mu to poviem dnes a idem až o 3 týždne na pnku.
Inak popravde aj ja som otehotnela po viacerých pokusoch až keď som mala 2 týždne pokoj od roboty.
Tak uvidím ako si poradím. Jeden môj šéf je super, ústretový a pristúpi na každú pomoc, dokonca veľmi mi pomáha, odbremeňuje ma od práce, lebo sa nemám namáhať a stresovať - to je obraz toho, že keď mal tehotnú ženu, asi si aj ju vážil. 
Zato druhý mi to vynahrádza a keď som mu na začiatku povedala, že nemôžme rátať s tým, že tu ostanem do 6. týždňa pred pôrodom (s čím on automaticky počítal) lebo sa môže nedajbože ale čokoľvek stať, tak povedal, že predsa tehotenstvo nie je choroba a prečo by som mala ostať skôr doma. Ľutujem jeho ženu, keď bola tehotná, že asi musela robiť všetko, lebo ,,veď chorá nebola".

m_o_n_c_a_k
13. okt 2020

No tu sa ukázal jeho charakter. Ach hrozne... Urob tak ako ti svedomie dovolí, ale ber ohľad hlavne na seba a bábätko 😊.
Ja som bola presne taká istá a často v súkromí som taka ešte stále. V práci už len tak ako sa kto správa ku mne. Sú ľudia čo by dali aj seba, k takým sa správam s rešpektom a úctou, a potom sú sebci.... Tak som ochotná často urobiť kompromis, ale pokiaľ to vyhovuje aj mne. Nie som ochotná sa pri takýchto ľuďoch už obetovať. Potom len využívajú a zneužívajú. Tak urob aby si nemala výčitky, lebo nie my s nimi budeme žiť, ale v prvom rade pozeraj na seba. Aby ti tie 2 týždňe tam ešte nezneprijemnoval.

autor
13. okt 2020

@m_o_n_c_a_k no po dnešnom (teraz) rozhovore s nim, som sa rozhodla, že predsa len budem myslieť len na seba a bábätko a trošku im síce narobím komplikácie mojim neplánovaným odchodom, ale hold, bude to tak najlepšie pre všetkých. Lebo skutočne je to sebecký človek, ktorý pozerá len na seba, svoje zisky a jeho spokojnosť...
Ďakujem každopádne, si zlatá 🙂 držím palce s bábätkom, veľa zdravíčka

m_o_n_c_a_k
13. okt 2020

Tak aspoň si sa rozhovorom uistila že je to sebec a nemusíš mať výčitky. Tiež držím palce nech vám všetko dopadne dobre a veľa zdravíčka prajem. 😊