icon

Musím stále len ležať?

rebekamarcusko
1. jún 2015

Ahoj koceny,mam taku mensiu otazku,kedze moje 1.tehu bolo uplne bezproblemove a porodila som dva dni pred terminon,aj porod bol bezproblemovy,proste uplne vsetko bolo v poriadku.no a teraz som 25.tt. vo stvrtok,mi dotorka povedala,ze som pootvorena na spicku prsta a krcok mam 2,5cm. povedala,ze ak sa nebudem setrit tak si ma tam necha a pri hociakych komplikaciach mam prist,predpisala mi magnesium a klud.rezim.odvtedy len lezim hore nohami,kazdy den je niekto pri mne aby som sa nenamahala s dvojrocnym syncekom,nedvihala ho na ruky neupratovala,atd. Ale chcela by som ist so synom aspon tu za dom sadnut na lavicku,ale ak to ublizi babatku,tak ostanem radsej doma. chcem sa opytat vas mamiciek,ktore s tymto mate skusenosti,ze co mozem a co nie,fakt nie som zvyknuta cele dni lezat,predtym ako sa mi toto stalo,som stale nieco robila(asi mi to aj dopomohlo k tomuto stavu ☹ ) Prosim poradte,ze ci je to az take zle. 🙂 dakujem vopred za kazdu odpoved 🙂

terezka1947
1. jún 2015

@rebekamarcusko mne lekar povedal,ze otvaranie sa neda "ovplyvnit"...jednoducho sa zena otvara 😒
to by vraj musela velmi,velmi tazko robit,aby fyzicka namaha bola pricinou...tak neviem
aj ja som mala prve tehu ok...nic problem nebol
druhe som sa otavra asi v takom tyzdni ako ty..aj ma chcel poslat lezat-pre istotu,ale kvoli mladsiemu synovi som nesla...snazila som sa setrit-ale jasne,ze sa to aaaaz tak nedalo...a bola som pripravena ist do nemocnice,keby sa to otvaranie zhorsilo
takze keby som to mala brat podla seba a poradit ti-nemusis iba lezat,normlane funguj...ale snaz sa aj viac lahnut cez den a pokojnejsie funguj aj v domacnosti

:

rebekamarcusko
autor
1. jún 2015

@terezka1947 no vsak prave,ze lezat sa stale neda.... ale odpocivam viac ako predtym,odvtedy neupratujem,upratuje mi mama,vcera som akurat navarila,lebo som dostala neskutocnu chut na kolozvarsku a nikto iny ju robit nevie :D troska som vcera aj pozametala a predtym som si pospala dve hodinky,syncek bol s tatinom pri jazere a ja som odychovala.tak snad sa uz otvarat nebudem. a ty si porodila na termin?alebo aspon priblizne v okoli terminu?

laurika26
1. jún 2015

@rebekamarcusko ahoj, mňa pri druhom tehotenstve, tiež doktorka "motivovala" nemocnicou, ak sa nebudem šetriť. Tak som sa šetrila, ale neležala som celé dni, išla som aj s malým vonku, ale stále som mala pri sebe niekoho, aby som ho nemusela dvíhať (mám mladších bratov a sestry, takže mi boli dosť nápomocní). Ja som takto pred 3 rokmi bola síce už v cca 28. tt., ale ešte som si aj odšoférovala a iné, nie ťažké práce som robila. Ty sa musíš pozorovať ako sa cítiš, či ti bruško netvrdne a pod. podľa toho oddychuj koľko potrebuješ. Porodila som v termíne, resp. 2 týždne skôr, ale to som sa ešte zmestila do riadneho termínu 🙂

rebekamarcusko
autor
1. jún 2015

@laurika26 tak som rada,lebo konecne je vonku krasne,tak to chcem vyuzit,ved troska slnka na lavicke mi neuskodi,si myslim a citim sa pomerne dobre 🙂

lafamme
1. jún 2015

ja som sa otvárala od 29. kontrakcie každé pol hodiny, ani magnézium mi nepomáhal, aj keď som nič nezdvíhala, 2 krát som bola v nemocnici, krčok som mala ani nie 0,5cm, povedali mi, že som mohla kľudne porodiť aj doma, lebo som 1.porod malý rýchly, jedna pani tam ležala 7 mesiacov, rodila som deň po termíne, aj keď som na monitore nič nemala, doktor neveril, že rodím 😉 celkovo aj s bolesťami 4 hod., takže podľa toho či máš aj časté "pichanie" to záleží. jJa som mala bolesti aj pri sedení.

rebekamarcusko
autor
1. jún 2015

@lafamme ja nemam vobec bolesti,niekedy ma na vecer chyti tvrdnutie bruska,ale nie je caste.

lafamme
1. jún 2015

@rebekamarcusko myslela som to tvrdnutie, lekár mi hovoil,ž e ak ho mám menej ako 10 krát za deň je to ešte ok.

maminecka2
1. jún 2015

Ahoj, mala by si sa spýtať lekára ako to myslel, ci kľudový režim- teda nenaháňať sa, nebehať, nedvíhat, nevysávať apod. alebo naozaj kľud na lôžku bez pohnutia 24 hod. Mne v 26. tt začalo tvrdnúť bruško, kázala oddychovať a Mg, väčšinu dňa som ležala ale malého som obliekla, bola na malej prechádzke a pod. velmi ľahké činnosti, ostatne robila sestra. A po 2 týždňoch krčok skrátený o 1/3, zvnútra sa začal otvárať, doktorka zhrozená, chcela ma poslat do nemocnice, ale kedže som zdravotník a poznám rizika tak to so mnou riskla, odvtedy absolútne nič, len pokoj na lôžku. Aj pri minimálnom pohybe mi tvrdlo bruško. Raz som bola na krv kvôli ŠŽ, neurobilo mi to dobre, ked som to spomenula v poradni, tak mi aj návštevu endokrinológa zakázala, uz len telefonicky. Jedine v 32. tt na štedrý den som sa trochu motala v kuchyni, inak naozaj 10 týždňov len gauč a tablet, kniha v ruke. A k tomu megadavky Mg až do 36. tt.
Ja by som zbytočne neriskovala, za život dieťatka to nestojí. Ale nechcem Ťa strašiť, radšej zavolaj doktorovi a ak mal na mysli len ležať tak potom ozaj NIČ. Stale lepsie doma ako v nemocnici a este prípadne dolu hlavou.
Inak sme to potom doklepali uplne super, rodila som 8 dni pred termínom. Ked mi dovolili v 36. tt vstať som sa skoro zbláznila od štastia.
Držím palce.

rebekamarcusko
autor
1. jún 2015

@lafamme tak 10krat ho nemam 🙂 mozno tak 5-6krat za den ho citim

rebekamarcusko
autor
1. jún 2015

@maminecka2 no ja sa budem setrit asi najviac do dalsej kontroly,tu mam buduci utorok a uvidime ci povie doktorka. 🙂

maminecka2
1. jún 2015

@rebekamarcusko držím palce. Veď keby niečo vždy môžeš ist skôr.

rebekamarcusko
autor
1. jún 2015

@maminecka2 vsa jasne,mam aj osobne tel.c. tak popripade jej zavolam 🙂 len nechcem ju obtazovat

maminecka2
1. jún 2015

@rebekamarcusko No, aj ja som taka ze nerada niekoho otravujem, ale na druhej strane ked to beriem ako to vnímam ja tak ju určite nebudeš obťažovať. Radšej jeden telefonát navyše ako potom riešiť problém ktorému sa mohlo predísť.

rebekamarcusko
autor
1. jún 2015

@maminecka2 no jasne,to mas pravdu 🙂

vedorka
1. jún 2015

ahoj, si vo velmi zlych tyzdnoch, ja som mala tiez rizkove... ak sa ti spusti porod, je velka sanca, ze mrnus nemusi byt cely zivot ok. a za to nic nestoji. vydrz, da sa to kludovym rezimom a Magneziom hodne ovplyvnit. ja som vydrzala az do 40tt a kamoska do 38tt a to bola na jeden prst od 20tt. osobne by som radsej visela dole hlavou niekolko tyzdnov ako netopier, nez si neskor nieco vycitala...

rebekamarcusko
autor
1. jún 2015

@vedorka jasne to mas pravdu,nechcem nic riskovat.

terezka1947
1. jún 2015

@rebekamarcusko porodila som v termine 😀 ...svojom 😀 lekar mi tvrdil,ze este vydrzim a ked ma na posl.poradni pozrel,tak ma domov nepustil
ale bez srandiciek-39,4tt ....lekar chcel cakat bud na kontrakcie a spustajuci porod alebo este aspon tyzden a to som sa stazovala na bolest prvej rany po porode
co uz,zena citi lepsie ako lekar co a ako 😉

sense
1. jún 2015

ja som mala kludovy rezim od 27tt ale tak na terasu som si sadnut isla, ...nekazal mi nonstop lezat, len sa setrit, oddychovat, vela nechodit a nedvihat veci...ale par metrov som presla kazdy den...potom ku koncu ked som musela uz len lezat som myslela ze ma klepne....

jaruska8
1. jún 2015

Ja som bola otvorená na 1,5 prsta od 32 tt. No, nohy hore a fakt som nerobila do 37 tt nič. Ale to bolo moje prvé tehu. Viem, ako je to pri druhom dieťati. Vydržala som do plánovanej sekcie v 39 tt. Sk to má kto pomôcť, tam ti využi. A fakt nohy hore.😊 Držím palce.

jadinka
1. jún 2015

Ahoj, ja som musela lezat od 17 tt ...a nakoniec vsetko dobre dopadlo, krcok som mala tiez skrateny na 2,5 cm, nelezala som uplne vkuse, presla som sa aj trocha, do zahrady urcite mozes ist..avsak ja som vypustila akekolvek varenie, pranie, upratovanie..proste napr.som sa poprechadzala 10 minut, potom som si na dalsiu hodinu lahla..ja viem, pri malom dietati je to tazke..ale hold clovek si nenavybera ak nechce aby sa mu narodilo predcasniatko ..ja som z toho lezanua uz bola uplne na nervy, precitala som asi 30 knih, pozrela asi 100 filmov..preto sa aj obavam troska druheho tehu, ze sa to skracovanie krcka bude zase opakovat a to uz mam aj dieta tak to bude o to tachsie..drzim ti palce

rebekamarcusko
autor
1. jún 2015

dakujem koceny za rady,no dnes som isla taxikom mame,tam som sedela cely cas nadvore🙂 o syna sa starala mama,takze ziadna namaha uplny oddych 🙂

kuceravasue12
2. jún 2015

Ahoj, to, že sa cítiš dobre neznamená, že je všetko ok, nejde o teba ale o dieťa, videla si predčasne narodené deti? hrôza....Ja som sa snažila šetriť a robila som len najľahšie práce, v 32t som bola ráno u doktora všetko bolo ok, len mi tvrdlo bruško, doktor sa ma spýtal či chcem byť doma mať kľudový režim a brať magnézium alebo si ísť tak na dva týždne poležať do nemocnici, keďže sestra ležala na rizikovom a deň potom ako mala ísť domov predčasne porodila, rozhodla som sa pre nemocnicu. Išla som na autobus asi 200metrov pešky, doma som si zbalila veci a priateľ ma odviezol na rizikové, poobede som bola otvorená na 2prsty, tvrdnutie bruška som mala tak 6x denne, z jedného dňa na druhý sa to zmenilo na 26x denne. Ležala som na rizikovom 2mesiace, ženy okolo mňa len fňukali, že chcú ísť domov, ignorovali kľudový režim a samozrejme stav sa im zhoršil, niektoré ani to neodradilo a šli domov na vlastnú zodpovednosť, ja by som ich fackala rad radom. Chodila som z izby do jedálne a do sprchy (6-12metrov) a za dva týždne som sa otvorila na 4., Odvtedy som sa z postele nepohla len na wc, tvrdnutie bruška bolo stále bolestivejšie. V 36t som bola otvorená na 5, v 36t a 4dni som rodila

vedorka
3. jún 2015

@kuceravasue12 kiez by kazda rozmyslala ako ty, okolo mna, ktora to ignorovala, tak isla predcasne... nemyslim tym, ze autorka je na tom az tak zle, ona pravdepodobne par metrov prejst moze, snad aj von na dvor, urcite aj wc, ale akonahle sa jej stav este zhorsi, tak uz radsej nie...

rebekamarcusko
autor
3. jún 2015

@kuceravasue12 no bola som vcera na kontrolr zatial sa nic nemeni opytala som sa lekarky,ci smiem syna vziat aspon na dvor,povedala ze nie je problem. Bruskk mi chvalabohu prestalo tvrdnut. Ja nerobim njc namahave,so vsetkym pomahaju. Chvalabohu sa u mna nic nezhorsuje ☺