Problémy so štítnou žľazou počas tehotenstva

kejty13
7. máj 2020

Moja sestra je v 17 tt a ma sa objednať na endokrinológiu pretože hormón TSH ma 0.03. Nestretli ste sa s tým, čo to znamená?,

3petka
7. máj 2020

@kejty13 znamená to hlavne to aby sa rýchlo objednala. Ak má nedostatok nejakého hormónu môže to mat zlý vplyv na dieťa. Musí povedať že je tehu a má právo na rýchly termín a osetrenie

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kejty13
autor
7. máj 2020

@nikolka1986 a ide o zníženú funkciu štítnej žľazy alebo o zvýšenú?

3petka
7. máj 2020

Ja mám zníženú funkciu štítnej ale neviem ti poveda5 ako sa pohybujú hodnoty. To jej mala povedať dr. No špecialista jej všetko vysvetlí a urobia aj sono SZ

carduelis
7. máj 2020

Pri znizenej funkcii su tsh hodnoty nad 4, pretoze tsh hormon sa vyplavuje z hypofyzy a stimuluje cinnost stitnej zlazy. Ak je v krvi dostatok hormonu stitnej zlazy, tak je tsh v normalne, ak je malo hormonu tak tsh stupa aby zvysilo aktivitu stitnej zlazy, ak je tsh malo, to znamena ze hormonu sz je tam viac nez dost. V pripade sestry moze ist o zvysenu funkciu.

marci77
7. máj 2020

je tu skupinka https://www.modrykonik.sk/group/2168/
skuste sa tam spytat, tam urcite budu vediet poradit
ale ako baby predomnou pisali treba ist urychlene ku endokrinologovi nech predpise lieky, ktore treba a tie sa potom uzivaju aj pocas tehotenstva, cim skor treba ist!

mpg
7. máj 2020

Treba povedať, že je tehotná, lebo tie čakacie doby sú tam dlhé a v tomto prípade, by bolo lepšie skôr to upraviť.

zuzu1994
7. máj 2020

@kejty13 hyperthyreoza zvysena funkcia stitnej zlazy👌

majamat
7. máj 2020

@kejty13 baby uz poradili, ja s nimi suhlasim, musi sa urychlene objednat a povedat do telefonu, ze je tehu a kludne nech povie aj ten vysledok. je to velmi nizke. je mozne, ze uz dkhsie ma zvysenu funkciu stitnej zlazy.

kejty13
autor
7. máj 2020

Ďakujem vam

sasanja
8. máj 2020

@kejty13
Len kľud, žiadna panika. Na začiatku tehotenstva môže klesať TSH aj vplyvom tehotenských hormónov (som lekárka). Aké sú hodnoty fT4 a fT3?To je dôležité. Odobrali ti aj protilátky TRAK, anti- TPO?Máš známe nejaké ochorenie štítnej žľazy?Vyšetriť to určite treba, ale nemusíš sa zatiaľ stresovať.

hyberncia
8. máj 2020

@kejty13 súhlasím s
@sasanja zväčša je to ok, na začiatku tehotenstva to býva obcasne zvýšené. Nič sa s tým nerobí len sa to sleduje,liečba nie je žiadna. Zvykne to samé klesnúť v pohode. Hodnoty vôbec nie sú až také zle. Ja som mala TSH 0,13 a upravilo sa to počas tehotenstva do 2 mesiacov.

sammy91
8. máj 2020

@kejty13 Takto nizke TSH je pri hypertyreoze, teda zvysenej funkcii. Ja sa na nu liecim uz 10 rokov, momentalne som v 22 tt a od zaciatku som na udrziavacej davke. Nastastie su k dispozicii lieky, ktore babatku neskodia. Hlavne, ked sa bude sestra objednavat nech povie, ze je tehotna a zistili jej takto nizku hodnotu. Mali by ju vziat prednostne, aby jej cim skor nasadili lieky.

dadinka5
13. máj 2020

@sasanja môžem sa spýtať aj ja? som podobný prípad, momentálne zajtra začínam 17ty týždeň, včera mi dal doktor výsledky krvi a hodnotu TSH mám 0,02 na základe čoho ma nasmeroval na endokrinológiu. Tam som sa prednostne objednala ako tehotná na tento pondelok. Čo sa týka hodnoty - S_Free T4 (ak myslíš to), tú mám 11,8. Som z toho v neuveriteľnom strese, keďže sa veľmi bojím o vývoj bábätka. Ako každá mamička, chcem aby bolo všetko v poriadku. Pri prvom tehotenstve som takéto problémy nemala a tak isto doteraz ani so štítnou žľazou.

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sasanja
15. máj 2020

@ayanamirei
Ahoj, tak ty máš zníženú funkciu a budeš potrebovať lieky (L- Thyroxin). U nás (Nemecko) predpíše aj obvodný alebo gynekológ. Proste ten kto krv odobral, by mal aj na výsledok reagovať. Na endokrinologii by za 2 týždne skontrovali a doplnili laboratórne hodnoty a ultrazvuk. Tak to beží u nás.

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
15. máj 2020

@ayanamirei a ake mas pri vysledku referencne hodnoty? moja dcera mala normu do 5,4 ale teda to sa mouze lisit aj v zavislosti od labaku. a neviem ci aj odveku. tvoja hodnota sa mi zda v norme,a j ked som citala, ze je lepsie,a k su hodnoty v spodnej polovici normy.

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
15. máj 2020

@ayanamirei no vsak uvidis, ako to zhodnoti endokrinolog. ak ta tam poslali, tak to je OK. je mozne, ze ti uplne stitka nestiha a preto ti mozno aj lieky nasadia. no su este endokrinologovia, ktori neriesia zvysene TSH, az ked sa znizi T4, potom nasadzuju lieky no to je zastaraly nazor. teraz sa predpisuju lieky uz pri vzostupe TSH. tak snad aj tebe daju, ak si este na endokrino nebola, tak nikto iny ti cih nepredpise to musia oni.

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
16. máj 2020

@ayanamirei v tehu priridzene klesa funcia stitnej zlazy a ak ju ma niekto uplne OK, nemusi sa bat, ale ak je funkcia hranicna, pripadne ak stitna zlaza nestiha, tak sa to takto prejavi. no to ze ides k endokrino je dobre. tento problem am mnoho zien a teda riesi sa to. dietatu moze znizena funkcia vadit, ale je bezne, ez sa toto stava a nasledky na detich som este u nikoho nepostrehla. su to skor info z minulosti. mame to to dibre zabezpecene, ze tehulkam sa stitka vysetruje.

a aby som ta ukludnila. so stitkou to funguje tak, ze dostava prikazy z hypofyzi a to pomocou hormonu TSH, tento hormon sa v skutocnosti netvori v stitnej zlaze ake v hypofyze riadi funkciu stitky. stitka tvori hormony T3,T4 ( vysetruje sa hlavne ten druhy , lebo prvy nemusi byt dlho zmeneny ).
cize ak sa znizi tvorba T3,T4, hypofyza vyplavi viac TSH a tym dava prikaz stitke pracovat viac, aby viac hormonov tvorila ( to je pri znizenej funkcii, pri zvysenej je to opacne ). stitna zlaza preto zacne vyplavovat viac hormonov,a le kedze ich nestiha vyrabat, berie zo svojich rezerv. cize pomerne dlhu dobu su hormony stitnej zlazy nezmenene ( je to trosku individualne ako dlho ). mozu samozrejme kolisat, lebo funkcia nemusi byt stabilna, preto sa oproti minulosti teraz predpisuju lieky uz pri zvysenom TSH aj ked je este T4 v norme. v minulosti sa nepredpisovali. a teda o hormony T3,T4 tu ide. TSH ma jedinu funkciu a to riadit stitku, inak v tele nic ine nerobi. cize ak su tieto hormony v norme, este to nebude take zle, no riesit to treba. toto sa stava na zaciatku a casom sa rezervy v stitnej zlaze vycerpaju a apotom klesa aj T3,T4. ako rychlo zavisi asi aj od problemu. napr, kolegyna, sice nei tehu, ale mala po rozchode s muzom, ktory jej robil problemy, TSH 150, co je uz extremna hodnota a kludne mohla aj skolabovat. par mesacov citila unavu a byvala jej dost zima, aj cez leto. vtedy ju urgentne brali na edokrino hned dalsi den. u nej sa rozbehol autoimunny proces stitnej zlazy a ona jej vpriebehu par mesiacov zlyhala uplne, nakomplet.

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
16. máj 2020

@ayanamirei no veru, stres je asi najvacsi zabijak. nic nam vtedy nefunguje dobre, ked sme v strese.

vahcaac
17. aug 2021

@dadinka5 ahoj, mám taký istý problém, ako si dopadla ?

dadinka5
18. aug 2021

@vahcaac mam doma uz takmer 10 mesacne babatko. Pocas celeho tehu som bola sledovana na endokrinologii a brala som lieky

vahcaac
18. aug 2021

@dadinka5 od toho 17 tt kedy ti to bolo zistené, áno?

dadinka5
19. aug 2021

@vahcaac ano a brala som ich az do porodu

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre