Skrátený krčok v 17. týždni tehotenstva

marlen16
9. júl 2022

Ahojte dievčatá,
Som na rizikovom a dnes som 16+2tt, na kontrole mi doktorka namerala skrateny krcok 28mm, povedala, že je dosť krátky na take skore štádium. Pri 25mm robia serklaz. Pri skrátenom hrozí potrat/predčasný pôrod. Je to 1.tehotenstvo, po niekoľkých cykloch IVF…. Dosť ma vystresovala, predpísala magnerot 3x1, navýšila dávku utrogestanu a nariadila prísny kludovy režim.
Mala ste niektorá podobnú situáciu a skoncilo to dobre, donosili Ste bábätko ? Ďakujem za každu skúsenosť.

sapetka
9. júl 2022

@marlen16 ked sa budes setrit malo by to byt ok. Nad 2,5 je to este v pohode. Ziadny stres

matullienka
9. júl 2022

Od 19 tt som mala výrazne skrátený bola som kvôli tomu viackrát hospitalizovaná od ,26tt do 33+4 v kuse b nemocnici a od 19 tt som bola 2 týždne potom ma pustili domov a od toho26 som bola v nemocnici naozaj treba len ležať max na wc a znova do postele. Držím palce

barboraamatejko
10. júl 2022

Nepodcenuj to. Nic nerob, nechod, lez, neupratuj, nevar, stran sa chorych ludi. Mam tri odlezane tehotenstva (od 24., 26. a 21.tt) so skracujucim sa krckom, co tyzden, to zhorseny nalez, ale vdaka liecbe a prisnom kludovom rezime (len wc, sprcha, lezanie v Trendelenburgovej polohe) sa podarilo donosit do dobreho tyzdna. Ale nic sa nepodcenovalo. Mne stacilo chytit trosku kasel a hned sa skratil o 0,5cm. Chce to sebazaprenie, zalepit oci pred neporiadkom, podla potreby zaplatit upratovacku, ideal v nemocnici nemusis nic riesit. A ano, ma pravdu, 28mm je na tento tyzden dost malo, ale sancu mas. Drzim palce.

marlen16
autor
10. júl 2022

@barboraamatejko ďakujem za skúsenost, určite nič nezanedbam. Poriadok neporiadok je posledné, čo ma trapi. Ak sa môžem opýtať, ako si si doma zabezpečila tu trendelenburgovu polohu ? Podložila si si panvu vankúšmi ? Lebo to robím stále okrem noci, neviem tak spat. Ďakujem za podporu, lekárka hovorila, že sa krcok môže ešte predĺžiť, dôležité je, zeby sa ďalej neskracoval. Mala si aj serklaz robenu?

barboraamatejko
10. júl 2022

@marlen16 podlozili sme knihami celu postel a ked tak manzel nahodou v noci nemohol spat, siel na gauc. Vankus pod panvou sa da mat na par hodin, nie na cele mesiace, z toho by si mala krute bolesti chrbtice. A nie, serklaz mi nerobili, u nas v nemocnici sa od toho upustilo. Ak budu otazky aj do buducna, kludne pis, pri troch tehu som toho hodne zazila. Ale teda u mna skracovanie bolo sposobene drazdivou maternicou, kontrakcie nabiehali, kazde tehu vsak bolo ciastocne ine - napr pri prvom som absolutne nereagovala na magnezioterapiu, zaberal len gynipral a tractocil.

dzulik_
11. júl 2022

@marlen16 neboj sa, určite to zvládneš 🙏 ja som tiež mala trandelburga, matrac podložený, aby som mala panvu hore, aj som tak spávala. Nechodila som, nevarila, neupratovala. Aj som bola 2x v nemocnici. Serkláž mi neurobili, primár rozhodol, že zvolíme neinvazívny spôsob, čiže prísny kľudový režim, progesterón, magnézium. Teraz už serkláž veľmi robiť nechcú, má to aj viacero nevýhod.. Dostala som aj steroidy na pľucka v 24tt, potom už to bolo buď alebo. Buď sa vypýta bábo na svet, alebo vydržíme. Moja dr ešte nasadila nejaké vaginálne probiotiká, keďže pri skracovaní krčka je častokrát príčina predchádzajúce mykózy a zápaly, takže mi často brali aj ster, aj atb som užívala aj vkladacie aj orálne. Ja som ale bola v nevýhode, mala som už jedno 3r dieťa doma, ktoré vyžadovalo pozornosť 🙂 hlavne nestresuj a oddychuj. Nakoniec sa bábu ani nebude chcieť ísť na svet, uvidíš ❤️

butterfly333
8. nov 2022

@marlen16 tiež som mala skrátený krčok pri oboch tehu. Tehu rizikové až do pôrodu som nemohla chodiť krčok mi pri oboch tehu zošivali v 16tt.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre