Otváranie krčka v 16. týždni

lillyd
24. sep 2023

Pri kontrole v 16tt mi dr zistil otvorený krčok a povedal, že to môže spôsobiť potrat (som po 1MA v 10tt kde sa robil kyret, užívam od začiatku tehu utrogestan a fraxiparine lebo mám 3 trombogilne stavy).
nález: CS: 1, CM: 37,8mm s incip.funelingom. Mala som už ukončiť užívanie utrogestanu, doktor mi ho kázal brať ešte 10dní, potom vysadiť, naordinoval 3x denne magnerot a kludovy režim ale kontrolu až o mesiac. Mne to príde divne, keď mi hrozí potrat, vysadiť o 10dni utrogestan a prist na kontrolu až o mesiac - čo na to hovoríte? Nebolo by lepšie spraviť serklaž? Doktor to sice nespomenul ale teda vraj sa to robieva.

diaalex
24. sep 2023

@lillyd lekár učíte vie čo robí, my na MK lekári nie sme. K ultragestanu, ani ten nemôžeš brať do pôrodu. Mala by si ho poslúchnuť a oddychovať. Kamarátke robili serkláž až v 6m

natuliatko777
24. sep 2023

@lillyd neboj nic este mozno budes aj prenasat

lillyd
autor
24. sep 2023

@diaalex ja viem že tu lekári niesu, profesor zahumensky mi odpísal, že praveze odporuca pokračovať v liečbe utrogestanom.. tu skôr hľadám niekoho s podobnou skúsenosťou, lebo okrem toho mi napísal, že otváranie krčka už v 16tt je neobvykle, je to až moc skoro tak sa snažím nájsť aj prípad z praxe..

lillyd
autor
24. sep 2023

@diaalex a ešte nepochopila si má.. mne príde divne vysadiť o 10 dni a ist na kontrolu až o 30 dni keď sa toto deje.. ja lezim celé tehotenstvo, keďže som po MÁ, na začiatku v 6-7tt som trochu spinila, nikde nechodím, 2-3x dl týždňa na ľahkú prechádzku a doma som obmedzila aj upratovanie, sex sme dlho ani nemali a ptoom len pár krát.. takze na toto všetko si ja dávam obrovský pozor, som na PN..

lillyd
autor
24. sep 2023

@natuliatko777 to asi nie, ja mám istý cisársky.. ale proste vystrašil má prof. ZAHUMENSKY na jeho poradni, ze je to príliš skoro, že sa otvára krčok a že odporuca užívať utrogestan a mne ho moj dr kázal po 10 Dňoch vysadiť a kontrolu dal až o mesiac.. inak som počula len o prípadoch kedy to dobre dopadlo ale tým ženám sa začal otvárať krcok neskôr, nie v 16tt no..

trojnasobnamama
24. sep 2023

Ja by som šla na pohotovosť .Že sa necitiš dobre.takto ryskovať zo strany tvojho lekara mi nepride ok.Tam ťa pravdepodobne nechaju,ale budes pod dohľadom lekarov.

kerria
24. sep 2023

@lillyd Mám osobne túto skúsenosť, mne skrátka ten krčok nedrží pokope...Okolo 16-17 týždňa ma hrozne začal bolieť chrbat a bedrové kĺby, také nepríjemné pocity, hneď som šla za dr. Tam mi bez akéhokoľvek vysvetlenia dali utrogestan a kontrola za týždeň. Akurát, že za týždeň už som bola na 2,3 cm v 18.týždni. Takže hajde do nemocnice na serkláž, kde som si poležala pred tým ešte týždeň, kým ma pripravili na operáciu. Hrozne som sa bála, že o bábo prídeme. Tiež som bola už po jednom potrate. Na narodky som dostala serkláž a nariadený kľudový režim do konca plus utrogestan takmer do konca. Myslím, že som ho vysadila až okolo 34.týždňa. A môžem ti povedať, že v mojom prípade mi serkláž zachránila 100% dieťa. Moje tehotenstvo bolo strašné, všetko ma tlačilo, prešla som 4 kroky do kuchyne a myslela som, že porodím po ceste každú chvíľu. Ale vydržali sme, a keď mi steh cvakli v 37 týždni, okamžite zo mňa vyletelo dieťa
😀 Trápenie počas tehotenstva, zato pôrod perfektný a rýchly 🙂 Určite by som ale pýtala aj názor alebo vyšetrenie u iného doktora.

lillyd
autor
24. sep 2023

@trojnasobnamama zatiaľ doma lezim, včera má dosť bolel chrbát kríže ale ja mám opakovane problémy s tým už nejaký čas aj mimo tehu, dnes je to zatiaľ lepšie neboli má nič. Dr má s tým poslal na neurologiu a k súkromnej fyzioterapeutke. Ja som vlastne na začiatku tehu dokoncila rehabilitácie krížov.. Klamať nechcem na pohotovosti, ze mi je zle ked mi je ozaj lepšie. Ale rozmyslam, že si cez známeho doktora vybavim vyšetrenie v nemocnici a teda ak je potrebná serklaž tak nech mi ju spravia..

lillyd
autor
24. sep 2023

@kerria mna bolieva chrbát celkovo mám s nim problémy , aj to som hovorila na poradni a poslal má k neurologické, bedrové kĺby má boleli vcera ale dnes nie.. takze to môže mat suvis keď si to mala aj ty.. no budem volať doktorovi a opýtam sa na serklaž a nemocnicu.
A utrogestan do 34tt si brala aký 200mg 2 denne? Lebo aj to mi príde logické brat dlhšie a nie vysadiť v 17+2tt ako mne kázal dr.. bojím sa aby som náhodou nezačala krvácať po vysadení, keď kontrolu mám až o ďalšie 3 týždne od vysadenia utrogestanu.

kerria
24. sep 2023

@lillyd To si nepamätám presne kolkokrát, brala som aj magnézium aj utrogestan, 2 alebo 3x denne. Viem, že sú prípade, kedy postačuje aj liečba utrogestanom a kľudový režim. Či je nutná serkláž musí posúdiť doktor. Bolesti bedier a krížov sú typické pre posledný trimester pred pôrodom, preto to bolo divné. Inak tiež mám problém s chrbticou, ale vtedy to bola fakt neznesiteľná bolesť, nevedela som si ani ľahnúť ani sadnúť, pri tej prvej kontrole mi vypísala lístok ku ortopédovi. Ale neskôr sa zistilo, že primárny dôvod je inde takže som šla rovno do nemocnice na gyndu a bola som tam rovno na dva týždňové pobyty ešte pred pôrodom.

martaatram
24. sep 2023

Ja ma momentalne cerstvu skusenost vo stvrtok poradna …na nej zistila 1,3 krcok momente do nemocnice …lezim tu od stvrtka a cakam na vysledky a ak budu dobre tiez na moje 35 narodeniny ma caka serklaz …ale ako citam vela zenam to pomohlo …strasne sa bojim ale verim ze mi ju soravia a co najdlhsie s nou vydrzim 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

lillyd
autor
24. sep 2023

@kerria áno aj ja mám 3x magnezium a 2x utrogestan.. moj doktor serklaž vôbec nespomenúl ale logicky rozmýšľam ked sa otvára už v 16tt tak ako to vydrží do 40 ? Je asi iné ked sa to začne otvárať neskôr ked je aj tam aj nejaká váha bábätka, ktoré tlači na to.. mna boleli kríze pár dni pred poradňou, ležala som, ked som nemohla zaspať natrela som si takým masážnym gélom a prešlo to, potom o pár dni som bola u kadernícky kde som sedela a cítila som že mi to vystreluje az do zadného svalu , zle sa mi sedelo - to som povedala doktorovi a teda hneď že Neurologia.. a včera tie bedrové kĺby to bolo nepríjemne ale preslo to. Proste neboli má to stále ale posledny týždeň každý deň cítim tie kríže aj ked nie úplne cely deň.. no určite budem volať doktorovi pre výsledky a povirm mu, že sa pridali bedra, možno má pošle pre istotu do nemocnice. Ďakujem ti

lillyd
autor
24. sep 2023

@martaatram 1,3 mas taký skrátený krcok? Lebo ja ho mám príliš vysoko a pootvoreny.. v kolkom tt si?? A ako píšeš, že ak budú výsledky dobre spravia ti serklaž - aké výsledky? Ak budú zle tak to čo znamená. drzim veľmi palce 🙏🏻

martaatram
24. sep 2023

@lillyd ano taky mam krcok skrateny na 1,3 uplne som z toho v soku… som iba 22+4 vysledky z posvy ci niesu dake bakterie ak ano tak musia sa preliecit a az potom by som mohla ist …ale serklaz sa robi do urciteho tyzdna …

lillyd
autor
24. sep 2023

@martaatram jaaj tak už chápem, drzim palce. A predchadzajuce poradne bolo vsetko ok u teba? Do štvrtku?
Ja tam mám napísané teda 37,8mm a do nemocnice sa vraj posiela okolo 25mm Ale mne to príde skoro keď už v 16tt sa otvára krcok, preto si myslím že to bude asi lepšie spraviť.. aby sa niečo nestalo. A hlavne keď pred 2 týždňami bolo všetko v poriadku, od nedele som cítila bolesť krížov a v štvrtok poradňa a takýto nález..

martaatram
24. sep 2023

@lillyd ano doteraz vsetko v uplnom poroadku oreto som tiez v takom soku ze z coho ci daka bakteria 🤷‍♀️neviem ale velmi sa bojim o maleho 😢

lillyd
autor
24. sep 2023

@martaatram á príznaky nejakej baktérie nemas však? To je najhoršie, že keď sa doktor opýta na pálenie svrbenie a žena to nemá, tak si mysli že je ok pritom môže mat niečo skryté. Budem ti drzat palce a kludne napis hocikedy ako sa to vyvíja 🙏🏻 Ale verím že to dobre dopadne

martaatram
24. sep 2023

@lillyd dakujem krasne aj tebe drzim palce nech nam to dobre dopadne 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🍀❤️

lillyd
autor
24. sep 2023

@martaatram ďakujem 🙏🏻musíme veriť že áno🍀

obleckodogymu
24. sep 2023

Nedávno mi hovorila kamoška o svojej kamoske, ktorú museli v 2.trimestri zasivat lebo jej absolútne nedržal krcok. Môže len ležať, nič iné robiť nesmie a je na ultrarizikovom...najnovšie mi hovorila, že to teda potiahla až do aktuálneho cca 30tt, čo je dosť fajn pri prognózach čo mala 😊nie je asi úplne psychicky ani fyzicky ľahké väčšinu roka takto prelezat, ale na druhú stranu je aspoň dôkazom že nič nie je stratené 😊

lillyd
autor
24. sep 2023

@obleckodogymu ďakujem vám, ani neviete ako má takéto príbehy podporujú.. keďže mám za sebou MÁ, biochemické, na zacistku tohto tehu spinenie, kludovy režim mám stále, aj upratovanie som obmedzila na 1x do týždňa a rozdelim si to do viac dni, sme len dvaja tkaze čas na oddych mám a priateľ pomoze. A už pred otehotnením som bola na PN s chrbticou a strašne sa bojím, že keď sa to deje takto skoro neskončí to dobre. Mne šitie ešte doktor nenavrhol ale sama sa ho na to opýtam, Pripadne rozmydlam že si vybavim aj nejakeho doktora v nemocnici nech má pozrie, lebo myslím si že keď je to takto skoro zašiť to bude treba tak ci tak a radšej skôr ako keby sa malo dačo stat.

petra92
24. sep 2023

Ja som bola tiež otvorená v prvom tehotenstve od 18tt myslím a mala som iba kľudový režim. Poctivo som ho dodržala a nakoniec mi hrozil vyvolavany pôrod týždeň po termíne 😊 Dcéra sa narodila hodinu predtým nez som mala prísť do nemocnice na vyvolanie 😁Treba veriť, že bude všetko OK, myslím, že keby to bolo také zlé, dr by to riešil viac.

lillyd
autor
24. sep 2023

@petra92 ďakujem pekne za skúsenosť, ukludnila si má 🙏🏻 vo mne sa to tak bije najprv si poviem, že však doktor vie čo robí, potom počujem že to šiju tak začnem stresovať že čo keď sa bez toho niečo stane a priateľ má ukľudňuje, že dr by si nemohol take riziko zobrst na seba ale povie že ak má to ukludni môžme ist aj za iným dr že čo na to povie.
A takato skúsenosť má hneď ukludni, len ide o to že ja od začiatku tehu lezim a napriek tomu som sa začala otvárať tak neviem či len to ležanie ozaj pomoze :/

floki1994
24. sep 2023

@lillyd lekar ti sal kontrolu o mesiac ale nezakazal to prist skor ak byvsa cokolvek dialo a nezdalo sa ti..pocuvni ho a ak o tyzden ked doberies lieky sa budes citit nesvoja tak mu znova napochoduj do ordinacie ze si myslis ze sa nieco deje..prinajhorsom keby nieco smer pohotovost 🙂 drzim palce

timea301196
24. sep 2023

Tak ja ti poviem moje skúsenosti ako matka dvoch predčasne narodených deti kvôli krčku. Pri prvom dieťati syn (35/3) to začalo okolo 20tt kde som si doma poležala na magneziu krčok som mala 37mm no a na bežnej kontrole v 27/3 už mal krčok 7mm a otvorena na 2 momentálne nemocke a hospitalizácia (mala som aj kontrakcie a tie som necítila) kontrakcie už chodili ako na klavíry a asi 5x mi zastavovali pôrod. Od toho 27tt som brala utrogestan, magnezium gynipral, isoptine a salbutamol. Vysadila som to c 34+0 v 35/0 ma chceli poslať domov ale bola som na 6cm otvorena o tri sní praskla voda a narodil sa mi syn na Valentína. Žiaľ mal aj i dekcik e coli odomňa. Keďže som ju mala v tehu a nevedela som sa jej zbaviť. Bolo tam viac faktorov aj pochybenia lekárov mohla som ležať už prvej ako od 27tt ale nechceli ma prijať. Veľa som toho podcenila bolo to hrozne hospi 4 dni pred vianocami. Ale syn sa narodil na Valentína (môj milovaný sviatok)

Keďže sonom svojej novej gyn oznámila že sa pokúšame od druhé babo momentálne mi dala progesteron na udržanie. Mala sa nám vydarila na prvý krát. Všetko bolo ok. Až do 20tt (hneď po prekonanej korone) išla som na kontrolu krčok skrátený hneď hospi. Magnezium a po týždni (preliečovali infekciu) serklaz. Brala som magnezium, progesteron, salbutamol a isoptine. Po serklazi ma prepustili domov ale o dva týždne zas hospi na základe skrátenia krčku. (Ten už držala serklaz) začala som sa aj z vnútra otvárať - prevezenie do Martina kvôli neo. Tam ma v 34/1 prepustili. V 36/0 mi dali dole steh 36/3 sa mi narodila dcéra o polnoci praskla voda a mala sa narodila 0.36 krásny rýchly pôrod. Mala zdravá išli sme domov až o 10 dni a to kvôli žltačke. Starší bol na neonatologii v Martine až 21 dní..

Moja rada? Ak ťa budú chcieť hospitalizovať, tlač sa na pracovisko s neo centrom. A utrogestan som pri dcere zobrala aj v deň jej narodenia a vidíš nemalo to žiadny vplyv. :D ale určite to pomohlo. 🙂))

lillyd
autor
24. sep 2023

@floki1994 ako jasne to uviedol že v prípade ťažkosti prist hneď alebo pohotovost aaaale ide o to, že ja sa chcem vyhnúť tým ťažkostiam lebo mám strach, ze to už bude neskoro a niečo sa stane.. ono po tom všetkom čím som si už prešla sa strašne bojím. Večer pred poradňou kde Mi oznámil tuto vec som z ničoho nič plakala, ze podľa mna sa niečo deje pritom mi nebolo tak ze by som musela na pohotovost. Proste to bol pocit. A keď som mala MÁ na konci decembra tak presne v deň, kedy prestalo bit srdiečko, som cely deň mala taký blby pocit a aj som chcela ist na pohotovost ale sestrička mi povedala, ze s tým sa na pohotovost nechodí ze mám ležať a piť vodu po kúskoch a veľa oddychovať.. a ja už nechcem zažiť takýto pocit, preto akoby potrebujem nejakú istotu alebo ako to povedať..

lillyd
autor
24. sep 2023

@timea301196 ďakujem pekne za radu. Jasne, do nemocnice pôjdem do NR.. to už celkovo aj keby sa nič nedeje, chcem rodiť tam kde je vybavenosť keby sa hocičo stane.. aaa čo sa týka utrogestanu, presne mne sa nezdá že keď sa mi toto deje a mám ten funneling čiže otváranie zvnútra, tak ja sa ho bojím vysadiť.. a niekto mi tu napíše že utrogestan sa nemôže brat celu tehu.. opýtam sa doktora ci mi ho nepredpise ešte dálej, bojím sa fakt. A napr nerobil mi ster či nrmam daku baktériu, lebo ako čítam tak aj vtedy sa otvaraju krcky, sice opýtal sa má či nemám výtok svrbenie atd ale mnohokrát tieto baktérie sú bezproznakove, Respektíve pri utrogestane
Ktorý zo mna vkuse vyteká ťažko viem určiť či mám výtok..

lienka.7
24. sep 2023

@lillyd vieš si súkromné zaplatit vyšetrenie u iného gynekológa, vôbec nemusíš ísť "klamat" do nemocnice. Ja by som ale neriskovala a robila prvé-posledné. Lekárovi môžeš byť jednoducho ukradnutá, pre neho si len ďalšia pacientka. Drzim palce nech to dáte spolu s malym✊🍀

timea301196
24. sep 2023

@lillyd ja som brala ten utro a je to taký vodnaty vytok. Ja len to že určíte ho ber niečo do seba ma. Ja som len chcela povedať len to že som ho zobrala v deň pôrodu a už to nemalo nejaký speci účinok. Proste keď sa to babo vypýta tak ss vypýta a je jedno do kedy budeš brať ten utro. Drzim pršteky! Potom sa ozvi aj s bábätkom 🙂

lillyd
autor
24. sep 2023

@lienka.7 no tu u nás sú ostatní gynekológovia dvaja 74 roční pani ktorí majú na saláme a neriešia nič, moj doktor je z tohto výberu najlepsi.. ja mám skôr len strach po tom všetkom čo sa mi stalo s predchádzajúcou dr, preto som prešla k tomuto a jeho poznam.. ale vybavim si asi v nr v nemocnici vyšetrenie.. ďakujem 🙏🏻

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre