Som tehotná a ráno a večer mávam hnačky, je to normálne?

marianna235
6. sep 2019

Ahojte. Začala som 16.tt a už od 14. tt ma trápi "hnačka". Neviem, či to považovať práve za hnačku, keďže nebehám každú hodinu na wc, ale hneď ráno ako sa prebudím, musím utekať a to idem aj 3x. Potom mám v podstate celý deň pokoj, niekedy to príde ešte poobede, ale väčšinou sa to opakuje znova večer - v noci pred spaním, zasa ale 3x. Na poradni som to dr. spomínala, ten mi odporučil carbosorb a probiotika colon dophilus. Beriem to 2 dni a stále to mám rovnaké, bez zmeny. Niekedy je to doslova len voda. Neviem absolútne, či je to normálne, že mi ani tieto lieky trošku črevá nepopravia. Nechcem panikáriť, pokial nemám horúčky, bolesti, kŕče pritom a čudné zafarbenie stolice. Len už ma to otravuje 2 týždne a niekedy sa zamýšľam nad tým, či je to vôbec normálne a hlavne takto v 2.trimestri. Všade sa dočítam, že hnačky sa objavujú v 1. a 3. trimestri alebo, že baby trpia zápchami (čo som iste rada, že nemám 🙂 ).
Dúfam, že ma tu nikto neukamenuje za to, že som sa tu už na to raz pýtala, ale neviem čo robiť. Obvodná lekárka má dovolenku a nechcem aby ma na pohotovosti vysmiali.

lubbi1
6. sep 2019

tak lieky beries dva dni, tieto veci co sa tykaju travenia sa davaju trosku dlhsie dohromady tak tomu daj este trosku casu dobre 🙂 hlavne ale teda vela pi aby si nebola dehydrovana a ak ma tvoja doktorka dovolenku tak musi mat niekoho kto ju zaskakuje 🙂

nickpick
6. sep 2019

@marianna235 neberies nejake vitaminy, alebo si nezmenila stravu (tehotenske chutky)? Kazdopadne by som si pockala kym sa vrati obvodna z dovolenky a riesila to, mne to normalne nepride hlavne s ohladom na to, ze to trva uz 2 tyzdne.....

nikolapie
6. sep 2019

Ahoj, ja som aj niekde čítala, že to môžu spôsobovať aj nejaké potraviny. Odsleduj si to. Pripadne viem, že ja som musela vymeniť tehotenské vitamíny, lebo mi tiež spôsobovali hnačku. 😊

bobricek1979
6. sep 2019

@marianna235 podľa mňa to normálne nieje musíš k dr trebárs tvoju niekto musí zastupovať tri dni hnackovat oki no nie dca týždne veď to ti odchádzajú aj živiny pre bábo a po ďalšie ak si až teraz začala probiotika a čierne uhlie tak musíš dať tomu čas nech sa to upraví ale aj tak smer dr a veľa pi

bobricek1979
6. sep 2019

@marianna235 aspoň nech ti vezmú výter zo stolice nič netreva zanedbať aj keď to nič nemusí znamenať tvoja dr to maka spraviť ako prvé

marianna235
autor
6. sep 2019

diky baby. nie, neberiem ziadne vitaminy a aj som vyradila mastne, mliecne vyrobky a vsetko, co mi moze sposobit prehananie. gynekolog sa tvaril tiez, ze to nie je asi nic vazne, ked nemam pritom ziadne tazkosti, ako horucka, bolesti a zvlastne zafarbenie a tiez povedal, ze ked idem len rano a vecer, nie je to akutne, akoby som chodila cely den a kazdu chvilu. mama ma tiez upokojovala, ze mala hnacky v tehotenstvach...akoze nechcem vyzerat ako hysterka a panikarit. obvodna ordinuje od buduceho tyzdna, tak som si povedala, ze ked nepomozu tieto probiotika a cierne uhlie, buduci tyzden tam pojdem, nech mi spravi ten vyter.

mrnoska3
6. sep 2019

@marianna235 ja som to mala tiez som sa smiala ze niekto to tehotenstvo prevracia a ja to prese...m .Ale ja som brala zelezo a to mi zmenili asi 4 krat lebo po nom som hnacko.tak som nebrala ziadne ale potom som musela chodit so synom na hemato.mal malo zeleza takze asi som mala radsej sr.t dalej a brat zelezo

marianna235
autor
6. sep 2019

ešte viete čo som zabudla dodať? od 14.tt som začala brať lieky na zníženú funkciu štítnej žľazy, dovtedy som nikdy nebola endokrinologický pacient..no a dva dni na to, ako som začala brať lieky, mi začala táto hnačka. potom ale po 5 dňoch, keď som sa nemohla dovolať endokrinologičke (zase všetci dovolenkovali), som ich vyradila na 5 dní. ja som sa nemala koho ani spýtať, všetci mali dovolenky, aj obvodná, aj gynekológ do toho. ale,keďže hnačka bola stále aj po vyradení liekov, zase som ich začala brať a ešte mi aj gynekológ v stredu "vynadal", že som sama od seba vysadila lieky a ohrozovala tým bábo. čo ma naštvalo, lebo tak keď doteraz som tie lieky nemusela brať, tak nič strašné sa podľa mňa nemohlo stať...no a teda endokrinologička už znova ordinuje, ale keďže aj s liekmi aj bez to mám také isté, tak som ju vobec nekontaktovala, že mám podozrenie, že mi to mohli sposobiť tie lieky...

marianna235
autor
6. sep 2019

a asi by som aj od nej dostala hubovú polievku za to, že som si ich dovolila 4-5 dní nebrať...

marianna235
autor
6. sep 2019

plus gynekolog mi povedal, že k voli poondianej hnačke, ktorú nemám celý deň aj tak, by nikdy take doležité lieky a dôležité teraz aj pre bábo (lebo mi doplňajú chýbajúci hormón) nikdy nevysadil.
ale tak kurník, všetci si dovolenkujú a človek nevie čo má potom robiť...

simca06022011
6. sep 2019

@marianna235 tie lieky to nemajú vo vedľajších účinkoch? Ono vieš, ak máš hnačku z liekov, za pár dní sa to neupravi... A celkovo, tráviace záležitosti sa pomaly dávajú dokopy.

pininka1
6. sep 2019

Ja som mala to isté v druhom aj v treťom tehu. Ale u mňa to bolo kvôli tomu že som musela brať magnexko a to sa mi nejako nahromadilo v tele a potom začali tie hnačky. Nič iné mi nezistili,po pôrode je to ok.

lenka2710
6. sep 2019

@marianna235 baby majú pravdu,tráviace problémy sa dávajú ťažšie do poriadku, ja som jeden týždeň celý prezvracala a dávala som sa dokopy dva mesiace 😢

smajluska
6. sep 2019

@marianna235 Ahoj ja beriem Euthyrox 100 na znizenu funkciu stitnej zlazy a som tehotna. Ziadne hnacky nemavam. V ziadnom pripade si lieky na stitnu zlazu sama nevysadzaj! To musis brat, je to velmi dolezite v tehotenstve. Urcite to nemozes mat z tych liekov. Skor to moze byt nejaky brusny virus. Dufam, ze to nebude nic vazne. Inak si myslim, ze aj zmena hormonov v tehotenstve na to moze mat vplyv. Hlavne sa nestresuj. Viem, ze je to neprijemna vec. Urcite chod k svojmu obvodnemu.

smajluska
6. sep 2019

@marianna235 Cierne uhlie z lekarne by nahodou nemohlo pomoct? Neviem ale ci to mozu uzivat tehotne. Skus sa spytat v lekarni.

smajluska
6. sep 2019

@marianna235 Teda asi zivocisne uhlie sa to vola. Neviem presne...

smajluska
6. sep 2019

@marianna235 Mozno aj Magnezium by pomohol

simca06022011
6. sep 2019

@smajluska eurhyrox a iné lieky na štítnu (a aj iné hormonálne) majú hnačky v nežiadúcich účinkoch. Záleží od tela ako znasa dávky, či sa prejavia a či nie... Atď. To že tebe sa neprejavili, nič neznamena. A magnézium skôr prezenie ako pomôže proti hnačke.
@marianna235 treba sa poradiť s endokrynologicku, nik iný ti nepomôže. Riadne si nastuduj príbalový letak, lebo rady ako živočíšne uhlie atď je fajn, ale aby to neznížili účinok lieku, aspoň treba dodržať nejaký časový odstup.

marianna235
autor
6. sep 2019

Beriem L-tyroxin, kde je uvedené, že môže spôsobiť hnačku a kŕče tuším.. kŕče chvalabohu nemám. No a čierne uhlie beriem, to som písala a magnézium určite nechcem brat, keď viem, že baby v tehotenstve preháňa.
Tie lieky na štítnu beriem ráno cca okolo 5-pol 6 a čierne uhlie až okolo obeda. Takže to nemá prečo znižovať účinok.
No je to zvláštne celé, lebo inak sa cítim fajn, len teda má párkrát za deň prezenie...ešte nechám tomu víkend, či sa to neupravi aj tými probiotikami a ak nie, v pondelok volám k dr.

migifie
6. sep 2019

Hnačku moze sposobit novo nasadená hormonalna liecba na stitnu zlazu,ale ako bolo spomenute vyssie,tak to v ziadnom pripadne netreba vysadzovat,stitna zlaza je dolezita pre normalny vyvoj dietata,aby nevznikol kretenizmus (hranicny pripad). Hnacka moze byt sposobena aj rozkolísaním hormonov v tehotenstve,to by sa malo casom opravit,ked si telo ,,zvykne". Ďalšími moznostami su tehotenske vitaminy (ale tie neberies),horcik (napr. mne Magne B6 sposobovalo hnacku,Magnetot nie),dalej je to zelezo (niekto uprednostňuje Globifer-len je drahy). Na potlačenie,alebo na upravu mozes aj dlhodobo probiotika (Hylak atd.),krátkodobejšie Carbosorb. Lieky na stitnu zlazu uzivaj pravidelne,rano na lačno,na upravu stolice s odstupom 2-3 hodin.

migifie
6. sep 2019

@marianna235 L-tyroxin a Euthyrox je to iste,len od iného výrobcu 🙂

migifie
6. sep 2019

@marianna235 a co sa týka Mg,tak v 5.-6. mesiaci ( je to individuálne) dochádza k stahom maternice a vtedy je odporúčaný Mg,dokonca pri hocijakých problémoch potom nasadzujú aj v nemocnici Mg...osobne som za spomínaný Magnerot,ale veď to uvidíš neskor 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre