Strach z pôrodu
Ahojte babulky, ako ste sa vedeli popasovat zo strachom z porodu ( o seba, dieta, bolesti) ? Vzdy sa najviac bojime toho co nepozname 😔
Ahoj, pozri si už aj existujúce diskusie
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/ako-prekonat-strach-z-porodu-prveho-babatka/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/mam-panicky-strach-z-porodu/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/ako-zmiernit-panicky-strach-z-porodu/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/mam-strach-z-porodu-je-to-bezne/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/priserny-strach-z-porodu/
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/strach-z-porodu-2/
@zuzka2103 pozri odrodit musíš či chces či nechceš a klasický pôrod.je 100 krát menej bolestivý ako hojenie po cisárskom reze...keď budeš.mysliet na to ako budeš.mat bábätko v rukách predýchas a prekonas každú bolesť aj strach 🙂 pokiaľ to.tvoj a.babatkov stav dovoľuje určite sa nepýtaj na sekciu
..najkrajšie čo.moze byť keď sekundu na to ako sa narodí ho máš už v rukách 🙂 pôrod nieje nič hrozné... A s bábätkom aj zabudneš na to aké bolesti tomu predchadzali.....hlavne myslí pozitívne 🙂 určite to zvládnete ...a na strach z pôrodu sú aj homeopatiká také guličky a ďalšie sú na uľahčenie otvárania 🙂 a ďalšia vec keď prídu kontrakcie skús aj keď je to ťažké spolupracovať s tvojim telom a bud od polpasa dole celkom uvoľnená...moja taktika pri druhom pôrode a otvorená z ničoho som bola behom hodiny a pol 🙂a veľmi mi pomohol muž ..stal.primme pocelý čas 🙂 aj tlačil až bol.fialovy :D úžasný bol.sme to odrodili spolu ;) :D tehotenstvo si užívaj a nepanikár 🙂 prajem mnoho síl;)
ja som sa bála hlavne aby som mala silu na to porodit malého a aby bolo všetko v poriadku (a hlavne aby som rodila prirodzene ) 🙂 keď prišli bolesti ráno o 8 dáko som ten strach ani nevnímala pretože som si uvedomila že dnes alebo zajtra sa stanem mamou ☺ v nemocnici som bola dokopy tak možno 2 a pol hodiny aj s vyšetrením pásmi atd.. kontrakcie ku koncu no bol to zabijak ale s pomocou partnera som to zvládla .. ja mám na pôrod veľmi pekne spomienky vôbec to nebolo také hrozné ☺ a inak ja som strašne citlivka a ešte ma chválili ako to na prvorodicku super zvládam 😀
Aj ja som sa bala ale nakoniec to nebolo take strasne, horsie boli skor ine veci - uroven hygieny na sestonedeli, novorodenecke sestry, nedostatok postelneho pradla v nemocke (maly musel byt v prekakanej perinke lebo cistu nemali), alebo ze lekari nekomunikovali pred porodom na rizikovom odd.... Rovnako nebol volny nadstandard tak som stale trpla aky zjav mi daju na izbu, kedze som za tu dobu vystriedala 13 spolubyvajucich...
@lubik87 no s tym sto krat bilestivejsim hojenim po cs by som si zas tak ista nebola, kolegyna mala prirodzeny a cisara a jednoznacne cisarsky ospevuje, oproti prirodzenemu, hojenie nic oproti tomu... asi to je subjektivne vies.
Ja mam za sebou len prirodzeny, ale bolestivost mi sposobila ciernobiele videnie par krat som zamdlela, tak neviem-neviem. Zavisi od cloveka.
@zuzka2103 Ahoj, mne pomohlo počas celého tehotenstva to predpôrodné cvičenie a príprava na pôrod... Bolo to pre mňa prekvapenie, čo všetko sme s dcérkou počas pôrodu prežili a teraz len na to s radosťou spomínam... A úprimne, tú strachovú bublinu ešte mám stále okolo seba 🙂
Veľkou oporou mi počas pôrodu bol manžel... Ten tiež s úsmevom spomína, keď som mu chcela zahryznúť do ruky od bolesti :D A myslím, že sestrička sa na tom tiež pobavila... :D
Po čase to bude len zábava 🙂
A z vlastnej skúsenosti viem, že všetky ženy v okolí ti budú klamať dovtedy, kým si to celé neprežiješ sama... Každá jedna ti chce dobre 🙂
@ebi88 ano zavisi lebo sestra aj ja sme mali cisarak a ona tvrdi ze v pohode a za mna zas hroza
@zuzka2103 nebala som sa absolútne. Vedela som, že to budú mega bolesti. Ale to K tomu patrí. Myslím si, že neni vôbec dôvod to rozoberať. Len si to sťažuješ. Keď prídu kontrakcie spoznáš to, je to mega, také bolesti si nemala nikdy nedajú sa totiž k ničomu prirovnať. Ale všetko sa dá zvládnuť, telo je silne. Ja som porodila skoro 5 kilove dieťa, na bolesti okamžite zabudla v kontrakcii prisahala, že viac detí nebude. Je to prirodzené. Nechodila som na kurzy nič a zvládla všetko bez jedinej pomoci, tabliet, epi. A to som slabá na bolesť. Zvládneš aj ty! Neboj sa.
Stým cisárskym nesúhlasím ani ja. Ja som sa normálnom pôrode zotavovala veľmi dlhoooo,bolesti pri sedení dlhom státí a tak a kamoška čo rodila cisárskym na druhý deň vstala z postele ako lan a večer už lietala po pôrodnici ako nic
@zuzka2103 prva akutna sekcia, to mi bolo jedno, nech mi syna uz aj bocian donesie, nebala.som sa, len o syna v brusku. Bolesti a rekonvalescencia po sekcii dlha a velmi bolestiva, viac nez kontrakcie, co som mala asi dva dni, ku koncu velmi silne. Druha sekcia po 6 rokoch bola planovana na den terminu, velmi som sa bala, lebo.som vedela, co pride. A bolo to rychle, bez komplikacii, bolesti.po sekcii brutal, hojenie mega rychle, pustili ma.na treti den, na stvrty som.doma.postel prezliekala, ale bolesti boli mega. Ja.osobne neznasam zlahcovanie strachu aj samostnych bolesti, ci kontrakcii alebo vobec kazda to.citi.inak. Takze.moja rada je kedze sa tomu nevyhnes, prijmi fakt, ze to boli, ale je to aj neopisatelny zazitok narodenia dietatka na druhej strane, a ked tu bolest prijmes, lepsie ju zvladnes. A mozno si z tych stastnych, co fakt nebudu mat nejake extra bolesti. Hlavne, nech ste obaja zdravucki.
U mna to bolo naopak, ako prvorodicka som sa nebala, nevedela som do coho ide ale ako druhorodicka som sa uz bala viacej.
Nemala som čas akýkoľvek strach riešiť... pri prvom dieťati som sa dve hodiny pred odchodom do pôrodnice vrátila zo služobnej cesty, pri dcére detto. Treba si zamestnať myseľ niečím iným. A hlavne nečítaj tu tieto výlevy žien, ktoré mali ťažké pôrody. Ono je to o tom, že ženy to zvyknú ešte tak o 200% zveličiť len aby boli zaujímavé, česť výnimkám, sú aj ženy, čo majú naozaj ťažké pôrody.Je to ale všetko o psychickom nastavení, ver mi..
Mne sice 3 dni museli vyvolavat porod, ale uprimne nevedela som sa dockat kedy to budem mat za sebou. A porod bol fajn a to som strachopud🙂 fascinujuce je ako je zenske telo a vsjo okolo stavane na tehotenstvo a porod. Druheho porodu sa bat urcite nebudem. Neni to nic hrozne. Ked mala vysla vonka bola to najvacsia ulava aku som zazila 😍 a teraz ked pozrem, ze zajtra ma 4 mesiace nemozem tomu uverit ;) bat sa toho vobec netreba. Drzim palce ;)
@zuzka2103 Príjemný,deň. 🙂 Je pochopiteľné že máte strach každý to máme ked prvýkrát čakáme dieťatko. Určite,to zvládnete keď si budete veriť tak to pôjde. Veľa,síl a trpezlivosti posielam Vám pozitívnu energiu. 🙂
@habibibb ano tak, mne hovorili ako to dobre prirodzeny, nehoji sa ziadna jazva, no ale so sitim medzi nohami som az tak “neposkakovala”, ako som na druhy den podla tejto teorie mala 🙂 tiez ma to bolelo a obmedzovalo este dobrych par dni, tyzdnov po porode. To nehovorim tie tlaky od tlacenie co so mnou porobili, boleli ma este aj vlasy.. porovnat sice nemozem ale neje prorodzeny oproti cs med lizat, myslim si.
@zuzka2103 bolieť to boli .. to si povedzme na rovinu ale prežiješ to . U mna bola horšia bolesť prsia .. a kojenie než samotný pôrod a to som rodila spontánne ... odtiekla mi plodová voda a potom 8 kontrakcie a bez epiduralky pôrod .. šla som do toho s vedomím že to bude bolieť takze som z toho nestresovala a nerozmyslala aké to bude ...chodila som na predporodnu .. pozerala videá a aj napriek tomu keď sa má počas pôrodu na sale spýtali či viem ako tlačiť tak som odpovedala že nie 😂.. das to v pohode ako každá z nás ...
Ber to tak, ze to zvladli a zvladnu miliony zien, preco nie ty... hlavne pocuvaj lekara a asistentky a spolupracuj s nimi...to je tvoje maximum co mozes urobit..
@ebi88 Ja môžem porovnávat-100x radsej prirodzeny ako CR a to uz len kvoli tomu,ze si hned s bábätkom. Prirodzený som mala v pohode-syn bol na svete do necelej hodiny od najhorsich bolesti na 3 zatlacenia, žiadne sitie z vonku len z vnutra, hned som sa o malého starala,ziadne extra bolesti ci komplikacie. CR-akutna sekcia pod celkovou narkózou-24h na JISke-najhorsich 24h môjho života ale dalo sa vydržať,hned potom som sa rovnako starala o malu, jazva sa krasne zahojila,skoro ju nevidno, tiez žiadne extra komplikacie, najhoršie bolo ked mi chodili vytlacat krv tých prvých 24h.
ja som zatial rodila len raz, sekciou akutnou, 8 mes. dozadu... na bolest som uz zabudla, ale jazvu citim niekedy az doteraz, pamatam si len, ako som sa nevedela pozviechat na druhy den z postele, co nas nutili vstat... odlucenie od maleho bolo sice potrebne, ale pre mna aj velmi tazke; bolo to len 24h a mala som cas si pospat, ale psychika nepustila... no a dojcenie bolo strasne, mlieko nikde, rozbehli sme sa az po takmer mesiaci.... a ja dufam, ze druhe mimino pojde prirodzene.... sekcia nie je lahsia, je to regulerna vazna brusna operacia, a na zotavenie sa mas minimum casu, hoci si po operacii, uz na druhy den pekne na nohy, jazva taha jak slak, ani netusis, na ktore vsetky pohyby zapajas brusne svaly.. hoci to rychlo prejde, ale je to zaberak a zotavujes sa dlho.. zenske telo je na porod usposobene, zvladnes to na 100% prirodzene, tak ako vsetky zeny
ja som prisla do porodnice s nepravidelnymi bolestami, ktore sa dali dobre zvladnut...potom uz to bolo castejsie ale stale som myslela na toho drobceka,ze za chvilu sa stretneme a bude nase rande naslepo 🙂 a ani neviem jak a o 3 hodiny mi povedali ze ideme rodit...mysli na to ze kazdou kontrakciou ste k sebe blizsie...
@evittam tak v mojom pripade bol na jis maly, sice len “pre istotu”, na moju uzku panvu bol velmi stlaceny, zakrvacal nastastie len do ocka, takze som ho mala toez az na asi treti den... ja som bol cela modra ako jedna modrina, ja by som v mojom pripade volila, keby som mohla, Cisarsky, verim ze uz aj moj lekar by takto rozhodol po mojom porode. To su subjektivne zalezitosti pravda, ja len hovorim, ze poznam zeny co uprednostnili cs, alebo vlastna skusenost, ze asi cs by bol bezpecnejsi pre maleho aj mna, myslim si.
Inak porod isiel pomerne rychlo, ale pre mna subjektivne velmi bolestivo..

Rozdychavat . Nespala som ani v noci od strachu. Takze druhy som si vybrala cs. Prisla som rano na pasy . Potom ma o 8 napichali a o 8,30 bola laska tu.😗
Takze drzim palce . Vsetko sa da zvladnut a rychlo prejde.