icon

Tvrdnutie bruška v 22. týždni tehotenstva

tina7729
14. jan 2012

prosim poradte,uz zo 5 dni mi tvrdne brusko a asi 2 den mi asi aj 10 krat za den. ☹ je to moc zle? kolko krat za den je to normalne?

atka70
22. jan 2012

Ahojte ja som 33 tt a brucho mam tvrde skoro cely debola som v poradni vo štvrtok a lekar my povedl že sa neotvaram že som v poriadku.....

lenkacka
6. feb 2012

Ahojte babenky!! Ja som mala tiež rovnaké problémy ako vy ☹ . Od 21.týždňa som bola hospitalizovaná pre tvrdnutie bruška a strašné tlaky v podbrušku.Nasadili mi infúzie,brala som rozne tabletky magnézium... a mala som posteľ vo zvýšenej polohe(aby som sa nezačala otvárať)-nič príjemné,prvý deň ma aj pekne bolel chrbát ,ale zvykla som si.Takto som si poležala 3 týždne,predpísali mi magnézium,ale po návrate domov sa moj stav vobec nezlepšil. ☹ Pokým som ležala s nohami pokrčenými(v tej polohe mi bolo super) bolo všetko super-bruško mäkké a žiadne bolesti,ale ako náhle som sa postavila bolo bruško ako skala a strašné tlaky v podbrušku.Ani keď som sedela,nebolo mi dobre.Nemohla som vobec nič robiť a to sme sa akurát presťahovali do novo-postaveného domčeka.Len som ležala na roztiahnutom gauči v obývačke ☹ . O vsetky dom.práce a varenie sa mi starala moja maminka,ktorá našťastie býva v jednej dedinke ako my - ináč neviem. Boli to dlhé týždne,ale to ležanie sa vyplatilo,lebo malá sa narodila v termíne. Teraz plánujeme druhé bábo,ale mám veľkú obavu,že by som mohla mať podobné problémy ako pri prvom tehu.NEMÁ Z VÁS S TÝMTO SKÚSENOSTI-keď pri prvom boli bolesti,aké bolo druhé tehu? Keďže už mám dieťatko(teraz má 21.mesiacov)bojím sa, aby som nemala podobné problémy.To by som už ležať nemohla a teda by som sa bála o bábätko ☹ ☹ .Prosím ☹ dajte infooo

sisinka8
6. feb 2012

@maria30 aj mne kazali vobec nehladkat stahujuce sa brusko!aj bez toho je maternica hyperaktivna tak sa to nesmie. 😉

sisinka8
6. feb 2012

@lenkacka ja by som s tym druhym tehotenstvom este pockala ked si mala taketo problemy aj pri prvom!tvoja prva je tiez este dost mala aby sa vedela postarat ako tak o seba.ja som mala tiez podobne problemy pri prvom teh.a teraz po6rokoch cakam dalsie babo.dufam ze vsetko bude ok.od zaciatku beriem magnezko,vela addychujem,lezim. 🙂

lenkacka
6. feb 2012

@sisinka8 no my sme najskor ešte nechceli,ale mala som šancu ešte využiť DNP a mať peknú materskú,tak som sa v januári tam prihlásila. My sme pracovali v zahraničí a po príchode domov som plánovane otehotnela a teda som nemala nárok na materskú,len na RP. Teraz to chcem využiť!!!! A nechcela by som aj tak veľký vekový rozdiel medzi detičkami.A problém je aj s prácou,lebo ja by som si musela hľadať novú robotu,keďže sme pracovali v zahraničí.Tak sa bojím,ale budem veriť ,že všetko bude ok. Pojdem teraz na prehliadku ku svojej doktorke ,že či je všetko ok a od júna by sme sa začali snažiť.Chcela som len vedieť,že či má niekto už druhé dieťatko alebo čaká ako Ty a ako je teraz na tom .Tebe držím palčeky,aby si teraz už nemala problémy a mohla sa z tehotenstva tešiť.

tina7729
autor
6. feb 2012

@sisinka8 preco si nehladkat brusko? nerozumiem 😕 😕

sisinka8
7. feb 2012

@tina7729 ahoj! 🙂lebo ktora ma znas takuto hyperaktivnu maternicu alebo drazdivu,nesmie sa este viac stumulovat !mne to povedal skuseny primar na oddeleni v nemocke.a mal pravdu. 😉 treba nechat na pokoji a oddychovat.ruku si zato mozes polozit na brusko ale nestimulovat masazou a tak. 😉 inak ako sa mas moja?uz je lepsie?mas este stahy?

sisinka8
7. feb 2012

@lenkacka dakujem!zatial je vsestko ok.moja dcerka je uz dost velka a nemam taky velky strach co bude ak musim nahodou ist do nemocky atd.

miskaska
7. feb 2012

Mne doktor povedal, ze ak netvrdne casto je to OK, ako uz bolo povedane, mam si radsej davat magenzium. Ze problem by bol keby sa skracovalo hrdlo. Vraj ked sa babo hybe to stvrdnutie je normalna reakcia maternice.

tina7729
autor
7. feb 2012

@sisinka8 ahoj,stale mi tvrdne brusko ☹ animagnezium nezabera. ale dr.to neriesi. ze to je ako sa mala hybe,meni polohu.pokial sa neotvaram tak sa nic nedeje

tina7729
autor
7. feb 2012

@miskaska a tebe ako casto brusko tvrdne? aj mne toto dr.povedala ako sa babo hybe tak maternica pracuje

miskaska
7. feb 2012

@tina7729 Iba občas, v určitú časť dňa akokeby par krat za sebou a potom je dobre. Včera som bola na kontrole a všetko je OK.

sisinka8
7. feb 2012

@tina7729 u mna to bolo tak isto!ked sa neotvaras neboj sa!aj ja som donosila az do konca 🙂 aj moja mala sa vela hybala a preto som mala stahy.ani mne magnezko nepomohlo velmi....ja som mala aj plegomazil a salbutamol na to!posledne3mesiace.a este davaju aj guajacuran....tebe to nedali?

tina7729
autor
7. feb 2012

@sisinka8 no mne dala ten salbutamol ale len na tyzden,vobec nepomohol. ☹ a tebe tvrdlo casto?lebo no mne kazdy den 10 krat denne. niekedy mozno aj viac.

lenkacka
7. feb 2012

@sisinka8
@tina7729 veru aj mne stále doktori a sestričky vraveli,prestante si šúchať bruško.Ale to sa nedalo ☹ .Ale naozaj to ešte viacej dráždi maternicu.

tina7729
autor
7. feb 2012

@lenkacka sranda,to by som ani nepovedala.a mne to ziadny doktor nepovedal. hm. tak asi to obmedzim.ale to je myslene len vtedy ked mi stvrdne brusko,ci celkovo ho nehladkat.lebo vtedy ked mi stvrdne tak ho dost hladkam.aby sa ukludnilo

lenkacka
7. feb 2012

@tina7729 celkovo nehladkať.Ja som ležala 3 týždne v nemocnici a bolo nás tam vtedy až 6 báb s podobnými problémami a každej jednej to opakovali-nehladkať,nehladkať.Nie len vtedy keď stvrdne bruško,ale proste stále.Keď už máme takéto problémy,tak to naozaj netraba robiť,ale ruku na brušku som mala stále,aby ma malé cítilo,ale som ho proste nešúchala. Ja som išla večer na pohotovosť a dobre som urobila.Na druhý deň som síce mala ísť k mojej doktorke na kontrolu,ale moja by mi určite len predpísala magnézium proti tvrdnutiu a to by bolo asi všetko.Keď som potom už po príchode domov chodievala k nej na kontrolu,stále som jej vravela,že mám tie isté bolesti-strašné tlaky na bruško,ale ona to nejako neriešila ☹ .Keď som ležala bolo všetko ok,ale keď som sa postavila alebo som sedela tak to bolo nepríjemné. Aj sprchovať bolo pre mňa hrozné. Neviem,že či to bolo tým,že som mala malé bruško a ona tam mala málo miesta,veď tam bola pekne nafučkaná.Mne robili sekciu,lebo bola zle otočená a primár mi povedal,že bola riadne stlačená a mala som aj malú placentu a pupočník a preto sa nemohla pretočiť. ☹

sisinka8
7. feb 2012

@tina7729 tvrdlo casto krat aj15x za den!mne pomohli lieky!salbutamol je velmi ucinny.....asi si mala zle davkovanie alebo co..... 😒 mne prestali tie tlaky po tom uz.

tina7729
autor
7. feb 2012

@sisinka8 noja som mala nan davkovanie 2x1denne. a tyzden len.+ Magne B6 2x1denne

tina7729
autor
7. feb 2012

@sisinka8 a ty si skoncila koli tomu v nemocnici? ci?

sisinka8
9. feb 2012

@tina7729 ano ,ja som tam bola 2tyzdne v 28TT.mne pomohla terapia s magneziami do zily,salbutamolom,

tina7729
autor
9. feb 2012

@sisinka8 a to bolo nutne? ist tam lezat?

sisinka8
9. feb 2012

@tina7729 no ktovie?! 😉 dopadlo to dobre tak asi hej! 🙂 ale neviem co by bolo keby som odmietla.moj osobny nazor je taky ze ked uz niektora caka babetko co nieje sranda ani hracka,tak je to zodpovednost na cely zivot !uz do tehotenstva!a nieje to tam ako v hotely je to pravda ale zato sa da vydrzat,kes sa musi tak musi 🙂 pre babo.ja som bola na samotke,mala som tv,sprchu atd.bolo mi lepsie troska.3tyzdne som bola ale neotvarala som sa takze som mohla ist domov. 😎

sisinka8
9. feb 2012

@tina7729 teraz cakam druhe a davam si vacsi pozor.uzivam magne b6od zaciatku2x1.a maternu s dha,celaskon,a od16TT je dobre uzivat calcium.ja nemozem mlieko.to je na kosti.

timuss
9. feb 2012

@tina7729 chcem ťa potešiť...ja som tiež ležala doma, síce len od 27. týždňa, začala som sa otvárať, preto mi lekár nariadil kľudový režim... užívala som magnézium a stále mi tvrdlo brucho, ale neotvárala som sa viac...a potom som zistila, že všetko to bolo o psychike...kým som stresovala, počítala koľko krát mi tvrdne, ako dlho a tak, stále som mala problémy...keď po štyroch týždňoch ležania som sa ako-tak ukľudnila, že sa stále nič zlé nedeje prestalo aj tvrdnutie...no akonáhle som zase začala myslieť na možnosť predčasného pôrodu a rozmýšlať, zase mi začalo tvrdnúť...takže kľudový režim, ležať a nestresovať...aspoň u mňa to bolo tak...takže pokiaľ sa neotváraš zahoď starosti za hlavu a užívaj si toto jedinečné a krásne obdobie 🙂 ...prajem všetko dobré 🙂

dominika2227
9. feb 2012

@tina7729 ahoj mne tiez tvdne brucho ked lezim na chrbte hlavne, ked chodim alebo tak tak mam tlaky moze sa vtedy cetovat na kratke cesty ci len lezat doma, ja beriem magnezium 5x za den

babatienko27
9. feb 2012

@tina7729 nehladkat lebo to sposobuje tvrdnutie , stahy ,kontrakcie ....iba dotykom treba to hej ...aj ked ja si ho uz teraz hladkam furt ze pod uz von tvrdne a nic

tina7729
autor
9. feb 2012

@sisinka8 a potom ti uz netvrdlo brusko ked si prisla z nemocky?

tina7729
autor
9. feb 2012

@dominika2227 v kolkom si tyzdni?

tina7729
autor
9. feb 2012

@timuss urcite je to aj o psychike,presne ako ty stale akonahle mi stvrdne brusko sa bojim a rozmyslam o tom furt 😒 ale dakujem za povzbudive slova 🙂