icon

Užívali ste magnesium v tehotenstve?

monyque
16. máj 2012

Ahojte, som v piatom mesiaci a pobolieva ma v podbrušku, také nepríjemné ťahavé pocity. Lekárka ma vyšetrila, povedala, že je všetko v poriadku, naťahuje sa mi maternica. Predpísala mi Magnesii lactici. Chcem sa Vás opýtať, či máte niekto skúsenosti s užívaním magnézia v tehotenstve ?? Ďakujem. 😉

sviezost
8. jan 2013

Ja som ho tiez uzivala cele tehotenstvo .

evulik82
8. jan 2013

aj ja.

mirka_aa
8. jan 2013

ano ja som uzivala Magne B6 Premium... lebo mi tvrdlo brusko... a veru pomohlo to..ale moj porodnik sa potom zlostil preco som to nevysadila hned jak mi to preslo...ze treba brat len ak je problem,ked je uz vsetko ok,netreba brat...

zuzkag2
8. jan 2013

aj ja som brala, od 14tt, od 500mg na zaciatku az po 4000mg denne asi od 34tt do 37tt, kedy sa maly narodil 😝
v tehu je sumive magnezko menej vhodne, nakolko zatazuje oblicky, a pridavne latky mozu sposobovat hnacky, ci znizene vstrebavanie zivin v tenkom creve...takze ja odporucam to co ti predpisali

lucijag
8. jan 2013

uzivala som pri oboch tehu ten isty co ty teraz pri druhom od 5 mes 6 tabliet denne

ani3012
8. jan 2013

Horčík
Dôležitý minerál, ktorý sa spoločne s vápnikom a fosforom nachádza hlavne v kostiach. Menšie množstvo nájdete tiež v krvi, kde aktivuje viac ako 300 enzýmov podporujúcich celý rad biochemických procesov. Horčík udržiava pevné kosti a zubnú sklovinu, upokojuje nervovú sústavu, reguluje srdcový rytmus a funkciu štítnej žľazy, zlepšuje trávenie a funkciu prostaty. Pôsobí preventívne proti nadúvaniu a tvorbe vápenných usadenín (obličkových kameňov). Potláča negatívne účinky soli a vápnika. Zvyšuje využitie bielkovín. Zlepšuje pamäť a myslenie. Podporuje zadržiavanie moču, a preto sa používa ako prevencia proti pomočovaniu. Alkohol, sladkosti a nadmerná konzumácia mlieka obohateného vitamínom D spôsobujú vylučovanie horčíka z tela.
Nedostatok horčíka preto často pociťujú športovci, diabetici a ľudia, ktorí pijú príliš mnoho alkoholu. Prejavuje sa podráždenosťou, zvýšenou únavou, nespavosťou, náladovosťou, zlým trávením, búšením srdca alebo arytmiou. Oslabuje svalstvo, spôsobuje kŕče, svalový stres a poruchy videnia a zväčšuje prostatu. Môže vyvolať depresie, prípadne záchvat dýchavičnosti. Ak vám chýba horčík, zrýchli sa činnosť srdca, ľahšie vznikajú žalúdočné vredy a zvýši sa hladina tukov v krvi. Tiež sa zvyšuje krvný tlak a poškodzujú cievne steny. Nedostatok tohto minerálu rovnako spôsobuje vrodené vady očakávaného potomstva. Naopak, nadbytok horčíka má za následok preháňanie (síran horečnatý sa používa ako výborné preháňadlo) a v krajnom prípade zastavenie peristaltických pohybov čriev.
Kde ho nájdete: banány, mandle, orechy, tmavá listová zelenina, obilie, celozrnné pečivo, figy, citróny, kukurica, jablká a obilné klíčky.
Koľko? Odporúčaná dávka horčíka je 350 mg denne u dospelých a 250 mg u detí. Ženy by mali počas tehotenstva a dojčenia prijímať 450 mg horčíka denne.

Podľa rizika poškodenia plodu sú lieky zaradené do kategórií:

A– Patria sem 4 percentá liekov, pri ktorých kontrolované štúdie nepreukázali riziko. V tejto kategórii sú väčšinou vitamíny a látky, ktoré bežne nachádzame v ľudskom tele, napríklad kyselina listová, vitamín D či elektrolyty.
B – Lieky bez evidencie rizika u ľudí a zároveň sa nepreukázala ich toxicita pri pokusoch na zvieratách. Je tu zaradených 23 percent liekov, napríklad magnézium, inzulín, penicilín a kofeín.
C – Tu už nemožno riziko vylúčiť, pretože v pokusoch na zvieratách sa preukázal ich škodiaci účinok na plod. Zaradených je sem 45 percent liečiv, napríklad nitráty, kyselina acetylsalicylová a kodeín.
D – Podanie týchto liečiv sa vždy musí zvážiť, pretože v rozsiahlych štúdiách u ľudí sa preukázala pozitívna evidencia rizika. Patrí sem 22 percent liečiv, napríklad kortizón, kumaríny, diazepam a etanol.
X – Lieky kontraindikované v gravidite, ktoré sú známe ako teratogény, teda lieky poškodzujúce plod. Patrí sem 6 percent liečiv, napríklad antikoncepcia, chemoterapia, estrogény.

a ma teraz napadlo pri čítaní článkov ....možno preto má veľa žien po pôrode panickú poruchu...či nechýba tá vysoká dávka horčíka...

stojdulka
13. jan 2013

ano, od 10tt najprv kôli krčom a od25tt lebo mi tvrdne brucho

zuzi1409
13. jan 2013

Ja ho beriem tiež, dokopy 6 tabletiek za deň. Doktorka mi povedala,že ho budem brať až do konca tehotenstva. Začala som v nejakom tuším 15 tt alebo tak nejak

betuska22
13. jan 2013

ja som tiež užívala ale iba magnesium žiadne ine vitamíny bo mi sestričky v nemocnici povedali že ked žena jje vela vitamínov že je babo potom moc velké napr 4 kg a viac a že potom sa zle rodí

timi1012
21. okt 2014

Maminky a v akých časových intervaloch ste brali tie tbl magnezia? Ďakujem

martuskask
21. okt 2014

ja pijem mineralku magnesia, doporucila mi moja lekarka 🙂 inak neuzivam ziadne ine vitaminy.

dollynkaa
21. okt 2014

Mne odporucil moj gyn kvoli tvrdnutiu som brala 3x denne tabletky do skoro porodu

misskate1
23. okt 2014

Mne kvôli zavratom povedal, že si môžem dať 500vku 3-4 denne. Ale nie veľa, aby mi zas tlak moc neklesol

tjaden
23. okt 2014

ahoj mňa sa doktor spýtal či chcem doma užívať magnezium alebo si ísť poležať šla som si poležať do nemocnici a tam si ma nechali 37 dni 2x denne mi šlo infuzkou magnezium deti su potom take oťapene velmi kludne azaspate z toho moja susedka na izbe mala po pôrode velmi uplakane bejby až z toho malo horučky tak dalimagnezko i jemu radšej ho ber lepšie ako predčasný porod

nella130
29. okt 2014

ja beriem 500ku magnézium od zaciatku tehotenstva

szitnanska
14. sep 2015

Ja končím 4 mesiac a tiež mávam bolesti v podbrusku, doktorka povedala ze je všetko ok a mám brat magnezium, ale mne tak klesá tlak a toci sa mi hlava, tak som ho prestala užívať lebo magnezium znižuje tlak ... niekedy mám pocit ze sa neudrzim na nohách, lahnem si a potom ma to prejde. Ale má to veľmi znervoznuje.

dianockadianka
18. nov 2015
Používateľ dianockadianka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od dianockadianka.

Ahojte, mne gynekológ predpísal magnézium (kombinácia magne B6)- vraj sa štandardne predpisuje pre udržanie plodu. Plus horčík pôsobí aj antistresovo, čo mnohé budúce mamičky aj mamičky určite ocenia 🙂 ja som užívala počas tehotenstva výživové doplnky na odporúčanie lekára. Teraz (už máme 18 mesiacov) som si nechala ako doplnok pitného režimu minerálne vody s horčíkom a vápnikom. Práve minerálne vody sú telu oveľa prirodzenejšie ako akýkoľvek výživák.. Ja obľubujem Gemerku. Super chutí a má ideálny pomer vápnika a horčíka 3:1. Takže toto závisí na odporúčaní lekára- ak predpíše magnézium, treba ho určite brať. Ak nemáte akútny problém, magnézium je dôležité a teda je fajn ho do tela dopĺňať z minerálnych vôd.

silvapokorna
31. jan 2016

Ahoj, magnezium je pri tehotenstve dôležitý. Je proti kŕčom, často sa pridáva i pri športe. Ja som mala "poslíčky" už od šiesteho mesiaca a dosť silné. Musela som ležať na konci a k tomu som mala magnézium v tabletách aj v minerálke. Toho sa neboj, pomôže. Ešte si pridaj kyselinu listovú, tiež veľmi dôležitá. Držím palce! Uži si pohodové tehotenstvo a zdravé bábätko na konci. Veľa šťastia.

kershi
1. feb 2016

Ahoj..ja tiež užívam magnezium od osmeho tyzdna...Uzivam ho trikrat denne po dve tablety...mavam vysoky tlak...

marcah
1. feb 2016

ano, aj ja som uzivala a to kvoli castym krcom v lytkach..... Ale posledny mesiac pred porodom mi gynekolog radil ho vysadit, pretoze vdaka tomu ze magnezium zabranuje krcom / stahom maternice, tak je samozrejme moznost ze moze trochu brzdit kontrakcie - samozrejme nie je to pravidlo ale moze byt ze zena potom kvoli tomu prenasa....

simonnka2014
4. feb 2016

@marcah ahoj a kedy presne si ho vysadila? a tvoj lekar o tom vedel? alebo mu to mam povedat?
Dakujem 🙂

nelinka2009
13. feb 2016

Aj ja uzivam... Vsetko je ok

tomasko27
13. feb 2016

Ja od prvej navstevy dr to znamena od 7tt beriem magnezium.Mam ho 3 krat jednu tabletku a este prasok magneziovy.

nelinka158
13. feb 2016

Ahojte moja kamoska užívala cele tehotenstvo magnezium narodila sa jej malička hned sa sestričky po narodení pýtali či nebrala náhodou magnezium pretože malá bola urevana nepokojná atd.... keď s ňou prišli domov hneď sa im.niečo nezdalo mala stále len plakala a plakala až kým sa nezašla a prestala na pár sekund dýchať v tom momente s ňou išli na pohotovost a tam im povedali že ma mala abstak a že to bude ešte pár mesiacov trvať pokial sa nevycisti ....

marikazajkova
15. feb 2016

nelinka to ako vážne pre pána dobre že mňa tie bolesti už prešli lebo tiež som ich malá naordinovane 3x denné po dve tablety. A to lekári nevedia že to dieťa si na to navykne a aj tak im to dajú a mne ešte v takých množstvach len ja som to sama prestala jest keď bolesti ustúpili...

vanok
15. feb 2016

Magnézium som jedla spolu s b vitamínmi v oboch tehotenstvách (obe rizikové) - silné kŕče v nohách, obe dieťatká v poriadku, žiadne nežiaduce účinky som nespozorovala...

zuzka1008
16. júl 2016

Pri prvom tehotenstve mi ho predpísal lekár, teraz čakám druhé dieťa, som len na začiatku .Cca 5týždeň, zaujímalo by ma č si i mozem dať magnez. Tabletku , pred tehotenstvom som ju brala keď som cítila únavu , krce v nohách , úzkosť a pod..

barboravaclavikova
22. júl 2016

Čaute ženy... mne doktor predpisal od začiatku magnezko...
uživam ho rano a večer a ozaj ten tlak v brušku je menší..
nie som taka nafuknuta je to OK...som v 21tt a všetko ok 🙂 tak všetkým babulkam len to najlepšiee :-*

zlatkapaps
22. júl 2016

ten tlak pri uzivani magnezia ustupuje 🙂 pamatam si ako byvala kolegyna ked mala tlaky v brusku ked cakala syna az plakala ze co sa to deje a pritom staci iba magnezium

monikamona
22. júl 2016

Ak ti to naordinoval lekár tak určite to ber ale určite menšiu dávku ja som užívala takéto vysoké dávky a potom som týžden prenášala😔 Neužívaj to dlho😌