Vysoký krvný tlak pred tehotenstvom a v tehotenstve

kendra
2. júl 2017

Ahojte, témy s vysokým tlakom v gravidite tu sú, preštudovala som všetky, ale sú staré a dosť neaktuálne, preto si dovolím založiť novú. Chcem sa podeliť o skúsenosti, alternatívne, prírodné postupy pri liečbe vysokého krvného tlaku v gravidite. Vysokým krvným tlakom trpím už 10 rokov, po úprave životosprávy som nebrala žiadne lieky, no teraz, keď som tehotná, mi skáče a pribúdajúcimi kilami ide mierne hore (priemer meraní 130/90). Užívam samozrejme od začiatku tehotenstva Dopegyt (momentálne 2-2-2), Magnosolv 2 x 2 sáčky + na obed jednu tabletu Magne B6 Forte. Chcela by som sa spýtať na nejaké alternatívne postupy, terapie, ktoré by aspoň trochu pomohli tlak znížiť, alebo aspoň udržať na stagnujúcej úrovni. Vďaka.

siska25
2. júl 2017

Ja som brala dopegyt 3x 1 tabl. a vasocardin 3 x 0,5 tbl. Do 12 tt som brala bisomerck 1 tbl. Maly sa narodil zaciatkom 40 tt. Prva dcera v 36 tt kvoli preeklampsii. Odvtedy som mala vyssi tlak.

kendra
autor
2. júl 2017

@siska25 ďakujem, ja som v prvom tehotenstve tiež mala preeklampsiu a tiež mám odvtedy vyšší tlak. Aký si mala Ty priemerne tlak v druhom tehotenstve? Nastavovali Ťa na lieky doma alebo v nemocnici? Držali Ťa lieky s tlakom uspokojivo? Mne sa zdá, že Dopegyt to celkom nezvláda...

kendra
autor
2. júl 2017

@xxxxxnnnnn Všetky som už dávno preštudovala...dokonca aj podobné témy na iných fórach, to som už aj písala v úvodnom príspevku, všetky sú už dosť staré, preto som chcela obnoviť túto tému...ďakujem.

snehuuulienka
2. júl 2017

@kendra dopegyt sú slabé lieky,stále ich treba ešte niečím doplniť....ja som prišla kvôli vysokému tlaku o dve deticky

kendra
autor
2. júl 2017

@snehuuulienka To je mi veľmi ľúto, ja som ich brala v prvom tehotenstve, absolútne nezaberali (ale to som už mala plne rozbehnutú preeklampsiu), teraz mi zo začiatku zaberali, no mám pocit, že čím ďalej, tým slabšie účinkujú aj napriek navyšovaniu dávok...zajtra idem k internistke, tak uvidím...ja už ani tlak doma nemeriam, lebo som si merala i 10 x do dňa, čo je už choré a ak vyšli zlé hodnoty, tak som sa znervóznila, že to nemá cenu...ja keď vidím tlakomer (nielen u lekára, ale i doma), v momente ako si navlečiem manžetu, obleje ma horúčava a začne mi trepotať srdce...a tlak je potom taký aký je...nechápem, ako niektorým žienkam prišli na syndróm bieleho plášťa tak, že im nasadili holter, ja som ho tiež mala, ale keď začal bzučať pri meraní počas dňa, tak som sa tak rozklepala, že mi až došlo zle...

siska25
3. júl 2017

@kendra ja som mala tlaky do tych 130/85, na lieky ma nastavila internistka doma. Tiez som mala stresy z toho, ale zvladli sme to. U mna bol skor pulz vysoky...

kendra
autor
3. júl 2017

@siska25 A to si mala taký tlak po liekoch či pred? Lebo toto je môj vysnívaný tlak...

siska25
3. júl 2017

Po liekoch som mavala taky v tomto druhom tehotenstve. Pri prvej dcere som mala po liekoch aj 150/100, preto mi vyvolavali porod. Teraz ku koncu mi doktor dokonca kazal vysadit jednu tabletku, kedze som mala obcas aj 115/65 a vraj, ked je male odzaciatku nastavene na trochu vyssie tlaky, tak ani prilis nizky tlak nie je dobry.

siska25
3. júl 2017

@kendra len hovorim, mne byvali tazko hlavne kvoli rychlemu pulzu, ten tlak teraz nebol az taky zly. A mas aj opuchy alebo ine tazkosti ojrem tlaku? Ja som nemala nic, dokonca som mala o dve kila v 40 tt menej ako nez som zostala tehotna, ale ja mam z coho chudnut.... A v ktorom tyzdni si?

kendra
autor
3. júl 2017

@siska25 Ja som v prvom trimestri schudla 5 kg, bolo mi veľmi zle, momentálne som 25+0, teraz mám miernučné opuchy okolo členkov (ale to som ukazovala vo štvrtok môjmu gynekológovi a ten povedal, že sú OK, že je to z horúčav, teraz sa to v týchto chladných dňoch trochu lepší), v moči som mala stopy BIE, čo tiež povedal, že je OK. Ja som dnes ráno mala tlak 135/91, ja už len vidím akýkoľvek tlakomer, už ma oblieva horúčava...dnes idem na internu na kontrolu, tak som zvedavá, čo mi tam zas namerajú...o.i. som prvého syna rodila predčasne kvôli preeklampsii a to som tlak mala 190/120...ja sa len bojím, že pribúdajúcimi kilami sa ten tlak bude teraz zas zhoršovať...Vasocardin sa v tehotenstve môže? Som nevedela...

siska25
3. júl 2017

@kendra Ako si dopadla na internom. Ja som mávala tiež riadne stresy z merania tlaku. Potom som si ho začala merať zväčša len vtedy, keď mi bolo ťažko, aby som vedela, či náhodou moc nestúpol. No a vasocardin.... Tak niektorí doktori sú zásadne proti. Mňa na endokrinológii doktorka strašila, že ho nemám brať, lebo môžem mať malé dieťa, že môže mať problémy s dýchaním po narodení a oslabnuté svalstvo. Na internom mi povedala, že môže aj nemusí byť problém, že je to individuálne. Na a gynekologička mi normálne povedala, že je to úplne ok. JA som sa tých liekov nebála, odzačiatku bol malý podľa utz väčší a v bruchu bol dosť akčný. Dokonca ani na ten bisomerck mi nepovedala v zásade nič zlé. Malý sa narodil 39+0 tt, s apgar skóre 10/10/10, s váhou 3640 g a 52 cm. Riadne dýchal a dokonca si sám trošku dvíhal už v nemocnici hlavičku. Takže všetko ok. Pri dcére som brala len dopegyt a vasocardin nie. A tá sa narodila v 36 tt., museli ju oživovať, začala síce dýchať, ale následne skolabovala a musela byť na jiske na umelom dýchaní, kvôli nevyvinutým pľúcam. Takže ono tie lieky sú asi individuálne u každého.

veronika01992
3. júl 2017

Ahojte tak ja som v 34 tt a pred týždňom som prišla z nemocnice ...ležala som tam koly vysokému tlaku ten mu skákal 145/95...Tak som musela ležať ...hlavné koly malému aby som mu tým neublizila..toho pozorovali každý deň ...No nasadili mi dopegi a magnezium 500g a som ako rybicka a malý je poriadku vraj tlak sa vyrovná po pôrode keď aj schudnem

kendra
autor
3. júl 2017

@siska25 Takže na interne mi namerali 140/98 (keď som videla sestru s tým tlakomerom, tak ma obliala horúčava a rozbúchalo sa srdiečko), tesne po EKG, bez nejakého oddychu alebo času na upokojenie...sestrička je taká priveľmi rýchla, naopak doktorka ma držala v ambulancii jeden a pol hodiny. Budúci týždeň idem opäť na holter, potom komplet odbery + 24-hodinový moč. K Dopegytu mi predpísala ešte Cordipin retard - 1 tbl./ráno, mám pozorovať, že keby mi bolo horúco v tvári, tak sa mám ozvať. Čítam si na nete rôzne štúdie, je to vraj liek druhej voľby s 15 ročnými skúsenosťami u tehotných, ale môže a nemusí vyvolať u plodu tachykardiu...zasa betablokátory môžu a nemusia vyvolať retardáciu rast, bradykardiu atď. ..., myslím si, že predsa vysoký tlak je pre dieťa škodlivejší ako lieky, teda aspoň v to dúfam...niekde ho chvália, niekde sú vo vyjadreniach opatrnejší...tu na modromkonikovi aj na iných fórach čítam, že niektoré mamičky brali aj trojkombinácie liekov na tlak...tak verím, že robím dobre a lekári vedia, čo robia...môj gynekológ je na dovolenke, tak to riešim zatiaľ len s internistkou...

kendra
autor
3. júl 2017

@veronika01992 Ahoj, tak mne Dopegyt zaberal cca. do 23. t.t., potom aj keď sme začali navyšovať dávku, tlak pomaličky stúpa (ako moje kilá), tak dnes som dostala k Dopegytu Cordipin retard. Bodaj som už bola v takom t.t. ako Ty, ja som zatiaľ len v 25+0 a musím potiahnuť aspoň do 35 t.t.
Vysoký tlak sa zvykne upraviť po pôrode do tých pár týždňov, avšak ja mám hypertenziu aj mimo gravidity (máme to v rodine), tak ja s ním bojujem už roky. Koľko si bola v nemocnici?

veronika01992
4. júl 2017

Ja som bola týždeň a pomáha mi veru dosť uz nemám ani vysoký tlak ako som mala ale vie vyskočiť ale nie veľa ..

maminuska
28. júl 2017

@kendra
@veronika01992 ahojte baby, ja som v 19 týždni tehotenstva na začiatku tehotenstva mi namerali tlak 150/95, takže som mala zrejme už pred tehotenstvom hypertenziu, nasadili dopegyt 1*2 a magnézium , Tlak mi klesol na 135/75 , moč bol zatiaľ v poriadku , ale dnes mi po dlhšej jazde autom opuchli nohy . Odmerala som si tlak 140/85 , volala som gynekologovi , ja na dovolenke . Aké máte skúsenosti s takýmto tlakom ?

snehuuulienka
28. júl 2017

@maminuska koľko berieš dopegytu 2 x denne 1 tbl??a magnézium kolko denne???

maminuska
28. júl 2017

@snehuuulienka ahoj , brala som 2*1 , teda ráno a večer, dnes sme sa dohodli s gynekológom po telefone že mám zvýšiť na 1-1-1 a keby opuch členkov nezmizol do rána tak na pohotovosť dat si skontrolovať moč.
Magnézium beriem 1 sáčok magnesolu . V pondelok aj tak nastupujem do nemocnice na amnio.

kendra
autor
31. júl 2017

@maminuska Tak ja som už kvôli vysokému tlaku a BIE v moči 3 týždne po pôrode...ja som brala Dopegyt 2-2-2 + Urapidil 2-0-2 + v nemocnici aj 3x1 infúziu Magnézia...treba dať obrovský pozor na ten tlak, je to hnus...držím prsty!!!

siska25
31. júl 2017

@kendra Tak to mi je luto, ze nic nezabralo a skoncilo to takto. Babatko sa ma ako. Velmi som na teba myslela, aj ked som nemala cas pisat.

maminuska
1. aug 2017

@kendra ja som teraz v 20 týždni , tlak sa mi pri dávke 1-1-1 plus jeden balík magnézia drží v širšej norme ...120/130 horny a spodný 80/85. Bielkoviny v moči nemám . Ja som mala hypertenziu už pred tehotenstvom , v kategorii mierna 150/90. Po zistení hneď na začiatku tehotenstva som prísne upravila životosprávu a dala sa na severskú chôdzu s palicami , ktorá je v hodná pre tehotné až do konca. Chodím už dva mesiace a neviem si to vynachváliť.

bubu4125
12. jan 2019

Ahojte. Pozeram, ze uz starsia tema.
Od pondelka uzivam Prestarium 5mg. A neviem co mam robit. I napriek lieku mi tlak vyskoci aj na 155/95 a za hodinu zase 123/75. Tep mi skace ako na drahe. Niekedy aj 125. Vlani takto v januari som mala MA. Podla vsetkeho som mala problemy s tlakom uz davnejsie. Stale som mala zavrate a silnu unavu ale dr povedala, ze to je vekom ( nemala som vtedy este ani 30). Tak sa to neriesilo. Az teraz v oktobri sme si vsimli, ze moj tlak asi nie je ok. Koncom mesiaca mi nasadia EKG aj tlakovy holter.
Prosim, je mozne aj takto bezpecne otehotniet? Moze byt to MA sposobene tlakom? ( v poradni som mala ok, ale mimo neho som si nikdy nemerala).

Dakujem za kazdu odpoved

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre