Kde nechať počas pôrodu 2-ročne dieťa, ak starí rodičia nie sú k dispozícii?
Rodičia mi včera oznámili, že 3 dni po mojom TP odlietajú na dovolenku(pre vysvetlenie, jedna sa o drahú, exotickú dovolenku, takze neprichádza do úvahy, aby ju rušili, či posunuli). Vraj ju majú zaplatenú od júna, od augusta vedia, kedy mám rodit(to sa mi ešte posunul termin o 3 dni skôr, inak podľa MS by som mala rodit v den ich odletu), 1000x sme rozoberali, že má byt u nich moje 2 ročne dieťa počas môjho pobytu v porodnici, lebo chcem muza pri porode a aby tam so mnou aspoň prvé dva dni zostal), nikdy sa ani slovom nezmienili, že plánujú nejakú dovolenku. Beriem to od nich ako strašný podraz, lebo mi to so smiechom povedali, že musím stihnúť porodiť predtým ako odletia a keď som im vytkla, že sme boli dohodnuti a ja som s ich pomocou rátala, tak argumentovali s tým ako sú už stari a chcú si uzivat(užívajú si poriadne, po dovolenkách chodia stále, pomoc od nich žiadna, len po manželovi chcú, aby im posluhoval)... Prvé mimco som rodila 30 hodín a vyse tyzden prenasala, takze som psychicky veľmi rozhodena, čo keď nestihnem porodiť a nebudem mat muza pri sebe. Prvý porod bol narocny, nevedela som dieťa vytlačiť, epidurál mi neúčinkoval, skoro 3 dni som nespala, keby som tam nemala muza, tak neviem, či to zvladnem... veľmi som zvažovala, či kvôli tomu ist do druhého dietata, ale bola som dobre psychicky naladena, lebo som vedela, že tam bude so mnou manzel, aj on sa tesil, pretože porod prveho mimca ho nesmierne emočne obohatil. To dvojročné nie je na mna fixovane, aj za to som bola rada, že to odlúčenie odo mna zvladne.. ale človek mieni, Pán Boh meni... Vôbec neviem, aký mám mat plan B. Svokra má Alzheimera, čiže nie je schopná sa o niekoho postarat, surodenca muž nemá, môj pracuje v ďalekom zahraničí. Ľudia, ktorých by som mohla požiadať o pomoc nemajú buď deti(skusenosti s nimi), alebo suseda má tri male, čiže je rada, že tie tri vôbec nejako drzi pri zivote).
Ako by ste riešili tuto situaciu? Priznám sa, že neviem, či to je hormónmi, ale strašne sa má to dotklo a keď sa dozviem, že má rodičia oklamali a kúpili si zájazd potom, kedy sme sa dohodli, že budú dvojročného strazit, tak všetkým ich známym porozprávam, ako sa hrajú na úžasných starých rodicov a realita je úplne opačná. Inak toto mi spravili, aj keď som bola prvýkrát tehotna, vtedy odisli na dovolenku necelé 2 týždne po mojom porode a kúpili ju 3 mesiace pred porodom. Keby mne dieťa rodi prvé vnuca, tak cucim doma a čakám, či všetko dopadne dobre a či nebude potrebovat s niečim pomôcť a nechodím si uzivat.
Ach neuraz sa, ale načo by mal muž 2 dni po pôrode ostať s Tebou v nemocnici? Pochopím, keby si bola vyplašená prvorodička, ale Ty už skúsenosti máš a žiaľ, keď to ani situácia nedovoľuje, tak nie je o čom.
K “podrazu” od rodičov - osobne by som bola rada, že mám akčných rodičov a nespoliehala sa na nich, veď to nie je ich povinnosť. Oni už deti vychovali.
Ale tak poradím - zaplať si apartmán v Koch a môžete byť všetci spolu.
U nás sa to tiež tak stalo. Mamka mala strážiť staršieho, ale zrovna cez môj TP ich pozvali na nejakú narodeninovú oslavu asi 400km od nás. Trochu ma to rozladilo, ale mama skonštatovala, že je malá šanca, že porodím zrovna v ten deň. V piatok poobede odišlia v sobotu o tretej ráno som začala rodiť 😂vďaka bohu mam super švagrinutak môj starší bol cely deň u brata a u nej🙂chápem, že si nahnevaná, vo vnútri som aj ja
bola - mala som pocit, že pre mamu asi niesom podstatná keď si len tak odíde aj keď vie, že, ju budem možno potrebovať... Ale u nás to je tým, že mamina je zvyknutá, že ja všetko vybavím a vždy si poradím, tak sa na to spolieha 😏
Boze niektore zeny co ti tu radia su ako totalne harpie evidentne zakomplexovane bud tym ako im nikto s detmi nepomaha alebo tym ako sa snazia celemu svetu dokazat ako nikoho nepotrebuju a dokazu vsetko same tak v takom duchu aj radia.To ani necitaj take kecy.Jasne ze ta chapem.Bez muza by som ani nerodila,je to neskutocna podpora a opora pri porode a chapem ze ta rodicia sklamali ked ste boli dohodnuti.Moja mama mi slubovala ze mi bude pomahat po porode ako pri prvom,dovolenku mala zobratu,100 krat sme sa na tom dohadovali a zrazu hovno hovno zlata rybka,dovolenku vyuzila uplne inak a ja som odtala po porode sama ako prst s 2 detmi a takmer bez manzela ktory mal nejako naplanovanu robotu,lebo ten dany cas slubila vykryt mama a zrazu bolo vsetko inak.Neslo o to ze si clovek nevie poradit inak ale ze sa na zaklade slubu nejak nastavi,zatiadi vsetko a nakoniec ta najblizsi clovek podrazi. Hladala by som kamosku,susedu,ktorej vysvetlis ako sa situacia ma,par krat jej das dieta na postrazenie nech si zvyknu na seba a bude ready ked jej zavolas.na 100%jednu ochotnu najdes.
@nini1010 No a ine zase potrebujú cely zivot s niecim pomáhať a za rucicku vodit. 😁👍
Nie sme harpie sme len dospele a samostatné. A ano s tym suhlasim-muz je velka podpora pri porode a tiez by som to inak nechcela ale naozaj som ho nepotrebovala pri sebe dalsie dni v pôrodnici na furt. A nie nic si nemusim dokazovať.
Btw."bez muza by som ani nerodila". Keby to nestihol co to dieta zatlačis späť? A skus sa naucit aj rešpektovať názory inych a nie ich riešiť ako kecy. Lebo ten tvoj nazor zase velmi jednoducho mozu byt kecy pre inych.
@nini1010 ja som muza pri porodoch nemala. Prezila som. Tak isto ako milion zien pred tym.
A nie, nespoliehali sme sa na pomoc od mojich rodicov. My sme rodicia, my mame zodpovednost za nase deti.
@evittam nikto tu nepise že ju treba vodiť celý život za ručičky a kazda ktorá rodila vie, že so nemocky ti stále treba niečo doniesť, nie všetky bezime po pôrode hneď o hodinu do bufetu. Ja som mala cisársky trikrát a pei prvom som stratila toľko krvi, že som sa tri dni nepohla z postele lebo každý pokus skončil odpadnútim. Keď prišiel ku mne muž aspoň na hodinku aby som sa mohla ísť osprchovať a on zatiaľ ostal s malým, alebo mi ho len podával, pre mňa to bolo veľké plus. Dieťa malo 5 kg, každé zdvihnutie bolelo a riadne. Myslím že narodenie dieťaťa sa nedeje každý deň, a ak to majú brať rodičia ako povinnosť či nepovinnost tak to pre mňa nie si rodičia. Pomôcť vlastnému dieťaťu, nie dennodenne a pri všetkom, ale pri takej príležitosti by malo byť úplne samozrejme.
@hettinka tak to je veľmi smutné ak to má rodič brať ako povinnosť pomôcť svojmu dieťaťu hoci má 30. Máš pravdu, lepšie je zaangažovaný cudzích ľudí, ktorych dieťa nepozna. Určite to dieťa bude dobre znášať že mamka ja preč a ja som s cudzou tetou. Tu nejde len o pôrod, ale aj o návštevu, alebo sa vraciame do socializmu, že decko stačí vidieť keď pride domov z pôrodnice? Ja viem sama na sebe ako sa vie pôrod skomplikovať, ako je to keď dieťa musí ísť na JISKu a myslíš že tam toho otca pustia s dvojročným deckom? Asi sotva. Ako som uz písala, niekto má deti z povinnosti ,niekto z lásky.
Ja to chápem, že ťa prístup rodičov sklamal, ale ja som si už viackrát tak povedala, že som vďačná za všetko, keď mi pomôžu a ak majú práve nejaké vlastné plány, tak majú na to právo a ja sa musím zariadiť.
Všetko bude nakoniec tak, ako ma byt. Možno budeš rodiť skôr a všetko krásne vyjde. Netráp sa tým teraz. Ja som mala tiež podobný prvý pôrod ako ty, moja ma tiež 2 roky, preto ma to zaujalo. Manžel asi bude pri pôrode, ak to vyjde, ale ak nie, tak som si povedala, že to dám. Že sila porodit je najmä vo mne.
Ja dom tiež porodila 2x bez muža a dokonca prežila v nemocnici bez návštev na izbu. Pri druhom som dokonca zrušila návštevy v nemocnici úplne, chcela som si užiť čas s babatkom sama. Staršia videla súrodenca naživo po 5 dňoch, dovtedy len na fotke a sme tu. A vzťahy mame v rodine super, aj tie súrodenecké funguju bez problémov.
Kým som bola v pôrodnici, tiež nám nikto okolo zadku neskákal, svokra mi nepomohla (mala dosť svojich problémov), moji rodičia pracovali. Dcéru každý deň bavil niekto iný, mala to ako prázdniny 👍 Keď sa chce, všetko sa dá. A nechcem sa tu chváliť, že sme dokonali... len ak mám male deti, musím veci podriadiť ich potrebám. A trebárs porodiť aj sama, ak to inak nejde.
V tomto prípade si myslím, že ak si rodičia 2x zaplatili dovolenku v čase porodu, dali jasne najavo, že v tomto pomáhať nechcú a nebudú.
Ja svoje deti milujem, ale babka asi nebudem ukážkova. Tiež sa teším na obdobie, ked sa osamostatnia a budem si žiť aj svoj život. Pomôžem aj budem mat ja čas a náladu, určite neplánujem byt k dispozícii 24/7 365 dni v roku.
@pininka1 ak by riešili opatrovateľku, určite treba dieťa s ňou zoznámiť skôr.
A možno máš dojem “návratu do socializmu”, ale ja zasa nechápem ženy, čo do myslia, že cela rodina bude z jedného porodu pototo a všetci podriadia program tomu, že bude v daný týždeň rodiť. Nehovoriac o tom, že rodit môže plus/mínus 2 týždne okolo TP, a teda by mali byt k dispozícii mesiac.
Ja to tak beriem, ak sa dá, ak sú ochotní, využijem. Ak sa nedá, zariadim veci inak.
Za mna, ak by rodila moja dcéra, asi na dovolenku nejdem. Ale to som ja. A zatiaľ píšem hypoteticky, bohvie, ako to reálne budeme riešiť.
Pri pôrode doma nie sú tieto "problémy" a bolo to aj pekné, mať v tých chvíľkach po staršieho súrodenca pri sebe ☺️ vždy keď takéto témy čítam, si rada zaspomínam na pôrod
@pininka1 No ved pisem ze aj za mnou chodil muž. 2x denne. Tiez som mala aj CR. 😉 Tiez mi denne pomáhal v pôrodnici so vsefkym aj s kupanim maleho ci malej. Píšem že nevidím dovod aby bol muz pri mne cele dni v porodnici a uz vôbec nie ak mame doma staršie dieta o ktore sa treba a moze postarat. Skus čítať s porozumením.
Pri prvom dieťati ma doviezol len domov a musel ist este do práce. Mna kym prepustili (lebo sobota) som mala len raňajky a prisli sme domov na obed. Doma nic😁👍. Nejak nestihol. Esteze som mala super suseda ktory doniesol aspon chlieb a šunku. Potom už sa muz postaral ked prišiel z práce.
Ja som tiež porodila bez muža, ani som ho tam nechcela. Pri druhom pôrode bol doma so synom. Dokonca som ani nechcela, aby syna doniesol do nemocnice na návštevy. Syn videl dcéru až keď sme prišli domov.
Prežili sme všetko. To len teraz každý chce od každého len pomoc, pomoc a pomoc.
@pininka1 mne dcéra maturoval a ja som ležala s mladším na plazí. 😉 Prežili sme to obidve. To dieta rodí svoje a svojmu mužovi, tí sú dôležití a ako som čítala, dovolenku mali zaplatenú skôr. Nemôže nikto čakať, že sa budú starí rodičia prispôsobovať dokola a väčšine, ja mam žijúcich rodičov a nestrazili v živote najmladšieho. Ich rozhodnutie, ja sa musím zariadiť sama s mužom. Co si pomôžem keď budem duokat abzduvat sa a ohovárať, ako sa nestarajú, mne kebyže niekto toto povie, tak sa opýtam a prečo by mal?
Ahoj,odkial si??U nas je to tiez tak..Nevesta druhe mimco po dvoch rokoch.Ja (stara mama,svokra)som u nich a ostavam mesiac na vypomoc kedze byvaju cca 800km od nas.ja by som ti ho kludne postrazila,viem si to v praci vybavit.
@maciatkolulu No mne to príde proste "všetci musia byt v pozore lebo ona bude rodit"....
@oliali vidíš toto nie je zlý nápad, niekoho si zaplatiť a je kľud
Netreba platit,,ja sa potesim ,,kedze moje su daleko.
@evittam 😂😂😂asi tak, ja sa teším ako mi odrastie posledné dieťa 👍😜
@maciatkolulu nikto tu nehovorí o prispôsobovani sa dookola. Ide o jednu Max dve zalezitosti za život. To že ty tvrdis že si to prežila aj ty aj tvoja dcéra neznamená že s tým bola ok a v pohode. Len aby si nebola prekvapená čo ti raz o tom povie. Často si myslia rodičia ako sú deti v pohode a veľmi často to nieje pravda. Viem o čom píšem. A to že vy ste tak doma nastavení neznamená že tak musí byť každý. Ak sa s niekým dohodnem a on mi potom s úsmevom povie že nie, tak to pre mňa nieje rodič.
@evittam kde to kedy písala že majú byť všetci v pozore že ide rodit? Ty by si mala citat a porozumením. Hlavne že pár správ dozadu si písala že ak boli dohodnuti tak nemali sľubovať a potom spraviť čo spravili. Rodič nemá žiadnu zodpovednosť, len dieťa? To je čo za človeka čo sľúbi a potom sa vykasle, tu nejde len o vzťah ku svojej dcére, ale celkovo k ľuďom.
@hettinka pleties jablká s hruskami. Je rozdiel študovať mimo domu a maturovať a rozdiel keď dieťa maturuje a ja vylihujem na pláži a jak mi je fasa. Ale nebudem už ďalej zbytočne diskutovať, najsmutnejšie je že sa nechápe že nieje každý rovnaká povaha a že každý to môže cítiť inak. Ja viem čo to znamená keď sa nemôžeš absolútne spoľahnúť na svoju rodinu a nieje to príjemný pocit.
Ja ťa chápem, skúsila by som predsa len poprosiť tu susedu, ale muža teda v tom prípade len na samotný pôrod. A tiez by ma to mrzelo, nezdá sa mi to ako neviem aká trúfalosť poprosiť rodičov, aby v čase pôrodu boli k dispozícii. Moja svokra sa ma sama pýtala, na kedy si ma dohodnúť kúpele, aby mohla strážiť deti a dokonca ešte po pôrode pomoct. Čo dúfam nebude treba, ak bude všetko ok. Stačí mi len ten čas pôrodu, aby mohol byť muž so mnou. Vďaka Bohu za nu. Blbé komentáre si nevšímaj, držím palce, nech ti to dobre vyjde.
@pininka1 tak ja som s dcérou bola dohodnutá, pero som jej držať nemohla, aj tak potom išli so spolužiakmi von. Takže my sme s malým divolenkovali👍. V tomto prípade mali rodičia zaplatenú dovolenku v júni a dcéra im oznámila termín v auguste... A to, že bude rozprávať o tom akí sú známym, sorry to je co? Píše, že dieťa nie je fixovane na ňu ako matku, tak je asi zvyknuté byť so starými rodičmi, takže asi pomáhajú a to ze majú zaplatenú dovolenku a poletí a? Véd sa vrátia. Mi to príde, cely príspevok ako od rozmaznané ho decká. Aši keď k tomu jej rodičia tak pristupujú, asi majú dôvod a ich zvyky a najmä majú právo ísť na dovolenku, ktorú si zaplatili skôr ako vedeli. A keď chce dcerabdupkat, nechbdupka, myslím, že títo rodičia sa nenechajú stiahnuť na hru, 365/24 a keď nie, tak neuvidíš deti... Lebo takých je veľa, mne nikto po pôrode nepomáha, lebo som NECHCELA, chcela som svoje súkromie a intimitu s najbližšími.
@pininka1 prosím ta aký je rozdiel medzi tým, že jedna matka vylihuje na plazí a dieťa maturujem a druha matka je v inom meste a dieťa maturujem 200 km od nej? 😂😂😂Prosím ta nepreháňaj. Co by som jej pomohla kebyže stojím pred školou? Takto sa tešila na darčeky. Ono treba niekedy prestrihnut tu šnúru a nechať deti, dospelé deti, nech sa vedia aj v živote otáčať a nie im stát pri zadku. Jasne, ze keď treba, tak pomôcť, ale nie robiť obetu na úkor seba, ja mam pocit, že som dala svojim veľkým deťom všetko čo som mohla, teraz mam malého a fičím zase. A úprimne sa teším keď bude veľký a samostatný, že konečne budem aj ja žiť naplno, keďže som začala v 20😂😂

@hindakus V ZA to máš lacnejšie.😉