icon

Kde nechať počas pôrodu 2-ročne dieťa, ak starí rodičia nie sú k dispozícii?

29. dec 2019

Rodičia mi včera oznámili, že 3 dni po mojom TP odlietajú na dovolenku(pre vysvetlenie, jedna sa o drahú, exotickú dovolenku, takze neprichádza do úvahy, aby ju rušili, či posunuli). Vraj ju majú zaplatenú od júna, od augusta vedia, kedy mám rodit(to sa mi ešte posunul termin o 3 dni skôr, inak podľa MS by som mala rodit v den ich odletu), 1000x sme rozoberali, že má byt u nich moje 2 ročne dieťa počas môjho pobytu v porodnici, lebo chcem muza pri porode a aby tam so mnou aspoň prvé dva dni zostal), nikdy sa ani slovom nezmienili, že plánujú nejakú dovolenku. Beriem to od nich ako strašný podraz, lebo mi to so smiechom povedali, že musím stihnúť porodiť predtým ako odletia a keď som im vytkla, že sme boli dohodnuti a ja som s ich pomocou rátala, tak argumentovali s tým ako sú už stari a chcú si uzivat(užívajú si poriadne, po dovolenkách chodia stále, pomoc od nich žiadna, len po manželovi chcú, aby im posluhoval)... Prvé mimco som rodila 30 hodín a vyse tyzden prenasala, takze som psychicky veľmi rozhodena, čo keď nestihnem porodiť a nebudem mat muza pri sebe. Prvý porod bol narocny, nevedela som dieťa vytlačiť, epidurál mi neúčinkoval, skoro 3 dni som nespala, keby som tam nemala muza, tak neviem, či to zvladnem... veľmi som zvažovala, či kvôli tomu ist do druhého dietata, ale bola som dobre psychicky naladena, lebo som vedela, že tam bude so mnou manzel, aj on sa tesil, pretože porod prveho mimca ho nesmierne emočne obohatil. To dvojročné nie je na mna fixovane, aj za to som bola rada, že to odlúčenie odo mna zvladne.. ale človek mieni, Pán Boh meni... Vôbec neviem, aký mám mat plan B. Svokra má Alzheimera, čiže nie je schopná sa o niekoho postarat, surodenca muž nemá, môj pracuje v ďalekom zahraničí. Ľudia, ktorých by som mohla požiadať o pomoc nemajú buď deti(skusenosti s nimi), alebo suseda má tri male, čiže je rada, že tie tri vôbec nejako drzi pri zivote).
Ako by ste riešili tuto situaciu? Priznám sa, že neviem, či to je hormónmi, ale strašne sa má to dotklo a keď sa dozviem, že má rodičia oklamali a kúpili si zájazd potom, kedy sme sa dohodli, že budú dvojročného strazit, tak všetkým ich známym porozprávam, ako sa hrajú na úžasných starých rodicov a realita je úplne opačná. Inak toto mi spravili, aj keď som bola prvýkrát tehotna, vtedy odisli na dovolenku necelé 2 týždne po mojom porode a kúpili ju 3 mesiace pred porodom. Keby mne dieťa rodi prvé vnuca, tak cucim doma a čakám, či všetko dopadne dobre a či nebude potrebovat s niečim pomôcť a nechodím si uzivat.

loginexistuje
29. dec 2019

niektore ste naozaj ubohe vysmievat sa z buducej maminy za to ze chce aby bol otec pri porode

je mi skutocne luto kam sa to tu ubera ziadna empatia pochopenie ano stari rodicia nemusia pomahat ale slubovat niekolko mesiacov a potom povedat sorry ale mame uz xy mesiacov planovanu dovcu je neseriozne
zena rodi len niekolko krat za zivot a oni tiez isto nemaju desiatky vnucat ak vedeli ze nemozu mali to povedat hned a nie zavadzat a klamat

ja sama viem o com to je mne neprisli rodicia ani v krizovej situacii pomoct ja so synom v nemocke v noci ho operovali muz pracovne bol prec a dcera u susedov ani navstivit ho nedosli lebo maju svoj program chatu kam chodila babka kazdy tyzden
zvykli sme si ak sa nieco stane jej uz ani nevolam zariadim sa ale netvarme
sa ze je to tak ok rodina je o tom ze si ma pomahat a tu ide o narodenie dietata a ak sa im neda co sa da pochopit nemali klamat
ja teda dufam ze nebudem ako babka ako niektore co tu predvadzate alebo je to o tom ze vy same mate podpory nadostac a plati syty hladnemu neveri?

mogaa
29. dec 2019

@lussyl5 ale veď nerodí ani zajtra ani pozajtra, má dostatok času nájsť si náhradu a s dieťaťom vždy môže ostať jeho otec....čo by robila keby rodí o dva týždne skôr a vtedy by rodičia neboli k dispozícii? Ak sa tak spolieha na presný termín pôrodu nech si zabezpečí opatrovateľku, ale naozaj neverím že sa nenájde nikto v okolí čo by jej povaroval dvojročné dieťa....ja vôbec nechápem takéto plánovanie...pretože ako druhorodička môže dostať kontrakcie v noci a veeeľmi pochybujem že bude s mužom čakať kým niekto príde k dieťaťu - aby mohol byť muž pri pôrode...a druhý pôrod môže byť veľmi rýchli🙂tak aby nakoniec nerodila doma, kým bude čakať na niekoho čo im v noci alebo nad ránom príde povarovať dieťa...to sú jednoducho veci ktoré sa nedajú naplánovať a trvať že otec chce byť pri pôrode sú uplne nepodstatné

lussyl5
29. dec 2019

@23121974
@peptina
@janinah
@mogaa
@gardenia1
@dori92
@mogaa
@ktochytavzite Baby vy ste asi nepochopili pointu,autorka isto nezazlieva rodičom relax,ale oni sami jej sľúbili že sa postarajú o staršieho.Že si idú na dovolenku je OK ale sľubovať od augusta ža áno a na poslednú chvíľku povedať že nie to je podraz.Veď už to mohla mať poriešené ináč.Teraz ale neostáva iné len narýchlo nájsť niekoho,prinajhoršom manžel ostane nie 2 dni ale iba deň.

peptina
29. dec 2019

@lussyl5 my sme pochopili pointu,ale povedz mi načo je jej muž v nemocnici na 2 dní???? V čase pôrodu každý postráži dieťa lebo je to normálne. A to o rodičoch no bohužiaľ to takto spravili aspoň vie že sa nemá nabudúce na nich spoliehat

mogaa
29. dec 2019

@lussyl5 čo je to posledná chvíla? rodí zajtra? alebo pozajtra? nepísala kedy rodí, kludne to môže byť o mesiac,dva aj tri mesiace...lebo veľmi pochybujem že rodí o týždeň - tak stále má dostatok času nájsť si niekoho iného.....prinajhoršom ostane ocko s dieťaťom.....a dohodnúť sa s niekým 4mesiace dopredu aby mi bol v konkrétny dátum k dispozícii je blbosť lebo je to veľmi dlhá doba....takže ak mi niekto povie že prepáč ale nemôžem ti strážiť dieťa a mám dostatok času nájsť si niekoho iného, tak to neriešim a nehnevám sa nech je dôvod akýkoľvek.....Ja teda rešektujem aj iných že každý má svoj život a svoje plány a nebude ich meniť len preto že ja potrebujem povarovať dieťa .....ja teda naozaj nevidím dôvod prečo by sa mala hnevať na rodičov ktorý jej síce slúbili že jej budú varovať dieťa ale majú zaplatenú dovolenku....a zrejme si neuvedomili že je to v rovnakom termíne....

mogaa
29. dec 2019

@lussyl5 a pointu vidím skôr v tom, že autorka chce aby jej rodičia strážili dieťa a pritom jej muž má byť pri pôrode....čo jej bude pomáhať tlačiť? ak mám raz dieťa tak neriešim hovadiny že muž bude silou mocou pri pôrode , ale v prvom rade riešim dieťa ....iné je ak by nemala muža doma ale bola sama alebo muž by pracoval v zahraničí, ale takto....fakt nevidím problém že rodičia slúbili ale idú vtedy na dovolenku, no tak bude varovať muž....nebudem čakať že idem rodiť a všetci sa z toho poserú...

peptina
29. dec 2019

@mogaa ja si aj myslím že ak by rodila neverím že by jej odmietli poatrezit kamošky dieta

mogaa
29. dec 2019

@peptina to vôbec nie je o tom že dieťa nemá kto postrážiť, stále má otca čo ho môže postrážiť....veď ja som rodič a ja s mužom sa mám postarať o svoje deti a nie sa hnevať na niekoho keď mi slúbi že povaruje dieťa a potom povie že nemôže....stále je tam druhý rodič čo to dieťa kedykoľvek môže povarovať a to vedia aj jej rodičia.....autorka je už dospelá, má svoju rodinu a mala by rešpektovať aj svojich rodičov ak si urobia svoj program hoci slúbili varovku, ona už nie je dieťa aby sa o ňu starali, každý má už vlastný život....

lussyl5
29. dec 2019

@mogaa Nejde o presný termín,myslím že aj jej rodičom aj každému je jasné že na to sa nedá spoliehať a presne o to ide,jej rodičia vedeli od júna kedy odlietajú,od augusta vedia termín pôrodu čiže ak je termín pôrodu napr.29.12.2019 a odlet majú napr. 1.1.2020(dátumy strieľam pre lepšiu predstavu)tak načo sľubujú že sa postarajú a potom na poslednú chvíľku povedia že nie.Tak buď poviem hneď v auguste kedy odlietam a každému bude jasné že do 31.12.som k dispozícii a po tomto termíne treba hľadať náhradu,alebo si preložím či zruším dovolenku a až potom sľubujem že sa naisto postarám ,lebo ak ako babka sľúbim stráženie počas pôrodu tak rátam s tým že minimálne dva týždne pred a dva týždne po pôrode treba byť pripravený postarať sa o staršieho lebo sa môže posúnuť termín či niečo skomplikovať.Skrátka môže nastať kedykoľvek situácia že manžel bude musieť utekať do nemocnice a bude treba na staršieho dohliadnuť.A až keď viem že v tom čase viem byť k dispozícii až potom sľubujem pomoc.Nevedno ako prebiehala komunikácia v rodine či sa iba nepochopili alebo išlo naozaj o podraz.Každopádne rolu hrá aj stres z pôrodu či hormóny.Myslím že nájsť niekoho na stráženie 2 ročného dieťaťa zase nie až také komplikované.To by mohli teoreticky zvládnuť aj nejaké bezdetné kámarátky ak sú aspoň trochu normálne a zodpovedné.Veď to už nie je úplne malé bábo.

dilino
29. dec 2019

nemáš kde dať 2 ročné dieťa a tvoj muž tam s tebou bude 2 dni prosim ťa načo pre zažitok a pokiaľ ty nemáš dať kde dieťa on bude s tebou ved si uvedom že rodičia sa ti otočili chrbtom a svokra je chorá takže neda sa nič robiť muž bude doma s dieťatom a potom za tebou pôjdu hold nie všetko je take ako chceme a ako si planujeme žiaľ neide to musiš sa prispôsobiť situácii v živote by som nezverila moje 2 ročne dieťa cudzej osobe susede ine je jasle ,škôlka, ale takto nejakej susede určite nie neda pozor a v nestraženej chvili môže dieťa stiahnuť obrus obariť sa, alebo niečo zlé urobiť a na koho bude na tu dospelú za žiadne penaize by som si cudzie dieťa nevzala opatrovať.

nefertiti5843
29. dec 2019

Si nejaká precitlivelá a @pininka1 ani nevravím☹ Nikde nie je napísané, že muž "musí" byť pri pôrode, lebo ty chceš....chceš...chceš....A rodičia ti tiež nie sú povinní skákať okolo zadku, lebo zase ty chceš....a chceš... Chcela si deti, tak sa postaraj, netreba sa celý život spoliehať na rodičov, aj oni si chcú oddýchnuť a užiť si ešte, čo sa dá, veď tu nebudú večne. A @maciatkolulu to napísala na začiatku diskusie úplne perfektne😉 Takže anonymná autorka radšej ani nereaguje, lebo zrejme nečakala, že ženy z koníka ju budú ťahať, aby stála pevne na zemi a nelietala kdesi v oblakoch, že celý svet sa jej netočí okolo riti... (teda až na pár výnimiek)

dilino
29. dec 2019

teraz s úsmevom si spominam na prihodu z pred 4 rokov kamáratka bola na pôrod v MT samozrejme aj s mužom a prvé dieťatko syn 3 ročne doma u susedov muž ju nahovoril že chce byť pri pôrode nakoľko pri prvom nebol všetko bolo v pohode až do chvile ked začala rodiť a pýta sa lekára že zavolajte môjho muža lebo najprv sa pozeral cez sklo a potom mal prisť k nej na sálu a lekár je vravi že pani vás muž to nezvládol lebo kričala mala bolesti odpadol a leži na úrazovke ma 8 stehov na hlave a zlomenu ruku lebo spadol na betonovu dlažbu prišlo mu zlé ked sa dieťatko začalo tlačiť hlavičkou von tak mali sme s nim viac roboty ako s vami pri prvom pôrode nebol ale že ho kolegovia presvedčili že nech ide bude mať zažitok takže ona po 5 dňoch prišla z malou dcérkou domou z pôrodnice a chodila za nim do nemocnice on bol v nemocnici dlhšie ako ona pôrod nieje pre každeho chlapa a teraz ten ich prvorodený syn ma 7 rokov a výklada že tato išiel z mamou pre sestričku do nemocnice a domov prišla len mama a sestrička a tato že bol ešte v nemocnici.

lussyl5
29. dec 2019

Ako nejako mi to nesedí,berem nevieme termín pôrodu,škoda že to autorka nenapísala,ale tak ak termín dovolenky vedia od júna a termín pôrodu vedia od augusta tak to je dosť času aby sa pri normálnej komunikácii v rodine vedelo či rodičia v čase pôrodu môžu pomôcť alebo nie.Veď dieťa sa nerodí každý deň a dovolenka do exotiky tiež nie je každodenná záležitosť.Rodičia termín pôrodu vedia,ale ona ako ich dcéra nevedela že cestujú na exotickú dovolenku a kedy? Ako nie sú povinní pomôcť ale pri takých dôležitých termínoch sľúbiť pomoc a neuvedomiť si že sa kryjú dosť dôležité termíny je prinajmenšom čudné.

lussyl5
29. dec 2019

@peptina Tak toto by som ozaj nesúdila že načo je jej muž po pôrode dva dni každá rodina je iná je súkromná záležitosť každého rodičovského páru ako to chcú a ako si to zariadia.Ale zase ak sa to pre niečo nedá zariadiť netreba s toho robiť vedu a poriešiť veci tak ako sa dá.

lussyl5
29. dec 2019

A vôbec hučíte tu všetky na ňu že rodičom nedopraje a že žiada po nich aby ju obskakovali,tak ale myslím že žiadnej by sa nepáčilo keby vám niekto nasľuboval pomoc a potom odrazu že sa nedá pri veciach ktoré sa vedia už od leta obe termíny.

peptina
29. dec 2019

@lussyl5 ona sa rozhodne aj tak sama ako chce ta že je to jedno

lussyl5
29. dec 2019

Kedy vlastne rodíš?Niekto sa isto nájde ak by nie tak bude musieť byť manžel,niekedy veci proste nejdú podľa plánu a trápiť sa je zbytočné.

lussyl5
29. dec 2019

Vedela si že idú dovolenku a nevedela si kedy,alebo si vôbec o žiadnej dovolenke nevedela?

jaroe
29. dec 2019

Ženy nechápem, z čoho ste vydedukovali, že autorka je rozmaznana, očakáva pomoc z každej strany do konca života, všetci sa z jej pôrodu majú pototo a že chce a chce a chce...Ja som teda z jej jediného príspevku vyčítala jedno: rada by mala muža pri pôrode, rodičia jej sľúbili postrážiť dieťa, aj keď vedeli, že to možno nebudú môcť splnit. Ona s tým rátala a nakoniec sa na to nebude môcť spolahnut. A naštvalo ju to. Aj mňa by toto nastvalo, lepšie povedané sklamalo, asi som tiež rozmaznana. A budete tu vynášať hneď súdy, vytvárať domnienky, akoby ste ju osobne poznali...a tie 2 dni neviem načo stále vypichujete, proste to tak plánovali a tak to aj napísala do príspevku. Nič viac.

23121974
29. dec 2019

@dori92 Súhlas s tebou. Rozmaznaná slečinka,čo nevie čo od dobroty.Ohovoriť rodičov pred známymi,to už je znak jej maximálnej primitívnosti.Lebo ona tam chce mať muža a hotovo.Nech si uvedomí,že v živote sa nedá všetko tak ako chce a keď raz má ďalšie dieťa,tak sa tomu treba prispôsobiť.Nie sa tu sťažovať,že rodičia aj pri prvom išli na dovolenku a opovážili sa kúpiť dovolenku 3 mesiace pred jej pôrodom 🙊 Asi nemali kúpiť dovolenku rok pred a rok po pôrode,vtedy by bola spokojná...Fakt podaktoré nevedia čo so sebou,jednej vadí,že rodičia idú na dovolenku a nepomáhajú,ďalšej,že rodičia chcú vidieť vnúča po pôrode a ona chce mať 6 týžďňov pokoj...

milenke
29. dec 2019

Počas pôrodu kľudne nech je muž stebou dohodni si nejakú kamošku alebo vybav opatrovateľku.. Ale dva dni aby bol ešte s tebou v nemocke?to snáď netreba🙂budeš mat mimčo pri sebe nebudeš sama neboooj 😘

pininka1
29. dec 2019

@nefertiti5843 no máš pravdu, niekto je precitliveny a niekto je studený ako psi cumak. Ak ste to tu viaceré nepochopili, tak tu vôbec nejde o ten pôrod, o skákanie okolo riti, ani o to že ona chce a chce. Ide tu o to,že je smutné,že sa nemôže obrátiť na vlastných rodičov, ak má nejaký problém a potrebuje pomoc. Ja som sa tiež naučila všetko si urobiť sama, tiež mi nikto nepomáha, ale to neznamená že mi to nieje ľúto a že boli také situácie kedy som do rána rozmýšľala s kým ostanú moje deti. Ľahko sa nadáva takým, čo nemajú šajnu aké to je, keď ti nemá kto postrážiť a nikdy.

lussyl5
29. dec 2019

@pininka1 Niektorým jednoducho nevysvetlíš ,akoby poniektoré chceli iba vyrívať,tiež som sa to snažila vysvetliť ale neúspešne.Neviem kebyže sa mi má narodiť vnúča tak síce nebudem okolo dcéry či nevesty skákať akoby bolo nesvojprávna alebo malé decko ale minimálne 2 mesiace pred a po pôrode som nablízku a neplánujem si cesty.Fakt nejde obskakovanie,ale tak normálne by sa starí rodičia mali na vnúča tešiť,byť na krste krstinách a podobne.

jasminet
29. dec 2019

Ja som strazila dieťa kamoske, ráno mi ju doviezli, večer si pre ňu tatino prisiel. Teraz mám 3 deti a úplne v pohode by som postrážila zas. Popros susedu, kamosku čo je najblizsie aby postrážila počas pôrodu a po pôrode si v nemocnici pod dohľadom sestier a lekárov, toľko už ozaj zvládneš...

laila22
29. dec 2019

@mogaa koho iného? Ja si neviem predstaviť, že by som šla prosiť nejakého cudzieho človeka, nech mi po stráži dieťa. Predstav si, že mám aj kamarátky, ktoré samozrejme pracujú a neviem si predstaviť, že by si niektorá brala koli tomu dovolenku... Opatrovateľky detí tu nemáme... Cudzia študentka? Ja neviem komu ma dat postrážiť dieťa, logicky mi vyplýva, že jediné komu verila je mama, ktorá ju zavádzala... Myslím, že autorka si nejako poradí. Co tu v poslednej dobe čítam diskusie o matka h ktoré potrebujú pomoc starých rodičov ako sa niektoré navazaju, je to smutné.. Zväčša sú to podľa mňa matky co pomoc majú, alebo sedia doma na zadku a majú furu času na všetko tým pádom stíhajú vyberať deti, rozvazat po krúžkoch, behať po lekároch a byť s deťmi doma, keď ochoreju...

evitka83
29. dec 2019

Rodicia sa nezachovali nic moc, ale hold mozes vychadzat iba z realnych moznosti, ktore mas. Bud si najdes narychlo opatrovatelku k dcere, alebo bude s dcerou muz a ty to das sama. Rodicom to mozes vytmavit, ze aspon vies do buducna ako sa mozes na nich spolahnut a ze zaujemes rovnako zodpovedny postoj, ked budu potrebovat nieco oni, ale urcite by som ich neohovarala medzi ostatnymi, predpokladam, ze ti pocas tvojho zivota pomohli v inych situaciach. A je celkom mozne, ze ich este budes potrebovat. Takze pozor na emocie.

maria.vinea
29. dec 2019

Pokiaľ máš muža tak neni ina možnosť ako bude s nim.kam inam by si jo mala dať? Rodila som takisto, dvojrocny doma s otcom a chodili za mnou denne, ked som prisla domov po pôrode, doma bol neskutočný bordel, hned som začala pratat lebo moj muz je neschopný aj dom mu to vtedy fist jasne dala najavo, týždňové prádlo v kresle bolo, hracky po zemi, prazdna chladnicka, no katastrofa slo ma porazit, sj ked argumenyoval tym, ze stale som nieco potrebovsla tak nestihal... chudák...ale i ked dom mala po ruke mamu i sestru, chcel byť samostatný, no tie okolnosti ostatne on nevnima

mogaa
30. dec 2019

@pininka1 ale chápeš že ona súrnu pomoc od tých rodičov nepotrebuje...ja by som pochopila keby sa autorka hnevala vtedy keď jej naozaj nemá kto to dieťa povarovať......ale má OTCA tak hold nemusí byť pri pôrode ale strážiť vlastné dieťa....a povedali jej to v predstihu keď má možnosť zohnať niekoho iného....

mogaa
30. dec 2019

@laila22 žeby vlastný otec dieťaťa? ja to tu stále opakujem, ale ja si naozaj myslím že on nevyhnutne pri pôrode nemusí byť.....a ak chce naozaj neverím že z oboch strán rodiny sa nenájde jedna jediná zodpovedná osoba ktorá to dieťa dokáže postrážiť (okrem autorkiných rodičov)...mňa by to naštvalo naozaj len v prípade že dieťa naozaj nemá kto postrážiť, ale jeho má kto postrážiť - jeho vlastný otec, no hold nebude pri pôrode....

mogaa
30. dec 2019

@laila22 súhlasím akurát s tým že rodičia sa nezachovali fér v tom, že jej to rodičia mali hneď povedať že dieťa strážiť nebudú lebo majú zaplatenú v ten ten termín dovolenku, ale to si myslím že bolo skôr nedorozumenie že si neuvedomili že termíny sa prekrývajú....možno ti tu naozaj niektorý pripadajú bezcitný a že vyrývajú, ale mne osobne sa nepáči ak niekto začne verejne kydať na rodičov len preto, že chcú(nie súrne potrebujú)povarovať dieťa....lebo či sa ti to páči alebo nie, dieťa má kto povarovať - jeho vlastný otec....z jednej jedinej situácie tu niektoré kočky hneď vyhodnocujú že akých má rodičov, že sa na nich nemôže spolahnúť,, pritom je veľmi pravdepodobné že jej s dieťaťom pomáhajú