Kedy sa vám bábätko otočilo?
Ahojte, som v 27+2tt a som zvedavá kedy sa mi malinká otočí...sono mi budú robiť v 30tt, naposledy ešte otočená nebola...Viem, že je to indivuduálne, ale kedy sa otočilo Vám?
Len som sem nakukla, ale neda mi prispiet. Mojej sestre zijucej v Spanielsku robili ten hmat na otocenie babatka - maly bol kp. Tam sa to robi v 37.-38. tyzdni. Maleho sa otocit ale nepodarilo, sestra ostala nejake styri hodina na pozorovani, ci je vsetko ok. Zmierena s CR, lebo v Sanielsku prvorodicky kp nenechavaju rodit. Hned na druhy den po "zakroku", vlastne len snahe o otocenie, vsak sestre odtiekla plodova voda a zacal sa porod. (ten hmat ma 65% uspesnost inak, a jednou z kontraindikacii je predcasny porod). maly sa nakoniec narodil uplne v poriadku, ale v tom 37 tyzdni..Teraz uz je z,bytocne rozmyslat , co by bolo a ako keby babo "nemanipulovali", ale mozno by sa maly este otocil..alebo prinajmensom este trochu za tie tri tyzdne pribral.Sestra aj svagor velmi ten hmat zvazovali, ale hrozne chceli prirodzeny porod. Nakoniec nebol az taky prirodzeny.. 😒 😝
@dianka3 Necitila som, kedy sa otocil, hoci uz bol v tej dobe velke babo. Myslela som si, ze uz sa neotoci a ja budem musiet ist na cisarsky. Ale nastastie na poradni na ultrazvuku mi doktor oznamil, ze maly sa veru otocil, tak som bola stastna, lebo cisarsky som nechcela 🙂. Cvicila som kvoli tomu otoceniu taky cvik, ze som sa oprela o stol o predlaktia a tocila som bokmi do osmicky - oblucik na jednu stranu, oblucik na druhu, cca 5 minut asi dvakrat denne. Pri tom je uvolnena panva a dieta sa kolise v bruchu. Nasla som to na internete, netusim do akej miery to pomohlo, ale maly sa otocil, tak mozno na tom nieco je 🙂
Cca 30 tyzden sa otocila dole hlavkou
@dianka3 tu neotacaju babatka vobe nic nijako? ja neviem, mala som vsetkych 4 dole gebulkami, aj ked posledny sa otocil v cc 35 tyzdni . inak, ja som sa narodila prirodzene KP a tu som 🙂 Sestre robili toto http://tehotenstvo.rodinka.sk/kym-rastie-brusko...
@hela_tn no jo, ked som ja uz lezala na pooperacnej izbe po cisarskom, prisla tam lezat aj jedna baba, ktorej tlacili na brucho pri prirodzenom porode, ale dieta nie a nie von, tak zvolili cisarsky. no a nakoniec sa ukazalo, ze dieta preto nevyslo von prirodzene, lebo malo pupocnu snuru obtocenu 2, ci 3-krat okolo krku! akoze sila..... nieze by si vopred pozreli co a ako je s dietatom vnutri, ale oni jej este tlacili na brucho, aby vyslo von! vsak sa mohlo udusit... 😖
@dianka3 veď to ma este dosť času sa pretocit. malý bol prdelkou dolu. a termín mi vyšiel presne. mala som ho 24.2. a chvíľku po polnoci toho 24.2. sa mi aj začali kontrakcie. tento maly spunt podľa toho ako kope sa mi nezdá žeby bol otočený dolu hlavičkou. veď uvidíme. a kde si rodila? a teraz budeš kde rodiť?
@uhnakova no juj, ja som vcera skusala aj dat si vankus pod ritkou ako mi jedna pisala ze jej sa tak mala otocila,a ja som to skusala a nic ☹ akurat sa ponatahoval a to bolo vsetko, ktovie fakt ci to pomohlo tebe alebo to tak maly sam od seba a pises ze si ani necitila kedy sa ti pretocil ?
mne sa krpec otocil na silvestra este pred ohnostrojom a tp som mala 28.2., takze cca 8 tyzdnov pred. ked som potom isla na poradnu 14.1., tak mi sestricka tvrdila, ze podla nej je stale prdelkou dole, no sono potvrdilo, ze je hlavkou dole. ale znamej sa otocil az po prvych kontrakciach v den porodu 😉. mala planovany cisarak kvoli zlej polohe babatka, no prislo to na nu skor a pri prijme jej odlahlo, ze sa otocil a nechali ju rodit prirodzene 😉
@alena76 ano, v zahranici je normalne nechat rodit aj koncom panvovym a kedysi to bolo normalne aj u nas. z mojej sesternici sme si vzdy robili srandu, lebo ona vraj ocikala pana doktora skor nez bola cela vonku 😀 😀 😀. len to dnes si nasi drahi lekari ulahcuju pracu a "pre istotu" planuju cisaraky kvoli takymto drobnostiam. takisto ako maloktori dnes chcu dovolit rodit zene po cisaraku druhe dieta prirodzne - aj napriek tomu, ze medzi sekciou a druhym porodom je niekolko rokov rozdiel a jazva podla vsetkych vysetreni perfektne zrastena... jednoducho, sekcia je rychla, jednoducha a poistovna ju lepsie preplaca 😖
@kkl82 no ja som sa narodila tiez "zadkom" 😀 a potom si surodenci so mna robili srandu, ze cim som sa narodila, tym rozmyslam(v puberte 😀 ). Len vtedy este neboli sona, a cisaraky indikovali len v urcitych pripadoch a nie kvoli polohe, lebo tu dopredu nevedeli. Ked som bola v porodnici s mojimi detmi , zazila som zopar " spolumamiciek", ktore porodili prirodzene KP a v pohode. Ale napriklad moja mama sa so mnou dost natrapila a aj ja som mala problemy so svalmi na krku a chvilu so mnou museli cvicit vojtovku. Myslim ale, ze v terajsej dobe by to uz lekari mohli vediet spravne ohodnotit - sirka panvy, velkost dietata..atd a podla toho zvolit prirozeny porod a nie pausalne CR.
Inak, v tom Spanielsku, kde rodila sestra(Cordoba) tiez nenechavaju rodit KP prirodzene a robia sa planovane cis rezy 😝
@kkl82 este som zabudla...Moje stvrte dieta bolo do 35 tydna tiez KP a mne praveze lekar povedal, ze budem rodit prirodzene.( v PN nemocnici). Ja som z racionalneho hladiska uplne proti CR, ale mna chytila normalne panika, ze idem rodit KP a nechcu mi urobit cisarak..Neviem, bala som sa, asi po maminych opisoch porodu. Nakoniec sa vsak maly otocil a nekonal sa ani CR, ani porod KP.. 😝
v 24 tt bol drobec otoceny, zajtra mam kontrolu, tak dufam, ze sa neprevratil naspat 😉
@lupape Takze pondelok,drzim ti palceky 🙂 neboj urcite je dole hlavickou 😉 ale daj vediet ako ste dopadli oki? Budem na teba mysliet.Ja som dnes bola na poradni a pribrala som 11 kil 😀 a sestricka ma ukludnovala ze to je este malinky a kedze ma kilo ze sa moze kludne otocit, ze nemam na to tearz mysliet, ked budem 35tt a neotoci sa vtedy to budeme riesit a teraz sa nad tym nemam vobec zamyslat,ale neda mi to 😒

@uhnakova a aj si to citila ked sa otocil? sam od seba ci si mu nejako pomahala?