Môžem odmietnuť sekciu v 38. týždni?

24. apr 2021

Dobrý večer, bábätko je KP môžem v 38 TT odmietnuť sekciu, nechcem aby islo v 38 TT na svet, chcem aby som ho priviedla na svet, ked si to ona vypýta aj ked je KP... Môžem lekarom povedať, ze nechcem plánovanú sekciu, radšej si budem hľadať lekára, co odrodi KP... Kamoška cakala dvojičky a 3 roky dozadu obe isli KP...

sandri
24. apr 2021

Ano, mozes odmietnut sekciu. Ja som odmietla pri druhom tehotenstve, kedze prvy porod bola sekcia, moj porodnik sa so mnou ani nebavil a hned planoval dalsiu sekciu. Odmietla som a vymenila som porodnika. Sice to nakoniec skoncilo sekciou, ale aspon sa maly na svet vypytal sam a nebola to planovana sekcia. Pokial cakas dievcatko, KP sa da rodit prirodzene, ale pocitaj s tym, ze mozes (ale nemusis) mat vacsie poranenia a vacsi nastrih. Plus porod vraj dlhsie trva, kedze zadocek je makky a nenalieha tak na krcok ako hlavicka. Ja by som sa na tvojom mieste este poradila s inym lekarom, idealne skus najst niekoho, kto preferuje prirodzene porody. V BA je to Dr. Zahumensky v Ruzinovskej nemocnici.

autor
24. apr 2021

@sandri ďakujem pekne, ja som z východu a prvorodicka ale proste chcem kontrakcie, chcem vedieť kedy to na mna príde samé alebo nech mi to lekár otočí v brušku este bábätko, ved aj tak sa to da.... A ne automaticky u nas v 38 plánovaná sekcia... Ja nechcem... Co ak moje bábätko, chce byt 41 TT napr v brušku... No ked ta moja známa porodila dvojičky KP... A zvládla to a pritom boky mala asi xs

kiki68
24. apr 2021

Len ratajnaj s vacsou ranou po sekcii. Cim je babo vacsie, tym viac to musia otvorit. Ale kp sa da aj prirodzene. Len ci to chces risknut. Ja som mala dieta trosku v divnej polohe a hodina tlacenia

martina1201
24. apr 2021

Ahoj, v ktorom si týždni? Na otočenie bábätká sú aj cviky aspoň švagrinej ich poradil lekár keď nebolo správne otočené a otočilo sa. Ale od ktorého týždňa ich cvičila neviem je to už roky rokúce dozadu.

sandri
24. apr 2021

Urcite sa poinformuj, ci nejaky lekar v ramci tvojej dostupnosti sa venuje prirodzenemu vedeniu porodu v pripade KP. Dnes je uz malo lekarov, ktori sa neboja porodu KP, preto radsej uprednostnuju sekciu. Ja sama som sa narodila KP a som tu, celkom zdrava 🙂 hlavu hore a nenechaj sa odradit.

medeaa
24. apr 2021

Asi by som viac prihliadala na bezpecie dietata a nie na moju predstavu, ze porod sa ma spustit sam a dietatko chce byt v 41tt v brusku... Neviem presne co hrozi pri KP polohe pri porode, ale ekby to bolo take bezproblemove a bezpecne, neplanovali by sa k tomu sekcie. Ale ak tuzis rodit inak, tak presne ako pises, su aj lekari, ktori mozu babatku pomoct otocit sa este v brusku.

oblecenie99
24. apr 2021

Ahoj, napíšem ti ako prvorodička, ktorá bola veľmi sklamaná, že nemohla rodiť prirodzene, napriek tomu, že ja som mala akútnu sekciu. Tiež to bolo polohou plodu - môj bol otočený správne, ale už dávnejšie zosunutý do pôrodných ciest, hlavičkou naliehal v neprirodzenej polohe.. celý čas sa usilovali o prirodzený pôrod (Nová nemocnica Košice), už som prenášala, a ozvy neboli OK. Dostala som vyvolávačku, klystír, nemala som ani jednu jedinú kontrakciu. Obrovské sklamanie, výčitky - ja som išla rodiť, a zrazu som sa zobudila a povedali mi, že mám dieťa.. dlho dlho som to spracúvavala, sme ženy, sme tak nastavené, že vieme rodiť, 9 mesiacov nosíme to dieťa, ktoré chceme porodiť, tak sa má to tehotenstvo ukončiť, pôrodom.. a zrazu sa precitneš, že v jednej minúte si bola tehotná a v druhej ti povedia, že si mama, máš sa tak cítiť ale tebe chýba ten medzičlánok.. pôrod.. ten "ahoj efekt".. Čiže ťa úplne chápem, že chceš rodiť prirodzene.

NAPRIEK vyššie uvedenému: Neviem, kde chceš rodiť, ja som rodila v Novej nemocnici v Košiciach, a tam sa fakt snažili o prirodzený pôrod, teda si nemyslím, že by lekár išiel dobrovoľne len tak z pohodlnosti do sekcie.. zvykol byť na to dôvod. Po tých všetkých stresoch, čo som prežila pred a tesne po sekcii tvrdím, že mali tú sekciu urobiť rovno bez špekulácii a neťahať čas. Lebo potom už boli ozvy stále horšie a horšie a mňa teda rezali v hodine dvanástej. Keby sa mi spustil prirodzený pôrod, určite nemáme doma zdravého synčeka. Bol v takej polohe, že by to nemusel ani prežiť. Tipovali to na kliešte, vákuum a potom tak či tak sekciu.. chvalabohu moje telo v správnej chvíli fungovalo dobre tak, že prakticky nefungovalo: nespustil sa pôrod. Takto som mu sekciou vedela darovať život a zdravie.

Porozprávaj sa s lekárom, možno aj s iným, zisťuj aj možné negatívne dopady, porovnaj a zvažuj pro a contra. Žiadnej mamke si neprajem zažiť pocit, keď sa to zvrtne a z minúty na minútu sa bezproblémové tehotenstvo zmení na horor a strach o dieťa. Ak sú predpoklady, že by to mohlo dopadnúť aj zle, stále lepšie rodiť plánovanou sekciou ako akútnou.

Držím prsty, aby ti to vyšlo podľa predstáv, ale naozaj pamätaj na to, že prioritou je zdravie a život - nielen bábätka, ale aj teba.

niikoletka
24. apr 2021

Dúfam že si si vedomá aj toho aké rizika prináša prirodzený pôrod kp keď silou mocou chceš cítiť kontrakcie 🙄

barus26
24. apr 2021

nikdy by som neriskovala zdravie svojho dieťaťa len pre svoj sebecky dôvod, že chcem citit kontrakcie 🙄

aduskatt
24. apr 2021

bez toho, aby som nejak polemizovala, alebo riešila čo a ako, odpoviem čisto vecne - pokiaľ nie si pozbavená svojprávnosti, môžeš odmietnuť akýkoľvek medicínsky zákrok bez toho, aby si niekomu niečo vysvetľovala

tosomja
24. apr 2021

Veď kontrakcie si privolaš aj častejším sexom 😄 zbytočne ohroziť dieťatko. Ja budem mať tretiu sekciu, neviem čo je to kontrakcia, a aj tak od prvého tehotenského testu ľúbim všetky tri moje deti. Či by prišli na svet ritkou,či by ich priniesol bocian. Sú moje a pod mojím srdcom rástli.

vendulka80
25. apr 2021

Ano, take hrdinky som mala tu česť poznať. Jedno dieta zomrelo, druhe 5 mesiacov na are po komplikovanom porode KP s následnou akútnou sekciou ( mamicka premudrela do poslednej chvíle ignorovala rady lekárov a hľadala šarlatánov, ktorí ju odrodia ) a pri ďalšom zomrela rodicka. Ak raz lekar povie, ze nieco treba lebo je to bezpečnejšie a vhodnejšie pre matku a dieta tak ja nerozumiem tomu, naco treba preboha riskovať. Tuto ide doslova o zivot dieťaťa a matky. A riskovat doživotne nasledky len aby som sa mohla pred kamoškami pochváliť ako som prirodzene rodila KP a trpela ako kon je blbosť nad blbosť.

jarnajar
25. apr 2021

Pravdaže môžeš odmietnuť a hľadať pôrodnicu, kde ťa podporia. Jednak existuje (malá) šanca, že sa ešte dieťa aj po 38tt otočí a okrem toho, dnes sa medzi lekármi objavuje názor, že je pre dieťa v prípade sekcie zdravšie počkať na prvé kontrakcie (ak pravdaže nie je v tiesni a všetko je inak OK). Čiže na sekciu je čas aj neskôr, ak bude potrebná. Lekári ale majú radi, keď ťa mesiac vopred zaplánujú a majú "prehľad". Preto je tlak na skoré rozhodnutie pre sekciu. Čo sa týka pôrodu kp, zisti si riziká a zváž. U chlapca by som do toho nešla, dievčatko možno.

andreatytler
25. apr 2021

Mna nutili doktori do sekcie v 38 tyzdni ale ja som odmietla. Aj ja som chcela prirodzeny porod ale hlavne som chcela aby dieta prislo na svet ked bude na to pripravene. Verim tomu (a potvrdili to aj porodne setstry ktre viedli porodny kurz) ze dieta s vyvija az do uplneho konca a posledne tyzdne su nesmierne dolezite pre pluca a nervovu sustavu. Ale vydrzala som len do 40teho tyzdna. Prilis velmi ma strasili ze ako sa narodi mrtve ak pojdem za 40ty tyzden. Mala som planovanu vyvolavacku v 40tom tyzdni. Drobec sa v bruchu otocil pocas vyvolavacky priecne a skoncilo sa to velmi uspesnou sekciou... za posledny mesiac sa otocil 4x. Takze ono sa to vsetko moze este zmenit. Vela stastia.

lyci
25. apr 2021

velmi zavisi od porodnice. v jednej ti navrhnu sekciu este len vojdes do dveri a v inej sa budu za kazdu cenu snazit o prirodzeny porod. ja som sice rodila prirodzene minuly rok, ale zacali vyvolavanim na TP ani len kartu doktorka nepozrela. a malemu sa teda vobec nechcelo, ani moje telo nebolo pripravene. lutujem, ze som s tym suhlasila tak skoro. cely priebeh bol naprd a v ruzinove razia porody prirodzene za kazdu cenu. tento rok odmietnem podpisat vyvolavanie skor ako tyzden po TP. jasne, ze moje male bude v rovnakom tyzdni vacsie ako priemer, kedze ja mam 185cm. ale nikto na to nechcel prihliadat

mogaa
25. apr 2021

naozaj záleží od veľkosti bábätka, čím bude bábo väčšie, tým viac môže byť pôrod ťažší a komlikovanejší, samozrejme záleží aj ako je bábo otočené...v konečnou dôsledku sa sekcii vôbec nemusíš vyhnúť, ak sú nejaké problémy je určite bezpečnejšia sekcia, lebo je to rýchlešie, samozrejme je to operácia a má aj svoje riziká....skús sa poradiť s druhým pôrodníkom, ak má bábo v 38tt cez 3kg tak by som dala na to, čo odporučí pôrodník.....v 37tt sú detičky už "donosené" , žitovaschopné....naša sa narodila v 37týždni mala 2340g, na druhý deň išla domov(v Irsku)....nemôžeš porovnávať pôrod 3,5kg dieťaťa a dvojičiek čo majú možno 2,5kg, hoci boli tiež otočené....bábo sa môže otočiť a nemusí, ak je veľké tak v 38 týždni sa ti už pravdepodobne neotočí, záleží koľko má v brušku miesta....

angi07
25. apr 2021

Poznam 2 baby...obi dve rodili priridzene.jedna mala velke babo a porod bol velmi dlhy .babo aa zaseklo to uz potom sekciu nevedeli spravit a malinke ma trvale nasledky...druha baba trvala na tom aby jej porodnik dosiel do 40 km vzdialenej nemocnice , ona isla do tej najblizsej nemocky lebo prisiel porod a nebola ochotna rodit inemu...jej dieta bolo 30 min bez kyslika vyzeralo ze neprezije ...prezilo no ma trvale nasledky. Babatka bolo otocene v spravnom smere ... nechcem ta strasit ale ked lekar povie ze sekcia tak asi je nutna.ja som prve dieta mala sekciou v 38 tt lebo testy boli zle .pri druhom mi odtiekla voda a mala som 2 hodiny aj kontrakcie len som sa vobec neotvarala ( sice som mala aj tak dohodnutu sekciu kvoli zdtav.problemom) ale poviem ti nic moc tie bolesti neviem preco ich chces silou mocou citit😅 lebo ziadny : ach to je aky prijemny.pocit " to veru nebol.😏 uz som sa nevedela dockat doktorky kedy pride v noci na zakrok...dokonca ked tvoje dietatko.je KP tak nechapem naco chces riskovat.mozno najdes lekara ked dovoli normalny porod a naco

justify
25. apr 2021

Moja mala bola KP, sekciu som mala naplanovanu na 5dni pred TP,nie v 38tt. Nakoniec sa mala vypytala von sama, 10dni pred TP. Odtiekla mi voda,mala som aj kontrakcie. Kontrakcie bolia,sakra bolia,staci ich mat hodinu,dve,neviem si predstavit ich mat viac hodin. Ked som uz bola v nemocnici, sam prednosta sa ma pytal,ci nechcem rodit prirodzene (rodila som v NR), ja osobne som sa sekcie velmi bala,aj som zvazovala ze by som to skusila prirodzene,porod postupoval rychlo ale nakoniec na to nebol cas tu skusat, prisiel si po moju odpoved,skontroloval ma ale hned zavelil ze treba rychlo na salu. Prveho syna som rodila prirodzene,porod super ale ja som mala velmi rychly a dobry porod ale ze by som si chcela opakovat pocit kontrakcii a tlacenia,nemozem povedat. Planovana sekcia ma v tomto vyhody ak to nepride samo,ze to mas prakticky bez bolesti..pred. Po,je uz druha vec. A co sa tyka otacania babatka, tiez som robila vsetko mozne aj nemozne ale potom som si to viac studovala a niekedy je dovod preco sa neotoci,nie lebo sa mu nechce a ohrozit som ju nechcela lebo ja sa bojim sekcie. Nikde nie je napisane,ze aj napriek planovanej sekcii si kontrakcie a porod ktory sa zacne sam od seba,neuzijes 🤷‍♀️

akbara77
25. apr 2021

@aduskatt aj za cenu ohrozenia dieťaťa? Predpokladám, že pani autorka je lekárka, keď sa tak vyzná. Myslíte si,že lekári, ktorí btw študujú 6 rokov a viac nevedia čo majú robiť?

angi07
25. apr 2021

A ked tvoja kamoska porodila kp dvojky....ale predpokladam ze nemali cez 3.5 kg ...je to rozdiel mozno tvoje bude mat 4 kg tak treba zvazit odporucania doktorov. A standardne neuspavaju , budes hore pri zakroku a budes vidiet babo hned dokonca mozno ti aj prilozia.u nas to nebolo mozne vtedy ale doki povedala ze sa na tom uz pracuje ze umoznia aj maminkam so sekciou aby hned po porode prilozili babo😊

janka_266
25. apr 2021

Veľmi sebecké takto nemyslieť na zdravie bábätka, len preto, že vy chcete rodiť prirodzene. Keby mne povedali, že musí byt sekcia, tak by doma tým bola Ok, aj keď som sa jej veľmi bala.

bebotka
25. apr 2021

Nikdy by som neriskovala zdravie a život svojho aj keď ešte nenarodeného dieťaťa, ešte si nerodila nevieš si ani predstaviť aká je to bolesť a ver tomu, že aj obrovský strach o to dieťa tobôž keď sa niečo skomplikuje. mne tak pri najmladšej pri každej kontrakcii schádzali ozvi a tú bezmocnosť by som už nechcela zažiť. nakoniec to dopadlo dobre, ale riskovať by som určite neriskovala, aj mne bola malá otočnená kp až do 36tt v 37tt sa znovu otočila zle, bolo to moje tretie dieťa a nikdy som ani len nerozmýšlala, že by som rodila normálne. nakoniec sa v 38tt otočila znovu dobre, pri pôrode zistili, že má pupočnú šnúru okolo pliecok omotanú. nestojí ti ten tvoj pocit kvázi hrdinstva, že si porodila normálne nad možným poškodením tvojho bábätka a návštevami rôznych odborných ambulancií a to viem o čom hovorím, kedže prvé som mala predčasne a stretala som ženy po nepodarených pôrodoch

mina17
25. apr 2021

v mojom okolí tiež jedna chcela silou mocou rodiť prirodzene tiež odmietla sekciu aj keď ju doktor upozorňoval že to nemusí dobre dopadnúť pre dieťa lebo už v tedy bol nejaký problém tak jej napisal do správy diagnózu prečo ju posielal na sekciu napísal že na vlastné riziko odmieta a je oboznámená o rizikách ona mu to podpísala o týždeň išla na kontrolu a bábo mrtvé tak mala sekciu tak či tak ale dieťa už nie... takže je to na tebe ako sa rozhodneš

cookie29
25. apr 2021

Ja by som to povedala takto, ak máš pocit, že pôrodník Ti núti sekciu z nesprávnych dôvodov, tak by som požiadala o názor iného pôrodníka, kľudne aj v inej pôrodnici. Ale odborníka a nie odborníkov na MK. A zistila si čo najviac, pretože Tvoje argumenty sú relatívne naivne. Prepáč. Ale píšeš že známa ma boky XS ... takze zrejme nevieš že je rozdiel medzi bokmi a panvou. Napríklad.

lia_nka
25. apr 2021

Mne toto príde strašne sebecké ako nehnevajte sa ale pre pocit že chcete rodiť normálne riskovať život svojho dieťaťa .. Doktori asi majú pádny dôvod na to prečo sa nepúšťať do pôrodu KP asi vedia prečo to každý nerobí či ? Vy ste vyštudovala medicínu či doktor? Aj keby mam neviem čo podstúpiť kvôli malej to urobím len nech je v poriadku.. a čo si vy myslite že pôrod prirodzene je prechádzka ružovou záhradou ? Keby ste videla na vlastne oči trpieť rodičku ako ja moju sestru tak by vam dva krát do smiechu nebolo.. ten pôrod hrozne bolí prečo by sme si dávali epiduralky keby to nebolelo alebo by tie kontrakcie boli znesiteľne ? Zase uvažujte aj nad tým že nie všetko je take ako keď pozeráte filmy... a ja si myslím že pre vás bude sekcia lepšia aj pre babatko a viete s istotou že budete v poriadku toto je riskovanie života..

vikybotka
25. apr 2021

My matky sa snažíme všetko urobiť čo najsprávnejšie to je pochopiteľne . Navzdory všetkému sú pôrody rôzne prirodzený,plánovaná sekcia,akútna sekcia a je v poriadku priviesť dieťa na svet v každej s tých možnosti. Netreba si to vyčítať alebo sa cítiť zle koli tomu že to nie je podľa našich predstav. Ver mi aj pri výchove je veľa veci čo možno urobíš inak a je to taktiež v poriadku. Ja som rodila prirodzene no predčasne popravde má to napadlo až keď bola mala na svete že je “skoro” no je to ako to má byt. V 6t mi odišlo mlieko aj keď som chcela ďalšie kojiť no umrel môj najlepši kamarát a mna to dostalo doslova som bola dva dni mimo. Ale vieš čo je to v poriadku. Netreba sa priveľmi stresovať no veriť v to že je to ako to má byt 🙂

robin30
25. apr 2021

Ja som chcela sekciu neurobili mi dieta 4820g 54 cm narodila sa mrtva,ozivovali ju 7minut.Nastastie moje dievcatko prezilo a bez nasledkov.Nikdy nepochopim zeny co riskuju zivot svojho dieta pre svoju sebeckost.Si prvorodicka prd o tom vies ak sa nieco stane potom neplac.lebo ty chces citit kontrakcie vacsiu hlupost som este necitala.

barus26
25. apr 2021

ako keby ženy čo rodili sekciou, napr. ako aj ja lebo inak som proste nemohla boli o niečo menej 🤦🏻‍♀️ že to tak strašne nechceš... Ja som mala plánovanú sekciu 7 dni pred TP, a mala sa vypýtala sama v 38+2tt takze som si zažila aj nejakú tu kontrakciu a potom som musela letieť rychlo do nemocnice a rychlo na salu. A ešte strašne ma udivuje jak tu niektoré ženy píše, že NÚTILI ma rodiť sekciou. to vám držali akože zbraň pri hlave ?🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ a autorka naozaj si premysli pre a proti... sú to veľké rizika a hlavne pri chlapcovi. Ja by som to len pre svoj sebecky pocit nikdy neriskovala ...

babovka2321
25. apr 2021

Aj moj "maly" chcel byt este v brusku... lebo jeho velku hlavu drzala okolo krku obmotana snura, tak neschadzal dole, milion vyvolavaciek, porodne cesty nepripravene, nebolo mozne ho vytlacit, kedze ta snura ho tahala spat...

Ked nechces pocuvat nazor lekarov, tak ked sa nieco stane, mozes zit do konca zivota s vedomim, ze to nebola len nahoda, ale ze si za vsetko mozes jedine ty sama.

kikaaa444
25. apr 2021

Neriskovala by som . Pride mi to z tvojej strany sebecké . Tvoj doktor nie je jediný ktorý ti navrhol sekciu.Navrhlo by ti ju xy doktorov . Ja mám doktora najväčšieho odborníka fakt že pre mna najlepši z najlepších a tiež bola mala dlho kp a hneď hovoril o sekcií . Pre nejaký dovod sa ta sekcia robí robí vieš ? Pri taktom pôrode hrozia komplikácie a žiaden doktor si nechce zobrať na svedomie nedajbože fatálny následok . Je to na tebe , ale myslela by som v prvom rade na dieťa . To ozaj neviem kde máš napisane že kedy sa tvoje dieťa narodí 🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️ Každé sa vypýta inokedy niektoré skôr iné neskôr . A vyvolávačku tiež dúfam nechceš zažiť ...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre