icon

Môžem zvládnuť pôrod bez prípravy?

7. apr 2024

Baby, je zle, že som v 38.tt a nerobím žiadne prípravy na pôrod typu lanové semienka, datle, masáž hradze, aniball, rôzne čaje a pod. A som prvorodička ?? Sú tu aj také a porodili normálne bez nastrihu? Celkom som sa zľakla lebo som bola dobre, ze nie ukamenovana

lenkakravcova
10. apr 2024

Príprava na pôrod je super vec.
Minimálne naučiť sa správne dýchať (mala som pri sebe dve čo vrieskali, dýchali ako lokomotíva a tým pádom sa im naťahoval zbytočne pôrod).
Ľanové semienka sú tiež super. Aj ďatle. Uvoľnia vazy, dodajú energiu a akoby námestia dieťa, že ide lepšie von (viem pri troch deťoch porovnať že lan a ďatle skutočne pomohli).
Ale keď nechceš takú prípravu (ktorá ti nič nevezme len dá), kľudne sa trap. 😃 Tvoja voľba. Možno si to nebuduce rozmyslis.

nerya
10. apr 2024

Je to v pohode, ja som tiež nerobila nič a všetko bolo v pohode, jedine som si mohla pozrieť ako kojiť, ja som bola v tom ze dieťa si decentne pocucka z bradavky, a nie ze treba vystihnúť moment keď najviac otvorí ústa a narvat mu polku cicky do úst pomaly 🤣

lenkakravcova
10. apr 2024

@monika_mt ďatle sú kvôli energií. Obsahujú veľké množstvo cukru a ešte nejakú látku ktorá urýchľuje pôrod. Sú na to vedecké štúdie na Google sholar bežne dostupné, že ženy ktoré si dávajú ďatle posledný týždeň pred pôrodom viac krát do dňa majú až 2x kratšiu dobu pôrodu a menej komplikácií.

blonde_bella
10. apr 2024

Tak sa začni pripravovať, lebo nebudeš vedieť čo robiť pri pôrode a jediné čo si z toho donesieš je trauma

martaatram
10. apr 2024

@blonde_bella to vobec nieje pravda preco ju strasis??? Prave naopak nastuduje si a vela krat to moze byt uplne opacne a len ju to este viacej vystresuje … jedine co som bola je pozriet v nemocnici co som rodila mali raz v mesiaci kde mohli tehotne ist ..

sussie1
10. apr 2024

Ja som porodila bez fyzickej pripravy 3940g dieta, bez nastrihu, ruptura I. st., ale nestihla som online pripravu (benefit poistovne) o par dni, kedze som porodila tyzden pred terminom a lutujem. Sestricky v porodnici na vzdycharni mi najskor hovorili, ze instrukcie k dychaniu mi daju na sale, ked som sa este neotvarala, a tie na sale potom na mna stekali, ci neviem dychat, ved som dospela. Kramare, Bratislava. Otrasny zazitok, aj som si poplakala, ked uz bolo po. Tak aspon tu online pripravu cez poistovnu by som urcite vyuzila 🙂

adima3377
10. apr 2024

Ahoj,moja maminka sa narodila doma mojej starej mamke v jej 44 r...bez semienok,nejakého aniballu....Ja mam tri decka,tiež bez prípravy.Vekovy rozdiel 17 rokov.Prvy,keď som mala mesiac 18.KP prirodzene.Ale o hubu.Posledne 35.Ziadne prípravy,nič.Teraz je divná doba...mamky sú z toho akési rozcarovane.Porod bol a bude vzdy nepredvidateľné riziko...viem,o čom hovorím,robila som na tomto oddelení...

vyhuelka
10. apr 2024

Každý porod aj žena su individualne… ja som nerobila nič z toho a 1.porod trval 50min, druhý o čosi dlhšie ale oba super a bez nastrihu 😁 keď máš okolo seba tím ľudi, ktorí ti chcú pomocť tak len počúvaj čo máš robiť a zvládneš to v pohode 😊

lucuskaaa
10. apr 2024

Ani ja som sa nepripravovala a ani som nestihala, v 36+5 uz sme leteli do pôrodnice. Prvé dieťa a teda bol to ten najkrajší zážitok, bez poranenia a môžem povedať, že čo ma strašili bolesťami… tak také isté som mala každý mesiac keď som to dostala😂 sme sa smiali, že za hodinu môžem ísť rodiť zasa😂
Každý pôrod je iný, ale neboj len počúvaj čo ti radia🙂

bimbambim
10. apr 2024

Nemala som žiadnu prípravu.Bola som rada ,že po polročnom zápale pľúc som prestala kašľať.a to som ani o modrom koňovi nevedela ani nesnívala 🤣 a syn má 15 rokov.nastrih som mala aj sita som bola.pri druhom som tiež nič neriešila a ešte lepšie dopadol pôrod ako prvý.

luccija
10. apr 2024

Áno, tiež som nič nerobila okrem prehliadky pôrodnice a rozhovoru s vrchnou kde nás bolo asi 6 a riešila sa iba diabeticka mamina.Porodila som bez nástrihu s epi na 3 zatlačenia lekár mi povedal kedy tlačiť.Mozes chodiť na kurzy byť naštudovana a chytis stres, alebo budu nejaké komplikácie a všetko zabudneš.Ale, keď som ja rodila pred 17 r ešte sa toľko veci neučilo mňa by to len stresovalo ako sa poznám.

zuzi0911
10. apr 2024

Krd som rodila prvú dcéru pred 15 r mala som akurát tak knihu kde som si čítala o týždňoch porode po porode atď...žiadna iná príprava. Nástrah som síce mala . Ale porod a aj ostatné okolo toho všetko krásne

domcik131
10. apr 2024

Ja by som sa napr nesustredila na pôrod, ak ťa to neláka, hoci mat aspoň informácie o tom, čo sa deje s telom, ako sa uvoľniť a pod sú podľa mňa veľmi prospešné ale zaujímala by som sa viac o prípravu na Šestonedelie. O tom sa hovorí malo a pritom to je také speci o do ie pre ženu, dieťa, Partnera, že pri prvom na to šokovalo a pri druhom som sa veru viac venovala príprave na toto obdobie po pôrode, ako len na samotný pôrod 🙂

ouwecka
10. apr 2024

Nemusis.. Ale vela zien potom place ze to lutuju.. Každopádne je gro j tak podla mna vyber porodnice

evka_21
10. apr 2024

Nie je to povinné 😂 takze kľud... Porodiť porodíš aj bez prípravy 🙂
Ja som aj začala piť čaje a jesť semienka ale vydržalo mi to asi 3 dni 😂 potom som sa viac sustredila psychicky na to, že to bude v pohode a nie som ani prvá ani posledná čo bude rodiť.. aaa čuduj sa svete porodila som do 3h od prvej citeľnej kontrakcie (bolesť som zažila aj horšiu ako pôrod) nastrih neviem či robili nepytala som sa ich ale teda zašiť ma museli nakoľko som mala.relatívne veľkého drobca 🤪
Takže pokojne sa usaď, vylož nohy zapni si obľubenu hudbu a relaxuj a hlavne buď v pohode lebo az potom si budeš klasť otazku či si nemala absolvovať kurz starostlivosti o 👶🏼☺️ držím palce aby to šlo ako po masle 🤭

domca2705
10. apr 2024

@domka222 taky tak, plus rýchla sprcha po odteceni plodovej vody a hajde do nemocnice 🤣

mmoni89
10. apr 2024

Nastrih som sice mala ale porodila som rychlo a uplne v pohode.neboj,dieta si najde cestu von😀

nikoleta1234
11. apr 2024

Ani ja som sa nepripravovala, vobec som nevedela do coho idem 🙂

misenka88
11. apr 2024

Bez pripravy s nastrihom hradze. Ale tak malý bol aj veľký takže kto vie či by niečo pomohlo 🤷každopádne zvládneš 🙂

deniskatimmy
11. apr 2024

Ja som rodila pred tromi rokmi bez prípravy na pôrod 😀 ledva som došla do pôrodnice už som bola na 7 prsty otvorená rovno na sálu 😀 podľa mňa čim sa žena viac pripravuje tým to môže prísť horšie....a ženské telo pri pôrode dokáže neuveriteľné len treba veriť sebe že to zvládnete

nurielka
11. apr 2024

Neboj nic, zvladnes to, spi zatial a relaxuj, kym mozes, babatko potom bude buntosit 🙂 skor na to sa priprav.

martinagnidova
11. apr 2024

Tiez som rodila prvorodeneho bez akychkolvek priprav. Bola som mlada a statocna 😂 ved aj tak je kazdy porod iný, kazdy sa vyvyja a vyvyjal inac (3porody)..a ta priprava... No.. Ja neviem... Vsak doktori a sestricky povedia co ma clovek robit a ta zena ked rodi, ta uz sama vie co ma robit... Podstatne je dychat.. Niekedy to nejde, tak predychavat tak, ze ma clovek oci vypucene, ale da sa to zvladnut. Nemala som pripravu, nemala som epidural, nemala som chlapa pri sebe, mala som 4 dni po 20tke, cize mlada zaba a zmakla som to.. Sice nastrihnuta, ale nebolo to nic hrozne. Najhorsi bol druhy. 😂Cize hlava hore a ide sa do toho. 💪

klsmat
11. apr 2024

Mám za sebou 3 pôrody. Už pred 20 rokmi (1. pôrod) som chodila na prípravu aj s manželom (cvičenia, techniky na zmiernenie bolesti a homeopatiká na ľahký priebeh). Mne to veľmi pomohlo najmä psychicky aj fyzicky a určite to odporúčam. Prvý pôrod bol cca 3 hodiny a aj napriek všetkému som sa natrhla a mala som pár stehov. Ale veľmi mi pomohlo, že som vedela správne dýchať, čo výrazne zmierňuje bolesť pri kontrakcii. Druhý pôrod o 2 roky bol ešte rýchlejší a to ma z auta vynášali na nositkach, lebo pri poslednej zákrute pri nemocnici mi praskla plodová voda, vo výťahu som sa vyzliekla a ledva som to stihla na pôrodné lôžko. Tretí pôrod bol 12 rokov potom. Stále sa mi snívalo, že rodim v aute, tak sme sa pripravili aj na túto možnosť. Pri treťom bol už aj Anibal a veľmi mi pomohol. Nakoniec som porodila na chodbe pred výťahom na štyroch opretá o tašku do pôrodnice a bola som šťastná, že manžel aj ja vieme, čo máme robiť. Práve išla okolo sestrička z iného oddelenia, tak zavolala personál. Inak to bol najlepší pôrod a jediný bez natrhnutia a celkom prirodzený. Zhrnula by som to tak, že porodiť sa dá aj bez prípravy, ale načo sa trápiť, keď netreba? A druhá vec, človek nikdy nevie, kde ho to chytí a ako rýchlo to pôjde, tak lepšie je byť pripravený. Na kurze učia aj dojčenie a starostlivosť o bábätko, čo tiež pomôže najmä prvorodičke. Držím palce, nech všetko dobre dopadne 😉👍

blonde_bella
11. apr 2024

@martaatram a ty to prečo zlahcujes?

patinqaa
11. apr 2024

Pozri, ja som mala pripravy, kurz, dychacie cvicenia a aj pocvicene s aniballom. A hops prisielna rad CISARSKY REZ. Takze moje vedomosti a dychacie cvicenia mi boli na dve veci.
Ale vzdy sa riadim heslom “stastie praje pripravenym”

klsmat
11. apr 2024

@klsmat inak odporúčam knihu 9 mesiacov otázok a odpovedí - tam je skoro všetko 👍 a čítať sa dá vždy, aj keď nie je kurz 😉

tatisna
11. apr 2024

Tak veľa závisí od veľkosti dieťatka, ak má veľkú hlavu, potrapis sa viac a cvičenie napr.s balóniky by pomohlo. Ak sa veci skomplikuje a budeš mat sekciu, na to sa nepripravuje nejako špeciálne resp.neviem,nemala som chvalabohu sekciu. Môj prvý mal hlavu 38 cm, čo je dosť veľa a riadne ma potrápil ale dala som to s malým prasknutim, doktor len mávol rukou a zasil to (nastrih som si nepriala). Cvičila som asi týždeň s balónikom.

adelkaa159
11. apr 2024

Ja som rodila prirodzene v 2016 a tiez som ziadnu pripravu ani nic neskusala dala som to bez nastrihu akurat 2kozmeticke stehy na krcku inak vsetko ok

evaachesa
11. apr 2024

Mne napríklad najviac pomohlo pozrieť si jedno video na YouTube ako správne predýchať kontrakcie.
A asi týždeň som cvičila s balónikom. Mne to celkovo pomohlo pripraviť sa na to čo príde, aspoň som vedela ako predýchavať a tlačiť. A teda začala som tiež až na poslednú chvíľu. 😁

mercy13
11. apr 2024

Pred prvym porodom ma gynekologicka presviedcala o pouzivani aniballu, aj som si ho kupila, no po par cviceniach som to vzdala, hovorila som si, naco sa budem trapit aj pred porodom, stacit bude aj raz... To nafukovanie a roztahovanie vaginy je bolestive ( aspon pre mna ano), kaslat na aniball.. porodila som na par zatlaceni 🙄