Môžu mi takéto veci rozprávať lekári, keď mám 18 a som tehotná?
Dobrý deň chcem sa zveriť s jednou vecou ktorá ma od včera dosť trápi. Mam 18 a som v 36 týždni tehotenstva, včera som bola prvý krát na poradni v nemocnici a bola som na poučení o epidurálke. Bol tam anezteziológ a keď som si vyplnovala papiere začal sa do mňa navážať najprv že to nevidíš keď tak blízko máš papiere hovorím že áno mam problémy zo zrakom a zabudla som si okuliare doma. Za chvíľu mi začal hovoriť že však ty ešte nič nevieš ty si decko a sestrička mu povedala že už mam 18 a že vekovo už som dospelá a on začal že ale rozumovo nie keď už čaká dieťa, potom mi začal rozprávať že čo ma v škole učili keď nie to ako si dávať pozor. Už som mala slzy na kraji a ledva som pozdravila a odišla na chodbu kde som sa rozplakala a odišla preč, asi to moc preháňam ale normálne sa bojím keď mi príde pichat on pri pôrode tu epiduralku že aké ešte bude mat komentáre 😪
Nie, lekar nema pravo ti hovorit taketo veci, aj keby si mala 15. Mal by si svoj nazor nechat pre seba.
Mala si mu asertivne odpovedat, co ho do toho. Verim, ze si bola v strese. Nabuduce si vezmi niekoho so sebou, aby pekne pana doktora vyhuboval, ak to ty nezvladas.
Nechcem sa ho zastávať ale možno mal iba zlý deň a potreboval sa na niekom vyventilovať. Samozrejme si si to nezaslúžia a keďže si tehu tak si mu mala aj struhnúť. Veľa ľudí si vybije na niekom cudzom svoje nervy a preňho si prišla pod ruku možno ty. Čo ma mrzí.
Právo na to nemá, ale oni občas tiež nemajú svoj deň. Je ťažké byť profesionálny nonstop. Nič si z toho nerob.
Nie, nemá ti toto čo hovoriť. Jednoznačne nie, hoci má zlú deň, hocičo iné ... Každý máme nejaký kódex komunikácie v práci a máme ho dodržiavať. Pomyslieť si môže hocičo, ale komunikovať má na profesionálnej úrovni. Je to je tvoj život a nikto (okrem najbližších ak ťa podporujú) ti do neho nemá právo kecat. Pána doktora by som slušne upozornila, že si nepraješ a takéto poznámky a takéto poznámky môže odovzdávať svojej dcére/synovi. Veď sme dospeli, inteligentní ľudia, snáď vieme čo sa hodí povedať a čo nie. A pán doktor určite mal na univerzite predmety s názvom etika, komunikácia a podobne, nech si spomenie aj on čo ich učili v škole.
Mala si povedať, že si aspoň vo veku, kedy je to pre telo idealne, rodit, a nase prababicky uz aj druhe v 18 cakali.
Ja by som veru podala staznost na pana doktora. Co si o sebe mysli? Aj keby si mala 15, jeho do toho nic.
@777januska777 no, to je moc,, dospelé,, poslať mamu alebo otca za lekárom riešiť problém už dospelej osoby. To by mu len tým potvrdila, čo povedal.
Pravo na to nema, je to zjavne nejaky buran, ale zial aj k starsim zenam sa takto niektori spravaju. Ja mam skoro 40 a ked som bola so synom na hematologii doktor sa tam na mna tak vyziapal, ze ma aj rozplakal.
Fuha silná káva, toto keby mne pán doktor povedal, vypočul by si svoje. Aj keď mam raz toľko rokov ako ty a možno v tvojom veku by som tiež nevedela reagovať a skôr by mi bolo do plaču. Treba to niekomu povedať a nech idú vysvetliť ako sa má správať k pacientovi
ja osobne by som napisala na neho staznost primarovi a vybrala by som si inu porodnicu. nechcela by som byt v strese, co ak prave on mi pride pichnut epi...mna az zamrzelo, ked som to citala, tiez neviem niekedy asertivne reagovat a v soku len cumim, potom si doma nadavam, vsak som sa mohla ozvat
@lius tiež rozmýšľam že pôjdem rodiť inde nakoľko mam teraz hrozný strach že mi ju príde pichnúť on a pri bolestiach z pôrodu ma to ešte viac dá dole keď mi bude niečo hnusne zase rozprávať. Úplne uvažujem či tam rodiť nakoľko mam epiduralku už u nich vybavenú
ak mas moznost, tak by som do toho isla...inak to, ze mas epiduralku vybavenu, este neznamena, ze ti ju aj 100% pichnu...ak budes uz otvorena nad 7cm, nedaju ti to...aspon u nas v nemocnici to tak je...a tu staznost urcite napis na toho hajzla
Podala by som oficialnu staznost riaditelstvu v nemocnici a ziadala presetrenie daneho lekara.
Ja som zo zdravotnictva a toto si ziadny zdrav.prac. nesmie dovolit. U nas by uz mal disciplinarne konanie.
Ak mal zly den, tak sa mal na 5 minut posadit na wc a ukludnit. A nie ventilovat as na tebe.
Vyber si inu porodnicu, hentakemu idiotovi by som svoj zivot do jeho ruk nezverila.
Podala by som sťažnosť nadriadenému. Je to v momentálnej situácii ale dvojsečná zbraň, ak Ti bude epi pichať on. Ak je možnosť mať niekoho pri pôrode, určite tak sprav. Najlepšie otca dieťaťa. Alebo mamu.
@zuzka194 lenže ona je tehotná, vo vysokom štádiu tehotenstva, ona osobne sa ma vyhýbať konfliktom. A hlavne iná je ešte mladá, nebude mať v očiach toho doktora nikdy takú autoritu ako napríklad jej rodicia, ona mu môže povedať co chce a aj tak to nepomôže.
Súhlasím s názorom vyššie, podať sťažnosť. A viem, že to síce nie je nič moc upokojenie, ale jeho správanie nebolo kvôli tvojmu veku. Bolo to preto, že je to duševne obmedzený buran a takí sa takto správajú aj voči starším pacientom. Ja by som mu odsekla, že keď už mu tak ide o tú dospelosť, mal by zapracovať na svojej, lebo dospelý človek sa vie počas výkonu svojho povolania patrične správať. Toto si nemá čo dovoliť ani upratovačka a nie to ešte lekár, ktorému máš vložiť do rúk zodpovednosť za svoje zdravie. Ale je normálne, že ťa to šokovalo a vyviedlo z miery a nezmohla si sa na odpoveď. Aj ja som sa až nedávno začala učiť väčšej asertivite 🙂 ak máš možnosť, vyber si inú pôrodnicu.
urcite tam maju viac dr .. takze napisat list nadriadenemu a ziadat pri porode ineho ak sa da .. neviem aka velka nemocnica to je a asi sa to 100% naplanovat neda ale rozhodne by som ziadala ked tak aby bol pod dozorom .. aj keby mal neviem aky zly den toto si dovolit nemoze ... keby sme boli takto zly na seba zakazdym ked ma niekto zly den dopadne to katastrofalne
No ako ja si myslim ako lekar aj ked ma zli den toto hovorit neema je to troska blbe je to na kazdej jednej ci je tehotna a v akom veku ja bidem mat 26 a cakam moje 3 dieta na ktore sa velmi tesime a raz by mi nieco povedal ale by odisiel zo sklonenou hlavou. A tebe odkazujem urcite si vezmi niekoho zo sebou
Jeho neprofesionálne správanie nič neospravedlňuje.ale aj tvoja reakcia svedčí o tom ako málo si ešte dospelá.prepac.....pan doktor má nadriadeného.zober otca a nech sa páči sa ísť o incidente porozprávať k primárovi.
Aj keď by mal lekár neviem aký zlý deň, takto sa správať nemá. Ak nevie jednať s ľuďmi , tak nech ide ku kravam robiť🤦🤦
V žiadnom prípade si nejdem predmetného doktora zastávať. Vyjadroval sa veľmi nevhodne a neospravedlniteľne. Aj mne by to prišlo ľúto. A asi by som sa rozplakala rovno v ambulancii. A to ani nie som tehotná. 🙂 Premýšľam však nad tým, čo ho vôbec viedlo k špekulácii o Tvojom veku. Je to už nejaký vekovo skúsenejší doktor? Či on v Tebe nevidí napríklad svoju dcéru, prípadne až vnučku a má prirodzene rešpekt pred takou veľkou vecou ako je pôrod a ešte v tak mladom veku. A takýmto spôsobom to dal najavo... V takom prípade by mal s ním chodievať jeho tlmočník, lebo odborník môže byť vynikajúci, ale keď nevie slušne komunikovať s pacientom, tak je to náročné. Teš sa na bábenko, oddychuj, nestresuj sa. A ak by si bola z pána doktora predsa rozhodená, tak jedna dávna rada mojej omamy - predstav si ho ako ráno rozospatý, strapatý a neupravený sedí na záchode a z celej sily tlačí... No a potom si na to spomeň, ak Ti náhodou bude zase niečo nepríjemné rozprávať... 😄😄
A naco by tam mala tahat svojich rodicov?Ved sa bavili o tom,ze je dospela.Tak ked je dospela,nech si svoje "sracky"v zivote uz riesi sama.Ako neviem si predstavit,ze niekomu poviem,ze mam 18 a som dospela a hned na to sa otocim a kricim mamaaaaaa pod sem.Uplne trapne.S tebou biju hlavne hormony a si precitlivena...Druha strana tu nedostala priestor,takze toto je iba tvoj jednotny pohlad...Ked viem byt tehotna,tak hadam si viem taketo prkotiny riesit sama.
@snowflake07 to teraz adresujete mne ? Lebo ja ako čítam tak som nepisala že tam idem volať svoju mamu aby niečo riešila. A nie ja ale sestrička povedala lekárovi že som vekovo dospelá takže trošku ste to zle pochopili.
Nie tebe,ale vseobecne.Je jedno kto to povedal.Si dospela a tehotna.Je cas riesit veci za seba.Ved ked tam chces zostat,tak zostan.Ked mas sancu ist inde tak chod a uvidis ci iny pristup....
@777januska777 prosím ta je to dospelá žena. Posielať mamu alebo oca? Ja by som sa s nimi na mieste toho doktora ani nebavila a este by som sa utvrdila v tom ze mám pravdu (mladá a hlúpa). Tým samozrejme nepodporujem správanie doktora.
Ja som papula,ja by som mu povedala svoje...a teda podala sťažnosť oficiálnu. A ked sa tam necitis prijemne, a máš možnosť tak klidne zmeň pôrodnicu.
Tu presne vidieť aroganciu zdravotníkov a lekárov na Slovensku. Na jednej sa vyvŕši, lebo je mladá, na druhej, lebo je stará apd. Prečo to tak je? No pretože Slovenky si poplačú doma, posťažujú na nete a nepodajú sťažnosť. :/ Na Slovensku keď sa človek sťažuje aj keď je v práve tak ešte kompetentní sťažnosť posúdia tak, že "nemá čo riešiť?" alebo "je hysterka citlivka a premotivovaná". Zaujímavé, keď naši arogantní lekári skončia v AT alebo DE tam sa zrazu vedia správať.

Byt tebou by som poslala otca alebo mamu pekne sa porozprávať s pánom doktorom. Ja osobne keby si bola moja dcéra, tak by som tam nabehla a pánu doktorovi povedala svoje. Ty sa nestresuj a hlavne klud, ludia su často zli a hlúpi aj bez elementárnej slušnosti.