Môžu mi takéto veci rozprávať lekári, keď mám 18 a som tehotná?
Dobrý deň chcem sa zveriť s jednou vecou ktorá ma od včera dosť trápi. Mam 18 a som v 36 týždni tehotenstva, včera som bola prvý krát na poradni v nemocnici a bola som na poučení o epidurálke. Bol tam anezteziológ a keď som si vyplnovala papiere začal sa do mňa navážať najprv že to nevidíš keď tak blízko máš papiere hovorím že áno mam problémy zo zrakom a zabudla som si okuliare doma. Za chvíľu mi začal hovoriť že však ty ešte nič nevieš ty si decko a sestrička mu povedala že už mam 18 a že vekovo už som dospelá a on začal že ale rozumovo nie keď už čaká dieťa, potom mi začal rozprávať že čo ma v škole učili keď nie to ako si dávať pozor. Už som mala slzy na kraji a ledva som pozdravila a odišla na chodbu kde som sa rozplakala a odišla preč, asi to moc preháňam ale normálne sa bojím keď mi príde pichat on pri pôrode tu epiduralku že aké ešte bude mat komentáre 😪
nie nemozu. priprav sa dopredu na to, ze sa to stat moze a vzopri sa. pripadne mu pohroz, ez sa budes stazovat. dovolil si to, lebo ma pocit, ze moze. a tedaniekotri dr. su posahani. akurat sme s kolegynou riesili mojho gynekologa ( ona od neho doisla ), tiez nei je OK: kazdej zene nad urcity vek planuje dieta a ak nema, hned iesi neplodnost, ani len mu nenapadne, ze sa o dieta este nesnazila.
Verim,ze niektore poznamky nam vedia ublizit.
Ale tych poznamok od ludi si za zivot vypocujes este vela. Niektori umyselne,niektori neumyselne zhodnotia nasu situaciu,lebo ju "poznaju".
Ty vies,co a ako.
Niektore veci je lahsie hned zabudnut,netrapit sa nimi.
Ci ma svoj deň, či nie... Je to vyštudovaný odborník, ktorý na všeobecnom lekárstve okrem iného študoval aj lekársku etiku. Keď nemá svoj deň, tak etiku porušiť môže, či je prípustné urobiť chybu aj v inom smere? Len preto, že nemá svoj deň?!
Si síce mladunká a určite ti to bolo nepríjemné, ale odomňa by dostal taku hubovú, že by sa čudoval 😤mala si mu povedať, že či on nie je príliš starý na také sprosté reči, ktoré nikoho nezaujímajú 😤normálne mi stúpol tlak.. Ja by som sa tiež na tvojom mieste sťažovala, nemusíš sa báť, my máme právo na ošetrenie a zdravotnú starostlivosť aj bez kecov premotivovaných doktorov, ktorí zežrali múdrosť sveta👌🏻
Len nam prosím napis ze to budes riesit aspon písomnou staznostou na daneho lekara, lebo takýmto treba troaku stiahnut hrebienok lebo nanho bude doplacat vela zien
autorka: bez ohladu na to, ze si nadabila zjavne na kretena, treba popracovat na svojej asertivite. Neviem, co si tam robila ked mal taketo poznamky, ale to je jedno. Na hlupe poznamky sa treba slusne, ale velmi dorazne ohradit s tym, ze v pripade opakovania to budes riesit na vyssich miestach. Zatial to budes brat, ze tak, ze hulvat mal blby den.
@zuvelyn no tak to si ty, autorka bola prekvapená a šokovaná a ako vidíš, stále je z toho hotová, je tehotná, tak ma pravo na nejakú precitlivenosť. No doktor by sa s nimi baviť nemusel, ale ja ako matka, keby mne dcéra prišla zronená takto domov vo vysokom štádiu tehotenstva, teda ja by som ticho nebola a doktor by ma počul a priamo za primárnom by som išla. Možno to neukazuje dospelosť dcéry, ale aspoň to ukáže hnev jej nahnevane matky, proti takýmto ľuďom a pán doktor by si nabudúce už rozmyslel co by ďalej rozprával a komu. Tu sa nehráme na dospelosť, ale nato, ze jej mohol normálne ublížiť, ved co keby od stresu porodila? Tam ide dospelosť bokom.
Nikoho nič do tvojho veku a tehotenstva. Nič si mu neurobila, tak nerozumiem.
Želám ti rýchly pôrod bez komplikácií. Aj bez epi sa dá zvládnuť 😉
No tak ja by som sa naňho teda sťažovala. Ku mne sa jedná lekárka správala otrasne a to som mala po 20tke , sťažovala som sa na ňu a viac ju ku mne nepustili. Síce sa vyhovárali ,že je už prepracovaná lebo ťahala 24ku ale to mňa nezaujíma, ak sa nevie správať tak tam nemá čo robiť.
Vitaj vo svete dospelych. A nepisem to preto, lebo mas 18 a si tehotna. Pisem to preto, aby si si uvedomila, ze nikto na svete nema pravo sa k tebe takto spravat ani keby to bol sam prezident alebo papez, alebo rodina. Nikto. Ber to ako lekciu do zivota, lebo bohuzial, s takymto spravanim sa v zivote stretnes asi castejsie. Musis sa naucit sa branit seba a coskoro aj svoje babatko. Drzim palce.
Tak toto by si nemal žiadny doktor dovoľovať. Ja by som prešla k inému dr. A to okamžite. Vybrať si iného pôrodníka. Síce to je na poslednú chvíľu ale toto nie je v poriadku. Kedysi ženy rodili v 18 už mali dieťa a svadbu za sebou.
Rozhodla si sa byt v osemnastich mamou, tak rataj s tym, ze to budes mat v zivote tazsie ako starsie mamicky.
Blbe poznamky doktora su iba miernou predpripravou toho, co ta caka a ty uz toto nezvladas.
Ano, je to blbe zazit prvu nepravost v zivote v 36.tt. No ale keby si namiesto do porodnice sla na vysoku skolu, tak tam by si sa napocuvala poznamok od docentov. Keby si sla robit, pocuvala by si poznamky od oplzlych kolegov. Keby si sla na urad prace, dotkli by sa ta poznamky uradnikov. To vsetko by ta pripravilo na zivot a keby si potom rodila trebars v tridsiatich, tak by si take poznamky pustila jednym uchom dnu, druhym von. Ak by si vobec niekto k tebe este nieco dovolil.
Vzchop sa, budes mamou. Musis sa vediet postarat nie len o seba, ale aj o dieta, o vasu rodinu.
lekari su svine dovoluju si aj k starsim zenam....nevidela si dokument ako lekar dal rodicke facku lebo vraj bola histericka?? mam znamu mala uz po dvadsiatke ked rodila a kricala, lekar jej povedal ze co tak reve pri sexe isto tak nezjapala....urcite by som sla rodit inam, ale kedze na sk je taka kultura aka je a v zdravotnictve echt, nikto ti nezaruci ze to bude v inej porodnici lepsie....ked tak v sukromnej to ano tam budes pan klient, ale tiez to nieje lacne.
Vieš čo podľa mňa si veľmi odvážna v 18 mat babo rozhodnúť sa tak. Najľahšie je ísť na potrat ale postaviť sa veci celom je znak odvahy. Kašli naň
Si sa ho mala na plnú hubu spýtať: ste si dobre dlho nezasexovali keď si takto riešite komplexy. Ja môžem za to, že vás žiadna nechce.
😁
@777januska777 jeemine veď je dospelá? Čo s tým majú rodičia? To by len krásne potvrdilo doktorov postoj k nej ako decku!
Má sa zastať sama seba, s má sa jej zastať jej partner!!
Musíš sa naučiť brániť sama. Nie neber si so sebou nikoho len ukazes že si nesamostatna. To že budeš matka je skvele a úžasne a je jedno že máš len 18 r. Verím že aj za svoje dieťa budeš bojovať a brániť si ho tak začni od seba uvidis budeš mat lepší pocit samej zo seba a hlavne sa neboj. To čo si dovolil pán doktor bolo cez, a ty si mu nemala dať šancu sa takto s tebou rozprávať.
@jankapepe no potvrdilo, nepotvrdilo. On si o nej aj tak nič dobré myslieť nebude aj keby čokoľvek povedala. Ale treba doktorovi ukázať, že toto si k pacientkam dovoliť nemôže. Toto nie je len o nej, ale o všetkých čo prídu po nej, ak si to ten doktor dovolí co len k jednej, tak sa s tým niečo musí urobiť. A plus ona je ešte mladá, má predsa právo byť ešte ohukana a nevedieť sa samej seba zastať. Vacsina z tu prítomných dám by to nevedela a to majú už oveľa viac rokov ako ona.
Pri pichani epiduralky nebude mať čas a Chuť sa vyburovat na tebe. A je malá pravdepodobnosť ze ak tam prídes a sú tam aj oni lekári, riešiť ta bude práve on. Ak máš možnosť môžeš skúsiť inú pôrodnici, ale vo svojom veku naozaj. Môžeš čakať ze aj keď nie nepríjemné, ale určite si do veku "pichnúť" nejakym spôsobom. Ci nejaká taktna sestra, alebo nervny lekár.
Ak máš obavy, nabudúce si vezmi so sebou doprovod (a neboj, robia to aj staršie ženy, ved koľko tehuliek reve, keď s nimi partner nejde do poradne.. 😂) alebo choďte sa sťažovať. Do mňa sa jeden chirurg tiež navazal intenzívne a opakovane, tak na kontrolu už som išla s doprovodom a bol kľud. Môj chlap ho trochu schladil, alebo možno ostal zaskočený, ale aj tak mu lekár narozprával hlúposti ako "lekára musíte mať kamaráta ak chcete niečo vyriešit" a on nebude predsa chodiť do práce "na škodovke"... Proste chcel niečo do vrecka. Sestričky to museli vedieť, lebo zázračné sa všetky vyparili. Ja som ale bola úplne v kľude 😂 lebo fakt mam pocit ze ten lekár na niečom frcal, ľutoval sme že sme nahrávanie nepustili 😂
Autorka ja osobne som na teba hrdá, že keď sa asi aj podarilo, tak si si aj tak dieťatko nechala a rozhodla si sa ho vychovať, pre mňa osobne je to prejav dospelosti a zodpovednosti. Je veľa ludi, ktorí ťa budú hodnotiť a komentovať to, ale tak ludia su už raz taki, nároční na iných a na seba nie. Pan doktor mal v prvom rade problém sam so sebou, nie s tebou. Človek, ktorý je vo svojom živote spokojný a šťastný, nekritizuje a neutoci na iných. On útočil na teba, ale v skutočnosti, len ukázal, že je zničený sam zo svojho života. Bud hrdá, ty budeš matkou, veľmi veľa žien by chcelo mat to co ty (dietatko) a nemajú, ty áno. Nemôže ti predsa túto úžasnú udalosť pokaziť človek sklamaný sam zo seba.
Si mlada, to je fakt. Ale on je študovaný inteligent s titulom, ktorý by mal vedieť, že si to nemá čo dovoliť. Bez ohľadu či má alebo nemá svoj deň..S rodičmi tam nič nevyriešiš to by si len potvrdila že si sopľaňa ktoru musia ratovať tato a mama. Neviem v akom si vzťahu s otcom dieťatka, ale ver mi, že keby tam narobil cirkus on, isto by si pan doktor nič viac nedovoľoval.Pretože je Vaša vec kedy si poriadite dieťa. Ja som mala 26 keď som bola tehotná so synom (druhé dieťa) s veľkými problémami som ležala celé tehotenstvo v nemocnici a raz mi prišiel na vozitu lekár s ktorým som sa nikdy pred tym nevidela. A začal robiť cirkus že sopľane maju deti a potom ležia ako rizikove a z tych deti budu postihnute decka a ja som nechapavo naňho pozerala a vravim, že nech sa teda nehnevá, že to je moje druhe dieťa že mam 26 a tiež niesom nejaka sliepka ale mam Mgr titul. Od toho dňa sa na mojej izbe nezjavil. Podotykam.bola som v nemocnici až do terminu a všetkych doktorov som poznala toho dom videla iba raz.
Ja ti poviem, ze v zivote toho zazijes este vela... A ak nechces aby si k tebe nabuduce pan doktor dovoloval tak mu povies sama asertivne, ze chces aby sa spraval ako profesional a doktor a nie ako tvoj tatko. Si uz predsa 18 rocna dospelacka v 36tom tyzdni. Vezmi si ako moralnu podporu nabuduce otca, mamu alebo priatela, ale ty bud ta kto sa bude branit.
Zmenit doktora sa neda?
Vies co, hrozne, ako sa niektori spravaju. 18 rocna je decko, 40 rocna je stara krava, naco este rodi, nie? Vsak ma davno vediet, ze sa ma chranit. Ale co ked to dieta zena chce, v 18 alebo 40? Co ho do toho? V 18 je naozaj telo v super stave, zrele, zvladne porod, dobre sa zavinie maternica a ak cvicila, aj diastaza sa jej s najvacsou pravdepodobnostou vyhne, vstavat k dietatu je ovela lepsie ako v 40. Nevravim, ze to nedavam, davam, ale mam skoro anjelika. Je to trosku tazsie ako v 30, ale ked babatko chceme, tak sa on predsa postarame a doktora do toho nic. Keby aj mal takyto nazor, ma si ho nechat pre seba. Ja som sa nastastie s takymto pristupom nestretla v tomto zmysle, ale u endokrinologa v uplne inej situacii. Vyhodil ma z ambulancie, ze som hypochonder a je to v pohode. Stale len skopiruje predosle spravy, ako sa citim, vobec ma nepocuval a o tyzden som bola nutena si zaplatit sukromne testy a prisla som mu to plesnut potom medzi oci. Aky baranok bol zrazu. A myslim si, ze ku mne si dovoluju, lebo som citliva, nizucka, posobim ovela mladsie nez som. Ale aj tak. Takyto stres Ti vyrobil, hrozne volaco...🙄😪
Mňa pri poslednom tehotenstve doktor silou mocou presviedčal aby som rodila v ich nemocnici aj keď som nechcela. Nakoniec mi tak hnusno strelil do tváre že kvôli takým ako ja sa nemajú mladí lekári na kom učiť. No vtedy do mňa 100 čertov vošlo , mu vravím tak nech sa teda učia na jeho žene , sestre, neteri ale že nech nechá druhým si vybrať kde chcú rodiť samé . Sestrička vtedy zabudla aj dýchať asi .
Si dospelá, minimálne za chvíľu budeš už zodpovedná nie len sama za seba. Reaguj dospelo. Napíš oficiálnu sťažnosť a rodiť chod inde, ak sa dá.
Si dospela zena, nie kazdy musi ist na 2 vysky a do 40tky preberat chlapov a potom na stare kolena rodit nie celkom zdrave deti...
Zial je dost bezne, ze ludia si dovoluju a su drzi a aj medzi lekarmi su samozrejme taki. Nemalo by to tak byt, ale stava sa. Niektori sa aj citia skvelo, ze su lekari, ako nadludia, tak sa snazia hladat situacie, v ktorych by to mohli dat najavo. Mala som tiez taky zazitok pocas tehotenstva, par rokov dozadu by som sa bola rozplakala, teraz mi z lekara bolo len smiesno, mlady, jemne arogantny, ale bolo vidiet, ze asi vek si chce vykompenzovat tym, ze bude trochu drzejsi, asi aby ho nebrali ako male decko. Lenze potom im to casto ostane uz aj ako starsim. Aj som mu normalne s kludom povedala svoje rozumne, ze trochu stratil rec, potom zase cosi vytiahol a mne bolo z neho smiesno, ale bola som ticho, vyslovene som videla, ze si trochu chcel pozdvihnut sebavedomie, aky on je mudry lekar. Tiez sestricka sa ma zastala trochu. Bolo by sice dobre to riesit, clovek co pracuje s ludmi, musi sa vediet trochu ovladat, na druhej strane kvalitnych lekarov je tazko najst, niekedy sa najdu len drzi a arogantni, ale zase sa rozumeju tomu co robia. Neviem ale ci by sa mi to chcelo na konci tehotenstva riesit. Skus ho nebrat osobne, k porodu si vezmi mamu alebo partnera, vtedy lekari nezvyknu tak vyskakovat. Alebo si vyber na porod ine miesto, lenze vies, aj tam moze byt taky lekar. Vidis to aj podla diskusie, ze zeny sa s tym stretavaju zial pravidelne. Drzim ti prsty, hlavne nech porod dopadne dobre a uz sa len vytesujes z babatka 🙂
Aj ja som mala epi vybavenú a nepichli mi ju😃 nespoliehaj sa na to.Na doktora podaj sťažnosť,nie je to pekné ako sa správal

ten doktor si to dovolil, lebo si zranitelna, ako cerstvo dospela este nie si taka asertivna ako budes, ked budes mat 30.. uplne to patri k veku, viem to porovnat (mam 29).. ak mas moznost, chod rodit inde, nepokaz si porod dalsim stresom z nejakeho blbecka..