Očkovanie na čierny kašeľ počas tehotenstva: Áno alebo nie?
Očkovať alebo sa neočkovat na čierny kašeľ? Som.v 35tt a stále nie som rozhodnuta. Môj gynekológ mi k tom nepovedal ani slovo, ja o tom viem len z čítania z internetu. Mam predtým veľký rešpekt, ale zároveň sa bojím o novorodenca...
Mne moj doktor povedal, že nie je očkovanie na čierny kašeľ, keď som sa ho pred pol rokom pýtala, ale tak asi nemal správne informácie. Teraz už som tehotná, tak neriskujem.
@michaela329 ja mám akurát svokrovcov zo Žiliny a tí sa chcú dotrepať rovno do pôrodnice pozrieť malú, svokra pracuje s veľkým množstvom ľudí. Švagriná sú zase v Bratislave kde je toho tiež hojne a takisto chcú prísť rovno do pôrodnice aby mohli spať v našom dome lebo vedia že keď prídeme domov s malou tak tam nikoho nechcem na prespávanie. Takže aj to jeden z dôvodov, prečo do toho idem. A rameno ťa bolí? Máš nejaké vedľajšie príznaky?
@michaela329 uvažujem ze by som si to dala pred pôrodom. V niektorých krajinách odporúčaju medzi 28-38 týždňom a bábätko ma tiež potom protilatky
Ako ste sa rozhodli? Autorka
@mia93 vieš čo, deň po som mala bolesť ramena a zvýšenú teplotu 37.5 (lenže to mávam občas aj tak...) Čiže úplne v pohode. Kúp si tú chladivu nálepku - rada od kamarátky, ktorú mi dala neskoro 😀
Si v 35tt. Tvoje dieta je plne vyvinute a schopne zivota. Uz len rastie. Nema sa co stat. Urcite by som sa dala ockovat.
@zzzzza ale to si vieš zistiť, zavolaj obvodnému.
no ženy ja som teda nepochodila.. obvodný mi predpisal recept, vakcínu som si rezervovala v lekárni, prišiel mi email že si môžem prísť (to všetko v piatok). Dnes som bola v lekarni a kukajú na mňa že ale oni tam tú vakcínu nemajú a ani nie je dostupná na objednanie. Pozreli že majú jeden kus v Šuranoch ale vraj si musíme ísť sami, že ju nevedia poslať sem. Poslali ma ale aj do ďalšej lekarne a odtiaľ do ďalšej, všade mi pozreli aj iné pobočky a nikde nie je a nedá sa im objednať.. takže či chcem či nechcem mám smolu, do Šurian sa nemáme ako teleportovať od R.Soboty..čo ste tu písali že ste sa dali očkovať bolo to boostrix vakcínou či nejakou inou? keby to aspoň bolo také že poštou zaslať ale keď to musí byť v chladničke :/ no sklamana som veľmi, myslela som si že to mám pekne vybavené a zajtra sa pôjdem pichnúť..
@mia93 boostrix a zohnala som ju v našej dedinskej pobočke Dr. Max. V piatok objednali a v pondelok som ju mala.
@michaela329 v dr. maxovi som bola ako v druhej a povedali mi že sa nedá objednať... tak ja neviem či to záleží od ochoty personálu alebo čo.. bola som aj v plus aj v jazmín a tam mi ukázala aj obrazovku kde veľkým červeným jej svietilo nedostupné.
prídem domov skúsim si priamo zavolať na zákaznícku linku dr. max že kde to majú a či to vedia poslať na pobočku do RS. To mi v Lekareň plus co maju etabletku eshop povedali že im sa nedá presunúť v rámci lekární..
@michaela329 volala som si do dr. maxa na infolinku 2x, skúsila som to aj cez erecept a bolo mi povedané, že lieky na predpis sa nedajú zaslať z pobočky na pobočku.. takže vôbec netuším, ako sa to vo vašom dr. maxovi podarilo objednať... alebo to teda bolo klasické objednanie nie z pobočky na pobočku ale zo skladu, čo dnes už nie je možné..
@mia93 ja neviem ako si to presuvaju, ale fakt to u nás v Žiline problém nebol. Ešte mi Dr. radil, že ak nezoženiem, mám skúsiť lekáreň v nemocnici - že bývajú lepšie zásobené.
@michaela329 v žiline majú, aj cez erecept mi ukazuje pekne na mapke, že je dostupná.. aj v bystrici, aj v košiciach, aj všade okrem nás.. tu ani v r.sobote ani v lučenci nemajú nič a zaslať mi to nechcú, bohužiaľ čo ako veľmi by som chcela, nemám sa tam ako dostať, momentálne sme bez auta a ja ledva vydržím 15 minút v buse sedieť kým sa do mesta dostanem (dnešná skúsenosť)..
@mia93 tak to je pech. Hlavne, keď sa človek snaži.
@michaela329 Zatiaľ to nevzdávam :D Konzultovala som s manželom a keď tak by bol ochotný ísť vlakom/busom mi to vybrať do Košíc alebo Bystrice cez víkend, tak ešte nie je všetko stratené :D len budem musieť zavolať obvodnému nech mi predĺži platnosť receptu lebo ho mám iba do piatku a zistiť či to majú v lekárni, ktorá je otvorená aj cez víkend..
Tak nemajú ani vo Zvolene, Bystrici ani v Košiciach. Urobila som si tú námahu a zavolala som si do lekární a nikde nie je, ani nebude. Najprv som zavolala do Dr.Maxa podľa mapky rezervácie produktu, kde mi ukazovalo tri lekárne, ani v jednej nemajú, v každej mi povedali, že nemajú ani v inej Dr. Max lekárni. V sieti Benu lekární som pochodila rovnako, aj v Plus lekárňach. Tak som osobitne volala ešte do maličkých lekární, nikde ju nemajú, v Bystrice ponúkajú nejakú náhradu, ktorá ale nie je vhodná v tehotenstve. A už aj na adc.sk je oznam, že: Dňa 25. 11. 2024 oznámil držiteľ na ŠÚKL prerušenie dodávok lieku do SR s účinnosťou od 25. 11. 2024. Takže momentálne sa nemáme čím zaočkovať, na parádu...
@mia93 to je krása... zdravotníctvo očividne funguje 😳
@michaela329 ale pozerám podľa mojich vlastných komentárov, že ja som vlastne v tých lekárňach v našom meste bola 25.11, keď mi povedali, že sa nedá objednať. Odvtedy platilo to prerušenie dodávky. Možno keby som išla o deň skôr tak by to vedeli ešte objednať :(
@mia93 ale že nemajú niekde ešte dobiehajúce zasoby? Ja mám asi ak šťastie na región, tu je antivaxerov ako maku. Vyšlo mi 🤷

ja sa idem dať zaočkovať v utorok Boostrix vakcínou, manžel robí v školstve a kolegyňu mu včera niesli do nemocnice s potvrdeným čiernym kašlom z krvných testov. Som v 34. týždni, budúci týždeň budem v 35. Dnes mi doktor vypísal recept a vakcínu som si dala rezervovať v online lekárni na etabletke, v pondelok si po ňu pôjdem do lekárne v našom meste. Tiež som bola očkovaná len ako dieťa, v 30-tke som na preočkovanie nešla, lebo som ani nevedela, že by som mala ísť, teraz mám 31.