icon

Šestonedelie a váš názor na návštevy.

ivka67
24. feb 2020

Ahojte maminky, chcela by som sa opýtať na Vaše názory na návštevy v šestonedelí. Už som si čo to prečítala, len my máme trošku inú situáciu. S priateľom žijeme v zahraničí (1000 km od domu) no a som tehotná, bude to naše prvé bábätko. Veľmi sa už naň tešíme, avšak mám trochu strach z návštev. Keďže niesme doma, tak sme sa dohodli, že keď prídem z nemocnice domov budeme s drahým a s malou prvý týždeň sami. Potom mala prísť na týždeň svokra s priateľom. My máme inak veľmi dobrý vzťah, rozumieme si. Lenže pár dní dozadu mi napísala, že prídu aj s jej rodičmi a ešte drahého mladší brat (12 rokov - pubertiak a nemajú ho kde dať,keďže prídu aj starí rodičia....) - to znamená 5 ľudí. Najprv som sa spamätávala, ale drahý sa aj teší, lebo jeho starí rodičia nikdy neboli ďalej ako v ČR alebo v Poľsku. Neviem si predstaviť 7ľudí + našu malú v 3,5 izbovom byte. Ja ich mám všetkých veľmi rada, ale neviem si predstaviť, že u nás budú všetci týždeň, ide ma z toho poraziť.Premýšľam, že ako to vymyslieť - oni sú totiž dosť veľká rodina a my nie. Tiež by som si mohla pozvať mamu babku deda a uja, ale predsalen oni sami súhlasia s tým, že sa uvidíme v lete, kedy my chceme prísť na SK na celý mesiac a nehrnú sa tu za každú cenu... Drahý mi na to povedal, že to nejako prežijeme.Jeho rodina to berie tak, že pobehajú aj na výlety po krajine atď, že nebudú stále u nás. Ďalší týždeň má prísť moja mama s babkou - a to tiež mi povedali, že nech im ja dám vedieť, kedy môžu prísť, kým sa dá všetko dokopy atď... Ja mám len strach z toho, lebo počas tehotenstva dosť so mnou lomcujú hormóny, rýchlo sa vytočím a poviem niekedy aj to, čo nechcem. Keď sme boli na sviatky u svokry , tak sa stalo párkrát, že som sa radšej zavrela do izby sama, aby som mala kľud - drahý má 2 bratov a nevlastnú sestru... Neviem ako to riešiť, či nepovedať nič a nejako to pretrpieť, aby sa neurazili alebo povedať svoj názor... Tiež sa celkom čudujem svokre, že sa tu chcú dovaliť všetci naraz, veď má tri deti, tak neviem, či zabudla aké to po pôrode je, alebo to bolo u nich normálne, že prišli všetci naraz. Ja mám rada svoj kľud a kým si zvyknem na niečo nové, trošku dlhšie to trvá a preto mám strach. Inak nám pomohli veľmi aj čo sa týka vecí pre bábätko aj postieľku nám dali a kopu iných vecí, keďže majú toľko detí v rodine, no ja som v tomto iná. Plus si neviem predstaviť keď budú malú "oslavovať" a piť. Ja moc alkoholu neholdujem, ale oni sú všetci pivkári a proste... Neviem ako mám reagovať, inak ideme v lete domov na 3 týždne, tak som rátala s tým, že naozaj na jar (termín mám koncom marca)príde k nám len zopár ľudí a potom, keď sa už nejako skorigujeme všetci traja dokopy môže prísť hocikto alebo pôjdeme na návštevu my. Nechcem aby sa urazili, ale neviem ani čo robiť...
Ďakujem za každú radu, skúsenosť, budem rada 🙂

Strana
z3
bettymacd
24. feb 2020

Dám ti radu za mňa keď som bola v šestonedelí
Prišli najbližší na pár hodín....bolo to dosť náročne obdobie....

Mať ich týždeň to určite nie aj keby som bola na konci sveta-popros ich že až po šestonedelí 🙏🙏🙏

ivka67
autor
24. feb 2020

@veronice ahoj presne takto to mám aj ja. Mám všetkých rada aj oni mňa, ale toto veru nechcem... stále premýšľam ako vybrať vhodne slová a či to povedať drahému alebo rovno svokre... a teda aj sa dohodnúť , či prídu naraz ale pojdu na hotel alebo teda prídu k nám ale až za pár mesiacov. Dosť čo som aj na mamu s babkou dosť vybehla nechcem si robot zle aj u svokrovcov. Dúfam že to pochopía:/

medulienka81
24. feb 2020

Počúvaj svoje vnútorné ja, samé ti hovorí ako sa máš zariadiť 😉

dada0902
24. feb 2020

@jaskolka ja som veru tiež chcela svoj kľud aj som povedala našim nechodiť mužovi som povedala nech povie svojim že až potom a aj tak sa dovalila svokra na druhý deň 🙄

hope87
25. feb 2020

@ivka67 ak mas so svokrou ozaj dobry vztah, ja by som zavolala priamo jej. Porozpravat sa ako zena so zenou, ktora tiez rodila a vie(dufajme, ze si to este pamata) ake to bolo. Normalne jej vysvetli, ze cim si blizsie k termínu porodu, tym si viac a viac presvedcena, ze nechces mat tolkych ludi tyzden po porode. Ze nad tym stale uvazujes a naozaj sa budes potrebovat s babatkom zosuladit. Plus tie hormony. Nevies ake male bude, ci bude vsetko ok atd atd. Ako zena by ta urcite mala chapat a nebrat si to osobne...drzim palce

bohom_milovana
7. jún 2022

PO PORODE:
Dohodni si niekoho (muž, mama, svokra, kamarátka,...), kto sa o teba dostatočne postará tak, aby ty si sa vedela starať len o bábätko a seba.
To znamená, že táto osoba Ti navarí, nakúpi, operie, ožehlí, uprace, ... postará sa o tvoju domácnosť a Teba, aby si bola dostatočne VYŽIVENÁ. Bude Ti k dispozícii minimálne týždeň – dva po pôrode non-stop.
Strava po pôrode má byť pestrá, výživná a TEPLÁ. Tvoje telo sa potrebuje vyživiť, zahriať a získať na sile. Úžasné sú silné hovädzie/slepačie/zeleninové vývary. Pri ich príprave môže ich silu a výživu zvýšiť korenie „Obnova základu“ z Tradičnej čínskej medicíny.
Po pôrode potrebuješ JESŤ, aby si mala energiu a podporila si tvorbu mlieka. Dostatočný pitný režim je tiež základ. Okrem vody odporúčam piť tieto čaje: žihľava, alchemilka, malinník. Pre doplnenie železa môžeš užívať Floradix, chlorellu a jačmeň. Hojenie podporí vitamín C – ideálny z ovocia a zeleniny a homeopatikum Arnica montana.
Ak máš staršie deti, priprav si vopred plán, kto sa bude o deti starať. Pre túto osobu priprav detailný zoznam, ako Ti bude pomáhať s deťmi (denný režim, stravovanie, spánok, obľúbené činnosti, spôsob uspávania, dovoz do školy/školy/ krúžky, lieky, ...)
Návštevy minimálne prvé dva týždne ku vám nepatria. Rodinu treba vopred, ešte počas tehotenstva, inštruovať a dohodnúť si pravidlá. Ak by návšteva prišla, majte dohodu, že vám príde pomôcť, prinesie jedlo, podporí vás, nič od vás neočakáva a zdrží sa krátko alebo podľa danej situácie ako to budete cítiť.
Starostlivosť o teba a popôrodné poranenie:
Často sa umývaj, po každej potrebe je nutné sa osprchovať alebo opláchnuť. Následne sa po umytí alebo oplachu jemne osuš do sucha. Rana nemôže byť mokrá/ vlhká.
Ak máš popôrodné poranenie, používaj šicie byliny až do stiahnutia. Na zahojenie môžeš používať masť z kostihoju na popôrodné poranienie
Veľa vetraj, nechaj ranu nech môže dýchať a hojiť sa. Nemusíš používať nohavičky.
V prípade bolesti použi homeopatikum Arnica Montana 9CH
Na maternicu si dávaj obklad zo zeleného ílu a zaviaž sa do šatky/rebozo/benkung. Je dôležité, aby si bola v teple. Bruško môžeš natierať Olejom na šestonedelie
Hemoroidy lieči balzam z hamamelu a myrty a aloe vera. Tiež pomáha obklad zo zeleného ílu.
Môžeš používať bylinnú náparku po pôrode
Tak ako pred pôrodom, aj v šestonedelí, môžeš užívať Bachove esencie Rescue Remedy.
Bradavky si PO každom dojčení natri kvalitným bio-olivovým olejom. Ak by bola na nich ranka, natri ich kvapkou Citrovitalu (môžeš riediť vodou). Pred dojčením bradavky neumývaj.
Veľa oddychuj a užívaj si bábätko. Do bežného života sa zaraďuj veľmi pozvoľne a postupne, nie skôr ako 14 dní po pôrode. Pamätaj, že žena po pôrode má byť v prvý týždeň V posteli, druhý týždeň NA posteli a tretí týždeň PRI posteli.
Po ukončení 6nedelia Ti odporúčam rituál Cerrada – zavinovanie kostí, rituál ukončenia a uzavretia pôrodného príbehu.

Starostlivosť o bábätko
Pupočník zasýpaj bielym ílom. Predídeš tým zápalu. Ak by bolo okolie pupku červené alebo by pupček smrdel
Prvé kúpanie sa odporúča odložiť na čo najneskôr. Kľudne po 24-48 hod a neskôr, napríklad až keď odpadne pupočník. Umývaj bábätko len čistou vodou a na zadoček používaj kvalitné mydlo
Pri prebaľovaní poumývaj zadoček a natieraj ho bio krémom na to určeným alebo olivovým olejom. Nepoužívaj vlhčené utierky napustené chémiou.
Nechtíky sa bábätku hneď nestrihajú, najskôr až po 10 dňoch oblými nožničkami
Oblečenie pre bábätko má byť voľné a pohodlné. Prvé dni, kedy je bábätko na tvojom hrudníku a obaja oddychujete, nepotrebuje mať oblečené nič (poprípade pohodlnú košieľku/ body) a je prikryté dekou.
Oblečenie pre bábätko maj pripravené vopred, opraté v ekologickom šetrnom pracom prášku, bez aviváže a prežehlené.
Odsávačkou na soplíky – ideálne ručnou (nie na vysávač) vyčistíš noštek v prípade potreby

Oddychuj s bábätkom na svojom holom hrudníku, užívaj si materstvo a pamätaj:
šťastná mama = spokojné dieťatko

Po ukončenom šestonedelí odporúčam rituál CERRADA – zavinovanie kostí, ktorým si v sebe ukončíš, uzatvoríš pôrodný príbeh.

Odporúčam aktivovať a cvičiť panvové dno. Môžeš osloviť gynekologickú fyzioterapeutku na kontrolu panvového dna.

ivka67
autor
3. nov 2023

Čaute žienky, akurát pozerám svoje staré diskusie. Akoby to písal iný človek :D Ja som bola veľmi slušná vtedy, to sa, odkedy máme malú brutálne zmenilo :D Teraz má skoro 4 roky a som rada keď prídu alebo sme my na SK a vezmú nám ju na nejaký čas, lebo sa z nej ideme zblázniť , je to malý čert :D a Inak vtedy nakoniec neprišli. ešte sme sa s priateľom dohádali ako psy, ale viete čo? Chvalabohu bola vtedy KORONA a nemohli prísť. My sme sa dostali na SK až po 7mich mesiacoch :D
najlepšie na tom je, že keď aj priateľ uznal časom, že dobre že neprišli, lebo ja som sa po pôrode dávala miesto 6 týždňov dokopy 8 týždňov.... - tak to povedal aj svokre a ona NECHÁPALA, že prečo... takže ona fakt bola rozhodnutá prísť s celou rodinou :D Ale to máme doteraz tak, že majú prísť na pár dní dvaja a prídu na týždeň 4ria a ja sa to dozviem potom, ale čoskoro sa vraciam na SK, tak v dome bude viac miesta a len 10min. od svokrovcov, tak môžu prísť kedy chcú, ale aj odísť :D

Strana
z3