icon

Šestonedelie a váš názor na návštevy.

ivka67
24. feb 2020

Ahojte maminky, chcela by som sa opýtať na Vaše názory na návštevy v šestonedelí. Už som si čo to prečítala, len my máme trošku inú situáciu. S priateľom žijeme v zahraničí (1000 km od domu) no a som tehotná, bude to naše prvé bábätko. Veľmi sa už naň tešíme, avšak mám trochu strach z návštev. Keďže niesme doma, tak sme sa dohodli, že keď prídem z nemocnice domov budeme s drahým a s malou prvý týždeň sami. Potom mala prísť na týždeň svokra s priateľom. My máme inak veľmi dobrý vzťah, rozumieme si. Lenže pár dní dozadu mi napísala, že prídu aj s jej rodičmi a ešte drahého mladší brat (12 rokov - pubertiak a nemajú ho kde dať,keďže prídu aj starí rodičia....) - to znamená 5 ľudí. Najprv som sa spamätávala, ale drahý sa aj teší, lebo jeho starí rodičia nikdy neboli ďalej ako v ČR alebo v Poľsku. Neviem si predstaviť 7ľudí + našu malú v 3,5 izbovom byte. Ja ich mám všetkých veľmi rada, ale neviem si predstaviť, že u nás budú všetci týždeň, ide ma z toho poraziť.Premýšľam, že ako to vymyslieť - oni sú totiž dosť veľká rodina a my nie. Tiež by som si mohla pozvať mamu babku deda a uja, ale predsalen oni sami súhlasia s tým, že sa uvidíme v lete, kedy my chceme prísť na SK na celý mesiac a nehrnú sa tu za každú cenu... Drahý mi na to povedal, že to nejako prežijeme.Jeho rodina to berie tak, že pobehajú aj na výlety po krajine atď, že nebudú stále u nás. Ďalší týždeň má prísť moja mama s babkou - a to tiež mi povedali, že nech im ja dám vedieť, kedy môžu prísť, kým sa dá všetko dokopy atď... Ja mám len strach z toho, lebo počas tehotenstva dosť so mnou lomcujú hormóny, rýchlo sa vytočím a poviem niekedy aj to, čo nechcem. Keď sme boli na sviatky u svokry , tak sa stalo párkrát, že som sa radšej zavrela do izby sama, aby som mala kľud - drahý má 2 bratov a nevlastnú sestru... Neviem ako to riešiť, či nepovedať nič a nejako to pretrpieť, aby sa neurazili alebo povedať svoj názor... Tiež sa celkom čudujem svokre, že sa tu chcú dovaliť všetci naraz, veď má tri deti, tak neviem, či zabudla aké to po pôrode je, alebo to bolo u nich normálne, že prišli všetci naraz. Ja mám rada svoj kľud a kým si zvyknem na niečo nové, trošku dlhšie to trvá a preto mám strach. Inak nám pomohli veľmi aj čo sa týka vecí pre bábätko aj postieľku nám dali a kopu iných vecí, keďže majú toľko detí v rodine, no ja som v tomto iná. Plus si neviem predstaviť keď budú malú "oslavovať" a piť. Ja moc alkoholu neholdujem, ale oni sú všetci pivkári a proste... Neviem ako mám reagovať, inak ideme v lete domov na 3 týždne, tak som rátala s tým, že naozaj na jar (termín mám koncom marca)príde k nám len zopár ľudí a potom, keď sa už nejako skorigujeme všetci traja dokopy môže prísť hocikto alebo pôjdeme na návštevu my. Nechcem aby sa urazili, ale neviem ani čo robiť...
Ďakujem za každú radu, skúsenosť, budem rada 🙂

evalin88
24. feb 2020

Mam pocit, ze vas chcu vyuzit namiesto hotela, u nas nespal nikto odkedy sa maly narodil, lebo holt nie je kde. Mas im kde ustlat. Ja by som polovicke vysvetlila, ze po porode sa,musis v prvom rade postarat o babo. V noci budes vztavat a kojit. ( ani oni sa velmy nevyspia) Budes sa hojit po porode. Je by som osobne zrusila vsetky navstevy. U nas bola svokra ked mal naly skoro 2 mesiace. Aj to sa postazovala, ze stale spi a isla domou.

oblecenie99
24. feb 2020

@ivka67 Ak teraz tebou lomcujú hormóny,tak nechcem strašiť,ale čo ešte môže byť po pôrode..ja osobne som bola po psychickej stránke taká hotová,že dovi dopo.A to nehovorím o tej fyzickej stránke,čo všetko môže byť..môžete byť úplne fit,ale aj vyšťavená,zničená,trápiť sa s kojenim,bolesťami bruska,dieťa môže byť pokojne alebo aj neprespat a prevrieskat celú noc..no kto by vtedy nechcel mať v byte nasackovanu celú rodinu,nie?ja som 8 týždňov po pôrode,naraz boli u nás na cca dve hodinky asi piati ľudia a už mi to vadilo,muzova rodina,bolo to asi tri týždne po pôrode,typická návšteva a la prišli sme na kávu,no prežiť sa to dalo ale mala som sto chutí každého poslať preč.Lebo nedá sa vydrzat,treba sa trepať hneď za tou mladou rodinkou,treba decko hneď chytať,budiť lebo "ani sa na nás nepozrie,chceme ho vidieť keď je biely",pomojkat,fotiť do aleluja,nedá sa počkať,NEDA.Nehovorim,ak príde sestra,švagriná,mama alebo svokra (teda jeden človek) pomôcť,ale toľko ľudí sa nasackovat ku Vám..ja som možno divná,ale nedovolila by som to ani vtedy,keby sme dieťa nemali,nie že pri bábätku a ešte po pôrode..akoze neexistujú hotely,penzióny a podobne ubytovacie možnosti?V živote by som nemala takú drzosť takto sa u niekoho ubytovat.Uz nás tak volali,aj sme boli,ale mne samej by bolo nepríjemné a nepohodlne bývať u tých ľudí,mám rada svoj pokoj,vždy sme sa ubytovali normálne v hoteli a skočili iba na nastevu.A opakujem,nie že k matke po pôrode,ale ani len tak vseobecne..Inac,tie návštevy tesne po pôrode je nejaká nová mánia či co,vážne,toto nebolo ani dávno,za čias našich praprababiek,šestonedelie sa rešpektovalo,a tej mamicke sa vtedy pomáhalo a nie chodilo ku nej na navstevy.

oblecenie99
24. feb 2020

@oblecenie99 Och,oprava,nie *keď je BIELY,ale keď je BDELÝ :D

0silvia0
Autor odpoveď zmazal
evita2222
Autor odpoveď zmazal
miadi
24. feb 2020

@evita2222 nie bolo mrtve

evita2222
Autor odpoveď zmazal
miadi
24. feb 2020

Este aj to je dost drze ze pozvani si pozvali este 3ludi a tebe to bolo len oznamene ako hotova vec. Drz hubu a krok ako hovoria vojaci .. Ved ty si mama tvoj byt tvoje rozhodnutie kto kedy moze prist. Na tyzden 5 ludi k tyzdnovemu babatku do 3.5izbaku . ( ja som povedala ze moze robit mm party pre svoju mamu u nej doma )masaker toto este nevies ake bude babo ako pojde kojenie -to je riadne stresu., este nevieš aky otec bude tvoj partner. Je to napor na vztah. A budes este viac hormonalna ako v teho tie prve tyzdne. A fakt budes chciet hlavne klud a spat prve 2t po porode nie dedkovcov a pradedkovcov a 12r chalanka 🤓

stanulienkat
24. feb 2020

Fuuha,sila. Fufam,ze budu chciet full servis. Navarene,kavicka,kolacik.... Zrusila by som ich. Inak oni by mali vediet,co sa patri.

nika82
24. feb 2020

sestnedelie v pohode proste nepustim a hotovo, sestonedelie uz je privela

amelie2017
24. feb 2020

Inak napriklad moja mamina moze kvoli robote prist len 2krat rocne. A aj ked zomierala tyzbou vidiet malinku, prisla az ked mala 3 mesiace, to uz bol marec, malinka bola vacsia, mali sme ako tak rezim, vonku bolo teplejsie, malu mohla chodit dlhsie kocikovat a ja som si zatial oddychla. Uz si dcerku viac uzila ako pardnove babatko.

wena
24. feb 2020

Ja som mala pôrod a šestonedelie super, bábätko tiež úplne ideálne. Mňa nič nebolelo, ani som nekojila takze my sme stále chodili na výlety, kávičky, prechádzky a mala len spala stále, ale teda 5 ľudí by som pri sebe nestrpela ani v tomto mojom ideálnom stave co ma asi máloktorá žena, ja som si to úplne malé bábo chcela užiť len sama s mužom.

mon895
24. feb 2020

Ja by som zvazovala taky kompromis co tak ich ubytovat niekde v okoli? Neviem na byt mi 5 osob navyse pri novorodencovi je strasne vela ale ja celkovo som zastanca navstev radsej vramci vychadzok ako takto preto ma napadlo to ubytovanie mimo a prist k vam len na "navstevu"

martina1201
24. feb 2020

Ahoj, ja by som im povedala, že nech sa nehnevá ju ale ak majú prísť piati, tak až po šestonedelí, kedy už budete mať ako taký režim zabehnutý a nie hneď po týždni. Jednak nevieš ake bude bábo náročné a jednak nevieš ako sa po pôrode budeš ty cítiť. Toto musia pochopiť aj oni.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
nerya
24. feb 2020

@ivka67 prvá vec je ako tie návštevy berieš, ak je to návšteva pri ktorej musíš zo slušnosti sedieť a venovať sa im, tak to ani náhodou, iné je ak je niekto u vás kvázi ako doma a príde ti skôr pomôcť
My sme tiež v zahraničí, prvé dva týždne som chcela byť len sama s priateľom a malým, nech sa zžijeme a potom som chcela aby prišla moja mamina - pomôcť! a užiť si malého, nie ma návštevu, ostala takmer dva týždne, varila, popratala sem tam trošku, mojkala si malého. Cca o dva týždne prišla moja ségra s ocinom, tiež sme boli viac menej doma, chodili na prechádzky už, oddychovali, svokra prišla týždeň po nich, čiže keď už mal malý cca dva mesiace, pohrala sa s malým, postarala sa o seba, trošku ma sem tam nasrala😂 klasika, hlavne som si všetky návštevy plánovala podľa seba, koho som ja chcela mať pri sebe, možno to bolo trochu nefér voči svokre, ale tak jej bolo asi jasné, že nepríde hneď.
V žiadnom prípade si neviem predstaviť chodiť po dome krvacajuc 😂 ledva sa hybajuc niekedy, s holými a namastenymj cickami, do toho s revom kojit dieťa a zápasiť s ním a to pred svokrou alebo nejakou inou rodinou okrem mojej...
Budeš to mať dosť ťažké, naplanuj si návštevy tak, aby si sa ty cítila dobre ♥️ ak máš na niekoho brať ohľad tak jedine na seba a bábätko... Veď kedy inokedy ak nie po pôrode ♥️

katkaba1
24. feb 2020

@ivka67 Ahoj, ja mám termín s dvojičkami začiatkom leta, rodičov už žial nemám, mám sestru, babku a dedka (odsťahovali sa na dôchodok 130km od BA), muž má len mamu a sestru ( ona má muža a malú 7r. dcéru ).
Z mojej strany je rodina iná ako z mužovej. Moji starkí by sa k nám v žiadnom prípade nedovalili. Idem k nim teraz v marci ešte lebo potom sa tak dlho nedostanem a oni to chápu a rešpektujú, nie ešte aby sa k nám oni trepali.
Ale z mužovej strany by tu boli aj každý deň ( jeho segra tak bola zvyknutá, do dnes vysedávajú s malou u nej každý deň ). Preto už teraz a vlastne od začiatku tehu každému nenápadne hovorím, že prvé týždne po pôrode doma nechcem nikoho okrem seba, muža, našich dvojičiek a psa. A pre mňa za mňa nech si o mne myslia čo chcú, nech sa urážajú keď sú hlúpe, bez rešpektu a sebakritiky.
Ja by som neustúpila. Nevieme vopred aký bude pôrod, ako to budeme zvládať, ako budú hormony lomcovať.. My si musime samé na dieťa zvyknúť a ono na nás...nie aby mi niekto ďalší "zbytočný" človek doma dýchal na krk keď budem mať dosť sama so sebou.
Ja by som ich bola slušne odmietla a mužovi vysvetlila, že keď bude rodiť najbližšie on tak si môže diktovať návštevy. Našťastie ten môj má názor rovnaký ako môj aj napriek tomu, že svoju matku miluje.

katarinka89
24. feb 2020

@ivka67 ja osobne by som nechcela prvy mesiac pri babe nikoho- je rozsirena chripka- neviem kedy mas termin ale ak v tomto case- tak si odvazna. Ak pride aj tvoja strana tak je jasne ze musis byt fer a nemali by ti vadit jeho rod.prislusnici.

zuzzqa
24. feb 2020

Tak ja by som hotel toľkým ľuďom nerobila ani za normálnych okolností, ja takéto tieto prespavacky u rodiny nejako nechápem, najmä ak sa máte tlačiť niekde v byte meste (ešte rodinný rodinný dom kde je na to hosťovská izba na noc/dve, budiz...). Ale moja aj mužova rodina by našťastie sama od sdba išla do hotela, ved ja im by to bolo pohodlnejšie...

hope87
24. feb 2020

Fuuha, tak to je silna kava toto...tyzdnove babatko a 5ludia nasackovani v 3izbovom byte??? 😲 na nafukovackach a neviem kde? V ZIADNOM PRIPADE! Radim ti, toto nedovol. Mna zaraza, ze to neriesil nikto priamo s tebou, ci ty budes suhlasit. Ja chapem tvojho priatela, ze sa tesi, ved bodaj by sa netesil ale on nenosi pod srdcom novy zivot, on neprechadza tymi hormonalnymi zmenami, on nebude rodit, on nebude kojit, on nebude mat hromonalne "výkyvy" po porode, atd atd atd. Vy-ty-babatko potrebujete hlavne klud. Potrebujete cas na to, aby ste sa zosuladili a uzili si chvilky, ktore su len vase. A to nehovorim o tych vseliakych bakteriach, ktore 5ludia so sebou prinesu. Nenadarmo sa hovori, ze sa az po 6stonedeli najskor prijimaju navstevy.
Ked uz chcu silou mocou vsetci prist, tak nech sa paci do hotela ale u vas tolki nie. A ty povies, kedy ti vyhovuje, aby prisli pozriet babatko. Za to, ze oni pridu taku dialku, to neznamena, ze sa im budes prisposobovat s tyzdnovym babatkom a s rozhadzanymi hormónmi...

mogaa
24. feb 2020

@ivka67 veď je to na tebe ....stačí zavolať svokre aby prišla až o 2-3týždne či o mesiac....len čo najskôr aby si neobjednávala už letenky....

jaskolka
24. feb 2020

A to akože aj spať u vás budú? 5 ľudí je veľa, najmä týždeň po pôrode si vôbec neviem predstaviť, že by sa nám matrepali domov. Slušne by som im povedala, že je to proste moc, a ze nech prídu potom radšej tak o dva, tri mesiace. Čas šestonedelia je časom pre rodičov a bábätko, čas, keď sa majú spoznať a zvyknúť si na seba. Normálny človek to pochopí. Voľakedy počas, tých 6 týždnov nikoho ani nenapadlo k matke a dieťatu ísť,pretože skrátka je to čas zvykania, prispôsobovania sa. Tak asi to nejaky význam malo

janinah
24. feb 2020

Nech prídu,ale najskôr,ked bude mať dieťa 3 mesiace,ani o deň skôr...to už budete mať akýtaký rytmus zabehnutý,dieťa režim,ty svoj systém...ak by bol problém,tak ich zrušíš..týžden po pôrode zabudni,nevieš aké dieťa bude,možno bude nonstop plakať,ty budeš unavená,nevyspatá,možno problém s koijením....ozaj nie ,aj keby sa urazili na 100 rokov

gita17
24. feb 2020

@ivka67 posli ich do kelu, kludne bud za hysterku,kedy si to mozes dovolit ked nie teraz😉

jaskolka
24. feb 2020

@dada0902 šestonedelie sa tak nevolá zo srandy, fakt je to čas o zvykani a prispôsobovani, tak tiež nechápem ten novy trend pchať sa dobre ze nie deň po pôrode k matke a bábätku.

whatever1
Autor odpoveď zmazal
freeja
24. feb 2020

@ivka67 z vlastnej skusenosti odporucam urcite s navstevami pockat, kym sa vsetko utrasie, sestonedelie je ideal.

ivka67
autor
24. feb 2020

Ahojte ženy, no veru pravdu máte, ja som to aj tak vlastne nechcela. A keď sa aj plánovalo, že čo ako (ešte cez sviatky keď sme boli na SK), tak stále som hovorila tak neutrálne, že uvidíme ako bude a kedy presne porodím a kedy sa presťahujeme.... Bude viac náročné ako som si myslela. Ja neviem prečo som tak reagovala,len ma to zaskočilo dosť, že mi napísala, že prídu aj starí rodičia a najmladší syn.. Proste skoro ma fakt vyvrátilo. Preto premýšľam, aby prišli teda kľudne aj všetci, ale nech idú na hotel a nech prídu až v máji (2mesiace po pôrode) ak teda chcú silou mocou prísť všetci. Ono fakt sa máme radi, ale toto je aj na mňa moc. Dnes som volala so svojou maminou a tá tiež nechápala. Sama vravela, že príde teda aj s mojou babkou, ale až keď ja budem chcieť. Tak som premýšľala, aby oni prišli prvé - a budú mať svoju izbu. Predsalen pred nimi je to iné ako pred rodinou s priateľovej strany. Tiež ma doslova nasralo, že sa takto pozvali sami keď som zavolala iba dvoch členov rodiny a tiež mi to príde, že viac menej idú na výlet do Švajčiarska (kde žijeme) ako nám pomôcť - ja by som sa cítila blbo, keby sa mám takto nasáčkovať k niekomu. A ako väčšina z vás píše - ženy by mohli mať rozum... Veď priateľova mama odrodila 3 deti a stará máma 5...Tak ja neviem, či u nich to bolo normálne, že všetci prišli tak skoro na návštevu. Ale aspoň už viem ako to budem riešiť a veru nech ma majú aj za zlú ale radšej tú jednu voľnú izbu neháme prázdnu (lebo drahý už zháňal posteľ, aby mali atď - niekedy mi to príde , že je strašne do všetkého hrrr a ja sa všetkého "bojím" a strašne veci riešim..) Ono keby bolo všetko v poriadku po pôrode (bodaj by) nechcela by som v byte 5 ľudí navyše. Im sa to povie,oni majú rodinné domy, ale toto ma fakt dostalo. Takže buď nech prídu , ale na hotel(to mám ešte obavu, že to budeme platiť všetko my- najlacnejší vo Švajci som našla za cca tisícku na týždeň:D ) a až za dva mesiace, keď budem už vonku aj teplo a budeme môcť ísť na prechádzky a výlety spolu alebo vôbec. Mňa ani vo sne nenapadlo zavolať celú našu rodinu preboha. Fakt budem rada za mamu hlavne keď tu príde.... A ďalšia vec - dúfam, že mi nebudú vykrikovať potom ,alebo ohovárať, že my sme u nich cez sviatky boli a veľa vecí nám dali a že ja ich neprijmem v byte a nemôžu vidieť malú.. Neviem mám z toho strach,ale proste pozvali sa SAMI a mne to príde nepochopiteľné..... A ako sa poznám a moja mamka dnes povedala, že keď som nervózna a niečo poviem našim, tak oni ma poznajú aspoň a nevezmú si to až tak k srdcu, ale keby nejako vybehnem na svokrovcov a starých rodičov, mohlo by to dopadnúť katastrofálne na dlhší čas.. a ja sa veru poznám, chcem aby bolo na všetky smery dobre, ale keď už je toho moc ( a nehovorím aká som teraz ako som tehotná, sa sama nad sebou čudujem niekedy aká som nervózna a príliš úprimná) a nakoniec by som vybuchla ako bomba... Ale viete- všetko strašne riešim a premýšľam nad vecami :/

mima172
24. feb 2020

@ivka67 Ahoj 🙂 Úprimne? Mne je v prvom rade divné, že im príde vhodné prísť ku vám tak skoro po pôrode. K týždňovému bábätku by som silno uvažovala o krátkej návšteve na kávu, nie ešte spať, na toľko dní a v takom počte. Sama som aktuálne tehotná, síce len 27tt, no s manželom sme sa o tom bavili a sme na tom rovnako - po cca týždňi doma sú vítaní na kávu starí rodičia a naši súrodenci, no nie naraz, max 2-3 ľudia. Co sa týka dĺžky návštevy, tak veríme, že máme natoľko rozumných ľudí v rodine, že im bude jasné, že niekoľko hodinové posedenie nie je vhodné.
Jednak, babo bude maličke, budete si hľadať spoločný režim a co sa týka teba, tak tiež budeš potrebovať kľud a vo voľnej chvíli oddychovať a nie riešiť návštevu...
V skratke, slušne by som im oznámila, že sú vítaní, no musia si pohľadať ubytovanie, pripadne aj s ubytovaním u vás, no najskôr o 6-8 týždňov po pôrode 🙂

veronice
24. feb 2020

Takto ti to poviem. Svoju mamu lubim. Ozaj velmi. Mame krasny vztah a velmi mi pomaha. Proste uplne bez problemov. ALE. Ked som prisla z porodnice, bola som tak rozhodena tych par tyzdnov ze som ju zniesla max hodinu a uz som ju slusne hnala domov. Potrebovala som byt a malou a manzelom sama. Nezniesla, doslova NEZNIESLA som ziadne ine navstevy u nas. Takze ked manzel zahlasil ze chce lrist svokra na 4 DNI (a to byva od nas len 100km) hned som ho zrusila a on chapal... Takze mama chodila len na kratke navstevy za ktore som jej napriek vsetkemu a mojmu poporodnemu rozlozeniu velmi vdacna a svokra prisla po dvoch mesiacoch na vikend ked som JA (nie manzel, nie svokra) uznala ze uz som ok a ze to zvladneme naozaj a nie len nejako. Na toto sa neapoliehaj. A to som mala v tehotenatve len jwdiny tehu vylev a vystup :P na mna to vsetko prislo prave v 6to nedeli. Aj niektore kamosky mi pisali ze jeeej tak my vas prideme pozriet. Tym som odpisala ze dam vediet ked budeme schopne prijimat navstevy a potom ich radi uvidime. Pochopili vsetci ;)
Moje odporucanie - urcite si nikoho pre pana nedohaduj na tyzdnovu navstevu tyzden po porode a uz vobec nie 5 clennu delegaciu 🤦‍♀️ nehovoriac o tom ze aj prave preto lebo preletia 1000km a ty ich nemozes len tak poslat naspat.... Podla mna kazda rozumna zena pochopi ze 6to nedelie patri zene a jej babatku aby si na seba zvykli (toboz prvorodicky) a takato delegacia by mohla vsetko narusit.... Tvoj vztah s rodinou, manzelom a aj babatkom ked bude citit tvoju nervozitu z celej situacie...a to urcite nechces... Ano, su zeny ktore na druhy den v porodnici otvoria dvere navsteva a su vpoho. Ale ty nevies ktory pripad budes... Takze. Porozpravaj sa s manzelom a urcite si nechajte 6to nedelie len pre seba. To babatko neprestane byt za 6 tyzdnov babatkom takze nikomu nic neutecie ;) a ak to nechapu nech nechodia vobec. Ja by som si dupla. Uzite si najskor babatko s manzelom a ked sa zotavis a budes sa na to citit, nech sa pride z babatka vytesit aj zvysok rodiny 😉