icon

Som v 36. týždni, bábo má rastovú retardáciu a ja ho nechcem

16. feb 2023

Čo mám robiť ak som v 36. týždni, v nemocnici, kvôli tomu že plod má rastovú retardaciu a ja ho po pôrode nechcem? Nechcem choré dieťa. Je tam veľa rizík aj detská mozgová obrna. Mám toho dosť. Do 24. týždňa má žena právo požiadať o potrat z takýchto dôvodov a takisto sa bojuje v spoločnosti za právo ženy ísť na potrat do 12. týždňa tehotenstva a všetci to obhajujú, aké je to normálne.
Po 24. týždni už to je zrazu ľudská bytosť.
Dobre a čo ak matka chce aby také dieťa radšej nežilo a odmieta ho lenže už je vo vyššom štádiu tehotenstva?

amalka147
16. feb 2023

Bud´te rada, že nepočúvate od lekárov od 3 mesiaca do 6 mesiaca každý deň že potratíte.... a od 7 mesiaca každý deň, že porodíte...

drahusa333
16. feb 2023

A manzel partner je ako na tom? Tiez nechce to dietatko?

simonaniky
16. feb 2023

Nechápem ako jedna matka sa môže takto otrasne vyjadrovať … “decko”… ale veľmi dúfam, že bude dieťatko zdravé a budeš ty aj cela rodina šťastná.

iwesska
16. feb 2023

Ty nie si pripravena vychovavat chore dieta,radsej ho chces zabit. Opytam sa hlupo,ale priamo. Keby sa tvojmu zijucemu dietatu nieco stalo a zostalo by povedzme na voziku,tiez by si ho zabila??? Lebo toto je presne to iste.

simona20201309
16. feb 2023

Viete akw je ťažké vedieť, že budete mať s veľkou pravdepodobnosťou postihnuté dieťa? (Ja našťastie nie, ale viem sa vžiť, keďže moja sestra to prezivala)
Tieto reči, že neboj, určite to dopadne dobre... a všetky tie pozitívne kecy ju len psychicky 100x viac deptali. Je super počúvať prípady, ktoré dopadli dobre, ale autorke zrejme nepovedali to, že,,možno sa narodí mensie".
Mam pocit ze si vypočula dosť tvrdú realitu a možno viac testov dopadlo zle.
Všetky ju odsudzujete ako sa vyjadruje, ale ja z jej tvrdých slov cítim len obrovskú bolesť, hnev, smútok, a všetko dokopy. Nemá síl na sladké recicky.
Žiť s tým ze sa mi s veľkou pravdepodobnosťou narodí choré dieťa, ako naozaj, .... nesudme.
Autorka, ak bude bábätko na prístrojoch, myslím, že máš právo rozhodnúť o tom, aby ho odpojili. Neviem, ci je to pri každej diagnóze, ale sestra túto možnosť mala.
Viem, ze nie každý dokaze statat sa o postihnuté dieťa. Môžeš ho dat do ústavu.
Skus tieto možnosti otvorené prebrať s gynekológom, určite sa k tomu bude vedieť vyjadrit. Je dobré mať dopredu plán.
V každom prípade musíš vydržať a porodiť. Potom sa rozhodnes podľa okolností.
Prajem ti veľa veľa síl, aby si to zvládla!

mamelka
16. feb 2023

Precitaj si aj tento príbeh kde zo zdravého chlapčeka je ....
Uz si podľa mňa v dosť vysokom TT, neviem co čakáš od ludi z MK a aj do Dr.
Keď to dieťatko nechceš tak máš X možnosti, utajený porod či dat dieťa na adopciu.
A to vyjadrovanie zmeň, cely postoj aký máš k danej situácii je zvláštny, Nechápem ako sa môže už (ak som dobre citala) matka takto vyjadrovať, dieťa nie je tovar z regalu.
A hlavne🙏 nesermuj s tým,že sa modlis, toto naozaj sa hrozne číta

tanuuulka
16. feb 2023

Nerozumiem, co ju sudite, ked nie ste v jej situacii. Lahko sa odcudzuje a doma pozera na zdrave dietatko. Ak bude chore a ona ho si necha, nebudete ho vychovavat vy, ale ona. Autorka, prajem ti, aby sa ziadne zle prognozy nenaplnili a aby sa ti narodilo zdrave dievcatko.

valeriakadarova
16. feb 2023

@tanuuulka a ty si nečítala všetky komenty? je ich 6 strán. XY žien sem napísalo, že boli v tejto situácii a ani jedna z nás sa takto o svojom dieťati nevyjadrovala a tobôž sme to "možno" choré dieťa nechceli zabiť alebo hodiť do decáku... je normálne, že je autorka vystrašená, ale nemá potvrdenú žiadnu diagnózu toho bábätka, predpokladám, že väčsinu diagnóz si prečítala na googli a už tu rieši ako bude mať postihnuté dieťa. Keby jej dieťa nedostávalo živiny, kyslík a boli zlé prietoky tak už je vonku...

mk22
16. feb 2023

@tanuuulka nikto ju neodssudzuje
Zrejme si nečítala všetky komenty
A verím ze každá jedna jej želá zdravé dieťatko.
Len je vážne smutné, až zarážajúce ako sa vyjadruje o chorom decku, ktoré sa ešte ani nenarodilo..a už je v ústave..

bonavoxa
16. feb 2023

Nejde o to, že máte lidský strach, že nezvládnete péči o nemocné dítě...To má asi každý. A také se stává, že to spousta lidí nezvládne. Otcové běžně utíkají od rodin a společnost to přehlíží. Na matky je jiný metr. Spousta lidí dá děti do ústavu. Nemohou nebo i nechtějí obětovat život. Jde o to, že první, co napadne, tak utratit, smazat. To mě na tom zaráží nejvíc.

vafinka
16. feb 2023

Dievča zlaté ja mám syna autistu,život s ním je kua ťažký,každý deň nervy v riti a to ho mám dať do ústavu podľa teba??uvedom sa hej,ty chces zdravé dieťa to chce každý rodič....

simona20201309
16. feb 2023

@vafinka vieš koľko je takých deti v ústave? Obdivujem ta, ze sa o neho dokážeš starať. Musíš byť naozaj silná osobnosť. Bohužiaľ nie každý to dokáže a nie každý také dieta dokáže prijať. Pre také dieťatko musíš obetovať celý život. Nie každý to dá. Ja by som to asi tiež nezvládla.

Z autorky hovorí hnev. Určite sa hnevá na celý svet. Ja keď som potratila, tiež zo mňa vychádzali hrozne slová, ale bola to bolesť ktorú som za tie slová skrývala. Ja sa v takýchto situáciách neodvážim súdiť. Iný mam názor, keď sa takto správajú matky zdravých deti, ale k takému prípadu mam obrovský rešpekt q pochopenie pre všeličo.

vafinka
16. feb 2023

@simona20201309 dlhé roky sa nám nedarilo,a potom keď konečne sa nám zadarilo som bola šťastná,trhu vcelku ok,a potom keď sa začal prejavovať autizmus a iné veci ako za čo toto máme?neviem čo som silna,ale som vďačná za to že ho vôbec máme a ľúbim ho takého aký je,aj ja sa hnevám na všetkých a na celý svet ale čo mi to pomôže,verím tomu že takéto detičky si vyberú rodicov

vesperkaa
Autor odpoveď zmazal
taty
16. feb 2023

Ja som preležala prvé tehotenstvo skoro celé v nemocnici.Vracanie bolo tak silné ,že som už pri mojej nízkej váhe stratila ďalších 5 kg. Lekár mal pre mňa vždy len tie najhoršie prognózy. Nemala som ultrazvuk z ktorého som šla z úsmevom . Potom len stále ďalšie a ďalšie diagnózy mi dávali,vraj to dievčatko vo mne neprežije a ja aj tak potratim a že to bude len a a len dobre. Nakoniec sa narodil v siedmom, vraj v tom najhoršom mesiaci moj Tomáš. Áno každý ultrazvuk hovorili o dievčatku a narodil sa chlapček. Ja čo som rodila ako 39 kg žena som porodila chlapčeka ktorý mal váhu 2,05 kg , Ani mi ho neukázali hneď ho brali , všetci v šoku že taka perfektná váha , napriek tomu že som bola celé tehotenstvo len na infúziách. Večer mi prišla povedať sestrička z novorodenecké ho že to je zázrak ,že ten malý je tak životaschopné že mi ho v noci donesú na kojenie . Doniesli a malý tak hltavo jedol že chodili všetci na neho pozerať. Priberať začal hneď ,hoci deti po pôrode schudnú. Tak sme šli domov po desiatich dňoch. Áno prvý rok sme museli chodiť do špeciálnej poradne pre predčasne narodené deti a cvičili sme vojtovku ,ale tu nám veľmi rýchlo zrušili ,lebo Tomáš dobiehal všetkých rovesníkov. Teraz je z neho dospelák a občas sa smejem že ako pekne sa za tie roky vypapkal . Tak držím palce nech to dopadne aj u teba tak ako u mňa

mmoni89
16. feb 2023

@mamelka toto sa hrozne číta. Obyčajne mandle 😭

autor
16. feb 2023

@simona20201309 Ďakujem. Neviem aké diagnózy malo to bábätko tvojej sestry ale na to som narážala, či môže rodič rozhodnúť o tom, či ho odpoja ak bude na tom tak zle to dieťa.

evicka2016
16. feb 2023

ahoj, ak chces, napis mi spravu, presli sme niecim velmi podobnym

simona20201309
16. feb 2023

Áno môže. Tiež mi kľudne napíš, aby som to tu nerozpisovala.

darius_a
16. feb 2023

Tak tak negatívne zmýšľajúcu maminku som ešte nevidela.
Brutal.
Chápem sčasti, ale ved máš tu kopec príspevkov.
Je vysoká šanca ze bude dieťa zdravé, ale tým ako na neho myslíš a co mu v bruchu vytváras akú atmosféru ne prijatia.
Nehnevaj sa, to môže byť nebezpečnejšie ako..
Budeš mat zdravé dieťa, pripusti si tu myšlienku.
Keď nie, potom hľadaj cestu

ahhola
16. feb 2023

Kedysi hovorili matkám chorých babeniec, nech ho nechajú v pôrodnici.
Neviem, ci ešte dnes sú také ponuky.💔
Pozri, romasles zdrhnu do osady par hodín po pôrode, vraj aby im to ich chlap nezahol.
Ó pár dní si prídu o vypiplane babo, aj to ich musia k tomu vyzývať.
(žiaden rasizmus, ale x článkov v Slovenke, ze sú tak vynaliezave, ze sa pretiahnu aj cez podávacie okienko v dverách, aby išli za chlapom (ja som vtedy myslela skôr tak, ze to žije na skládke, v špine a potom je deň na nalestenom PVC a ten sterilny svet nezvláda))
No ty moja zdrhni a babo nechaj "štátovi" ako oni. Možno budeš prvá gadzovka, ale nie posledná.
Neboj, niekto si ho osvojí a ty vyckas na lepšie tehu a dokonalého jedinca👣

krkavcia_mater
16. feb 2023

Dajte ho na adopciu, ale nech je pravne volne, aby bolo osvojitelne - pozbavenie rodicovskych prav. Lepsie ako utajeny porod, aby nahradni rodicia vedeli, o vasom zdravotnom stave co najviac a aby vase dieta mohlo v buducnosti vypatrat svoje korene.. lebo pre osvojene deti je dolezite vediet aj odkial pochadzaju.
.. Uz teraz nicite dietatu zivot. Prenatalny vyvoj je dolezity a pocit matky, ze dieta nechce ovplyvnuje vyvoj mozgu uz teraz..
.. Poznam niekolko rodin, kde k zdravemu surodencovi pribudol chory surodenec a zvladaju to.
.. Rozhodnut sa pre dieta je vzdy risk, ze moze byt chore.
.. Nakoniec mozete mat dieta uplne zdrave.

krkavcia_mater
16. feb 2023

@simona20201309 Co by to nedala. Da to! Je to predsa mama. Ja mam syna s xy diagnozami, zijeme v nemocniciach, čakárňach u lekárov, zháňaním.peňazí na terapie, pretože ja do práce logicky nemôžem. Ale malý je úžasný, nedala by som ho. Mne zas všetky testy dopadli dobre a nakoniec ma aj genetické ochorenie.. dokonca dve..
Ja viem aké je to pocuvat na hovno správy od lekárov... ale horšie je žiť s vedomím, že niekde je moje dieťa, čo som opustila... Do konca života by na to myslela

fineta
16. feb 2023

Veľa otáznikov, pochybností, neistôt na každom kroku, nedôvera... To všetko je život. Priznala si, ze sa modlíš ruženec. Viac uz spraviť nemôžeš. Skus premeniť svoje pochybnosti na nádej. Vieš, kto verí v zázraky, tomu sa dejú.
Všetko sa v živote pre nieco deje a ver, obe deti Ta potrebujú rovnako. Rieš problém, ked nastane. A najmä s láskou. ❤️

lienka.7
16. feb 2023

@autorka nebudem ti tu písať, co ti uz napisali ine...
pokial dietatko nebudeš chcieť, mozes sa ho vzdať. Verím však, ze to potom nedokážeš urobit.
Požiadaj o psychologickú pomoc v nemocnici, divím sa, ze ti ju neposkytli aj hneď.
Ani lekári nie sú bohovia, môžu sa mýliť... ver tomu malickemu, ze to zvládne, zabojuje a ty si ho vezmes do náručia a budeš milovať ako nikoho iného.
Moc ti držím palce, nech to všetko dobre dopadne a povieš si, ze to bol len zlý sen toto všetko 🍀✊🙏

autor
17. feb 2023

@mima172 ty už choď na nejaké iné fórum riešiť dobre? Tvoje dieťa malo 2390g v 37+1, to je veľmi ľahké IUGR, dokonca otázka či vôbec je, keďže od 2500g v termíne je to považované za v poriadku váhu a výživu. Keby máš decko 1,8kg vážiace v takomto týždni tak sa môžeš vyjadrovať k diagnóze IUGR, už zapni ten mozog a daj mi pokoj

mima172
17. feb 2023

Autorka:
1. Si klamarka - raz píšeš o dieťati v ženskom, raz v mužskom rode. Výsledok? Si troll a celkom úspešný.
2. Moja mala v 38tt uvedenú váhu, "tvoje" dieťa má v 36tt tesne pod 2kg, čo je cca váha, ktorú mala vtedy moja dcéra. Tak si láskavo tie posmesky nechaj pre niekoho rovnako trafeneho ako si ty.
Nahlasujem ta za fake otázku + urážky.

bessdonna
17. feb 2023

@mima172 ty kokos ze to niekoho bavi.a my blbe sa tu obtazujeme odpovedami

negymama
17. feb 2023

tvoje dieta ma len "odhadovanu" hmotnost, prepac ale skutocna porodna hmotnost moze byt kludne ina aj o pol kilogramu.

divokykonik
17. feb 2023

Autorka, sama vieš, že som prežila niečo podobné a dala by som neviem čo za to, keby som mala toľkoto veľa podpory od cudzích ľudí. Za to, že má bábätko o pár stoviek gramov menej ako malo moje neznamená, že je na 100% choré. Sama si videla, ako som ho vypiplala a nevyzerá ako keby mu vôbec niečo bolo. To, že bude dieťatko na začiatku asi na viacerých prístrojoch fakt nemusí znamenať, že bude neviem ako choré. Nechaj ho žiť, ono chce žiť, ako chcel žiť aj môj malý. Popros na neonatológii primárku a sestričky nech ti malé vypiplajú aspoň na 3 kilá alebo tak, mne ho dali domov dvojkilového 😉. Ja som sa malého nevzdala pri najhoršej forme depresie, tak verím, že sa ani ty bábätka nevzdáš.