Som v 36. týždni, bábo má rastovú retardáciu a ja ho nechcem
Čo mám robiť ak som v 36. týždni, v nemocnici, kvôli tomu že plod má rastovú retardaciu a ja ho po pôrode nechcem? Nechcem choré dieťa. Je tam veľa rizík aj detská mozgová obrna. Mám toho dosť. Do 24. týždňa má žena právo požiadať o potrat z takýchto dôvodov a takisto sa bojuje v spoločnosti za právo ženy ísť na potrat do 12. týždňa tehotenstva a všetci to obhajujú, aké je to normálne.
Po 24. týždni už to je zrazu ľudská bytosť.
Dobre a čo ak matka chce aby také dieťa radšej nežilo a odmieta ho lenže už je vo vyššom štádiu tehotenstva?
Podľa mňa je toto trol. Zisťuje, ako ľudia zareagujú, keď sa navrhne interupcia vo vysokom štádiu tehotenstva.
Ak by dieťa neprosperovalo a bolo vo vážnom stave, tak vyvolajú pôrod a nečakajú kým sa údajne neokysličené, nevyživované dieťa samo vypýta na svet, + k tomu nazývať vlastné dieťa deckom, ignorovať všetky príspevky, kde sa jej snažia vysvetliť, že su to len odhady hmotnosti a aj dieťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou sa dá bez následkov vypiplať, ale autorka si ide len to svoje.
Autor, ak nie si trol - buď začni poriadne počúvať, čo ti vravia lekári a ak toho už nie si schopná požiadaj o pomoc psychiatra, očividne máš nejaký psychický a možno až psychiatrický problém.
Ak si fakt len nejaký sprostý trol, tak už to je hádam jasné, že nikto tu nie je za interupciu vo vysokom štádiu tehotenstva a už vôbec nie koli tomu, že dieťa malo váži.
@sisaka tiez si myslim, troll alebo pacientka psychiatrie. Mozno ocelova katka caka dieta a bojí sa ze bude postihnute po nej 🤦
Nebudem sa vyjadrovať k tvojmu otrasnému spôsobu komunikácie, len k faktu, že dieťa musíš porodiť. Neexistuje žiadna legálna cesta interrupcie v tak vysokom štádiu tehotenstva a je to takto správne (a to píšem ako zástanca pro-choice). Máš možnosť utajeného pôrodu, dať dieťa na adopciu alebo využiť hniezdo záchrany.
Och ty truba jerichova! Evidentne tu to googlenie v nemocke dobre udiera na hlavu, jedine co vies je, ze dieta je mensie, to je cele. Nic ine nevies, predpokladam ze vsetky doterajsie vysledky z krvi a sona su inak ok. Ty sa absolutne nevyznas, evidentne si jedna z velmi jednoduchych osob. Rastova retardacia nema nic spolocne s mentalnou. Na kazdom sone robia prietoky a doppler, kde kontroluju privod krvi plodu do mozgu a aj ostatne hlavne tepny prechadzaju. Bud lezis v nejakom bananistane, kde je primarka tiez dobre mesuge, naco tahas rozum od novorodeneckej sestry, ktora vie o tom velke kulove a ty k tomu lezis na gynekologii, to netusim.
Nikdy mi nebolo tak luto zisdneho dietatka, ako mi je tohoto tvojho, lebo na 98% bude uplne zdrave, len mensie. Mne a milionu inych bab sono domylilo vahu dietata o ROVNE KILO. Lebo technika nie je vsemocna. Ty sa skludni a zacni rozmyslat. Lebo toto co predvadzas je na jednu po papuli.
@drahomirrra tu ide skor o výhovorku...proste dieta nechce podľa mna uz dlho,len stále nenasla spôsob ako sa ho "zbavit"....mam taky pocit,že je to ta istá co tu už písala veľa krát...a presne aj týždňovo to sedí...
@zuzi0911 Toto je strasne, to je normalne horsie ako zver. Ta uz ked je kotna, si mlada chrani. Skoro kazda zver. Fakt. Ked si predstavim, co to uboziatko v jej bruchu zaziva, ani sa vlastne nedivim, ze je mensie. Ze sa mu nedari a nerastie. Z coho? Z tej nenavisti, co z matky citi? Z tych jej stresovych hormonov v krvi, co plynu k nemu?
Ty sa tak vyjadruješ o svojom dieťati akoby to bol ľudský odpad. Buď si troll alebo jediný, kto tu má retardáciu si ty.
Prepáč, ale rastová retardácia neznamená, že dieťa bude retardované alebo inak choré. Môže byť choré, ale nemusí. Ide o zaostávanie v raste. To, že má v 36. týždni 2kg nie je nič neobyvklé. Môj manžel sa narodil donosený v 40. týždni a mal pôrodnú váhu 2kg, chvíľu bol v inkubátore a všetko dobehol.
Odkiaľ máš informáciu, že tvoje dieťa bude choré?
Ako sa môže jedna žena, matka takto vyjadrovať o svojom dieťati? Vieš, že ono to všetko vníma, že cíti, že ho nechceš, ty ho doslova nenávidíš. Daj dieťatko radšej na adopciu, lebo to čo tu predvádzaš je otras. Dieťa, ktoré máš doma, ak by ochorelo, tak toho sa budeš chcieť tiež zbaviť? Ty ak by si ochorela, tak tvoja rodina sa ťa tiež radšej zbaví?
Ahoj 🙂
Za prvé - ležala som mesiac v nemocnici tehotná a stačilo. Je to strašný záhul na psychiku. K tomu tehotenské hormóny, dosť mi prepinalo ku koncu, strach, úzkosť, depresia, pocit, že to aj tak nemá zmysel. V predchádzajúcom tehotenstve mi zomrela zdravá dcéra v 38.tt, a keď som potom v spomínanom ďalšom ležala v nemocnici, bolo to riadne náročné na psychiku. Okrem iného aj preto, že stále okolo nejaké mŕtve dieťa, potrat,... Chcem tým povedať, že tvoje pocity a rozhodnutia v tejto chvíli asi nemôžu byť objektívne. Je to náročná situácia a v takých sa nemajú robiť vážne rozhodnutia.
Za druhé - ak naozaj bude dieťa vážne postihnuté, ako sa bojíš, a pretrvá tvoje rozhodnutie nestarat sa oň, riešením je naozaj vzdať sa ho. Osobne napríklad poznám ženu, čo má v pestúnskej starostlivosti dievča s DMO, čiže nie je to nereálne.
Za tretie súhlasím, že je úplne jedno ísť na potrat v 24. či v 39. týždni. Je to naozaj len rozdiel v legislatíve, v ničom inom. Neviem si predstaviť, čím obhájiť ten rozdiel v pristupe. Na okraj - osobne som presvedčená, že aj jedno aj druhé by malo byť legalne v rovnakej miere ako usmrtenie dieťaťa po pôrode, teda že človek si zaslúži právnu ochranu už pred narodením.
Čo to vlastne znamena? Ze bude mensie ako ostatne deti? Alebo to bude " trpazlik"
Veľmi Vám držím palce aby všetko dobre dopadlo .Ja som mala tiež všetko dobré počas tehotenstva (prietoky ...),dcéra sa narodila v termíne s váhou 1930g a 43 CM predpokladá sa ,že bola bez živín a kyslíka placenta bola v hroznom stave .Dcérka je úplne zdravá 🙏 bola dlho drobná,menšia ako ostatné deti .Teraz má 10 rokov a je najvyššia z triedy .Dúfam ,že aj vaše bábätko je rovnako silný bojovník ako to moje .
Aj moj syn mal rastovu retardaciu, pri porode v terminie 2620 gr. Dnes uspesny mlady muz. Ako v 36 tyzdni riesit ci chcem/nechcem babo? Fakt nemam slov.
Tak aby ste vedeli hlavne tie čo sa do mňa navážali, narodilo sa mi postihnuté dieťa do takej miery, že si nad tým klinický genetik láme hlavu a celá rodina sa pýta či je toto len zlý sen. Rastová retardácia bola len prejav ťažkého postihnutia a ľutujem že som si neurobila genetické testy v tehotenstve. A naozaj riešime či sme vôbec schopní sa postarať alebo sa ho vzdať a umiestnia ho do zariadenia. A každému za rodiny napadlo že by už snáď jediné vykúpenie preňho aj pre všetkých bolo keby zomrelo
Gratulujem k bábätku. Možno je telo "retardovane" ale duša je čistá anjelska. Prajem mu, aby sa v živote dostalo do rúk, ktoré ho prijímu také aké je. A tebe prajem skoré zotavenie.
Milá autorka tohto príspevku. Rozhodnutie je len a len na vás. Ale...
1, ... doktori sa vedia mýliť v mnohých diagnózach a na naše veľké prekvapenie sú deti zdravé.
2, ... neviem, ako by sa na toto rozhodnutie v budúcnosti pozeralo vaše prvé dieťa. Mohlo by vás odsúdiť za toto rozhodnutie a medzi láskou a nenávisťou je tenučká čiaročka.
3, ... poznám rodiny s chorými deťmi. A úprimne, tie deti vedia odovzdať citeľne viac lásky, ako deti, ktoré sú zdravé. Sú proste požehnaním. Keď už sa modlíte ten ruženec, nezabudnite, že Boh nikdy nedáva nad naše sily...
Autorka: "Tak aby ste vedeli hlavne tie čo sa do mňa navážali" - nikto sa do teba nenavážal, len sme ti písali naše vlastné skúsenosti. U väčšiny deti s IUGR ide "len" o nedostatočnú výživu spôsobenú poruchami placenty, čiže len o nižšiu hmotnosť bez pridružených ochorení. Ty si napísala len, že dieťa má IUGR a to bola pre teba konečná. Ty si bola arogantná, útočná, nepríjemná. Verím, že prežívaš ťažké životné obdobie, možno sa skús troška stíšiť a hľadať odpovede a útechu u toho hore... Bábätku prajem nech skončí v milujúcom náručí, tebe skoré zotavenie tela i duše.
Je mi ľúto, čo sa ti stalo a do istej miery rozumiem, že nechceš choré dieťa. Tiež som vedela, že ak budem mať postihnuté dieťa a bude možnosť ísť na potrat, pôjdem naň, aj keby šlo "len" o downov syndróm. Preto som si dala spraviť všetky bezpečné a dostupné testy aj za tú cenu, čo stáli. Ale samozrejme, existuje milión diagnóz, ktoré sa nezisťujú, lebo sú zriedkavé, alebo sa zistiť nedajú, alebo nimi môže dieťa ochorieť neskôr. Ty si sa o diagnóze zjavne dozvedela v príliš pokročilom štádiu tehotenstva, kedy možnosť potratu už pochopiteľne nie je akceptovateľná. Mala si možnosť anonymného pôrodu. Ak myslíš, že sa dieťaťa dokážeš vzdať a že chceš žiť bez neho, máš možnosť legálne sa vzdať rodičovských práv. Ak máš zvyšok života žiť s tým, že dieťa ti zničilo život, bude pre teba aj preň lepšie, ak sa oň bude starať niekto iný, i keď je jasné, že na neho nikdy nezabudneš - život občas prináša len zlé a horšie možnosti.
Ale prosim vas, toto je cisty trolling. Autorka uz nevedela ako obhajit tie svoje dristy, tak aby urobila sproste z nas, napisala, ako sa jej narodilo chore dieta.
Ano, teraz tu o cervenej ciapocke.
Nečítala som diskusiu,s tvojim rozhodnutím nesúhlasím, ale súdiť ta nejdem
Ak je to pravda, čo píšete, tak len toľko k tomu. Ak by sa to bábätko nemalo narodiť a žiť, tak by to tak ako sa hovorí ,, príroda " zariadila. Vaše bábätko sa chcelo narodiť, keď ste sa modlili, tak by ste to mali prijať. Vaše dieťa prišlo na svet z nejakého dôvodu. Keď som čítala vaše komentáre, tak možno tým dôvodom mohlo byť, aby vás naučilo mať väčšiu lásku k druhým, hlavne k svojej rodine a mať trošku pokory v sebe.
Máte slobodnú vôľu, rozhodnúť sa musíte sama čo spravíte, len pamätajte, že takéto veci nás všetkých v živote dobehnú a aby nebolo potom neskoro...
A ako sa mu dari? Vie samo dychat, jest?
Nasli sa aj ine pridruzene diagnozy? Mozog ma ok vyvinuty? Ake prognozy vam davaju (nam povedali, zr maly bude mantalne post. a tiez nebude chodit) a ma normointelekt a tuto zimu sa ucil lyzovat.
Pomohla by vam vcasna intervencia?
Hovorila si, ze si sa modlila cele tehotenstvo. Ak Boh dosputil, neopusti
Ahoj, ako bude dalej ? 😟
@netti87 nijako, toto je vymyslené , a možno sa už ani ďalej autorke nechce v tom vŕtať a robiť z nás ďalej sprosté
Neviem si predstavit matku modliacu sa ruzenec, ci aj nemodliacu, ktora po porode toto napise tak objektivne a s nadhladom. A vobec, ze ma chut, cas a naladu este napisat takyto zaver.
Aby nebolo dost, este aj cela rodina to povazuje za zly sen a povazuju vsetci smrt za to najlepsie - pre koho?
Ja dokazem pochopit pochybnosti, strach, aj to ked rodicia nie su schopni postarst sa o tazko chore dieta. Nie vsetci sme rovnaki predsa. Tiez sa viem obrnit " tvrdostou" pokial by som nola v podobnej sitiacii aby som neprepadla uolne zialu a nestastiu.
Ale keby toto mala byt pravda, ty maska tvrdosti by mi spadla a urcite by som nepisala na forum ako som mala ist v tehu na testy. V prvom rade by som bola zrejme zufalo zufala a nepotrebovala inym dokazovat, ako boli moje obavy opodstatnene.
Mozno by som sa vsetkym podakovala za podporu aspom pisomnu a s tro hou pokory napisala, co sa nakoniec stalo.
No autorka to pise akoby sa to tykalo niekoho ineho, nie priamo jej a toho malinkeho.
Mozno je to jej styl obranneho mechanizmu.
Mula autorka,
ak je pribeh pravdivy, prajem vam napriek tejto obrovskej bolesti aby ste to vsetci co nahkeosie zvladli.
Ahoj, ako ste dopadli ?

Mne sa prvá dcéra tiež narodila s pôrodnou hmotnosťou 2310g a 47cm a nikdy to nikto neriešil ako IUGR.
Proste bola menšia...teraz ma 11 rokov veľmi šikovná, zdravá pubertiačka...ktorá váži 30kg 🙂
Bola si u viacerých Dr na premeranie? Máš to potvrdene od odborníkov? Že dieťa sa narodí chore? Alebo len s nízkou pôrodnou hmotnosťou... určite si sledovaná, priberá po troške? Či už nepribera vôbec...
Veľmi ti držím palce...aby to bolo všetko v poriadku a bola to len nízka pôrodná hmotnosť ❤