icon

Tehotenstvo je vraj najkajšie obdobie v živote ženy. Je to tak?

palinkaka
15. aug 2014

ahojte baby rozhodla osm sa ze sem napiem pocity ohladom tehotenstva a mozno niektore sa budu cudovat ale urcite sa najdu take co suhlasia somnou ale kedze "sa to nema hovorit"asi to nepriznaju...som v 3 trimestri-konecne, tehotenstvo prezivam hrozne myslm psychicky, aj problemy boli trosku ale ide hlavne o psychiku, tehotenstvo je pre mna neskutocna obeta, zakazovanie a stres...nesuhlasim s nazorom, ze vsetko rob ako predtym..a da sa to???je leto..milujem tatarku myslite ze je ok dat si tatarku v tehotenstve v restike??podla mna nie...bojim sa, nejde o mna , nikdy osm s tym nemala problem, jedla osm vsetko od tataraku az po neviem mozno aj zhnite ovocie som len odkrojila a zvysok zjedla, pohladkala by osm aj psa na ulici , macku to je jedno.., isl by osm aj do kurina..ale co v tehotenstve..nie som alkoholicka ale povedzme si je leto, nemate chut na drink??ja ano..nehanbim sa za to je neni som alkacka ale rada si posedim s mnzelom alebo s rodinou alebo s kamaratmi vecer pri vinku alebo dat si drink v restike, da sa to v tehotenstve??nie!!!mozno niektore si daju..ale ja urcite nie, ani len pivo.., ryby milujem ryby vraj maju vela olova...vadilo mi to niekedy alebo vedela osm vobec o tom urcite ano ale neriesila osm o zjedla som aj kilo ryby keby vladzem.., mozem si to dat teraz?nie ved vraj obsahuje olovo.., zvierata, psy, deti male-teraz vsetko potencionalny zdroj choroby.., alebo ist na kupalisko , dovolenka-nie, som tehotna na dovolenku do zahranicia sa neodvazim a nerozumiem zenam ktore idu v ehotetnestve do zahranicia na dovolenku, podla mna ohrozuju babo, kupalisko?neexisuje do takej vody teraz.., mohla by osm pokracovat dalej..myslite ze je to prehnane??mozno ano ale mylim ze vsetko je "rozumne", tak sa chcem spytat ako vy vnimate svoje tehotenstvo.., je to pre vas "najjkrajsie obdobie"???ahojte...

ervenka
15. aug 2014

@palinkaka vies co? mozem pekne porovnavat. Pracujem ako postarka a tu v NL sa vsetko roznasa vramci miest na bicykli, ci prsi, snezi alebo pecie slnko. Poznam jednu pani postarku na SVk, chodila autobusom,poroznasala a isla znovu busom. Moja kolegyna az do 36tt pracovala.(samozrejme,ze jej kolegovia pomahali s tazkami nalozit na bike atd, ale svoju oblast roznasala a odbicyklovala sama. NEmala ziadne tazkosti. Len do nej jeden piiiiip vrazil autom, zhodil ju na cestu. NA druhy den bola naspat v praci, lebo pri kontrole jej nic nezistili. Babo, prietoky, krcok maternice, placenta vsetko ok. Dokonca prenasala. No a nasa svk postarka ako nahle zistila, ze je tehu, dala sa svojim gyn. vypisat, lebo robi ako postarka... Asi vyrobena z ineho materialu.
Ak je plod chory, tak to velmi neovplivnis, jedine nedvihat takze predmety, vyhybat sa toxickemu prostrediu. Ryby a olovo? Nie je ryba ako ryba! Pangasius je bleeeech, ale ked vidim tie rybycky u nasich rybarov, no nedaj si! Mimochodom, vies kolko antibiotik maju v sebe kurcata? NApoje- existuje aj nealko verzia. Plavanie- normalne tu funguju kurzy tehu plavania, aby si chrbtica oddychla a este som nepocula, ze by niektora chytila infekciu. Co sa tyka toxoplazmozy- Predpokladam,ze mydlo mas. Zelenina umyvana v octe??? To ako potom chuti?
Fakt trochu menej stresu. A tes sa, ze mozes este relativne vsade chodit... Pokial babo bude zdrave, tak to nocne vstavanie bude jediny "problem". NAs drobec mal prve 4 mesiace koliky pol hodinu po kazdom jedeni. A nepomohlo mu nic, boli sme s nim aj na pohotovosti, ked plakal od 7 vecer do polnoci bez prestavky! JEdnoducho musel z toho vyrast. potom prisli ockovania, zubky... Neviem, ak budes takato chulostiva aj ohladne dietata, som velmi zvedava ako budes prezivat, ked dieta zacne chodit, pchat si do ust vsetko mozne, vratane travy, zeme, alebo aj sudocremu...

libka1
15. aug 2014

@jolinka aj mna tie nevyspate noci pobavili, a este to umyvanie ovocia v octe... krasne si to zhrnula, k tejto teme uz nie je velmi co dodat 😀

junova
15. aug 2014

@palinkaka Pre mňa boli obe tehotenstva najkrajším obdobím v živote. Nebyvalo mi zle, nebola som unavená, proste pohodicka. Jedla som všetko na čo som mala chuť, ovocie a zeleninu som si len umyla pod vodou
Alkohol som nepila. Na plaváreň som chodila aj v 3.trimestri, bola som na plese, v divadle, na muzikáli, chodila som diaľkovo do školy, do práce. A obeta prišla až po pôrodoch, koliky, nechceli byť v kočíku, zuby, choroby, dojčenie, dcéru som kojila 2 roky, syn má rok, ešte sa koji. Samozrejme, že som si v tehotenstve dávala na seba väčší pozor, ale aj tak som sa na ľade smykla a padla. Našťastie všetko bolo OK. Tiež som pár krát na začiatku tehu krvacala, vždy som utekala na pohotovosť. Ale netreba to preháňať. Užívaj si to, to ťažšie ešte len príde.

adela215
15. aug 2014

@palinkaka ja som tiež nepovažovala tehotenstvo ako sa hovorí za najkrajšie obdobie v živote ženy, skôr sa mi viac páči, keď už je bábo na svete, hoci je to náročnejšie. Myslím, že by si nemala toľko čítať o tehotenstve a čo všetko môžeš alebo nemôžeš, čo škodí, alebo neškodí - len sa tým zbytočne stresuješ a ja mám dojem že tie články i tak píšu ľudia čo nemajú čo na práci. Nečítaj si nič. Niekedy je lepšie nevedieť - možno to znie nezodpovedne, ale tie články ťa len zbytočne vystresujú. Takže no stress 🙂

anuska74
15. aug 2014

Skús si pokecať live s mamičkou čo mala 1 dieťa vo veku dajme tomu 2 roky a bola tehotná, prípadne 2 deti a tehotná, ver tomu, že na také pozorovania a podobné prehnané sladovanie nemal čas ani v hlave a nie to v reáli, tehotenstvo nie je choroba, pokiaľnie nie si riziková príp. ti lekár niečo nezakázal. Ja teraz trochu lutujem že som mohla ako tehu. viac športovať napr. Neviem nevidím to ako obetu, preboha aby som sa trebárs toho tataráku zriekla, ovocie, ved si vyber nezhnité to je problém, jedz ho kuľdne na kilá, drink tak si ho toto leto nedáš, daj si dobrý nealkoholický, psa a mačku tiež nehladkáš nonstop, a dovolenka nevdím problém chod v septembri, ked bude chladnejšie nerob s komára somára , užívaj si normálne tehotenstvo.

michaelkanr
15. aug 2014

@palinkaka ahoj, ja ta uuuuuplne chapem 😉 pre mna tehotenstvo veru tiez nebolo prechadzka ruzovou zahradou. Jasne ze som sa tesila na babatko, ale velmi som kontrolovala co jem, co robim, aby som babo nevystavila nebezpecenstvu. Bolo leto a ja som mala taku strasnu chut na pivo (najviac mi chutili krusovice), ze by som za pohar vrazdila 😀 snazila som sa vyhybat zafajcenym priestorom, nekupala som sa v bazenoch kvoli infekcii (a to sme stravili predlzeny vikend v aquaparku v budapesti). Nedalo sa mi poriadne spat pretoze som nechcela lezat na chrbte (vo vyssom stadiu sa to nema), tak som sa stale kontrolovala. No des 😖 nie je to urcite rozmaznanostou - u teba mi to tak nepripada, u niekoho ineho zas nevylucujem-ale zodpovednostou. Zaujimas sa o tehotenstvo, citas si (ako aj ja) a vyhodnocujes rizika. Uz to musis len nejako dobojovat, potom bude lepsie, garantujem 🙂 ja vobec nie som uzkostliva matka, maly hladka psy, papa aj zo zeme atd. Tak ti uz len prajem pevne nervy a uzi si tu ulavu po porode-stoji to za to 🙂

junova
15. aug 2014

A ešte som aj chodila na tehotenske cvičenie. Lietadlom som sa bála letieť k moru, keby čosi
Mačky som nehladkala, ale.ani.som pred nimi neutekala.

palinkaka
autor
15. aug 2014

@michaelkanr konecne na teba som cakala:Dpresne nebojim sa co bude potom...imunitu si musi vybudovat, nedovolim mu dat do usta ho..o, to je samorejmé ale nech sa hra v piesku nech ide de chce atd...konecne ma niekto pochopil a z kojenia nerobim velku vedu..predsa exsistuju nahradne mlieka ja viem je to uplne nieco ine..ale tak ked si dam napr. fazulovu polievku a asi ho to naduje tak mu dam na jeden den umele mlieko -nebojim s ze by ho nechcel, mna zas irituju prispevky typu napr. kojim mozem si dat paralen???ano dam si paralen a odsajem si predtym mlieko ked tak...v kojeni nevidim prlblem bud to pojde alebo nie, su uz aj nahrady-to na margo tych co tu pisu o kojeni ale konecne ma niekto pochopil diki

jankali
15. aug 2014

Drahá, keď takto budeš pokračovať, aj celé detstvo bude jeden veľký stres.. aj pre drobca, aj pre okolie tvoje.
Tatarku si daj doma takú, čo práve otvoríš. Alkohol je blbosť, aj pre netehotnú. Keď, tak sa v tomto uskromni, lebo keby si pila tehotná, to nie je obetovanie, ale svinstvo. Kontrolovať mäso, či je upečené - akože ehm, vyznelo to netaktne a neviem.. však papaj tam, kde tomu dôveruješ. Uvoľni sa, dôveruj tomu čo vidíš okolo seba, a nekomplikuj si to - a keď máš naozaj stavy úzkosti, s ktorými treba niečo robiť, neostýchaj sa a "použi" psychológa. Držkaj sa, j.

evelynm
15. aug 2014

tiez sa pridavam k názorom, ze zbytocne prehanas a stresujes - ten stres je pre teba a pre dieta ovela skodlivejsi ako trocha tatarky ci ryby. Co na to tvoj muz...? Mnohym muzom by si tym pekne liezla na nervy. Tehotenstvo je fyziologicky stav, nie choroba. Jasne, alkohol, fajcenie, rizikove prostredie - tomu sa treba vyhybat, ale normalna vyvazena strava ti urcite neuskodi.

palinkaka
autor
15. aug 2014

@michaelkanr o spani ani nehovirm uz mam na oboch stranach vylezanu postel:D..od kedy som vedela so som tehotna som sa ucila spat len na stranach viem na chrbte sa nema a na brusku som vobec neskusala nebudem si radsej ho magat.. a neskutocne rada by osm si konecne lahla na brucho a nie len na strany

michaelkanr
15. aug 2014

@palinkaka s kojenim sa neboj, ja jem vsetko a ziaden problem🙂 takisto si dam aj paralen a neodsavam🙂 kojim 19 mes a s tymto veru problem nemam🙂 to je uz ine ked sa dieta narodi, skratka je to "samostatny" tvor, ked ja som bola tehotna, tak bol sucastou mna a niesla som zan uplnu zodpovednost, tak som sa snazila podla toho aj spravat🙂 a urcite je nas viac s tymto pocitom, myslim ze na tom nie je nic zle, aj ked idealne to asi tiez nie je 😀

bajana
15. aug 2014

@palinkaka to kojenie si predstavujes straaasne jednoducho...tu uz nepojde o to, aby si vsetko, co jes, najprv "vydezinfikovala", ale o to, co vobec zjes....nejde, len o fazulu, ale aj o potencialne alergeny, cesnak, cerstvy chlieb, nehovoriac o alkohole, kofeine atd. ... a riesit to UM po fazulovej polievke? 😕 ani to odsavanie nejde len tak hocikedy...
a materske mileko da tvojmu dietatu ovela viac, ako to obmedzovanie pocas tehotenstva, na ktore tolko veris...pretoze dieta sa preboha nevyvija len v brusku, ale hlavne potom, ked v tom brusku nie je...

michaelkanr
15. aug 2014

@palinkaka poznaaaam s tym spanim 😀 som skoro odpadla v nemocnici ked som bola na vysetreni, jedna baba ze ona len na chrbte lezi, vobec nevedela ze sa to nema, pozerala na mna ako puk 😀 este ze mi to sestricka potvrdila🙂 niekedy si aj hovorim ze asi lepsie mevediet a zit v blazenej nevedomosti, ale to by som zas ja nemohla🙂

palinkaka
autor
15. aug 2014

ok baby dakujem za prispekvy na niektore prispevky len tolko- dufam ze aj ja budem takto davat rady ked ma uz niekto zdravo narodenie dieta lahko sa rozdavaju rady typu "to prehanas". mozno ano ale pre dieta mi to stoji ano aj ked uz som z toho unavenanie fyzicky ale psychicky, a tie nevyspate noci- ja viem co su nevyspate noci aj ked sa clovek o niekoho boji a ledva uz stoji /nemyslim dieta so soplom/ a to je iny typ noci ako ked "musi " vstat k dietatu lebo place a mozno ho boli brusko od mliecka. takze to ma naozaj netrapi , nepotrpim si na 8-9 hodinovy spanok. ale nebudem tu nikoho presviedcat ci ma budu trapit nevyspate noci tohto typu co sa tyka kvoli kojeniu.mozno som to napisala zle a niektore to nepochpili , niektore to pochopili a tym dakujem

michaelkanr
15. aug 2014

@bajana no ty zas demonizujes dojcenie🙂 to nie je ziadna veda ale prirodzena vec. Vacsina deti ma koliku bez ohladu na to co matka zje, takisto deti na um. V tom to je malokedy (ak uz tak kravske mlieko a vyrobky mozu robit problemy). Ja jem vsetko a maly koliky ani bolesti bruska nikdy nemal. Takisto dlhodobo dojciace zeny-ziadna neriesi svoju stravu🙂

monika2012
15. aug 2014

Ahoj. Podľa mňa sa zbytočne stresuješ. Menej mysli hlavou a nečítaj všetky články, čo sa píšu kade - tade. Jedz to, na čo máš momentálne chuť. Bojíš sa, že ublížiš bábätku. Nechcem byť nejaká rasistka, ale vieš koľko rómok v osadách, ktoré žijú v špine a pijú počas celého tehotenstva porodilo zdravé deti? A tiež sa nestravujú boh vie ako. Aj v správach sem tam nejaká bezdomovkyňa porodí, a dieťa je zväčša zdravé. Alebo nejaká puberťáčka, keď rodičia ani nevedeli, že bola tehotná. Nemala nijaké pokyny od lekára a určite sa pri svojom nerozvážnom správaní nestarala extra o stravu a o zdravý životný štýl. A aj tak majú zdravé deti. Viem, je to extrémny prípad, a nehovorím, že rozumná milujúca budúca matka sa má správať takto, ale nesnaž sa svoje tehotenstvo prežiť čítankovo. Jedz, na čo máš chuť, a správaj sa podľa svojho svedomia. Drobné občasné sebazapretie je v záujme tvojho dieťaťa a teda najväčšej lásky tvojho života. Ono sa to fakt oplatí.

junova
15. aug 2014

Ja napríklad neviem spať na bruchu, čiže u mňa s tým problém nebol, vadili mi kŕče v nohách, keď som bruchom do niečoho narazila, hneď som sledovala, či sa bábo hýbe, keď som ochorela bála.som sa užiť lieky. Tiež som cítila tu zodpovednosť za správny vývoj dieťaťa, ale netreba to preháňať. Tiež už som sa nevedela dočkať, kedy si obleciem šaty a zapnem nohavice po pôrode.

bajana
15. aug 2014

@michaelkanr ano, presne, dlhodobo dojciace...ale naozaj si netreba davat pozor na stravu, pokial nezacne dieta jest aj nieco ine ako MM?

michaelkanr
15. aug 2014

@bajana nie🙂 precitaj si clanok od odbornikov🙂

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/strava/

miselka007
15. aug 2014

ach jaj... vsetko si pola mna len sama privolavas.... ja na moje tehotenstvo spominam len v dobrom a bolo to pre mna super obdobie.... nic som si neodopierala ale samozrejme alkohol nepijem... i ked mi vela ludi vravelo ze poharikom cerveneho vinka nic nepokazim ale aj tak som si nedala... ja som jedlaa si fakt vsetko okrem suroveho masa ako je tatarak... aj ryby a na kila pretoze sme rybari a stale ich mame doma 🙂 kupat som sa nechodila kedze sombola tehu v zime.. aj psa sme mali doma a v pohode.. dokonca ako tehotna som aj na hriby bola a behala po lese.. na stanovacky chodila a aj na rybacky a uplne v pohode a nic sa mi nestalo a maly je tu zivy a zdravy 🙂 nemozes to tak strasne prezivat... tehotenstvo nie je choroba... viem ze uz s takym velkym pupkom sa nic neda pomali robit ale zas neodopierat si tak vela veci.. este do prace som chodila peso na piate poschodie v 7mesiaci tehu a zijem 🙂 drzim ti palce a uzivaj si 🙂

babenko789
15. aug 2014

Ja by som sa kludne vzdala vsetkeho dobreho jedla, pitia, zabavy a neviem este coho, len aby som bola uz tehotna... Uzivaj si to a nevymyslaj s negativnymi myslienkami 😉

ajana1
15. aug 2014

@ervenka inak ja som na plavanie chodila az do porodu. V den porodu som chcela ist este plavat ale praskla mi voda a uz sa nedalo 🙂))) A tiez som pracovala do 36 tyzdna a porodila v 37.
@palinkka Co sa tyka stravy jedine co mi pocas tehu vadilo ze som si nemohla davat steaky a sushi. Ale hned ako som porodila som sa nimi nadzgala. Tiez som bola na dovolenke, pila som prilezitostne vinko ako narodeninova oslava a Vianoce, tancovala salsu do 6 mesiaca. Vsetko je to len o tvojom pristupe!
@bajana ja kojim tiez a jem uplne ale uplne vsetko. Dokonca aj curry a stiplave omacky. Nam v poradni povedali aby som jedla to co normalne nakolko su to chute ktore bezne jeme a dieta si uz od malicka zvyka na rozne chute. A to ca tyka kolik tu je perfektny clanok
http://www.babycentre.co.uk/a77/colic

lenka.s
15. aug 2014

@palinkaka cakam tretie dieta a od polovice uz len pocitam dni do terminu ... tehotenstvo je najkrajsie obdobie v zivote zeny, ak je to normalne, bezproblemove tehotenstvo ... horsie to uz je, ked zacnu problemy a budis sa kazdy den so strachom, co vsetko sa dnes do vecera zasa zomelie ... takze keby ma malo trapit len to, ci si dam v lete drink niekde na plazi, alebo ci si mozem hryznut do nahniteho jablka, dat tatarku alebo skocit bungee, bolo by to naozaj to najkrajsie ... ak nemas ine problemy, len tieto melichernosti, vypust to z hlavy a zacni si uzivat ... ver tomu, ze su zeny, ktore si tehotenstvo naozaj pretrpia a i napriek tomu ho oznacia za krasne obdobie ....

lauricka
15. aug 2014

@palinkaka nuz, rozhodla si sa pre babo a vidim, ze to beries naozaj zodpovedne, aj ked Ti to vadi. Ja len tolko, ze tie obmedzenia porodom neskoncia. Radsej sa na to priprav. Jedalnicek bude ombedzeny aj pocas kojenia. A dieta vlastne znamena stale obetovat svoj zivot, ci uz je to rezim pocas dna, volno pocas dna, chodenie von, stretavanie sa s priatelmi. Mysli na to ale, ze trochu si ukradnut sa vzdy da.Ked si das pol poharika vina raz za cas, kavu mozes jednu denne, na kupalisko, ak sa rozhodnes, treba sa pred a hned po plavani ist umyt, kup si napr. Lactacyd mydlo, aj obrusky su. Niekto pouziva aj take tie tampony na kupanie, to som nepouzila. V oboch tehu som sa bola kupat na kupalisku. Ale hned plavky mokre dolu a umyt. Pivo si daj nealko, alebo trosku alko raz za cas, naozaj nic sa nestane, neboj. Atd. nemusis to hned brat ako vo vazeni s prisnym zakazom vsetkeho. Tehotky chodia aj na dovolenky, dokonca, ked sa rada kupes a plavas, tak prave nejake Chorvatsko by Ti dobre urobilo, more je super na kupanie sa pre tehotky. Ved sa popytaj gynekologa, kolko si toho a coho mozes dovolit. Ked je normalny, nepovie ti ze nic a nikam nesmies, lebo to nie je pravda. Ta psychicka nepohoda je zla, tak radsej urob kompromis. Lebo babatko ta potrebuje mat v dobrej nalade a v pohode, uz teraz 🙂. Hlavu hore, ako sa hovori, ked nejde o zivot....A okrem toho, mysli na to, ze dieta je z dlhodobeho hladiska male len chvilu, treba si to vychutnat. Potom sa vratis ku svojim oblubenym veciam. A ako pubertak bude rado, ze Ta nevidi, tak si to uzi dovtedy 🙂

babulka82
15. aug 2014

@palinkaka jedz všetko to čo si aj zvyknuta jest.Zhnite ovocie som nejedla ani netehotna prepač.Kupat sa možeš pokial nemaš nejak vyslovene zakazane od gynekologa. Drinky nepijem vobec ale tehotnej mi chutilo červene vinko tak som si dala trošku .Inak pišeš ako by si mala byt v takomto stave 20 rokov a to ešte uvidiš kolko obmedzovania a obetovania to bude pri detoch. Prepač ale prispevok mi pride ako od rozmaznaneho decka ,proste je to obeta a treba to tak prijat ! POtom pride odmena /teda ako pre koho)

palinkovamaminka
15. aug 2014

@palinkaka ahoj, ja som mala taketo chvilky ked uz, tak skor az po narodeni baba. vyspim sa este niekedy? bude takto plakavat navzdy? nezblaznim sa? mozem jest hento a tamto..?
tehotnestva som mala pekne, uz je ine ked ma niekto komplikacie, stale mu je zle...
v tehotenstve mozes jest vsetko, okrem suroveho masa, nepasterizovanch veci. ani poldeci deci vinka ta nezabije
a preco nie dovolenka? vsak na dovolenke sa daju robit aj ine veci ako sa kupat v bazene. obmedzujes sa viac ako treba, ale pri prvom dietati to asi robi vela maminiek 🙂

katkabg
15. aug 2014

Hah no vidis mone tehotenstvo bolo zase bezproblemove,kludne,som si uzivala vsetko,jedla vsetko,spala na chrbte,vobec som nemysslela ani na porod a bum skoro sme pocas porodu s malou umreli,teda hlavne ja uz som bola na onom druhom svete....cize co mas raz pisane v osude to nezmenis nicim

lady511
15. aug 2014

@palinkaka presne ako píšu baby,,moc to prehánaš s tými zakazmi,,,sama si privodzuješ pocit že nič nesmieš,,za to že to povie gynekolog?,,alebo že sa to píšev niakej knihe?...ako ano treba si davat pozor,,ale zase treba určité veci brat s nadhladom,,to by žena potom nemohla ani zmrku v lete lebos a bude bat že dostane salmonelu,,alebo tresku,,v lete lebo aj tam je majoneza,, 😖 určite nioe,,,ja som mala krásne tehotenstvo a veru nič som si neodriekala,,teda jasné nepila som nefajčila,,za tehotenstvo som mala jeden pohárik červeneho,,inak ovocie zeleninka,,stráááááááááášne vela kyslej kapusty 😀 ..vypražaný syr s tatarskou boli moje,,a mala je zdrava ako buk 😉 a čo sa týka kupaliska,,ja som bola dokonca v Mederi v horucej vode 😀 ..a som tu a mala tiež a ešte som aj prenášala,,ako jasne zdržovala soms a v teni,,do vody len troška,,a par minut,,,každa žena vie aké ma tehotenstvo,,či rizikové alebo nie,,jasné može to spustit porod,,ja soms a riadila svojim inštinktom,,a inštinktom buducej maminy 😉

zuzusar
15. aug 2014

@palinkaka Ahoj, asi to musí byť pre teba hrozné, keď to takto berieš. Si myslím príliš zodpovedná.....tak ako je niekto aj príliš nezodpovedný.Myslím, že by sa hodila nejaká stredná cesta. Nie všetko je v tehotenstve zakázané, ale ja som tiež presvedčená, že niektoré veci naozaj škodia.Záleží na každej jednej z nás, ako sa s tým vysporiada.Nie všetci si myslia, že tie veci, čo si písala sú naozaj škodlivé.Je istá hranica, ktorú má každý inde, preto sa alkoholičke narodí zdravé dieťa ...Treba mať pozitívnejší prístup. Ja som si tehotenstvá odležala, mala som bolesti a modlila som sa, aby sa mi narodili zdravé deti.Alkohol som nepila, ale mám rada zvieratá a máme ich doma neúrekom. Kôli tehotenstvu som sa ich nevzdala, hoci potenciálne riziko pripúšťam...Tým nechcem povedať, že keby mi povedali doktori, že si mám vybrať dieťa-pes, vyberiem si psa.Jasné, že by to bolo dieťa. Ale zmeniť totálne život a byť nešťastná tiež nie je riešenie. Trápenie a stres majú na dieťa väčší vplyv ako kvapka alkoholu alebo nealko pivo...Tým chcem teda povedať, aby si ma chápala, že keď si presvedčená, že nemôžeš jesť a robiť v tehotenstve isté veci (každá sme predsa iná a vadí nám iné) tak to nerob a buď na seba hrdá, že to dokážeš. A ak ťa to deptá, tak sa skús trošku zamyslieť a , čo sa stane také , ked.... zjes pokazený jogurt , tiež si môžeš ublížiť. Nebudeš ho jesť, lebo je to potenciálna hrozba?Mne sa to stalo v tehotenstve a sme tu....Proste niektoré veci nezmeníš, tak nejdi hlavou proti múru a radšej to prijmi ako to je.Teš sa. 🙂