icon

Vyšetrenie v 30. týždni: Ako zvládnuť neistotu a strach?

alen99
20. mar 2024

Ahojte ženy,
ani neviem vlastne ako mám začať, čo chcem alebo nechcem počuť, ale potrebujem to už zo seba dostať von.. Ide o to, že som po umelom oplodnení, aktuálne podľa aplikácie 29tt6d. Prečo píšem, že podľa aplikácie? Lebo ja už sama neviem čo a ako. Všetko začalo minulý týždeň na poradni pri mojom gynekológovi, kde sa mu nezdalo meranie stehennej kostičky. Hlavička a bruško mu vychádzalo cca na 30tt a stehienko nechcem klamať ale asi na 27tt alebo 28tt. Tušila som, že niečo sa mu už nezdá keďže to stehienko meral 5x a mne už išlo srdce vyskočiť z hrude. Vyľakal ma, že niečo nie je v poriadku, že sa mám citujem "urgentne" objednať na špeciálne vyšetrenie. Tak sa ho teda pýtam, či napríklad myslí pána Grochala.. Tak sa len pousmial a povedal, že skôr odporúča Košice, že tam je to naozaj super, že už tam bol a on by ma najradšej poslal tam. Strčil mi do rúk vizitku JUHAMED Košice. Dobre tak vyľakaná som vyšla od neho so slzami v očiach, čo sa vlastne robí, keď doteraz bolo všetko v najlepšom poriadku, zobrala vizitku a objednala sa na vyšetrenie. Ešte mi medzi tým vybavila švagriná sono u jedného gynekológa, u ktorého pracuje, že nech sa pre istotu pozrie aj on, že za dva názory nič nedám. Ten nás celkom ukludnil, pomeral, povedal že áno, síce je maličký kus menší, ale ze ako tak na nás pozerá, že predsa nepatríme medzi najvyšších ľudí a že on osobne videl už stovky detí, ktoré mali niečo s rastom, ale že to naše sa na neho nepodobá. Povedal, že rozhodnutie je síce na nás, ale že jeho osobný názor je, že je to zbytočné. Ale rozhodli sme sa teda s partnerom, že absolvujeme toto vyšetrenie, že teda nech sme ešte spokojnejší.
No a včera som teda absolvovala vyšetrenie u Dr. Juhasa v Košiciach. Na začiatku som bola veľmi spokojná a šťastná, meral, hovoril že všetko perfektné, krásne ja už som len od samého šťastia stláčala partnerovu ruku, že všetko super v poriadku. Potom partnera poslal von, že mi ešte vyšetrí krčok. Vyšetril, povedal že je mierne otvorený, okamžite že nasadiť progesteron (minulý týždeň môj doktor skonštatoval, že krčok aj placenta v poriadku). Vravím si tak dobre a pýtam sa teda, či všetko v poriadku s mojim malým krásnym zázrakom 🥺. A tu to začalo. No kdeže, malý je veľmi malý, keď ho ma porovnať s deťmi od 1 do 100 tak on je na poslednom mieste, okamžite urobiť hematologicke vyšetrenie, ísť s partnerom na vyšetrenie ohľadom cystickej fibrózy, ďalej má malý 3 pozitívne markery na DS, pravdepodobnosť vraj 5%. Tu som ostala ako mechom udretá a pýtam sa či môže ešte raz a pomenej, že som v šoku čo mi rozpráva. On len že mi to zopakujú na recepcii, kde mi vezmu aj krv a poslal ma von, že počkať mám na papiere. No mala som čo robiť aby som sa úplne nezosypala. Partner na mňa pozerá, že veď nič nevravel, len sa opýtal ci bola niekde robená hematologia a ja len že nie, a ďalej nerozoberal. Potom sa otvorili dvere podali mi tie najkrajšie fotky na svete a dali správu. Tam som sa ešte dočítala niečo o abnormálnej placente, cosi o preeklampsii (pri tom ja mam tlak stále v poriadku) a ostatné mi žiaľ zmysel nedáva, lebo nie som lekár. Samozrejme na recepcii mi len zopakovala, že čím skôr absolvovať hemato a genetiku aj s partnerom a o 4 týždne ku nim aj s výsledkami na ďalšie sono. Že potom si mam zvážiť aj vyšetrenie na tu preeklampsiu za 90€ a že teda by mi chcela ponúknuť testy na ten DS za 390€ (to mi zopakovala asi 3x s tým, že si to teda mám rozmyslieť ešte).
V aute som sa zložila, ostala som zaskočená a vystrašená.
Ale jedno mi do hlavy nejde, keď je môj malý na tom takto, prečo mi najbližšiu kontrolu dali až o 4 týždne? Prečo keď je nejaký problém ma neposlali rovno do nemocnice? Alebo urgentne mi nepovybavovali potrebné vyšetrenia? Môj obvodný gynekológ na to povedal len toľko, že treba porobiť tie vyšetrenia čo mi kázali a po ich kontrole mám prísť k nemu. Prečo ma neobjednal skôr? Keď podľa mňa je toto celkom vážne? Aspoň tak mi to tí lekári podávajú?
Dnes som si ešte k tomu prečítala recenzie na spomínaný JUHAMED, a teda niektoré prípady sa dosť podobali na ten môj.
Ja neviem, čo mám robiť? 😔 ako mám myslieť pozitívne? Alebo ako sa mam chovať, správať? Mam veľký strach o moje vytúžené bábätko. 🥺ooomoje vytúžené bábätko.

Strana
z2
zuzanaa239
21. mar 2024

@alen99 ja byť na tvojom mieste v 30 tt už by som sa nestresovala, vážne je to úplne zbytočne je zopár zákrokov, ktoré na špecializovaných klinikách vo svete vedia urobiť ešte, keď je bábätko v tele matky, ale stresovať sa z pre 5% na DS, nádych výdych, všetko dopadne dobre, ja som videla detičky narodené v 27 tt a aj skôr a dnes su na svete a väčšina je úplne zdravá.Čo by si teraz s tým robila ak by malo babätko aj nejakú pravdepodobnú dg, nič by to nikomu neprinieslo, môže mať 100% zdravé tehotenstvo a pri porôde sa toho vie toľko pokaziť. Mne toto v 30 tt príde už len ako žobranie peňazí…

katusik456
21. mar 2024

@alen99 som Košičanka a teda nič dobré som na túto kliniku nepočula. Môj gynekológ mi odporučil, že sa mám radšej objednať inde, keďže na prvotrimestrálny skríning som sa chcela objednať tam. O tejto klinike mam informácie že veľakrát posielajú mamičky na rôzne rozšírené testy, ktoré si platia z vlastného, aj keď tam sú len malé odchýlky, skoro žiadne. Pokial si oni nie sú istí, že je to okej radšej vás pošlú na testy, aj keď inde by vás neposielali nikam. Rovnako aj ten spôsob komunikácie, aj to že vášho partnera poslali preč, ste rodičia obaja, nevidím dôvod, aby ho posielal preč pokiaľ išlo o vyšetrenie, kde sa mu stačí otočiť. Nerozumiem a je mi ľúto, že teba a tvojho partnera takto možno aj úplne zbytočne vystrašili. Skúste si to nepripúšťať a skúsiť sonoclinic v Košiciach - výborný prístup, komunikácia, odporúčam. Pripadne doktora Grochala, ktorého viaceré spomínali. Chápem, že ti ide o to najcennejšie, ale ver že keď sa budeš snažiť byt kľudná a nepripúšťať, jemu bude tiež lepšie.

alen99
autor
21. mar 2024

@zuzanaa239 o ten DS mi vôbec nejde, mne ide len o to, že zrazu spomínajú vyšetrenia na cystické fibrózy, hovoria že môj malý je zo 100 detí na mieste 100 v raste a zrazu je zo mňa len kôpka nešťastia plná strachu ... ja viem, že neurobím nič, len mam strach o maličkého..

alen99
autor
21. mar 2024

@katusik456 toto nechápem ani ja.. prečo ho poslali preč.. alebo prečo ho potom nezavolali s5, veď predsa ide aj o jeho bábätko... ja už tam nemám chuť ani ísť ale objednali ma tam na kontrolné sono s výsledkami z hematológie aj genetiky.. ešte neviem ako sa zachovám, lebo môj gynekológ povedal, že sa mám u neho zastaviť až po kontrolnom sone v KE.. aj toho prisaham vačku vymením 🙄😔

martaatram
21. mar 2024

@alen99 ja by som sla k tomu grochalovi .. cim skor pre tvoj klud … a potom s vysledkami do Ke

weuska1559
21. mar 2024

Ahojky ak ti môžem poradiť Košice Šaca primár dosedlo. Odborník na usg vyšetrenie. Skús sa tam objednat. Naozaj je to odborník tiež som bola u neho po zlých skúsenostiach s juhamed. Tak mi dr povedal že mala nemá rúčky,nožičky zle jej pracujú obličky. A keď som šla do šace na kontrolné usg vyšetrenie tak primár dosedlo mi povedal že mala má všetko nič jej nechýba a dokonca aj trafil pohlavie a nič sa nepotvrdilo čo povedal juhamed. Len musíš veriť a fakt byť pokojná

liviiiiii
22. mar 2024

@alen99 ahoj tiež som bola v myslave … vystrašil ma predčasným pôrodom v 26tt som v 37 a žiadny iný doktor mi to nepovedal … tiež tam už nikdy nepojdem s čo som počula aj od známych čo tam boli aj z internetu už tam viac nepojdem sk budem znova tehotná.. na vašom mieste ako tu baby píšu by som skúsila ešte inú kliniku.. ak bývate blízko pána Grochalu tak by som šla k nemu asi lebo mám pocit že je najväčší odborník.
V myslave len strašia aby ste si priplatili všetky možné testy čo ponúkajú.

mariska1989
22. mar 2024

@alen99 pozri id ku Grochalovi a podľa toho čo ti povie on tak sa zariadiš. Myslim že keby si šla s výsledkami od iného dr tak to musí akceptovať ..a toľko môžeš na vyšetrenie ísť aj k inému dr ktorého si zvlášť zaplatíš. Zmenu v tehotenstve moc nerobia ale za to nedáš nič sa opýtať inde .ale máš najvyšší čas lebo musíš dať zmenu do konca mesiaca a pôvodný dr pošle kartu novému ak chceš zmeniť doktora hneď ak to vydržíš do pôrodu tak až potom

kessica87
24. mar 2024

@alen99 ahoj. Tvoje bábätko je určite v poriadku. Vieš mne toto príde ako biznis tvojho gynekológa s tým Dr. v Košiciach. Vystresoval Ťa a potom Ti ponúkol možnosti za €. A zvláštne, že poslal partnera preč a otočil situáciu o 180° 🤔 ľudia sú vysokí aj nízki. Čiže je by som zostala pri tom,že tvoj drobec nebude hrať basketball to je cele 😍
A ešte vedia ako po bábätku túžite keď je z umelého oplodnenia,že ste ochotní platiť. Nenechaj sa vystresovať. Držím Ti moc palce nech už máš bábätko v náručí 😍

alen99
autor
25. mar 2024

Ahojte dievčatá, tak pridávam malý update. Rozhodla som sa, kým nepôjdem na kontrolu do tých slávnych Košíc, že budem chodiť na kontroly k nestrannemu gynekológovi (švagriná pri nom robí sestričku) kedze aj tak ten moj ma chce vidieť az po kontrole v Košiciach. Tak dnes som teda bola na kontrolu a som veľmi rada. Malý krásne rastie a podla meraní aj pekne priberá (pre porovnanie minulý týždeň 19. 03. v Košiciach podľa dr. 1115g a dnes podľa tohto cez 1600g 🥹❤️ takže sa veľmi veľmi teším. Kontroloval aj prietoky a pekne mi ukázal, že sú v norme. Ale poviem vám že taký maličký strach vo mne asi aj tak ostane až kým nebudem svoj poklad držať v náručí ❤️.

lexie321
5. júl 2024

@alen99 ahoj ak máš čas môžem sa opýtať ako je malý a ty s partnerom na tom teraz keďže je júl? 🙂

alen99
autor
5. júl 2024

@lexie321 ahoj, malý sa narodil v 36tt sekciou (02. 05. 2024), už neprosperoval, váhu mal 2030g a 47cm... kus sme pobudli v nemocnici ale inak našťastie všetko v poriadku ❤️🙂 už je z neho veľký jedák a robí nám radosť, momentálne váži už 4300g 🙂

lexie321
5. júl 2024

@alen99 super gratulujem 💜 všetko dobre prajem

alen99
autor
5. júl 2024

@lexie321 ďakujeme pekne ❤️

michaela329
Autor odpoveď zmazal
7tinka7
6. júl 2024

@alen99 juu tiez mam majoveho 🩵🩵 gratulujem.

floki1994
Autor odpoveď zmazal
alen99
autor
6. júl 2024

@7tinka7 ďakujem pekne ❤️

martaatram
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2