Vyšetrenie v 30. týždni: Ako zvládnuť neistotu a strach?
Ahojte ženy,
ani neviem vlastne ako mám začať, čo chcem alebo nechcem počuť, ale potrebujem to už zo seba dostať von.. Ide o to, že som po umelom oplodnení, aktuálne podľa aplikácie 29tt6d. Prečo píšem, že podľa aplikácie? Lebo ja už sama neviem čo a ako. Všetko začalo minulý týždeň na poradni pri mojom gynekológovi, kde sa mu nezdalo meranie stehennej kostičky. Hlavička a bruško mu vychádzalo cca na 30tt a stehienko nechcem klamať ale asi na 27tt alebo 28tt. Tušila som, že niečo sa mu už nezdá keďže to stehienko meral 5x a mne už išlo srdce vyskočiť z hrude. Vyľakal ma, že niečo nie je v poriadku, že sa mám citujem "urgentne" objednať na špeciálne vyšetrenie. Tak sa ho teda pýtam, či napríklad myslí pána Grochala.. Tak sa len pousmial a povedal, že skôr odporúča Košice, že tam je to naozaj super, že už tam bol a on by ma najradšej poslal tam. Strčil mi do rúk vizitku JUHAMED Košice. Dobre tak vyľakaná som vyšla od neho so slzami v očiach, čo sa vlastne robí, keď doteraz bolo všetko v najlepšom poriadku, zobrala vizitku a objednala sa na vyšetrenie. Ešte mi medzi tým vybavila švagriná sono u jedného gynekológa, u ktorého pracuje, že nech sa pre istotu pozrie aj on, že za dva názory nič nedám. Ten nás celkom ukludnil, pomeral, povedal že áno, síce je maličký kus menší, ale ze ako tak na nás pozerá, že predsa nepatríme medzi najvyšších ľudí a že on osobne videl už stovky detí, ktoré mali niečo s rastom, ale že to naše sa na neho nepodobá. Povedal, že rozhodnutie je síce na nás, ale že jeho osobný názor je, že je to zbytočné. Ale rozhodli sme sa teda s partnerom, že absolvujeme toto vyšetrenie, že teda nech sme ešte spokojnejší.
No a včera som teda absolvovala vyšetrenie u Dr. Juhasa v Košiciach. Na začiatku som bola veľmi spokojná a šťastná, meral, hovoril že všetko perfektné, krásne ja už som len od samého šťastia stláčala partnerovu ruku, že všetko super v poriadku. Potom partnera poslal von, že mi ešte vyšetrí krčok. Vyšetril, povedal že je mierne otvorený, okamžite že nasadiť progesteron (minulý týždeň môj doktor skonštatoval, že krčok aj placenta v poriadku). Vravím si tak dobre a pýtam sa teda, či všetko v poriadku s mojim malým krásnym zázrakom 🥺. A tu to začalo. No kdeže, malý je veľmi malý, keď ho ma porovnať s deťmi od 1 do 100 tak on je na poslednom mieste, okamžite urobiť hematologicke vyšetrenie, ísť s partnerom na vyšetrenie ohľadom cystickej fibrózy, ďalej má malý 3 pozitívne markery na DS, pravdepodobnosť vraj 5%. Tu som ostala ako mechom udretá a pýtam sa či môže ešte raz a pomenej, že som v šoku čo mi rozpráva. On len že mi to zopakujú na recepcii, kde mi vezmu aj krv a poslal ma von, že počkať mám na papiere. No mala som čo robiť aby som sa úplne nezosypala. Partner na mňa pozerá, že veď nič nevravel, len sa opýtal ci bola niekde robená hematologia a ja len že nie, a ďalej nerozoberal. Potom sa otvorili dvere podali mi tie najkrajšie fotky na svete a dali správu. Tam som sa ešte dočítala niečo o abnormálnej placente, cosi o preeklampsii (pri tom ja mam tlak stále v poriadku) a ostatné mi žiaľ zmysel nedáva, lebo nie som lekár. Samozrejme na recepcii mi len zopakovala, že čím skôr absolvovať hemato a genetiku aj s partnerom a o 4 týždne ku nim aj s výsledkami na ďalšie sono. Že potom si mam zvážiť aj vyšetrenie na tu preeklampsiu za 90€ a že teda by mi chcela ponúknuť testy na ten DS za 390€ (to mi zopakovala asi 3x s tým, že si to teda mám rozmyslieť ešte).
V aute som sa zložila, ostala som zaskočená a vystrašená.
Ale jedno mi do hlavy nejde, keď je môj malý na tom takto, prečo mi najbližšiu kontrolu dali až o 4 týždne? Prečo keď je nejaký problém ma neposlali rovno do nemocnice? Alebo urgentne mi nepovybavovali potrebné vyšetrenia? Môj obvodný gynekológ na to povedal len toľko, že treba porobiť tie vyšetrenia čo mi kázali a po ich kontrole mám prísť k nemu. Prečo ma neobjednal skôr? Keď podľa mňa je toto celkom vážne? Aspoň tak mi to tí lekári podávajú?
Dnes som si ešte k tomu prečítala recenzie na spomínaný JUHAMED, a teda niektoré prípady sa dosť podobali na ten môj.
Ja neviem, čo mám robiť? 😔 ako mám myslieť pozitívne? Alebo ako sa mam chovať, správať? Mam veľký strach o moje vytúžené bábätko. 🥺ooomoje vytúžené bábätko.
Ďakujem pekne za odpoveď ❤️ ja už neviem kde je pravda, tiež som rozmýšľala ešte nad ďalším vyšetrením, ale neviem či ten stres stojí za to.
O juhamed som nikdy nepocula, ked ta posielal do kosic, tak by som cakala, ze ta posle do sonoclinic.skus sa tam objednat, este keby sa ti podarilo priamo k prof. Dankovcikovi. Drzim palce, aby bolo vsetko v poriadku
Nemám skúsenosť ale kým by som niečo ďalšie urobila určite by som chcela počuť názor aj ďalšieho odborníka. Každopádne držím palce a prajem Vám aj malinkemu veľa zdravia a síl
Ďakujem pekne za odpoveď... Juhamed som sa dočítala volajú aj Myslava. Keby som si skorej, ja blbá, prečítala tie recenzie asi by som išla skôr tam kde vravíte. Ja som zo stredného Slovenska, do Košíc som to už teraz mala cez 2 hodiny cesty.
Jezis, to je toto v Myslave? Tak oni su tymto znami, urcite by som na vasom mieste skusila este inu kliniku
Skus doktorku Bihariovu vo Zvolene, tiež robí 3d Sono. Ja som síce nemala žiaden problém ale je veľmi milá a empaticka
Chcem sa opýtať zmení sa niečo tým že budete vedieť niečo viac ? Prestanete ľúbiť svoje malé vytúžené? Vzdáte sa ho ? . Koľko bolo prípadov kde tehotné vystrašili že je niečo zle a dieťa sa narodilo úplne zdravé. Keď som bola tehotná s poslednú dcéru tak bola jedna mamička všetko možné, nemožné jej diagnostikovali o maličkom je pravda že počas pôrodu zomrealel ale bol priduseny pupočnú šnúru a pitva ukázala že bol úplne zdravý . Tak nezufaj , neboj sa , ver v zázrak a všetko bude ok
@tessa2299 presne toto napadlo aj mňa ale nechcela som až to vyzerá divné😬
@mariska1989 nie, milovať svoj malý zázrak neprestanem nikdy v živote ❤️ je to to najkrajšie čo ma v živote mohlo stretnúť a to najcennejšie čo mám... Ide len o tom že som vo veľkom strese, mám obavy a nie je to pre malého dobre, čo si uvedomujem. A je to pochopiteľné, že sa bojim o zdravie svojho babatka no nie? A na druhej strane sa neviem zmieriť s faktom, že do minulého týždňa nebol žiadny problém a zrazu je.. toto je to čo má tiež trápi a nedá mi spať.. zrazu...
@alen99 ani najmodernejšie ultrazvuky nemerajú presne. Bežne sa seknú v hmotnosti tesne pred pôrodom o +- 500gramov. Nechápem načo je dobré takéto strašenie mamičiek, tobôž vo veciach, ktoré sa už nedajú ovplyvniť. Áno, všetko sa môže stať, ale načo je dobré strašiť ženy, stresovať ich. Takýto stres určite bábätku neprospieva. Ja osobne by som už kaslala na všetky extra vyšetrenia a počkala do pôrodu. Úplne vás chápem, že sa bojíte, ale aj keď budete vedieť niečo skôr, aj tak to nič neovplyvní.
@alen99 neboj sa vsetko dobre dopadne. Merania nie su nikdy presne. V 30 tom tyzdni je to uz jedno. Ak chces mat istotu investovala by som do toho krvného vysetrenia ale iba s tym aby som sa vedela pripravit. Ak ste nizky, tak je logicke, ze aj babo bude mensie. Ak by som vsak mala pocit, ze vsetko je v poriadku, 6 zmysel to nazveme, tak by som to neriesila a povedala si, ze dieta bude zdrave a hotovo. Mne gynekolog tvrdil, ze to bude dievcatko. Dllllho to tvrdil podla Sona. Ja som mu povedala, ze to bude chlapec, ze to tak proste citim. Inak mi bolo jedno ake pohlavie ale bol to ten pocit matky, ze to bude tak. Ty mas pocit, ze sa to nemohlo zmenit, tak nemohlo a vsetko bude OK.
@alen99 verím ti .strach je a aj bude . Sama som prežívala strach pri treťom tehotenstve aby všetko bolo ok aby som donosila dieťa. Miluj a ver že všetko bude ok . Ako písali baby skús kľudné aj Žilina , Martin možno sa dozvieš že je všetko ok a doktorky boli dohodnutý stačí 1 MM blbo odmerať alebo naschvál ak boli dohodnutý a urobí to čo im pasuje . Si už ku koncu tehotenstva ešte zo 2 mesiace a máš malé pri sebe . Ver že bude a je všetko ok❤️🙏 posielam ti veľmi veľa energie ako sa len dá aby si zvládla toto obdobie
@betulinka1 nie ja to vyšetrenie nepotrebujem podľa mňa, a druhá vec nezvrátim to čo má byť, to si uvedomujem.. len mam proste strach a serie má to s prepáčením že ku koncu tehotenstva nastala takáto situácia, ktorá nerobí dobre ani mne, ani malému a ani partnerovi 😔
@mariska1989 ďakujem pekne❤️.. myslím, že s partnerom popremyslame možno ešte nad vyšetrením u iného odborníka, aj keď už mam z lekárov hrču v krku
@alen99 ja si myslim ze maju medzi sebou zmluvu aby dr posielal zeny tam … nechapem preco ked vam rozpraval pri vysetreni ze je vsetko ok a ked partner odisiel zrazu tolko veci ??? Podla mna tam ide aj o peniaze a kedy to bolo take vazne tak riesia to hned .. ja byt tebou idem ku grochalovi .. idem sa opytat v 20 tt si bola niekde na morfo ? Ak ano tam bolo vsetko v poriadku? Ak hej tak neviem no neverila by som mu jasne stat sa moze hocico do 30 tt ale tam sa skor uz pozera placenta .. srdiecko .. prietoky.. ak bolo doteraz vsetko v poriadku tak je aj teraz neboj sa 🙏🏻🙏🏻🙏🏻❤️ ja by som urcite sla lebondo konca tehotenstva budes uzlik nervov.. grochal alebo este tu raz bolo spominane V lipt.mikulasi pani dr rukavicova myslim ze sa vola .. drzim silno palce a verim ze je vsetko v poriadku daj vediet potom 🙏🏻🍀
@martaatram nerozumiem ani ja už 😔 v 20tt som bola na 3D UTZ, tam kontroloval všetko a povedal že na daný týždeň je to v poriadku. Asi pôjdem ešte k tomu p. Grochalovi, lebo som vyľakaná, neviem poriadne ani spať.
@alen99 urcite chod povedz sestricke co je vo veci mozno ti da prednostny termin ale volaj aj dnes lebo mava vela zien… akoze do konca tehu by si sa zblaznila … ale ja verim ze mozno daka odchylka mozno bude ale nebude to nic vazne 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
@martaatram áno, je to ozaj na zbláznenie, už teraz a to kde je ešte koniec tehu 😔..
@lucia245 asi ozaj zavolám tomu dr. Grochalovi..
@alen99 no mne to príde ako riadne hnusný business 🤬 keby to bolo také zle ako opisujú, tak by ťa poslali na testy čo prepláca poisťovňa, nie platiť si. Príklad pre pokoj mamičky sa robia trisomy testy za ktoré si zaplatíme pekne, ale keď vyjdú zlé testy triple, trisomy alebo je ultrazvuk pozitívny, tak sa robí amniocentéza zadarmo, lebo je podozrenie, už sa len platí za pokoj a teda zrýchlenie výsledkov, ak dakto chce. Určite na tvojom mieste by som riešila iného nestranného odborníka a tychto ani neriešila ďalej.
@alen99 poradit neviem ale z toho ako to popisujes mi ozaj pride ze tvoj gyn ma zmluvu dohodu s KE. Kazdy ospevuje Grochala u nas v BA ked je problem vzdy sa spomenie Grochal a neni to nahoda on vyvrati vsetko pokial to tam "nieje" si uz dost pokrocilom tt aby sa taketo veci dali pekne pozriet. Skus im zavolat vysvetlit mu co je vo veci nech ti daju co najskor termin a upokojis sa. Vidis tvoj gyn a KE -€€€ .. Kamaratkyn dr povedal ze vse ok. Nahoda ?
Netvrdim ze sa nieco nemohlo vo vyvoji posrat ale takto ta strasit.... Skus Grochala a porad sa snim o tej hemato atd ..
A hlavne nevie odkial si ale Medirex robi vysetrenia urcite lacnejsie aj ako samoplatkyni. Vo vysledkoch mas ciernym pokial nieco nesedi jedina nevyhoda ze musis potom
@alen99 ja som z Košíc, nebola som úvodná doktora v Myslave ale zato som čítala kopec recenzií a tiež povulanod známych, že toto sa tam presne deje... strašia a snažia sa ta dostať na platené testy....
Ja som.bola v sono klinic, všetko ôk , nikto ma nicim.nestrasil alw keďže mam 38 rokov tiež ma poslali za gentikom, a ten jasne ze mi ponúkal tie drahe testy.. asi je to dobrý biznis... pre pokoj duše, by som šla ešte inde....

@alen99 nepoznam tu kliniku. Ale nemozu len strasit, aby nalakali na tie testy? 🙁 neviem co mas v sprave udane, ale to mi prislo tak, ze tvoj gyn ma nejaku zmluvu s tym juhamedom a tam staci trosku prikraslit, vystrasit zenu, aby si zaplatila za vysetrenie tych skoro 400€.
Asi by som skusila ist ku Grochalovi, ten je objektivny a najlepsi na Slovensku 🙂 len sa tam dlho caka na objednanie, ale tusim, ze za priplatok spravi vysetrenie aj cez vikend.
Drzim palce, nech je malinky v poriadku 💕