Na akom kurze sa dozviem všetko, čo ako budúca matka potrebujem?
Ahojte, nedavno sme sa dozvedeli ze cakame babatko a teraz je vsade tolko informacii. Ale vsade nieco. Chcem si to uzivat a nie cele tehotenstvo zistovat a zhanat co a ako pri porode a po porode 🙂. Tak ma napadlo ci neviete niekde o niecom kde by som sa dozvedela vsetko naraz v kocke. Hm? Asi vela by som chcela 🙂
Dakujem za radu a drzim Vam vsetkym tehulkam palce, Renka
Takze tehotenstvo trva 38-42 tyzdnov. Den pocatia sa pocita prvy den poslednej periody. Vyzor, crty, farba oci a pohlavie je dane od casu ked konkretna spermia oplodnila vajicko a dieta sa sklada z 28 genetickym informacii otca a rovnakeho poctu tvojich. Ked to raz islo dnu tak to musi vyjst. Tak ono to vyjde skor ci neskor :D. Ziaduce je prezit to do toho 40 tyzdna. (zhruba 6 tyzden dietatu bije srdce, 10 tyzden sa zacne hybat aj ked este to robi reflexne, nie cielene mozgo, do 12 m vsetky vnutorne organy vyvynute, zaludok funguje a cika si do plodovej vody, v 16 zacne pocut aj ked centrum sluchu je nevyvinute, no a tak dalej) Na Sk zachranuju vsetko co sa dozilo 26 tyzdnov a to ma sancu na zivot. Porod ide aj sam, aj ked lepsie je ak dobehnes do nemocnice (len kvoli valstnej bezpecnosti a samozrejme aj kvoli dietatu) Bude to boliet. Ale pokial viem tak generacie zien pred nami rodili aj na poli bez liekov a ludstvo prezilo. Myslim ze to tiez ide aj bez informacii (samozrejme hovorime o normalnom priebehu bez komplikacii) No a tak pride k tomu, ze budes mat dieta doma a bude ho lubit, a kym nezomries :D. dieta rastie tiez automaticky, ma to naprogramovane takze to ide bez informacii. DOkonca som videla video, kde samo dieta naslo prsnik a zacalo jest. Vsetko co si nestihla kupit, alebo vyrobit stihas aj po porode, resp posles partnera. No mala by si mat zo par kusov oblecenia, plienky, opravene kurenie v byte a miestecko kde dietatko ulozis. Vsetko ostatne uz len napomaha, alebo zjednodusuje manipulaciu/starostlivost. Zhruba po 6 mesiacoch by si mala zacat prikrmovat dieta. (pisu sa o tom romany, ale ako vravim ludstvo prezilo aj bez informacii o tom co sa moze a co nie) Zhruba v 12 mesiacoch zacne dieta chodit. (ma destrukcne sklony tak by bolo dobre ak by mu niekto zabranil obesit sa na kabloch, vrhnut sa zo schodov, skakat do bazena, strkat vsetkym zvieratam rucku do papule, alebo analu atd POZOR JE VELMI VYNALIEZAVE!). Do tych 2 rokov sa nauci komunikovat s rodicmi a aj okolitym svetom. No a ked ho po troch rokoch das do skolky, tak vsetky nadavky a vylomeniny ho naucia ine deti. A potom v 6 ho das povinne do skoly, vymenia sa mu zuby, nauci sa scialne zit az pride do puberty ato nebudes ani vediet ci to dieta ja ozaj tvoje a ci vobec si ho niecomu naucila. A bude chciet odist z domu az sa mu to v 18-25 hadam aj podari, no a potom sa uz len bude chciet k tebe vratit. No a mozno raz ak sa nic nepokazilo niekde tak ti oznami, ze caka potomka a cele toto sa zacne diat znova niekomu inemu. Tak vo velmi strucnej kocke :D. Dufam, ze ak som nepomohla, tak som aspon pobavila :D. Gratulujem k babatku. Take it easy a ber vsetko s humorom a ver, ze vsetko pojde ako ma.
Ak si chces tehu naozaj uzit- odpoj internet. 😉 Aj tak kadze tehu je ine, kazdy porod je iny, takze co mala jedna, nemusi druha.
ja som bola tu na vikendovom rychlo kurze cca v 35tt a velmi mi to vyhovovalo: http://www.dietaaja.sk/
Bolo to ale hlavne o porode a prvych tyzdnoch s mimi.
ano ten kurz sa vola- intuicia.. ja som o detoch nevedela nic.. a naozaj som netusila ako to zmaknem a len co sa mala narodila-stala som sa matkou co vsetko vie 😀 nepotrebovala som ani google ani knihy ,, samozrejme som si sem tam neaky ten clanok precitala .. i tu na konovi v skupine mamiciek co rodili v ten samy mesiac a rok ako ja ..ale to bolo len tak letmo -aj tak som si spravila ako som ja citila.. a mala je spokojna zdrava a vysmiata ..
😀 😀 Ziadny kurz, samotne materstvo je kurzom, kurzom prerody zeny v matku a to nejde hned a ziadna ucena nielen z neba ale ani z kurzu nespadla.
To je ta sucasna doba, potreba a vyzadovanie si rychlych, instantnych rieseni, ktore ked absolvujeme, uz mame pokoj, vystarane, obsiahnute. V profesijnej oblasti sa to este vychytat da, nastavit si "kvalitne vzdelanie", skoly ,kurzy, ktore nas potom (bez ohaldu na kvalitu osobnosti) dostane Niekam...
Skutocny zivot je diametralne iny, nic neda zdarma a naraz a materstvo patri do tejto kategorie. Viac nez teorie zavazi prave ta kvalita osobnosti. Da sa precitat si literaturu, pocuvat skusenejsich, atd atd...a potom zrazu drzite svoj vlastny uzlicek a vacsina teorii sa ukaze neuplnych a nepravdivych, zrazu to nepasuje a vy stojite s prazdnymi rukami a musite si poradit. Ako Robinson. Vsade naokolo je sice plno ludi, ale kazdy ma na to zvacsa ina pohlad a navyse citite ze spravne je este nieco uplne ine. Zacne byt akutna potreba zistovat za pochodu, robit zakonite chyby, ucit sa z nich...hlavne zistenie ze neexistuje nejaka kontretna sablona, nez ucit sa nacuvat dietatu, nacuvat sebe, moze spociatku zneistovat.
Nevravim necitat, nezistovat, precitajte, informujte sa, ale nacakajte ze to vyriesi problemy, ani zdaleka. Zelam vela otvorenosti pred uplne novou zivotnou rolou, druhym brehom rieky nez tym ktory bol znamy doteraz 😉
Ahoj Renka, ak chces podporit iba to najprirodzenejsie co je v Tebe, nieco ako pise silaviat,
urcite odporucam:
dobre su aj predporodne kurzy, ktore robi vacsina porodnic, dozvies sa, ako prebieha porod, o dojceni, kupani, taky ten zaklad o novorodencovi.
vela veci ti potom vysvetli aj pediatricka na poradniach, len sa treba pytat na vsetko, co ta zaujima.
je dobre mat nejaku sikovnu knihu, ale asi nie je taka "od tehotenstva do 18 rokov" 😀 ja som mala taku vacsinou o tehu a porode (ale aj o kupani, dojceni, obliekani babatka tam bolo), pocas tehu som na kona este nechodila, vytlacila som si clanok o tom, co sa deje v brusku po tyzdnoch, to mi stacilo si citat.
ak by si natrafila na "encyklopediu", tak si precitaj, ale inak vsetky veci budes riesit aj tak postupne, darmo budes teraz citat o kolikach, laktacnych krizach, prikrmoch, prvych teplotach a zuboch, aj tak to zabudnes a polovicu ti ani nebude treba. vzdy sa da si nieco nastudovat, ked pride to obdobie, situacia... a kurz tym duplom, to si nezapamatas, to sa naucis az praxou 😉
jaj a na chladnicke mame prilepenu instruktaz o prvej pomoci babatkam, lebo taketo fakt nie je cas studovat, to som sa snazila naucit 😉 odkedy sa maly zacal hybat, pribudol tam aj clanok, co robit pri akych padoch, plus tam mame aj cisla na pohotovost, detske oddelenie, pediatra, sanitku... toto si mozes pripravit 🙂
mas mamu? podla mna najlepsie ti poradi mama + su knizky, Velka kniha o matke a dietati je faj, mas tam od tehotenstva po porod a prve mesiaca zivota vsetko. aj vybavicku, starostlivost, popis chorob s fotkami...
Potom je dobra kniha Sprievodca detskymi chorobami.. popis symptomov, riesenia, co ako a kedy.. pomoze ti to viac, ako nejaky kurz, lebo to mas stale doma po ruke a kedykolvek otvoris a pozries aj fotky.......
Zakladne veci ti isto aj v porodnici poradia, aspon nam robili taku ukazku aj kupania aj vsetkeho, neviem ci sa to stale robi, ale ked poziadas, ukazu ti..
podla mna ani tie kurzy nie su nejako potrebne... riad sa svojim citom a ostatne mama a pod.. Aj tak je to vec nazoru, stretnes sa s roznymi, jedna radi to , druha to 🙂 . VSetko to pride same, uvidis.
Neviem, kolko mas rokov, ja som mala prvu dceru v 23rokov a vsetko mi prislo take uplne prirodzene, len sa netreba prehnane strachovat, ani vsetko prehnane prezivať, proste materstvo je prirodzena vec, aj veci okolo babaatka....
Ja som si citala Velku knihuvo latke a dietati. A este jednu tykajucu sa prenatalneho obdobia. Bola som sice tehotna len pred 6,rokmi, ale na internet som vtedy nejak nepachla (len kvoli zariadovaniu nasho bytu.
Podstatne som sa dozvedela vzdy u gyndosa (teda co sa babatka tyka).
o vybavucke trochu pisali v knizke.
Ja som vedela,z epojdem sekciou,tak jedine som v porodnici zistila,co treba u nich doniest a co nie,lebo kazda porodnica ti ma inak.
Napriek tomu som si tehotenstvo uzivala (prve i druhe,hoci druhe boli narocnejsie,kedze som otehotnela ked stuolik mal 16..m.).
Kebyze mozem ist prirodzene,lakalo by ma absolvivat kurz hypnoporodu.
Vo svojom okoli lozes najst nejake kurzy pre matky,ale na realitu ta to podla mna aj tak nepripravi,to si kazda musi odzit sama,lebo kazde babo je ine.
Ja som sa ani na dojcnenie nepripravala,ja som si myslela,ze babo to vie automaticky a ked to nepojde,bude UM. Bola som.taka vyrovnana,ze som toto neriesila a obe deti som uspesne dojcila.
Neviem,odkial si,ono je mozno lepsie,ked mas kamosku ci cloveka,co to ma za sebou a najlepsie nie tak davno a povie ti to vsetko osobne... Ja by som ti aj bola ochotna porozpravat,len nie pisanim,z toho boli ruka.. Okrem nejakych medicinskych veci,kedze nie som.doktor,len ak mam s tym nejaku skusenost,tak co poradili mne..
Hlavne si uzivaj tehotenstvo. Ubieha to velmi rychlo.
Už som to pisala do inej diskusie, ja som mala dobru skusenost s kurzom v Centre pre rodinu Kvapka, dietaaja.sk. Dynamicke, uderne, prijemne prostredie, vela priestoru na rozne otazky, zapojeni otcovia, moj ani nechcel ist najskor, ale nakoniec bol rad, ze tam bol a nebol pri porode uplne mimon. Ja som bola psokojna, ze som tam dostala info v kocke, od ludi, ktori su v teme vyse 10 rokov. V reale, chodia k porodom aj k zenam domov, takze vela veci bolo zo zivota realneho. Drzim ti palce a ano shlasim, ze net je casto plny psychiatrickych tém a strasenia. Preto mi prislo vhodnejsie ist si vypocut a popyytat sa niekde u odbornikov.

Nic neries,nepolemizuj,nespekuluj...uzivaj si tehotenstvo a pokial ti dr.potvrdi ze je vsetko ok na nete bud minimalne lebo niektore prvorodicky co stvaraju je niekedy na psychiatra