icon

Manžel chce tajiť IVF

26. júl 2022

Ahojte, manzel v rodine a medzi kamosmi chce zatajot, ze mame syna z IVF. Ja by som to aj povedala, kedze vela znamych sa hanbi ist na umele, rada by som im aj poradila. Ale manzel, aby sme si to nechali pre seba. Kvoli malemu, aby sa nanho nepozerali inymi ocami. 😳 Trochu ma to zarazilo.

Tie ktore ste ivf podstupili, vedia o tom blizky?

gabinka03
26. júl 2022

@kaitlin3 presne moj nazor my mame z ivf 16 mesacnu dcerku inak sa uz nedalo totiz po porode z prvym uz 13 rocnym synom mi totiz upchalo vajcovody cize jedina cesta ivf a vsetci v okoli to vedeli absolutne sa za to nehabime ani jeden ved je to take iste doeta ako keby sme ho pocali mi a hlavne je tak isto nase z nasich materialov a je uplne uzastna...teraz sme boli opet na druhom ivf a zase som tehotna v 6tt a zase to netajime

sivana09
26. júl 2022

Z mojho - mozno viac liberalneho pohladu - tajit to chcu len zakomplexovani ludia. Preco by zdravému sebavedomiu malo ublizit nejake podpichovanie "vtipnych kamaratov" spochybnujucich moju muznost. Ved predsa to je muznost, ak sa nedari a nie je iny sposob, ako mat vlastné dieta, tak hladam sposoby a vyuzijem vedu vo svoj prospech.. a preberam zodpovednosť za svoje ciny, stavam sa nielen muzom, ale aj otcom, zodpovedným, starostlivym, milujucim. Preco nie, ked sa to da? Na druhu stranu, urcite to nie je vec, ktorú treba vesat na nos kazdemu nahodnemu na ulici. Ale blizka rodina, blizki kamarati, naozaj blizki ludia, preco by to nemohli vediet? Presne ako pises, da sa podporiť, poradit, povzbudiť a motivovať niekoho dalsieho. Ja by som to netajila silou mocou. Rovnako ako netajim to, ze som potratila, hovorím o tom otvorene aj s ludmi, s ktorymi nemam velmi blizky vztah... Mne by tiez v tom case ked som potratila pomohlo vediet, ake je to bezne, vtedy som si myslela, ze to sa deje v 1/1000 a ja som prave ta vadna... Presne preto, ze to ludia tabuizuju

evaachesa
26. júl 2022

Ja som teda úplne zhrozená aké skúsenosti máte s reakciami z okolia. 😳 Väčšina z vás je zdá sa obklopená samými hlupákmi. Inak sa totiž človek, ktorý sa posmieva alebo má blbé reči k IVF alebo priamo k dieťaťu, nazvať nedá. To v ktorej galaxii žijete? V mojom okolí takých ľudí skutočne nepoznám. 🤨

pribinak
26. júl 2022

@sivana09 nazvať ľudi, ktorí majú zdravotný problém a nechcú svoje súkromie, intimitu a osobne problemy zdieľať s inými ľudmi zakomplexovanymi?

No neviem …..

janula12345
26. júl 2022

My mame z ivf dcerku a vobec sme to neriesili ani sa nedohadovali. Ale je pravda, ze nehovorime to. Nie ze tajime, ale nevidim dovod to len tak vsade sirit co i len po rodine, ze ona je z ivf. Na druhej strane, niektori ludia vedia, ci uz to bolo temou, ze som to v ramci debaty povedala, alebo ked sa ma opytali. Takze zhrnutie: netajime, ale ani bezdovodne nerozhlasujeme.

slovakboy
26. júl 2022

Nič sa vám nestane keď to budú ľudia vedieť ale nič sa nestane ani keď to nebudú vedieť. Je to súkromná vec tak taká môže ostať. Dieťatku to ale povedzte. V správny čas. Ako s tým neskôr naloží je už na ňom.

mojmacik
26. júl 2022

@akbara77 možno tvoja.. Moja prisla za mnou sa veru aj poradit co a ako.. Napr. Sesternicina dcéra, ale aj z okolia cudzí a nežijem na dedine a vravím deti to majú v zdravotnom zazname tak to budú vedieť aj keby nechceli ad 1 a ad 2 aj ja a v dnešnej elektronickej dobe si to vie akýkoľvek lekár pozrieť a síce mlčanlivosť by sa mala dodržiavať, no sestricky sú niektoré také klebetné.... Takže tajiť môžete aj tak to raz vyjde najavo.... A v dnešnej dobe sa to myslím je to toooooolko veľa a rok co rok viac párov ktoré majú z rôznych dôvodov problém počať ze to je uz vlasntene bežná záležitosť... Takže ak ohovára je to len obyčajná sliepka, lebo nikdy nevie i niekto z rodiny to zrovna podstúpi...A ti co IVF podtupist nechcú tak ho. Nepostúpila.. Je to ich problém.. Nech potom neneriekkaju ze nemajú deti a taaaaakkstrsne chceli...

hanaxxx
26. júl 2022

@nyusika tiez krutim hlavou. Darmo, sme zaostala spolocnost. Doteraz som zila v tom, ze umele oplodnenie je uz uplne bezna vec. Ale tak to vyzera, ze na slovensku este nie.

mariska1989
26. júl 2022

Vynosila si , porodila si , tak treba to rešpektovať to by si hovorila aj akú úlohu ste mali aký bol dlhý sex keď by sa podarilo normálne . Však známej porád ale nehovor že tvoja skúsenosť ale že kamarátka

maminka1986
26. júl 2022

Ahoj nemala som problém ani nemám o tom hovoriť ze sme boli na ivf a Mane 2krasne zdrsce deti...počas cyklu ivf som to povedala Mame,svokrovcov,sestra nevie doteraz možno tuku ta nebola zato ani by ma nepodporila ,skrz viery...
Teraz zázrakom čakáme 3tie...takže tak
Skôr si myslím ze ide o manželovo ego aj moja je v tomto zdržanlivy alebo sa hanba netuším...to sú proste chlapi a ich ego...

andreatytler
27. júl 2022

Som sokovana z toho mnozstva komentarov ktore to radia tajit, lebo clovek nikdy nevie ako bude reagovat okolie. No tak sa pozrite, je tu asi 15 prispevkov v ktorych okolie o IVF vedelo a vobec to neriesilo. A viete preco? Lebo to ten par neriesil a povedal o tom okoliu tak, akoby to bola normalna vec. Tak ako sa k tomu postavi ten par, tak sa k tomu postavi aj jeho okolie. Cest vynimkam v podobe zadubenych babiciek na ktore sa treba z vysoka vykaslat.
V priemere kazdy 6 par trpi neplodnostou. Asi by ste boli sokovani, kolko z vasich priatelov a znamich je na tom presne tak isto ako vy ale koli blbemu a trapnemu postoju spolocnosti maju pocit ze su v tom sami.
Mali sme podnajomnicku s ktorou sme ostali v kontakte po tom ako sa odstahovali. Skvely par ale kamosi sme neboli. Ona chudak mi zavolala 3 roky po tom co sa odstahovali, lebo sa im nedarilo otehotniet a nevedela co robit. Myslela si ze nikto z jej priatelov, alebo v rodine IVF nepodstupili a ja som bola jedinna o kom vedela ze ano. O co lahsi a prijemnejsie jej mohlo byt, ak by sa o tom mohla porozpravat s dobrou kamoskou alebo sestrou.
A tym co radia respektovat zelanie manzela, len tolko ze tak isto by mal manzel respektovat zelanie autorky. Manzel z tym nie je ztotozneny a tajenie mu tento problem nevyriesi. On sam sa totiz bude cely zivot pozerat na svoje dieta ako na nieco menejcenne.
Autorka urcite zober manzela k psychologovi, co sa specializuje na IVF.
Toto je IVF doktorka koli ktorej som mama. Moja vdacnost k nej nema hranic. Tajit ju by bola potupa.

klaridka
27. júl 2022

@andreatytler Nerozumiem, robíš tu z toho drámu....neviem o nikom, kto by sa spýtal " jeeej, čakáte bábo...a čo, normálne ste mali sex, alebo ste boli na umelom " ??? také zvláštne, nie??? Na čo niečo také riešiť? Podľa mňa je to každého osobná vec, jeho súkromie...

taily30
27. júl 2022

Neviem preco IVF je stale take tabu. Ja osobne by som netajila, chceli sme ist, aj sme mali dohodnute stretnutie, ale zadarilo sa a nemuseli sme. Ale rodina vedela, ved to neni hanba. A ked sa niekto vysmieva alebo zhadzuje, tak je to chudak.

simona1994
27. júl 2022

Normálny človek by to pochopil a len somár má také hlúpe reči,že si nevie urobiť dieťa prípadne ten,čo mal dieťa ani nevie ako to nikdy nepochopí pretože to nieje len psychická a fyzická záťaž na ženu ale aj pre toho muža je to podobné ohľadom tej psychiky lebo môj muž,keď sa nám nepodarilo prvé IVF bol veľmi sklamaný a plne ma podporoval vo všetkom
Dieťa z IVF je také ako z prirodzeného počatia veď nieje dôležité ako prišiel na svet hlavne,že bude medzi vami
Poznám jednu pani, ktorá keď sa jej niekto opýta,či ma deti automaticky povie,že áno jedno a z umelého oplodnenia 😁 ako toto si zas nemyslím ,že treba každému vešať na nos
Téma ohľadom IVF je stále ako tabu alebo niečo zakázané a pritom v dnešnej dobe to je úplne normálna vec nakoľko veľmi veľa párov má problém počať dieťa,ale ak je táto medicína taká vyspelá ,tak prečo to nevyskúšať a pomôcť tej prírode
A zase nemusíte každému vysvetľovať ako prišlo dieťa na svet,ale na druhej strane by som to ani netajila aby sa v budúcnosti necítilo dieťa menej cenné alebo že je iné

karelova
27. júl 2022

@andreatytler rozumiem, ze sa ta to dotyka ale zbytočne to dramatizujes. Neviem o nikom, kto by sa tehotných pýtal, ci otehotneli prirodzene alebo cez umele 😀 ale rovnako nevidím dôvod o tom aktívne začať hovoriť. Ano, existujú dokonale silné ženy a pary, ktoré to robia a šíria osvetu, klobuk dole. Ale ked sa na to niekto necíti, naco to hrotit? Zi a nechaj zit určite sa žiadna žena po umelom nehanbí, ze to podstupila a su nekonečne vďačné lekárom, ale to este neznamená, ze to musia aktívne hlasit a roztrubovat, najma ked si to ich polovička veľmi nepraje.

tetapetra
27. júl 2022

Poznám 3pary, ale s niečím tak prízemným som sa nestretla. 🤷 Nikdy som nepočula ani od nich,že by sa stretli s niečím takým

kaitlin3
27. júl 2022

@tetapetra ale to su slovaci...nejaky jeden dezolat sa vyjadri takto primitivne a uz sto ludi sa kvoli nemu IVF rozhodne zatajovat a klamat... ked sa skutocne slovaci naucia, ze na takych nazoroch absolutne nezalezi, tak sa im bude omnoho lepsie zit

andreatytler
27. júl 2022

@karelova
@klaridka
Jasne ze robim dramu, lebo vy dve a manzel autorky sa k tomu staviate diametralne odlisne.
Vy dve vravite o tom ze nepoznate nikoho kto by zacal len tak aktivne rozpravat o tom ze maju dieta z IVF. Ani ja nepoznam nikoho takeho. Tamten manzel to chce tajit a tym tajomstom vytvori okolo dietata bublinu potencialnej hanby.
Si predstavte ze vy ste pocate z IVF a dozviete sa o tom ked mate 10 rokov od nejakej klebetnej susedy a ked sa na to opytate rodicov, tak to budu zatlkat. Si nechcem predsavit co budete mat hlave.

jojka83
27. júl 2022

Ahoj, my máme z IVF 3 a pol rocnu dcérku. Vôbec sme to netajili. V dnešnej dobe je to úplne normálne, že keď to nejde prirodzene pomôžu lekári. Samozrejme že sme to nehlásili do sveta megafónom. Ľudia v.nasom blízkom okolí to vedia. A nikdy nikto nemal ani len narážku ani na manžela ani na mňa že by sme boli neschopný.....a určite známy príjmu od teba rady ohľadom IVF skôr keď budú vedieť že si si tým prešla.

mimi747
27. júl 2022

Z vlastnej skusenosti ti poviem, ze je to len a len vasa vec a ked si to nechate pre seba, nic tym nepokazis. Vyhnes sa mnohym hlupym otazkam. Nie kazdy rad rozprava o tom, ze ma problem s plodnostou. A muzi su v tomto casto uzavretejsi, aj ked si to cely proces odtrpi klavne zena. Tiez nikomu nerozpravam ako casto mam sex. Su temy, ktore su intimne, tykaju sa len nas dvoch..

mojmacik
27. júl 2022

@janula12345 ved to je jasne ze nikto to neroztrubuje do sveta len taaak... Ti co maju jedno dieťa v podstate môžu zostať "utajení"... No dvojickova, trojičkova.. Tých sa akoby automaticky pýtajú ľudia ci sú prirodzené ci nie.... A v tom prípade nemám dovod prečo tajiť..... Opäť poviem za seba dlho sme čakali a nešlo to, čas však bežal, hradené to bolo do 39 rokov a nechcela som rodiť ako 50 ročná ak by sa náhodou zadarilo.... Tak to som síce rodila tiež neskoro ale mam dobrý pocit ze som preto urobila všetko aby som babo mala... Ze prišli 3 naraz, to bol bonus 🤔... Niiieeee nevkladali mi 3, baby su jednovajecne a btw u nás v rodine je toooolko dvojčiat ze tie trojky k tomu zapadli. 😉Mama mala sestry dvojky jedna z nich tiež dvojky, sesternice, dokonca už aj ich deti keďže ja sama mam už viac ako 50..najmladsie mame ani nie dvojročné v rodine ale lekári dopomohli len k dvom.....

gab1sol
27. júl 2022

Rešpektovala by som rozhodnutie manžela. Vy ste rodina, ostatných do toho nič. Nepokladám tému umelého oplodnenia za tabu, ale tak isto ako pri prirodzenom oplodnení sa nedelíme s okolím s detailmi (aká poloha, koľko trval sex, ako často bol, nebodaj koľko orgázmov pri tom bolo), tak nie je nutné rozoberať ani to, ako prebiehalo to umelé oplodnenie. A či vôbec prebiehalo. Najmä ak si to ten druhý neželá. Každý vieme, ako sa deti rodia, že ich nenosí bocian. Ja som mala asi šťastie na okolie, že toto pri nás absolútne nikto neriešil.

A možno budem za to zvozená pod čiernu zem teraz, ale tu je ten dnešný paradox - sú nejaké zdravotné problémy, tak pár podstúpi umelé oplodnenie - netreba z toho robiť tabu, treba o tom hovoriť. Muž je zakomplexovaný, ak o tom nechce hovoriť. A potom príde k tomu, že sa treba preukázať testovaním/očkovaním - čo je koho do toho, aký je môj zdravotný stav, o tom viem len ja a môj doktor. Nikto sa ma nebude pýtať, či mám očkovanie alebo nie. Na jednej strane sú ľudia doslova až agresívni, keď treba ukázať jeden papier, na druhej strane treba vytrúbiť svetu pomaly celý chorobopis ohľadom oplodnenia, aj keď si to jeden z nich neželá, nech má dôvody na to akékolvek.

snezienkaaa82
27. júl 2022

Žena sama? To sa dá? 😀😀😀 Môj muž podstúpil viac vyšetrení ako ja. A vždy si,, preklepnu,, najskôr muža.

snezienkaaa82
27. júl 2022

Inak okrem mojej mamy a sestier a 2 k amosiek to nevie nikto. Tým, ktorým s ne chceli, sme to povedali, ostatnym to môže byť fuk

oblecenie99
27. júl 2022

Po šokujúcich skúsenostiach na reakcie na obyčajnú sekciu (a to som mala neplánovanú, akútnu) a reakcii na (ne)kojenie by som možno aj zvážila nechať si to úplne ale že úplne pre seba.

cucoriedkacucoriedka
27. júl 2022

@snezienkaaa82 presne tak;)

snezienkaaa82
27. júl 2022

@oblecenie99 ze? Presne. Lebo autorku hneď zhejtuju a odcudzia. Ak sa dá, nech si to nechá pre seba.
A inak aj tu na MK niektoré ženy ešte budú trepať, že znecistuje prírodu hormónmi. ( ale to už he na inú tému)

bubinko1506
27. júl 2022

Mame z IVF takmer 6 rocne dvojicky, nasa rodina a blizki priatelia o tom vedia, nik s tym absolutne nemal problem a ani sa nik na nase deti nepozeral ako na nejake cirkusove opice. Nemam problem povedat o tom, ze su z IVF, v dnesnej dobe je uz vela parov, ktore potrebuju pomoc lekarov, a co? Moja teta plakala, ked som jej povedala, ze budeme mat s pomocou lekarov dvojicky? Preco? Lebo ona uz mala cez 60 rokov, ziadne dieta a ked este mohla mat deti, tak odmietla ivf aj adopciu.

michaela329
27. júl 2022

My sme to nikdy netajili. Nehovorím, ze sme to nejako s každým riešili, ale ak prišla nanto rec, porozpravali sme sa. Bola som dokonca prekvapena, kolko ludi v mojom okoli to tiez riesilo. Babo este nemáme a pravdepodobne pojdeme do adopcie a to tiež nebudeme tajiť, lebo tajomstva su zatazujuce 🤷‍♀️ Pozitívne na nasom otvorenom prístupe bolo hlavne to, ze prestali blbe otazky a nevyziadane rady ako otehotnieť 😃 A to manžel ani o tom moc nehovoril, len neklamal, ked na to prisla rec, dokonca zistil, ze aj kolegovia boli a jeden ma aj adoptovane dieta.

oblecenie99
27. júl 2022

@snezienkaaa82 Záleží to aj od povahy tej osoby, ale u nás (a vlastne asi vo všeobecnosti aj inde) sa človek stretne so všelijakými ľuďmi a názormi a keď ide o takú citlivú tému, tak nemusí dobre znášať niektoré reakcie. Ja som chvalabohu nemusela podstúpiť IVF, otehotnela som "ako nič" na prvý pokus, a paradoxne, aká ľahká bola cesta k počatiu, taký náročný a napokon až nemožný bol prirodzený pôrod.

Ak nepočítam ultra sedliacke reakcie typu "aspoň tam dole nie si vyťahaná" a "dnešné mamičky si to takto uľahčujú, aby sa nemuseli trápiť", tak tam boli aj dobre myslené typu "buď rada", alebo "ty nevieš, aké to je" po "jéééj, veď ty si vlastne ani nerodila". Pritom som bola vždy, celé tehotenstvo veľmi pragmatická, uzrozumená a zmierená aj s prípadnou sekciou, ak by bola potrebná, ochotná sa podrobiť všetkému pre zdravie môjho dieťaťa, žiadne bio and other očakávania tam neboli, a predsa som nebola pripravená na ten nával emócii, hormónov, strachu a neprimeraných reakcií, ktoré ma potom postihli. Veľa vecí sa ma dotklo, ale spracovala som to a dívam sa na to už teraz úplne ináč a s nadhľadom, ale až po nejakom čase.

Presne sa pamätám na ten moment, keď som si prvýkrát uvedomila, že som nerodila prirodzene, že som to nezvládla, že som neprešla tou skúškou ohňom, ako iné ženy v rodine a kamošky a kolegyne, že neviem, čo sú kontrakcie a aké to je porodiť dieťa. A pokračovalo to ďalej, keď som nevedela (nechcela..?) kojiť - skrátka, nešlo to, nedarilo sa. Bolo to po reakcii mojej kamošky na môj pôrod, ktorá skonštatovala, že tak ja som to mala uľahčené a neviem, aké to je. V tom čase som mala čo robiť sama so sebou, spracovať a zvládnuť novú úlohu v živote: byť matkou so všetkým, čo k tomu patrí, dávať sa dokopy po sekcii, strach o malého, aby bol v poriadku (veď tá sekcia nebola len tak pre nič za nič) a prišli do toho skutočne nemiestne otázky, zasahujúce do absolútnej intimity, kedy som bola nejakým spôsobom súdená, a aj spochybňovaná.. nevieš, nevieš, nezvládla si to.

Preto sa viem veľmi dobre vžiť do citového rozpoloženia ženy, ktorá rieši to, čo autorka, a aj muža, ktorý to vníma aj cez svoje ego a mužnosť. Ľudia vedia raniť, aj zo srandy a nemyslia to vôbec zle, ale sú to proste sedliaci (ja si viem živo predstaviť reakcie typu "jááj, šak čo si ju neposlal ku mne, raz dva by som ti to vybavil hahaha" a pod.) ktoré sú v našej spoločnosti úplne bežné a ešte ty si ten zlý, keď sa za všetko urážaš, nie si asertívny a pod. Ja by som preto rešpektovala v tomto muža.