icon

Ako požiadať gynekológa o odporučenie na interrupciu?

20. mar 2025

Ahojte prosím nesudit. Dieťatko sme počali aj napriek ochrane. Priateľ ma opustil hneď ako sa dozvedel o tehotenstve. Ja už 2 deti mám a finančne by som to nezvládla. Premýšľam nad tým cele dni už 2 týždne. Zajtra idem ku gyn. Neskutočne sa hanbím, ako žena som zlyhala. Nemyslela som ze dakedy toto budem riesit. Ako jej to mam povedať? Ako ju popýtať o papier? Mám hrozný stres je to niečo otrasné veľmi sa za to neznášam. Nie som s tým stotoznena ale prešla som si všetky možnosti niekoľkokrát a proste to nedám. Nepresviedcajte ma prosím. Ďakujem

simsalabim
26. mar 2025

@katty123456 kazda druha asi nie, ale vela zien po nej nema psychicke nasledky, ako sa to casto v urcitych kruhoch prezentuje. Su studie, ktore potvrdzuju jedno ajj druhe.

katty123456
26. mar 2025

@vorkola Tiso bol kolaborant a vedel kam sa židia posielajú.,neglorifikuj si ho, a never konspiratorom že bol mučeník..za každého poslaneho zida dostával.myslim 400risskych mariek..judassky groš,a ešte k tomu katolík..to len na okraj..a autorka vyslovene vraví že bez moralizovanie..ak musíš moralizovať preskoc túto tému...dúfam že autorka už ma po a neplatila veľa👍🙃

katty123456
26. mar 2025

@simsalabim ok..každá tretia

katty123456
26. mar 2025

No pochval sa..už si po?

lenkasarka
26. mar 2025

@sisska96 a potom si pozrieš donino, ľudia ľuďom atd.. a každý druhý príspevok. Som matka samozivitelka mám 5 deti a nemám na lieky, nájom,elektrinu, jedlo a bla bla.

katty123456
26. mar 2025

@patta89 to bude iste Záborská😉🙃😆🤪🤣

ukulela
26. mar 2025

@kvoli otec v zahranici - kamoska sa sudi o vyzuvne od neho uz 2 roky. policajti ho nevedia zohnat, TP na slovensku, praca v zajranici .... nic nezmozem, ma nahradne vyzivne od statu aspon ...
a nie, nie kazdej zene okolie pomoze.

simsalabim
26. mar 2025

@katty123456 to sa mi tiez nezda, statistiky tomu nenasvedcuju. Ale chapem pointu - ze interrupcia nie jecrarita, podstupilo ju viac zien.

lenkasarka
26. mar 2025

@katty123456 tak sme sa tu dozvedeli že Tiso bol vlastne taká matka Tereza. Na Mk a už nič neprekvapí

kremlicka250
26. mar 2025

@katty123456 katty nehnevaj sa, ale tiez vyrok, pochval, uz si po je tiez trosku zvlastny...
Interupcia nie je pre vela zien len odskok na kliniku, dat si vycistit ranu...sama autorka tuto situaciu ocividne neberie dobre, a tvarit sa, ze sa vobec nic nedeje, je tiez extrem....
Skusme respektovat zeny v oboch smeroch...aj tie, pre ktore interupcia je naozaj tazke rozhodnutie a neberu to ako beznu rutinu.
Som vdacna, ze som sa vzivote do takej situacie nedostala a dufam,ze ani nikdy nedostanem...lebo to musi byt neskutocne tazke.

la_dolce_vita
26. mar 2025

Poznam vela zien, co podstupili interrupciu, v rodine, aj v praci, kolegyne dokonca veriace a viackrat, ani sa tym netajili. Do hlavy im nevidim, ale nevyzerali nejako utrapene. Kazda to preziva inak, niektorej sa vyslovene ulavi. Treba respektovat to, ze je to ICH svedomie a zivot. Vy ostatne si zite po svojom, majte x deti a najma sa strajte o seba.

katty123456
26. mar 2025

@kremlicka250 pozri..môžem diplomaticky napísať..draha autorka už si absolvovala UPT?k tomu 4smutne smajle,pointa bude rovnaká...vzhľadom k tomu že tento príspevok vyvolal vlnu7stran názorov je logické že chcem vedieť výsledok ..nechajme omáčky bokom

katty123456
26. mar 2025

@malary mám za sebou interupciu a žijem úplne v poho,jesť mi chutí,stolicu mám pravidelne,chvalabohu,psychické problémy mám akurát tak keď vidím jak všetko dražie a platy politikom sa zvyšujú..čiže ma UPT psych.nepoznacila

kremlicka250
26. mar 2025

@katty123456 nie, podla mna je dolezite, ako sa o veciach diskutuje. Tiez sa neopytam, znamej ci jej stary na tu rakovinu uz zdochol, ale ci svoj boj prehral, zomrel. Aj ked pointa je rovnaka.
Tu ti musim oponovat, je velmi dolezita ako sa o veciach vyjadrujeme.
Ja napriklad vysledok vediet nepotrebujem, lebo je to jej osobna vec.
Nerozpravame sa o tom, ci si autorka kupila modre,ci zelene tricko aby nam tu prezentovala finalny vysledok.
Aj ked obe zastavame rovnaky nazor, ze je to autorkine rozhodnutie, musim s tebou v istych veciach nesuhlasit.

katty123456
26. mar 2025

@kremlicka250 máš na to právo..ja mám právo myslieť si svoje/a vyjadrovať sa bez ohľadu na to či sa to tebe páči a schvaľujes mi to..o tom je demokracia,rešpektoval ju už Seneca..pekný deň...

kremlicka250
26. mar 2025

@katty123456 aj tebe pekny den. Samozrejme sa mozes vyjadrovat ako uznas za vhodne ty sama. Ja ti urcite nemam co schvalovat ,neschvalovat.
Ci si z toho nieco zoberies alebo nezoberies je len na tebe.

beronsche
26. mar 2025

@malary nepíš zúfalým ženám nezmysly typu: "Keď ho zabiješ, zabiješ aj seba. " ..
Ty na to pozeráš svojou optikou. Ano, ty by si mala doživotnú traumu. Aj iná žena. Ale ďalšej sa uľaví. Ďalšej to pomôže vyriešiť inak neschodnú situáciu.
Každá sme iná a každa inak reagujeme. A každá z nás, má mať možnosť sa slobodne ROZHODNUT.
Bez toho, aby v tej situacii ktokoľvek vykladal citovo podfarbené moralisticke kecy.

Poznám ženy, ktoré boli na interupcií. V danej situácii to bolo jediné riešenie. Netrpia, "nezomreli" emočne. Chápu, že to nebolo ideálne riešenie. To chápe kazdy súdny človek.
Som matka, ale viem si predstaviť situácie, kedy by som sama považovala interrupciu za riešenie. Nie ideálne, ale nevyhnutné. Napr. Aj autorkinu situáciu.

simsalabim
26. mar 2025

@beronsche presne tak. Mam byvalu kolegynu, uz na dochodku, a doteraz to povazuje za spravne riesenie a nic ju netrapi. Tesi sa z tych deti, vo ma, a z vnucat. A nie je jedina, mnoho zien to aj po rokoch povazuje za spravne riesenie. Ale su aj take, co by to utrapilo k smrti.

any_soj
26. mar 2025

@beronsche inak, toto ja dokážem pochopiť ešte menej, než samotnú interrupciu. Totiž konkrétne - že niekto považuje interupciu za voliteľné riešenie, a zároveň chápe, že nie je ideálne riešenie.

A teda - prečo to nie je ideálne riešenie? V čom nie je ideálne? Skús mi to prosím vysvetliť, úprimne ma to zaujíma, ako to má niekto usporiadané v hlave.

Lebo - buď to je moje živé dieťa, potrat je zabitie, a teda neprípustné, alebo to je len neosobný plod, zhluk buniek, a práveže je ideálnym riešením prerušiť tehotenstvo, lebo to nič neznamená. Ale kto hovorí "je v poriadku sa tak rozhodnúť, aj keď to nie je ideálne" vlastne hovorí "niečo to znamená, ale stojí to za tú cenu"
- a teda moja otázka je - čo "to" znamená?

any_soj
26. mar 2025

@sisska96 "Radšej sa už chráň, lebo máš toľko deti že až až" ????
Sme dospeli s rešpektom k ženám až sem. Kto chce potrat, je to jej rozhodnutie a nikoho do toho nič. A kto chce viac detí, tak toho je v poriadku posudzovať. To jak kamarátke pri 5. pôrode, dieťa čerstvo vonku, a doktor "už by hádam aj stačilo, nie?" Ona normálne aj v takej chvíli mala silu mu odpovedať To je hádam naša vec.
Organizácie ako Ženské kruhy by mali bojovať proti takýmto ponižujúcim hlodom v tak citillivej chvíli voči ženám. Od lekárov. A tu hľa, iná žena, nemá problém napísať "Radšej sa už chráň, lebo máš toľko deti že až až" a všetko ok, ešte jej to lajknu...

simsalabim
26. mar 2025

@any_soj skusim ti za
@any_soj odpovedat ja. Ja povazujem plod za pucik, ktory ma potencial stat sa clovekom - za priaznivych okolnosti, tak, ako pucik moze byt stavnatou broskynou. Zene moze byt luto, ze okolnosti neboli priaznive, ze tento potencial nemohol byt naplneny. Tak, ako mozes lutovat, ze pocas navstevy Skotska si nebola v Glasgowe, lebo si uz nemala peniaze. Rozhodnutie tam neist bolo spravne, ved si nemala peniaze, nebolo to idealne riesenie, lebo uz asi nebudes mat sancu, a lutovat to mozes. A ano, chapem, ze to prirovnanie nie je stastne, lebo porovnava trivialny vylet s plodom.

beronsche
26. mar 2025

@any_soj
@simsalabim to zhrnula úplne perfektne. Úplne súhlasím! Toto je jeden aspekt.
Ten druhý je to, že nikto nepopiera, že potrat je pre zenu veľmi invazívny zákrok. Čiže toto je ten druhý aspekt, pre ktorý píšem, že to nie je ideálne riešenie.

Vies, v ideálnom svete sa žena teší, že bude mať dieťa. Jednak preto, že bolo počaté vedome a z lásky a ak aj nie, aspon má žena podmienky, aby to dieťa prijala.
V skutočnom svete nejde o ľahké rozhodnutie. Viac kvôli tomu, čo by mohlo byť..

A to tvoje - buď je to dieťa a ide o vraždu, alebo je to zhluk buniek, na ktorom nezáleží, je také extrémne, bielo čierne videnie sveta..
Ešte je tu možnosť, že na tom "zhluku buniek" , ktorý by bol neskôr človekom, záleží. Ale podmienky sú také, aké sú a žena ho (často aj so smútkom v duši) prijať nemôže.

beronsche
26. mar 2025

@any_soj ozaj, vieš, že slovné spojenie: "úprimne ma to zaujíma, ako to má niekto usporiadané v hlave." v celom kontexte tvojho príspevku znie pasívne agresívne?
😉
Chápem, že ty veríš, že tvoj pohľad na potraty je jediný správny. nie všetky však zdieľame tvoj postoj...

diaamax
26. mar 2025

Zasnem, kam az zachadza nasilnost, vtieravost a zadubenost anti potratovych fanatikov. @simsalabim tlieskam za zhrnutie, ale pochybujem, ze to “smotanka” pochopi.

kremlicka250
26. mar 2025

@any_soj isla som presne napisat podobnu vec ako simsalabim🙂 len miesto pucik , mi napadlo semiacko.
Ale v podstate sa stotoznujem s tym, co pise. Kazda sme ina ( emocionalne)kazda mame iny rebricek hodnot, sucitu, empatie, zdolavanie situacii,
....ak je nieco tazke rozhodnutie pre mna, neznamena ze vyzadujem rovnake citove rozpolozenie od druhych...a pritom stale mozme zdielat rovnaky nazor, ze je to na rozhodnuti zeny.
Mna naopak zase sokuje rozpravanie zien o tom, ako bojuju za zivot dietata ale v skutocnosti ich ten zivot vobec nezaujima. Sama si si vsimla, ze realnu pomoc si tu ponukla naozaj jedina ale o tom ,aby si dietata nechala ju prehovaraju viacere...a tym ich angazovanost konci.Dalej ich nic nezaujima.
Este by ma naozaj zaujimalo, ci by za ten zivot bojovali tie zeny tak isto, keby vedeli, ze sa narodi ako gay, trans , organizator LGBT pochodov, muslim, zid....
Lebo mna zaraza, ze vela bojovnicok za zivot vela krat s rovnakym odusevnenim aj bojuju za to, aby ti ludia ten zivot v pokoji zit nemohli...
Ale tento pohlad na vec jevmoje osobne stanovisko, nemozem rozpravat za zvysok zien.

diaamax
26. mar 2025

@kremlicka250 oni to povazuju za chybu vo vychove. Za nieco, co z sa z ludi da dostat prec. Ich nezaujima veda a dokazy ani nic len “zem je hranata a basta” ved staci tu citat tie nazory a pricetnemu cloveku sa panenky pretocia. Raz daaaavno cca 17-18r dozadu som kukala jednu talk show. Bola tam Nora Mojsejova a nejaka antipotratova fanaticka. Vieme aka bola “Norika” vo svojich hviezdnych rokoch, jej na plnu hubu povedala vsetko. Ta len sla jak mlyncek dokola vrazdy, dietatko z lasky bla bla bla. Nora ze tie fetacky na ulici co to maju s nejakym zakaznikom to nemaju isto z lasky a pod. proste Nora no… Henta vtedy zadrela a to mi utkvelo v pamati dodnes, ze vsetko sa da vychovou a REMEŇOM zvladnut. Cize to dieta porodit aj cez mrtvoly a potom ho mlatit je uplne v pohode hlavne porodit a nezabit plod.

any_soj
27. mar 2025

@simsalabim Asi rozumiem ako to myslíš, pokiaľ ide o to nie ideálne rozhodnutie. Ďakujem, aj @beronsche.

Len teda z hľadiska skutočnosti a biológie to prirovnanie nie je šťastné. Lebo púčik je naozaj len potenciál, ako vajíčko či spermia - a chýba mu podstatný zásah zvonku (oplodnenie), aby sa raz mohol stať plodom. Zatiaľ čo plod v maternici už plod je a naopak - bez zásahu zvonku ním aj navždy zostane. Asi ako broskyňa je plodom stromu broskyne, či už je ešte na ňom, alebo už doma na stole. Rovnako ako dieťa je plodom dvoch ľudí , či už je ešte v žene, alebo až o 10 rokov.

Ale na úrovni toho, čo som sa pýtala, som pochopila.

any_soj
27. mar 2025

@diaamax predpokladám, že nejaká "antipotratová fanatička", akú pozvali do šou Nory Mojsejovej, bola v skutočnej angažovanosti pro life asi tak, ako niektorí komentátori v rôznych témach tu. Že proste to, čo povedala, nereprezentuje názor pro life hnutia a ľudí, ktorí sa v ňom reálne angažujú (rozumej hľadajú konkrétne spôsoby, ako prejaviť úctu životu od počatia po prirodzenú smrť. Napríklad aj čojaviem hospic, či krízové centrá pre ženy s deťmi, či dobrovolníčenie pri stráženi detí niekomu je súčasťou.
To je ako Kotleba, a mnohi ďalší politici na Slovensku, ktorí si berú do úst akože "tradičné" a "kresťanské" a čojaviem ešte ako to volajú hodnoty, ale pokiaľ ide o život nejakého Róma, tak už u nich hodnotu nemá. To je ako povedať, že Hitler bol člen hnutia pro life, lebo árijské ženy mali v jeho ríši potraty zakázané. Hej no, len tie židovské či Rómske posielal aj s dieťaťom rovno do plynu :(

kremlicka250
27. mar 2025

@any_soj len ono je to potom velka skoda, ze sa teda pod "pro life" hlasia takyto ludia a ze nikto s tym nic nerobi, alebo neupozornuje na to...
V mediach, politike a vsade sa pod "pro life" verejne angazuju prave taketo zeny.....a aj tu.
Ako vravim, ze si tu zatial naozaj jedina, ktora sa naozaj aj riadi tym, za cim stoji.
Ale chapem pointu, podobne sa vyuzivaju situacie, ked sa bojuje napriklad za"BLM" a skupiny ludi vyuzivaju situacie na rabovanie ....a vela dalsich hnuti.
Ono je potom dost tazke prezentovat skutocny zamer , ak vam niekto "spini meno".

simsalabim
27. mar 2025

@any_soj ten pucik ale moze byt uz opeleny… moj nazor je taky, ze zena vzdy musi mat moznost sa rozhodnut, ide o jej telo a jej zivot, ale toto treba casovo obmedzit - tych 12 tyzdnov sa mi zda rozumny kompromis. Ak je niekto, kto jej pomoze dieta vychovat,je to iba dobre, ale to neznamena, ze to je vhodne riesenie pre vsetky zeny a ze potraty treba zakazat.