icon

Ako riešiť zubný kaz v tehotenstve?

6. máj 2025

Ahojte, som 32 TT, k zubarovi chodim pravidelne (posledne roky len na prevenciu) dva krat rocne chodim na dentalnu hygienu. Dnes som mala dentalnu a druhu prevenciu v tehotenstve. No a nasli mi dva kazy - bez rtg samozrejme. Uz na minulej prehliadke mi dr hovorila, ze na jednom zube mam maly kaz tzv.bodku - neriesili sme a dnes, ze teda mam tam kaz a s dentalnou hygienickou zhodnotili, ze mam este jeden v medzizubnom priestore medzi spodnou 6 a 7 ( tam som to mala asi 3 x robene este u ineho zubara 🙈). Moja DH hned zhodnotila, ze hygienu mam super. Som z toho trochu smutna, lebo ozaj sa o zuby staram a snazim sa a nakoniec po rokoch mam kazy. Chcem sa vsak spytat - bezne pouzivam elmex gel preventivne raz do tyzdna alebo ked sa mi nieco nezda tak som si vzdy dala na to miesto trocha toho gelu ale neodporuca sa v tehotenstve. Mate skusenosti s podobným gélom, ktory je bez fluoridu GC Tooth Mousse napriklad? Alebo co by ste mi odporučili? A asi sa spytam blbost 🙈 ale je nejak mozne tie kazdy zvratit? Asi nie ze? Osobne si myslim, ze to mam zo sladkého, ktore nejem cely zivot skoro vobec, nechuti mi a nechyba mi. No a teraz v tehotenstve som sa nejak rozšupla so sladkým aj rozne džúsy a šťavy 😤. Spomínané kazy poriesime ked pôrodim si mam zavolat a objednat sa, teraz nemaju terminy a mna nic ani neboli.

Strana
z2
babina_33
6. máj 2025

Nie, kazy same od seba nezmiznu a ani sa nedaju nijak "vyliecit". Ale mam pocit, ze to je proste vo hviezdach tieto zuby kazy a vsetko. Niekto sa stara kazdy den fakt poctivo a kazy sa tvoria a niekto si zuby umyje raz za tyzden a vsetky aj tak zdrave.

autor
6. máj 2025
@babina_33

Nie, kazy same od seba nezmiznu a ani sa nedaju nijak "vyliecit". Ale mam pocit, ze to je proste vo hviezdach tieto zuby kazy a vsetko. Niekto sa stara kazdy den fakt poctivo a kazy sa tvoria a niekto si zuby umyje raz za tyzden a vsetky aj tak zdrave.

@babina_33 no, aj som si myslela 😃 mozno by ta pasta/ gel mohla pomoct aspon zabrániť dalsim kazom a aby sa mi nezvacsovali prilis rychlo kym mi ich opravia, len hladam real skusenosti. S elmex gélom mam dobre skusenosti len ten sa v tehu neodporuca. Mna tie kazy naštvali, lebo sa fakt staram ale mozem si zase sama za to aj tym sladkým, ktore urcite “pomohlo” kym som nebola tehotna a sladkosti nejedla nemala som roky rokuce ziadny kaz 😤😃 ale tak vraj sa cisty zub nepokazi tak sa musim este viac asi snazit aj ked robim co mozem 🙈🙈🙈

lenkakravcova
6. máj 2025

Mne sa stále cez tehotenstvo a dojčenie zuby nejaké pokazia a oslabia (v zmysle že počas dojčenia sa mi aspoň jeden zlomí, odlomi). A nepomohlo nič (beriem vápnik, vitamíny, dávala som si gély na zuby). Proste telo čerpá vápnik a iné veci do bábätka. Tak to ide na úkor kosti a zubov u mňa.

kiki68
6. máj 2025

V tehotenstve je to bezne, nakolko tam casto dopomoze tichy reflux, ci imunita k tomu, ze je kazivost o dost vacsia. Zuby radim dat hned do poriadku a po tehu zase o 6 mes na kontrolu

44janica44
6. máj 2025

Nemala som dlho kazy a po tehotenstve a dojčení asi 4 ... neurobíš s tým nič. Vracanie, dojčenie, celkovo je tehotenstvo záťaž na ženu. Proste aj zuby trpia a nud je to iba jedením sladkého. Ja som nejedla sladké cele tehotenstvo lebo mi z toho bolo zle a kazy som mala aj tak.

kiki68
6. máj 2025
@44janica44

Nemala som dlho kazy a po tehotenstve a dojčení asi 4 ... neurobíš s tým nič. Vracanie, dojčenie, celkovo je tehotenstvo záťaž na ženu. Proste aj zuby trpia a nud je to iba jedením sladkého. Ja som nejedla sladké cele tehotenstvo lebo mi z toho bolo zle a kazy som mala aj tak.

@44janica44 raz darmo, berie to 10 rokov zivota, je to narocny proces a zuby idu ako prve vacsinou pri enormnej zatazi

autor
6. máj 2025
@kiki68

V tehotenstve je to bezne, nakolko tam casto dopomoze tichy reflux, ci imunita k tomu, ze je kazivost o dost vacsia. Zuby radim dat hned do poriadku a po tehu zase o 6 mes na kontrolu

@kiki68 nemaju volne terminy vobec cize az po porode, o pol roka mam zase DH a hned ako porodim si mam volat na termin ale ze do pol roka urcite to bude. Preto aj chcem nejak tomu dopomôcť, aby sa tie male kazy nezvacsovali napriklad tou pastou a samozejme budem poctivo cistit aj dalej. Vápnik neberiem, mozem si sama nasadit? Lebo uz beriem tehu vitaminy, magnesko a thiamin a železo kedze mi zistili z krvi nedostatok.

autor
6. máj 2025
@lenkakravcova

Mne sa stále cez tehotenstvo a dojčenie zuby nejaké pokazia a oslabia (v zmysle že počas dojčenia sa mi aspoň jeden zlomí, odlomi). A nepomohlo nič (beriem vápnik, vitamíny, dávala som si gély na zuby). Proste telo čerpá vápnik a iné veci do bábätka. Tak to ide na úkor kosti a zubov u mňa.

@lenkakravcova tak sa budem modlit za co najmensie skody na zuboch 🙈 ale mavam aj pálenie záhy, ono asi vsetko dokopy. A aky si pouzivala gel?

ja_mama
6. máj 2025

No ale prečo si nemôžeš rezervovat termín už teraz? Vieš kedy máš termín pôrodu, tak dajme tomu po 600 nedeli už by si aj mohla vedieť v kresle vydrzat sediet aj babo v kociku/spiace by už muž postrazil. Nie ze ta potom objedná zas o pol roka....ten GC tooth mousse používame pri dcerke uz rok, od kedy mala prve kazy, ale mne sa zdá ze to vôbec nefunguje, davame ho každý deň a aj tak vkuse riešime nejaký kaz :( elmex nevie ešte podržať v ústach a nezjest...mne inak tiež kazde tehotenstvo a kojenie pokaslalo zuby - veľa som vracala a popri kojeni a nespani samé sladkosti, takže okrem ineho isto aj preto..

lenkakravcova
6. máj 2025

To ide tiež s tým dokopy. Žalúdočná kyselina ich natravuje, hlavne keď sa vracia v noci. Na ňu vyskúšaj toto. Mne to poradila teraz kamarátka, na konci tehotenstva sa mi dosť vracala kyselina

A gél - Elmex gél. Oranžové balenie.

dixitka
6. máj 2025

Gc Tooth mousse je podľa mňa fajn, mal by spomaliť šírenie kazu (ak nie je veľmi hlboký samozrejme) a posilniť ostatné zuby.
A vďaka za upozornenie, že Elmex gél sa v tehotenstve nemôže, mne to vôbec nenapadlo 🫣 (som v 8. tt a začala som to používať asi pred 2 mesiacmi, ehm :D )

kvietok1233
6. máj 2025

Dať opraviť, ak nie je hlboký vydrzis bez injekcie čím neskôr sa dá urobiť tým to viac bude bolieť. Ten prvý kaz mala dr hneď riešiť najmä ak vie že si tehotná

3petka
6. máj 2025

Mne druhé tehotenstvo tak skazilo zuby. Akože nie extrémne ale z nula kazov zrazu 4 a to si čistím zuby stále rovnako.
Ale kazy ti vedia urobiť aj v tehotenstve... nie je to žiadny problém. Ak teda nie si nejak riziková.

linda5678
6. máj 2025

Fu ze elmex gel sa nesmie pocas tehotenstva pocujem 1.x, ja ho pouzivam pravidelne ako aj pred tehotenstvom len s tym, ze po aplikacii poctivo vyplachnem, predtym som nezvykla ani z.pastu si vyplachovat 😬 Mne inak na temu kazivosti zubov v tehotenstve vyslovene zubar povedal, ze je to blbost a ze sa zeny na to zvyknu vyhovarat (vapnik zo zubov a kosti sa nikam uz nemoze odcerpat) a pritom je to sposobene zhorsenou hygienou, kyselinami zo zvracania, pojedanim hlavne sladkeho, jedenim v noci atd. Som inak rovnako zatazena na zuby, preventivky a DH pravidelne a zatial klop klop ziadne problemy alebo negativne zmeny na zuboch sposobenych tehotenstvom nemam a to o chvilu rodim. V kazdom pripade tie kazy uz asi nezvratis, no cim skor po porode ich urcite pories, ked ti uz budu vediet spravit aj rtg-bez toho by som si ja osobne nic uz opravovat nenechala 🙈

kiki68
6. máj 2025

Isla by som riesit inde, dnes je vela dobrych zubarov, 6 mes a viac je za mna velmi dlho. Ja som raz takto cakala a skoro prisla o zub. Lebo to bola iba bodka, akurat ze za 6 mes isla velmi do hlbky. Mne tiez povedal, ze co ide v tehu, nech spravime v tehu, lebo pri dietati to bude na 6 mes narocne prist a stravit dve hodiny v kresle

terezia323
6. máj 2025

Veď si ich daj opraviť teraz, načo čakať kým sa rozšíria. Injekciu počas tehotenstva môžeš

ikonica
6. máj 2025

Davaj si po jedle xylitol... Zuvacku alebo cukrik alebo len tak na lyzicku cisty xylitol (neviem ci sa moze v tehu)... Aj curaprox/curasept ma nejaku penu na pomoc pre zuby... Skusim najst... Ale tiez neviem ako je to s nim v tehotenstve...

ikonica
6. máj 2025

Ja som tiez chodila z preventivy na preventivu par rokov a po 2 tehu 4 kazy... A nakoniec ich bolo aj viac... Moj zubar mi niekolko rokov nerobil snimok a ukazali sa podkazene plomby... Mala som pocas oboch tehotenstiev reflux a neustale natahovanie na vracanie... A nedavno mi bol zisteny reflux (nemala som priznaky ako pocas tehu - palenie zahy a pod... )

lilke
6. máj 2025

Vyskúšaj každý deň mlgat aspoň 5min kokosový olej - 1 lyžičku. Len ho potom vyhod v nejakom sáčku do koša, aby si si neupchala potrubie. Je to dentálna hygiena zdarma, neškodné, môžeš aj v tehotenstve. Kokosový olej likviduje baktérie.

autor
10. máj 2025
@linda5678

Fu ze elmex gel sa nesmie pocas tehotenstva pocujem 1.x, ja ho pouzivam pravidelne ako aj pred tehotenstvom len s tym, ze po aplikacii poctivo vyplachnem, predtym som nezvykla ani z.pastu si vyplachovat 😬 Mne inak na temu kazivosti zubov v tehotenstve vyslovene zubar povedal, ze je to blbost a ze sa zeny na to zvyknu vyhovarat (vapnik zo zubov a kosti sa nikam uz nemoze odcerpat) a pritom je to sposobene zhorsenou hygienou, kyselinami zo zvracania, pojedanim hlavne sladkeho, jedenim v noci atd. Som inak rovnako zatazena na zuby, preventivky a DH pravidelne a zatial klop klop ziadne problemy alebo negativne zmeny na zuboch sposobenych tehotenstvom nemam a to o chvilu rodim. V kazdom pripade tie kazy uz asi nezvratis, no cim skor po porode ich urcite pories, ked ti uz budu vediet spravit aj rtg-bez toho by som si ja osobne nic uz opravovat nenechala 🙈

@linda5678 tiez som bola prekvapena, ani na DH my nedavala fluorid na konci ako zvykne. Skusim teda ten GC tooth mouse ten neobsahuje fluorid. A presne ako pises, ja som si vedomá toho sladkého najme a mozno aj to pálenie záhy. Taktiez sa plne stotoznujem s nazorom ze chcem hlavne RTG a az po nom robit kazy 🙂. Zatial sa pokusim aby sa mi kaz nerozsiroval, neboli ma nic, malo by ist o male “bodky”.

autor
10. máj 2025
@lilke

Vyskúšaj každý deň mlgat aspoň 5min kokosový olej - 1 lyžičku. Len ho potom vyhod v nejakom sáčku do koša, aby si si neupchala potrubie. Je to dentálna hygiena zdarma, neškodné, môžeš aj v tehotenstve. Kokosový olej likviduje baktérie.

@lilke ahoj, dakujem za tip, kupim ho v potravinach? Mas nejaky konkretny odskúšaný ci je to jedno ? 🙃

autor
10. máj 2025
@ikonica

Ja som tiez chodila z preventivy na preventivu par rokov a po 2 tehu 4 kazy... A nakoniec ich bolo aj viac... Moj zubar mi niekolko rokov nerobil snimok a ukazali sa podkazene plomby... Mala som pocas oboch tehotenstiev reflux a neustale natahovanie na vracanie... A nedavno mi bol zisteny reflux (nemala som priznaky ako pocas tehu - palenie zahy a pod... )

@ikonica hlavne pre toto chcem hned po tehu aj RTG lebo mne tiez nebol par rokov robený a pritom by sa mal robit tak 1x za dva roky.

autor
10. máj 2025
@terezia323

Veď si ich daj opraviť teraz, načo čakať kým sa rozšíria. Injekciu počas tehotenstva môžeš

@terezia323 nemaju termin pre mna, nie som ani urgentný pripad, su to male “bodky” v podstate to chapem ako začínajúce kazy. Je mi jasne zeby bolo najlepsie hned, ale nejdem to silit ked nemaju termin a hlavne chcem aj RTG snimok a nie sa spoliehat len na to, co je okom viditeľne a vyzera ako kaz.

ikonica
10. máj 2025

Mohol mi aspon povedat, ze ved pridte na snimok, ked porodite, ale vobec nic... Nebyt tej pohotovosti, tak mam dodnes kopu podkazenych plomb od neho... A to na hygienu nekaslem.. Ale ked raz nevycisti dobre kaz pri oprave, tak mozem cistit kolko len chcem, ked problem je zapeceny pod plombou....

nikaeli
10. máj 2025

Môj prvý kaz -> prvá plomba - asi v 26/27.roku - už si presne nepamätám, ale riešili sme ho práve počas tehotenstva. Potom ok, držala som sa. Druhé tehotenstvo v 38 mi spustilo v puse spúšť a hoci si zuby umývam pravidelne, prečistím medzizubnou kefkou, zubnou niťou, vypláchnem ústnou vodou, chodím aj na DH a aj tak sa mi pri každej prehliadke objavia ďalšie 2-3 kazy. Sladkosti nejem, občas čokoládu. Sladké vody a džúsy nepijem 🤷🏻‍♀️ niekedy sa zamýšľam, či tie zuby nedrhnem až príliš 🤪

simca06022011
10. máj 2025

podla mna je cakanie na termin 6 mesiacov dlho, mne ked najde na prevencii zubarka kaz do mesiaca/dvoch mam termin a viac by som nebola ochotna cakat a cakat kym sa rozsiri a zvacsi... a na rtg ten kaz vobec nemusi byt ani vidno, mna bolel, viditelny bol okom, a na rtg vobec nic nebolo...

Inak tiez, na gymply mi zubarka nejake zuby robila, biele plomby, cize cca 17-18 som mohla mat... pred tehotenstvom preventivky, rtgcka vsetko bez problemov, do roka po porode osm menila vsetky plomby, nove kazy, oslabena sklovina, citlive zuby.. otras

ikonica
10. máj 2025
@nikaeli

Môj prvý kaz -> prvá plomba - asi v 26/27.roku - už si presne nepamätám, ale riešili sme ho práve počas tehotenstva. Potom ok, držala som sa. Druhé tehotenstvo v 38 mi spustilo v puse spúšť a hoci si zuby umývam pravidelne, prečistím medzizubnou kefkou, zubnou niťou, vypláchnem ústnou vodou, chodím aj na DH a aj tak sa mi pri každej prehliadke objavia ďalšie 2-3 kazy. Sladkosti nejem, občas čokoládu. Sladké vody a džúsy nepijem 🤷🏻‍♀️ niekedy sa zamýšľam, či tie zuby nedrhnem až príliš 🤪

@nikaeli ved toto cim viac sa starame,tym horsie 🙈 skus ten xylitol po jedle... Zuvacky miradent , spry a pod.. tiez sa neodporuca neustale si davat vodu kazdu chvilu, lebo to riedi sliny, tiez sa neodporuca stale nieco chrumat. Nejake snacky, ovocie a pod... Proste najes sa napijes a das tym ustam trochu pauzu... Pozri sa na youtube na dr ellie phillips... Akoze niektore veci sa mi zdaju pritiahnute na vlasy, ale mozno si tam najdes nieco, co si osvojis a pomoze ti to...

nikaeli
10. máj 2025
@ikonica

@nikaeli ved toto cim viac sa starame,tym horsie 🙈 skus ten xylitol po jedle... Zuvacky miradent , spry a pod.. tiez sa neodporuca neustale si davat vodu kazdu chvilu, lebo to riedi sliny, tiez sa neodporuca stale nieco chrumat. Nejake snacky, ovocie a pod... Proste najes sa napijes a das tym ustam trochu pauzu... Pozri sa na youtube na dr ellie phillips... Akoze niektore veci sa mi zdaju pritiahnute na vlasy, ale mozno si tam najdes nieco, co si osvojis a pomoze ti to...

@ikonica dík, pozriem.
Ja si vyplachujem ústnou vodou pusu len večer 😉

ikonica
10. máj 2025
@nikaeli

@ikonica dík, pozriem.
Ja si vyplachujem ústnou vodou pusu len večer 😉

@nikaeli ja mam voci ustnejvode take protichodne postoje... Jedni tvrdia, ze pozabija vsetko, aj to dobre, druhi, ze len tie skodlive bakterie... No co ti ja viem... Takze chvilu som pouzivala potom zas nie... Teraz si chcem kupit este ustnu sprchu tak uvidime, co to spravi...

Strana
z2