Ako sa rozhodnúť? Riešenie predčasného pôrodu v 27. týždni
Ahojte. Keby vám lekári oznámili, že máte zlé prietoky už v 27tt a že jediné riešenie je ukončiť tehotenstvo akútnym cisárskym.... prijali by ste to alebo by ste odmietli ukončenie tehotenstva aj za cenu, že dieťatko by tým pádom nemalo šancu prežiť..... odmietnuť ukončenie myslím z hľadiska veľkých rizík predčasného pôrodu pre dieťa a jeho ďalší vývin, či by mohlo byť zdravé, mať normálny život ako ostatné deti....
Beriete lieky na riedenie krvi? Nepomohli by na tie prietoky? Nie je pri extrémnych nedonosencoch riziko viacnásobných postihnutí?
Keď ti tu povieme, že zvoliť akútnu sekciu tak to spravíš? Ani jedna z nás nebude niesť to bremeno, len ty. Ci už z toho, že si síce nechtiac ale pod vplyvom okolností nechala zomrieť vlastne dieťa alebo bremeno života s postihnutym dieťaťom. Aj keď nič nie je isté, dnešna medicína je čo sa týka predčasne narodených detí už aj u nás vyspelá. Je dôležité aby si rodila v pôrodnici kde majú neonatologicke oddelenie. Držím ti veľmi palce, nech sa rozhodnes akokoľvek.
Nemyslím, že Ti niekto takto dá na výber. Ak lekár zhodnotí, že dieťa potrebuje ísť von, tak asi by si ho mala poslúchnuť, lebo vie prečo to dieťa potrebuje. Kým mu je lepšie dnu, tak Ti nikto nebude indikovať pôrod. Tu ide o celkové zdravie dieťaťa alebo aj matky. Ak nedôveruješ rozhodnutiu lekára, tak vyhľadaj iného.
Ahoj napíšem ti svoj príbeh. Cca tiež okolo 27.tyzdna mi zistili v jednej nemocnici zle prietoky. Nechali si ma tam par dni a stále kontrolovali prietoky,dali mi aj nejaké injekcie na dozretie pľúc plodu. Po pár dňoch sa rozhodli ze treba dieťa vybrať von, už všetko pripravovali, prišiel však muž a povedal ze poďme do inej nemocnice nech sa na to pozrie iný lekár. Podpísala som reverz, a vdruhej nemocnici prietoky boli úplne v poriadku...volali aj do tamten nemocnice ze ako to je možné, chceli vedieť ktorý lekár mi ich robil atď..no bolo s toho haló. Nechali si ma pre istotu týždeň v nemocnici a potom ma pustili.Maly sa mi narodil riadne v termíne,zdravý.. takže moja rada je určite si to ID preveriť aj inde..doteraz mi je stoho zle keď na to spomínam..
Dnes je už medicína na takej úrovni, že dokážu vypiplať aj takto skoro narodené dieťatko ... kolegyni sa tak narodilo vnúča, v 25. týždni, nehovorím, že to bolo jednoduché, no teraz má ten chlapček 7 rôčkov, chodí do 2. triedy ZŠ, je silný, múdry, zdravý ... nerýpem, určite to nie ľahké rozhodnutie, no keby si odmietla, ako si predstavuješ, že to bude ďalej? Necháš ho v sebe zomrieť? Ohrozíš aj svoje zdravie? ... napísala si, že lekári Ti to odporučili, teda ich bolo viac ... vedia, čo robia ... je to ťažké, no treba prijať realitu takú, aké je.
@anketkarka tak to si na omyle. Bola som v podobnej situácii, v ohrození života ja aj dve deti v bruchu a v nemocnici na mňa tlačili aby som sa rozhodla co ďalej. Dali mi na výber z 2 možností. Ale ani jeden doktor mi nepovedal co by bolo lepšie, nijako mi to rozhodnutie neulahcili. Toto je bežná prax, konečné rozhodnutie v určitých situáciách nechávajú na pacienta.
Neviem odkiaľ si, ale ja si myslím problém mohol byť aj v prístroji ktorý meria tie prietoky. Keď totiž porovnám ten prvý a ten druhy ..no neskutočný rozdiel.ten prvý mi prišiel ako úplne tie prve počítače ktoré prišli na trh. Bolo to v Novej nemocnici v Košiciach. Potom sme šli do Šace a ten rozdiel vo vyobrazení bol neskutočný. Doteraz rozmýšľam ze som to mohla aj nahlásiť na nejaký úrad na kontrolu ci ako sa to volá.
@nikpa dali Ti na výber čo presne? Lebo aj ja som bola v tej situácii a sledovali prietoky do poslednej chvíle, zhodnotili vždy všetky skutočnosti a rizika a keď sa rozhodli konať, tak som s dôverou súhlasila a mám zdravé dieťa narodené len trocha predčasne. Keď by povedali, že musí ísť von, tak ide von skôr.
@anketkarka ci už ukončiť predčasne tehotenstvo alebo ešte čakať. Pričom jedno bábätko vo mne už nežilo. Druhému hrozili komplikácie a mne otrava krvi, keďže sa vo mne rozkladal niekoľko týždňov mŕtvy plod. Proste komplikovana situácia.
Urcite by si mala skusit vyhladat aj iny nazor u odbornikov v inej nemocnici. A podla toho sa zariad .
Určite druhý názor. Ja som nebola v takej situácii úplne, ale pred šiestimi rokmi sa ešte chodilo na povinné meranie prietokov každých pár dní posledný mesiac asi? A stále im tam niečo nesedelo, tak som prišla o pár hodín znovu a zrazu všetko dobre. O tyzden sa to opakovalo, vždy ma vystresovali a potom o pár hodín to bolo dobre. A vždy ma chceli hneď hospitalizovať, ale ja som odmietla a radšej prišla ten deň znovu. Keď ma chceli znovu hospitalizovať, už som s tým súhlasila a šla si ešte pre veci, s tým že dr mi hovoril, že rovno urobíme oxytocinovy test a keď to vyvolá pôrod, no tak porodim, však čo. Keď som prišla na príjem, poprosila som tam dr, nech mi znova urobí prietoky a pozrie aj tie ostatné v karte aaaa zas bolo všetko ok, dokonca tie predošlé zhodnotila, že sú úplne ok a že vôbec netreba ísť ležať. Máš ťažkú situáciu, ale ak nie je tvoje dieťa akútne v ohrození života a máš možnosť ísť si pre iný názor, urob to. Budeš sa mat o čo oprieť aj pred sebou, ak dôjde k čomukoľvek.Drzim ti palce. Tento strach, že jedným rozhodnutím tak dokážeš ovplyvniť život svojho dieťaťa, je hrozný.
@lucienkahaj tak toto sa aj zle číta, mám rovnakú skúsenosť s košickou novou nemocnicou, zle prietoky, vybrali ju v 32 týždni. Nepamätáš si meno lekára ktorý ti bábo chcel vybrať? Kľudne aj súkromné napíš 🙏
Mne teda nedovolili odmietnuť ukončenie.... asi zjavne musia zachrániť "život" za každú cenu....
Kedy ti budú robiť cisársky ?
Ako zistili prietoky v 27 týždni? Ja idem na prietoky az v 30-32.

Urcite radsej predcasny.. je totiz nadej, ze dietatko prezije a bude ok.