Ako ste sa rozhodli po amniocentéze?
Ahojte. Ako ste sa rozhodli po amniocentéze ak žiaľ potvrdila postihnutie ? 😓 Je to veĺka bolest v srdci alebo sa tym da časom prejsť?
Našťastie som nikdy nemusela riešiť takúto otázku, ale my sme mali s manželom vždy jasno. Ak by sa potvrdilo akékoľvek postihnutie boli by sme za ukončenie tehotenstva aj keď by nám to zlomilo srdce.
Nikdy ale nikdy by som aj po potvrdeni nezabila vlastne dieťatko ktoré by som nosila pod ❤️ to dieťatko ma srdiečko. To ako keby človek zabil narodené dieťatko. No jednoducho by to nedokázal. Lenže niektoré ženy si myslia, že kým je babatko v brusku tak je to iné. Nie nie je.
Ja som prisla o 5 deti...ked som konecne mala uspesne tehu, tak synovy zistili vyvvojovu vadu ktorá by mohla byt spojena s niektorymi syndromami...napriek riziku som isla na amnio a boli sme s muzom rozhodnuty v pripade pozitivneho vysledku tehotenstvo ukoncit...nastastie bolo vsetko ok...
My sme synovi dali šancu aj keď sme vedeli , že s najväčšou pravdepodobnosťou zomrie. Druhý krát by som sa už rozhodla inak . Ale u nás sa jednalo o diagnózu, ktorá je vo väčšine prípadov nezlučiteľná so životom.
@basulaak odpoveď vieme. Ale mam chuť zomrieť od žiaľu ..
@rachel36a že o 5 deti 🥺 ach ...
@jakubkoanjelik povieš mi o aku diagnozu šlo vo vašom pripade ?
Trha mi srdce to čo povieme rodine a znamim...neviem ako to vezmu, ako sa budu na nas pozerať ...ach 💔😓
Ja síce podobnú skúsenosť nemám ale my sme tiež od začiatku tehotenstva vedeli že ak by dieťa bolo (ťažko) choré tak by sme s ťažkým srdcom tehotenstvo ukončili.
Posielam veľa síl v tejto ťažkej situácii ❤️.
U nás to bol hydrops.... ja by som sa o to, čo si pomyslí rodina a známi nezaujímala. Ty budeš musieť niesť váhu svojho rozhodnutia nech bude to rozhodnutie akékoľvek. Ani jedna cesta nie je jednoduchá.
Ahoj. Vidím, že ti tu píšu aj maminy, čo nemajú takú skúsenosť, tak napíšem aj ja. Nám zomrela v 38.tt zdravá dcéra (aj podľa pitvy zdravá). Napriek všetkému sme vďační za čas s ňou, rovnako aj naši blízki, a v ďalších dvoch tehotenstvách sme nedávali robiť ani ten bezplatný Triple test ani žiadny iný, len kvalitné sono, aby sme sa vedeli pripraviť, ak by po pôrode bolo buď treba niečo riešiť (pôrod v špeciálnom centre, ak treba hneď operovať a podobne), alebo ak by bol nejaký tak vážny problém, že by dieťa malo čoskoro zomrieť, aby sme na to boli pripravení - keďže to najťažšie v našom prípade bolo, že sme vôbec nečakali, že Sára zomrie. Bolo nám totiž jasné, že život nášho dieťaťa, aj ak by bolo akokoľvek choré, má zmysel pre nás aj pre okolie. Takých tých ľahkých veci ako Downov syndróm som sa ja nebála. Síce nemám v rodine nikoho takého, ale žila som nejaký čas v Taliansku v komunite s ľuďmi s mentálnym postihnutím, a Downov syndróm nie je pre mňa desivý - aj veľa matiek s deťmi s DS som počula/čítala, že to nielen nie je tragédia, ale že by nemenili ani jeden chromozóm na svojom dieťati, lebo vďaka nemu je tým, kým je. Oveľa viac sa bojím autizmu, keďže ten narušuje práve vzťah. Prajem ti veľa hlbokého pokoja, sily a lásky.
Autorka, drž sa 😔
Ja ti len chcem napísať, že svoje rozhodnutie určite nemusíte nikomu hovoriť.
Myslim, že keď budeš bez bruška a v čiernom, tak každý sa dovtípi. Pokiaľ nie, tak by som povedala iba jednou vetou - bábätko zomrelo.
Určite by som to nikomu nevysvetlovala.
@rachel36a prosím ...amnio si mala zo synčekom a napriek tomu sa narodil chory ???
@maribell Ďakujem , presne tak rozmýšľam 😥
Ja som sa už pred amnio rozhodla, že na interupciu nepôjdem. Takže som ani to amnio neabsolvovala. Deti sú v poriadku.
autizmus ti ziadne amnio ani sono nepreukaze...ani ziadny iny pristroj.. vacsinou sa dietatko aj po narodeni javi uplne zdrave, az neskor ako sa vyvija zistujes, ze je dietatko ine..nas druhorodeny ma autizmus, narodil sa ako krasny zdravy chlapcek, az po roku sa zacal menit
Ano, lebo autizmus sa nijako neda zistit prenatalne
Autizmus a milión iných chorôb sa nedá (vďakaBohu) zistiť pred narodením. To, že niekomu vyjde v poriadku amniocenteza, neznamená, že dieťa bude zdravé. Nikto z nás nie je dokonalé zdravý, minimálne kopu predispozícii si nesieme. Ako kamoška napríklad riešila leukémiu u syna v prvom roku. Jedna známa teraz rieši nádor u 4m bábätka. Nedá sa odstrániť všetko utrpenie ani všetkých trpiacich. To by nás tu väčšina nebola. V konečnom dôsledku je diagnóza život nezlučiteľná so životom. Podstatné je, čo urobíme s časom, ktorý nám bol darovaný. Milovať a nechať sa milovať.
@rachel36a hej, ono tie stupne sú úplne rôzne a žiadna diagnostika to nevie zistiť. Viacero ľudí s autizmom, ktorých poznám, nekomunikujú verbálne vôbec a teda nie sú to vysoko funkční autisti, ale naozaj veľmi hlboký autizmus. Naopak ľudia s DS väčšina ktorých poznám žijú v podstate normálny život. Nie sú itčkári, ale vedia sa o seba postarať, spolu variť, pracovať v chránenej dielni a podobne.
Amniocenteza mi potvrdila Downov syndróm. Aj keď to bolo ťažké , rozhodla som si svoje dieťatko nechať a nikdy to nebudem ľutovať. Najťažšie bolo obdobie do pôrodu. Veľmi som sa trápila ako bude nás život vyzerat a čo to bude všetko obnašat. Prvé obavy opadli hneď po pôrode keď som v náruči držala svoje dieťa , v tom momente som zabudla na to, že ma Downov syndróm - bolo to v prvom rade moje dieťa. Ďalšie obavy opadavali postupne , časom ..keď som sa sama presvedčila o tom , že táto diagnóza vôbec neznamená koniec sveta. Držím palce a posielam veľa síl ❤️
Ahoj, mne na zaklade amniocentezy potvrdili downov syndrom. moj muz nechal rozhodnutie na mna, ze ma podpori nech sa rozhodnem akokolvek. ja som sa rozhodla tehotenstvo ukoncit. nie je to jednoduche rozhodnutie a je na cely zivot. to dieta je nejakym sposobom stale so mnou a vo mne a este aj po 10 rokoch na nu casto spominam a pripominam si ju malymi ritualmi, ktore nepozna nikto okre mna. napriek tomu by som sa opat rozhodla rovnako. dalsie tehotenstvo bolo tiez komplikovane a dietatu potvrdili vyvojovu chybu na plucach. opat sme dostali moznost tehotenstvo ukoncit. v tomto pripade ale sanca, ze dieta prezije plnohodnotny zivot (mentalne aj fyzicky) bola vyznamna a dieta sme si nechali. po narocnej operacii ma dnes uz 8 rokov a je to uzasne a sikovne dieta. drzim ti palce na toto tazke rozhodnutie, rozhodujes za 2 osoby - seba aj dieta...
@jaass preco hned tak nenavistne? tak ja som to prezila a poradila by som autorke to iste - nemusi nikomu nic vysvetlovat, nie je to nikoho vec okrem nej a jej blizkych. neutralne vyjadrenie "nechcem o tom hovorit". "o babatko sme prisli" pripadne cokolvek podobne je uplne v poriadku.
@jaass myslím, že to nechápe nik.

Moj vysledok bol nastastie v poriadku. Ale obaja s manzelom sme vedeli, ze ak by vyslo postihnutie (down) tak dieta ide prec. Manzel vyrastal so sestrou s DS a vie najlepsie aky je to narocny zivot po boku postihnuteho dietata. Povedal, ze by mi to nikdy ako matke neprial na cely zivot take trapenie. Je to tazky pripad DS u jeho sestry, pocikavanie, pokakavanie a pod. Na urovni 4 rocnej. Vy ako par musite najlepsie vediet a uzrejmit si postoje a emocie k tejto tazkej teme.