icon

Ako zvládať tehotenskú cukrovku a jej riziká?

adetka
15. aug 2006

Dnes - v 24. tt - mi zistili gestacny diabetes, tehotensku cukrovku - hladina glukozy po dvoch hodinach od vypitia glukozy - 9,27 mmol/l. (maximalna pripustna hodnota je 7,8). 😒

Moc som mala cistu. Ketolatky negativne.

Musim zacat s dietou (znizit musim dokonca aj prijam ovocia, jedla som aj kilo nektariniek denne), a hlavne si sedem krat za den merat glukozu v krvi. Kazdych 14 dni budem chodit na kontrolu ku diabetologicke. ☹

Musim sa snazit znizit hodnoty glukozy na cca. 3,4 mmol/l. 😒 Inak hrozi: velke dieta (zatial ma normalnu velkost) rizikovy (predcasny) porod, pripadne hypoglykemia u mojho dietatka: znizene svalove napatie, drazdive alebo apaticke spravanie, novorodenecka zltacka az po nepravidelne dychanie a krce. ☹

Chcela by som sa opytat zien, ktore mali tehotensku cukrovku (pripadne ak poznate niekoho, kto mal tehotensku curovku)... ake mali problemy pocas tehotenstv, pri porode a ako su na tom ich deti. Dakujem

werumka
3. júl 2017

@mata0410 V těhotenství je mnohdy druhá večeře zásadní, protože má vliv na lačnou glykémii. To je třeba rozdíl mezi tehotenskou cukrovkou a diabetem 2. typu. Hlidej si, abys nebyla bez jídla déle, než 10 hodin. Pokud chodis spát kolem půlnoci, tak cca ve 22h je idealni zakousnout treba kus chleba se sýrem nebo si dát sklenici mléka..

unctadorg
3. júl 2017

@mata0410 zaujimave ked norma je do 5,5 nalacno. Mne dali inzulin pri glykemii nad 7 nalacno... nestresuj a hladna nechod spat. Ked hladuje organizmus je to zle :(

werumka
3. júl 2017

@unctadorg Studie HAPO ukázala, že na komplikace u dítěte zvysuje glykémie, která přesahuje hranici 5 mmol/l. Neni to stejné, jako klasická cukrovka...

mata0410
3. júl 2017

@unctadorg to mi vravela na zaciatku ako som k nej zacala chodit a teraz mam v sprave napisane ze do 5,3 a vravela mi ze najnovsie je to len 5,1... nechapem nejako sa to znizuje a netusim podla coho

unctadorg
3. júl 2017

@werumka lenze kazdy lekar si povie inak. Stretla som sa s nazormi troch lekarov a kazdy povedal uplne inu hodnotu.

werumka
3. júl 2017

@mata0410 Prave podle te studie HAPO. Ta jako prvni na desetitisících těhotných zkoumala vliv glykémie na miminko. A tam se ukázalo, ze pri lačné glykémii nad 5,0 mmol/l (u domácího měření z prstu je tolerance do 5,3) strmě rostou rizika makrosomie, poporodní hypoglykémie a vysoké hladině c-peptidu u miminka. Na českém MK mám o tom na blogu článek. Ta studie je jinak dostupná na internetu.

werumka
3. júl 2017

@unctadorg Tady v Čechách je to podobne. I když jsou limity a nařízení dané naprosto přesně a diabetoligove jsou o tom informovani, tak stejně je pořád velké množství diabetoligie, kteří berou tehotenskou cukrovku stejně, jako cukrovku 2. typu. Dřív se to tak skutečně dělalo, ale tehotenska cukrovka má mnoho specifik, které musí ten diabetologove znát a mít s nimi zkušenost. A takových asi pořád není dost.

mata0410
3. júl 2017

@werumka vdaka, ked si najdem cas precitam si tvoj clanok. Potom po porode by som mala mat ake hodnty aby som mala cukor v poriadku? A u novorodencov sa to berie rovnako?

werumka
3. júl 2017

@mata0410 Cukrovka končí odchodem placenty, ale porodu to může ještě chvíli kolísat, protože se mění hladiny hormonů a nastupuje laktace. Takže když jdeš na kontrolní ogtt, měla bys mít lačnou glykémii do 5,6. Kdybys měla jakkoli pochybnosti, klidně dřív. Jen je potřeba, abys v průběhu testu a před ním nekojila, protože to zkresluje výsledky.

miminkanase
6. júl 2017

@mata0410
Hlad nie je dobry kamarat pri tehotenskej cukrovke, nesmies byt dlho hladna, lebo potom cukor klesa a mozes mat hypoglykemie

suf
7. júl 2017

Ahojte, máte niekto skúsenosť so skladením stéviovým sladidlom počas tehotenskej cukrovky? Je to počas tehotenstva vhodné?

unctadorg
7. júl 2017

@suf skor nie ako ano...

michellevendero
8. júl 2017

@suf radšej si kúp stéviu v kvetináči a daj do kávy, čaju atď. ako Stévia sirup, alebo tabletky.

zuzka148
8. júl 2017

Baby, aka je pravdepodobnost, ze ked som mala v prvom tehotenstve teh. cukrovku, budem ju mat aj v druhom?

suf
8. júl 2017

@zuzka148 asi dosť veľká :(

suf
8. júl 2017

@michellevendero skôr som myslela napríklad osladiť jogurt alebo také niečo, preto som sa pýtala či niekto má takú skúsenosť 🙂

cocogogo
8. júl 2017

@suf ja som pouzivala palmovy cukor.Na osladenie mi najviac pripomina biely cukor a nezvysili sa mi ponom normy.Ale samozrejme zmeraj si ponom hodnoty lebo kazdemu zvysuje normy nieco ine.

guizui
8. júl 2017

@zuzka148 tak toto aj mna zaujima.. ale som zmierena, ze asi velmi velka.. najma, ked v prvom som pichala aj inzulin.. dr spominala, ze uz v 1.trim bude robit zatazovy glukozovy test, tak uvidime..

zuzka148
8. júl 2017

@guizui mne diabetologicka spominala, ze zatazovy uz nemusim, ze mam rovno prist. Ale chcela som vediet aj ine skusenosti. Este chvilu pockam a objednam sa. Nastastie inzulin som si nepichala, iba kontrolovala cukor glukomerom.

mata0410
8. júl 2017

Ja pouzivam xylitol vraj ma nizky GI. Ale nemerala som si po nom tak neviem posudit.

ashley31
8. júl 2017

Dievčatá,mali ste niektorá počas tehotenstva s cukrovkou problémy so zvýšenou kyselinou mocovu?

suf
8. júl 2017

@mata0410 Ahoj, aj ja som o ňom počula dobré veci ale nepoznám nikoho kto by to bral. Je to v pohode v tehotenstve? Prosím ťa, nemohla by si si niekedy odmerať hodnoty? (a inak, čo všetko ním sladíš? sorry toľko otázok 🙂)

mykeila
8. júl 2017

@ashley31 pozri obsah purinov v potravinach a tie ktore su zakazane nejedz.

moni0801
9. júl 2017

Ahojte je normálne ze mam vyššiu hladinu po dvoch hodinách? Po jednej 6,5 a po dvoch 7,1. Malo by to byt opačne nie?

mykeila
9. júl 2017

@moni0801 podla mna glukomet nie je 100%.
Ber to orientacne a ked sa ti to nezda prekontroluj si to znova.

unctadorg
9. júl 2017

@moni0801 moze byt, berie sa do uvahy po 1,5-2h. Niektore sacharidy sa mozu dlhsie rozkladat.
@mykeila pri glukomere nyva odchylka az 25% oproti krvi zo zily

mykeila
9. júl 2017

@unctadorg ja viem, tri krat si pichnem a vzdy ina hodnota

moni0801
9. júl 2017

@unctadorg jj, ja len ze sa mi to ešte nestalo.. Ale asi sa niet čo čudovať dnes som si dala prvýkrát knedlik, kapustu a mäso.. A boli to tri knedliky 🙂

mata0410
9. júl 2017

@suf nemam uz pruzky vo stvrtok odovzdavam tlakomer... a ono sa to neda velmi presne odhadnut lebo si sladim len kavu, kde je aj mlieko a aj to zavazi

suf
9. júl 2017

@mata0410 aha ok, díky🙂