Ako zvládať tehotenskú cukrovku a jej riziká?
Dnes - v 24. tt - mi zistili gestacny diabetes, tehotensku cukrovku - hladina glukozy po dvoch hodinach od vypitia glukozy - 9,27 mmol/l. (maximalna pripustna hodnota je 7,8). 😒
Moc som mala cistu. Ketolatky negativne.
Musim zacat s dietou (znizit musim dokonca aj prijam ovocia, jedla som aj kilo nektariniek denne), a hlavne si sedem krat za den merat glukozu v krvi. Kazdych 14 dni budem chodit na kontrolu ku diabetologicke. ☹
Musim sa snazit znizit hodnoty glukozy na cca. 3,4 mmol/l. 😒 Inak hrozi: velke dieta (zatial ma normalnu velkost) rizikovy (predcasny) porod, pripadne hypoglykemia u mojho dietatka: znizene svalove napatie, drazdive alebo apaticke spravanie, novorodenecka zltacka az po nepravidelne dychanie a krce. ☹
Chcela by som sa opytat zien, ktore mali tehotensku cukrovku (pripadne ak poznate niekoho, kto mal tehotensku curovku)... ake mali problemy pocas tehotenstv, pri porode a ako su na tom ich deti. Dakujem
@mata0410 Prave podle te studie HAPO. Ta jako prvni na desetitisících těhotných zkoumala vliv glykémie na miminko. A tam se ukázalo, ze pri lačné glykémii nad 5,0 mmol/l (u domácího měření z prstu je tolerance do 5,3) strmě rostou rizika makrosomie, poporodní hypoglykémie a vysoké hladině c-peptidu u miminka. Na českém MK mám o tom na blogu článek. Ta studie je jinak dostupná na internetu.
@unctadorg Tady v Čechách je to podobne. I když jsou limity a nařízení dané naprosto přesně a diabetoligove jsou o tom informovani, tak stejně je pořád velké množství diabetoligie, kteří berou tehotenskou cukrovku stejně, jako cukrovku 2. typu. Dřív se to tak skutečně dělalo, ale tehotenska cukrovka má mnoho specifik, které musí ten diabetologove znát a mít s nimi zkušenost. A takových asi pořád není dost.
@mata0410 Cukrovka končí odchodem placenty, ale porodu to může ještě chvíli kolísat, protože se mění hladiny hormonů a nastupuje laktace. Takže když jdeš na kontrolní ogtt, měla bys mít lačnou glykémii do 5,6. Kdybys měla jakkoli pochybnosti, klidně dřív. Jen je potřeba, abys v průběhu testu a před ním nekojila, protože to zkresluje výsledky.
@mata0410
Hlad nie je dobry kamarat pri tehotenskej cukrovke, nesmies byt dlho hladna, lebo potom cukor klesa a mozes mat hypoglykemie
Ahojte, máte niekto skúsenosť so skladením stéviovým sladidlom počas tehotenskej cukrovky? Je to počas tehotenstva vhodné?
@suf radšej si kúp stéviu v kvetináči a daj do kávy, čaju atď. ako Stévia sirup, alebo tabletky.
Baby, aka je pravdepodobnost, ze ked som mala v prvom tehotenstve teh. cukrovku, budem ju mat aj v druhom?
@michellevendero skôr som myslela napríklad osladiť jogurt alebo také niečo, preto som sa pýtala či niekto má takú skúsenosť 🙂
Ja pouzivam xylitol vraj ma nizky GI. Ale nemerala som si po nom tak neviem posudit.
Dievčatá,mali ste niektorá počas tehotenstva s cukrovkou problémy so zvýšenou kyselinou mocovu?
Ahojte je normálne ze mam vyššiu hladinu po dvoch hodinách? Po jednej 6,5 a po dvoch 7,1. Malo by to byt opačne nie?

@mata0410 V těhotenství je mnohdy druhá večeře zásadní, protože má vliv na lačnou glykémii. To je třeba rozdíl mezi tehotenskou cukrovkou a diabetem 2. typu. Hlidej si, abys nebyla bez jídla déle, než 10 hodin. Pokud chodis spát kolem půlnoci, tak cca ve 22h je idealni zakousnout treba kus chleba se sýrem nebo si dát sklenici mléka..