icon

Bábätko otočené koncom panvovým: Rady a skúsenosti rodičiek

9. dec 2024

Dobry den. Su tu nejake dievcata ktore mali babatka v 9.mesiaci stale otocene KP? Boli ste na obrat vonkajsimi hmatmi, alebo vam rovno naplanovali sekciu, alebo ste nebodaj rodili KP? Chcela by som pocut pribehy len mamiciek, ktore to zazili,( nie kamaratka bola/ kamaratkina kamaratka… ).

Strana
z3
rivini
11. dec 2024

@lucia245 poloha koncom panvovym patri podla medicinskych standardov k tzv.nezrovnalosti a radi sa k odklonu od normy. Z tejto polohy je mozne rodit prirodzene len za urcitych podmienok (optimalna hmotnost dietata, odhadovo optimalny pomer panvy a velkosti dietata, skuseny porodny tim). Buduca matka je zaroven poucena o rizikach takehoto porodu a suhlasi s vaginalnym porodom. Koncom pancovym by som ako prvorodicka nesla rodit vaginalne naozaj nikdy. Zijem v zahranici, v krajine s vyspelym zdravotnictvom a aj tu mi lekari, ked moje dieta lezalo v polohe KP povedali, ze jasne, v pohode aj vaginalne, ale rizika tam su o niekolko percent vacsie a radsej rodia KP vaginalne u druhorodiciek, kde sa po prvom prirodzenom porode uz aj fyziologia dalsieho porodu da trosku lepsie odhadnut. Takyto porod moze prebehnut uplne v pohode a vo vacsine pripadov to tak aj je, ak sa vsak nieco „pokasle“, nasledky su omnoho fatalnejsie, ako pri polohe hlavickou dole.

pettom19
11. dec 2024

Syn bol az do konca KP. Moj gynekolog rovno nariadil sekciu, ale ja som mu plne doverovala, ze vie, co robi. Teraz spatne som rada, ze som nerodila prirodzene.

oblecenie99
11. dec 2024

Autorka, viem zhruba ak sa cítiš, ja som mala akútnu sekciu a dlho potom blbý pocit z akéhosi zlyhania.. teraz s odstupom času som veľmi rada, že to dopadlo ako dopadlo. Môj syn bol dobre otočený, ale už posunutý do pôrodných ciest, v neprirodzenej polohe, hlavičkou blbo zaseknutou, museli sme neskôr riešiť aj torticolis kvôli tomuto. Nemohol by sa narodiť prirodzene, teda viem si predstaviť, ale nechcem na to ani myslieť. Príroda to pre niečo takto zariadila, a chvalabohu, že sa mi nerozbehol pôrod, nemala som kontrakcie a nepomohola ani vyvolávačka. Keďže však ozvy slabli, musela som na akútnu sekciu. Zachránilo to život a zdravie môjho syna. Keby sa pôrod rozbehol, nedopadlo by to takto. Je to tak, ako má byť. Sekcia nie je podradnejší druh pôrodu, a nie je to ani "pôrod", ale pôrod (bez úvodzoviek). Chodili sme so synom cvičiť len krátko, ale poviem ti, realita nás tam prefliaskala často, stretávali sme sa tam s rodinami a deťmi, ktoré mali veľmi ťažký osud, často ako dôsledok komplikácie pôrodu. Keď je cenou byť rozrezaná na bruchu a nezažiť ako žena prirodzený pôrod, tak nech tak je. Drž sa.

lucia245
11. dec 2024

@pieksamaki slovákom predpokladam

lucia245
11. dec 2024

@rivini s niecim suhlasim, s niecim nie. odklon od normy je aj porod hlavickou inak ako zahlavim a deti sa tak rodia bezne. Co sa tyka velkosti panvy, ta sa meria iba u zien pod 150 cm. K porodnej vahe dietata - k porodu KP 4,5 kg by som teda nesla ani ja, aj ked poznam takych, co by si trufli. Prvo alebo druhorodicka - nevidim rozdiel. Vacsinou sa prvorodicky dlhsie otvaraju, ale nie je to pravidlom. A pojem "otvorena na 10 cm" prakticky aj tak neexistuje, ide o to, kedy zajde branka. A ta zajde vtedy, kedy je otvor dostatocny pre porod babatka jeho individualnych proporcii. S cim suhlasim uplne je skuseny porodny tim, ktory sa na Slovenku naozaj tazko hlada. Kazdopadne mozeme cestovat do vybranch ceskych ci rakuskych porodnic, kde sa takyto tim najst da. Co povazujem na Slovensku za velke minus je nedosatocna informovanost rodiciek o rizikach cisarskeho rezu, do ktoreho su tlacene aj nie v nevyhnutnych pripadoch (napr. rozbehnuty porod, lekar ide o piatej domov, tak povie matke o stvrtej, ze porod nepostupuje a zvoli cisarsky, tym padom to stihne, ze ano). A to, co je uplna alfa omega porodu - psychicke nastavenia rodicky - netreba ju plasit, podcenovat, ale ani hnat do extremu, jednoducho neprogramovat vopred ako to bude. Aj tak je kazdy porod uplne iny. Mala by poznat vsetky fakty a na zaklade nich sa rozhodovat (co je u nas bieda, ta informovanost).

pieksamaki
11. dec 2024

@lucia245. ???????

pieksamaki
11. dec 2024

@lucia245 národnosti? Niečo nie je v poriadku?
Pôrod bol 13 rokov dozadu....boli mi vysvetlene slušne a korektne všetky riziká.. pri rozdielnosti pohlavia...a zamietnutý vopred dohodnutý cisársky rez.....
Primátori som vďačná....žiaľ už nie je medzi nami

lucia245
11. dec 2024

@pieksamaki áno, je veľký rozdiel, či riešite otázky so slovenským porodnikom alebo zahraničným. U nás posledných 20 rokov panuje "ideme na istotu" v preklade rezeme hlava nehlava. Nevedia sprevádzať prirodzeným pôrodom, ani KP, ani dvojicky. Ti, čo to vedeli už dožívajú na dôchodku alebo sú mŕtvi. Tých, čo sú momentálne v pôrodnici, to nemá kto naučiť. Zahraniční lekári, kde sa vedomosti postupne generáciám odovzdávali, s nami nechcú viesť dialóg, lebo im nemáme čo ponúknuť. To nie je útok na vás, to je smutná realita nášho pôrodníctva... Ja vás uisťujem, že 8 z 10 čo tu na MK píšete, že máte odporučenie na sekciu, keby rodite v západnej Európe, verdikt by bol iný .

pieksamaki
11. dec 2024

@lucia245 sa čudujeme? Technika pokročilá tak, ze zdravotníctvo nestiha...podľa mňa si nechcú brat na seba trestnopravnu zodpovednosť.........a idú na istotu.....
Neviem....ono je to vždy o ľuďoch...dialog nie je vzdy mozny.....nakolko je unava personalu podla mna vsade.......hm...ťažko dakedy.....posúdiť.....je niečo iné iba skolit a niečo iné potom vykonávať.....v teamovej praci....

rivini
11. dec 2024

@lucia245 zijem v zapadnej Europe v krajine s vyspelym s fungujucim zdravotnictvom a teda aj vsetky moje kamaratky, ktore mali dieta KP ako prvorodicky, sli dobrovolne sekciou. Tu totiz ide o to a to mi vysvetlili traja porodnici, pri porode KP v 98% prebehne vsetko ok. Ak vsak nieco neprebehne ok, vzdy su nasledky tazke a smeruju k vacsim zraneniam matky, aj dietata. Pritom pri polohe hlavickou dole sa tieto problemy vacsinou zriesia Vakuumextraktorom, alebo kliestami. Pri KP je toto tazsie. U dvojiciek je castou komplikaciou to, ze prve vyjde vaginalne a druhe sekciou. Nik takto zenu zbytocne trapit nechce, hlavne ak sekcia vykonana technikou Misgav-ladach ma dokonca statisticky lepsiu prognozu rekonvalescencie ako vaginalne poporodne poranenia. Cize aj lekari, ktore si uplne v pohode trufaju na KP, alebo dvojicky, uz dnes vedia, ze pomer riziko-vyhoda je v pripade sekcie bezpecnejsi pristup.

lucia245
12. dec 2024

@rivini odporúčam pozrieť si debora rhodes špecializuje sa na KP aj pôrod dvojičiek, možno sa váš pohľad zmeni

autor
16. dec 2024

Dievcata, tie co ste boli na obrate vonkajsimi hmatmi a obrat sa podaril. Nestalo sa vam, ze sa vam babatko znovu potom pretocilo nazad do KP?

30majka71
17. dec 2024

@lucia245 však áno, ale potom by som si prosila fyziologický pôrod bez zásahov lekárskych ako sú kadejaké nástrihy. Ja som sa pýtala, a teda že pri KP sa nástrih robí automaticky, že tam proste nie je možnosť bez. Tak to pre mňa nie je fyziologický pôrod... Už je tam chirurgická intervencia. Veď to povedal aj sám primár z Trenčína, je to chirurgický zákrok

janka830
17. dec 2024

@30majka71 nerobí sa automaticky , záleží od lekára . Rodila som dcéru KP v 2020 - bola som bez nástrihu a nemala som žiadne poranenie. Prekvapení sme ostali všetci.

30majka71
18. dec 2024

@janka830 tak to je super potom, ale mne teda bolo povedané tak, čiže tu by sa ani neriešilo či je to potrebné a spravil by sa, čiže za mňa to je neprípustné

lenkakravcova
7. mar 2025

Ako to to nakoniec celé dopadlo? Stihlo sa bábätko ešte otočiť? Alebo si rodilá KP či cisárskym?

autor
7. mar 2025

Bola som na obrate v Trencine. Podarilo sa otocit, babatko sa uz nepretocilo nazad a rodila som prirodzene. Chvalabohu, lebo som mala dost tazky porod a keby bolo este KP, neviem, ako by som to dala.

Strana
z3