Čakám dvojičky a myslím, že lekári nepostupujú správne
Ahojte baby,
na MK chodim uz dlho a az teraz som sa odhodlala registrovat, chvalabohu, ze existuje aj nieco taketo 🙂
K veci:
som v 27.tt a cakam gemini. Zijem mimo SR a preto by som si aj touto cestou rada overila postupy lekarov, ktore sa nam pred casom prestali pozdavat. Cca pred 3 tyzdnami mi zistili extremny oligohydramnion u jedneho plodu a podla viacerych ultrazvukov je jasne, ze zaostava vo vyvoji takmer o mesiac. Bola mi odporucena amniocenteza (ktoru som napriek pokrocilemu stadiu a enormnemu nedostatku pv absolvovala), ta vsak nepotvrdila ziadnu z trizomii, cakame este na dalsie vysledky. Asi tri dni po amnio som dostala teploty, hnacky, zoslabla som, ale lekari urcili, ze sono nie je potrebne a poslali ma domov s paracetamolom. Na moju namietku, ze pri problemovom babu som si vsimla velky ubytok pohybov, sa mi dostalo odpovedi, ze to je pri dvojcatach normalne a ze sa mam pozorovat. Chcem sa vas opytat, ci povazujete toto za normalne, viem, ze internet je prekliatie vacsiny lekarov, ale ja som si napr. zistila, ze ak dieta nema dlhodobo plodovu vodu, nemoze sa vyvijat, deformuju sa mu klbiky a pluca v raste potom tiez zaostavaju, tu to vsak zrejme povazuju za bezne, dostala som akurat steroidy, s tym, ze mi hrozi predcasny porod a poslali ma domov. Lekarov menit nemozem, oni sa menia sami, tu funguje uplne iny system ako doma. Teraz len cakame a cakame a hadame co sa bude diat...je podla vas toto o.k alebo som ja precitlivela?
Nie, bohuzial, to by som sa nedoplatila :( Tu funguje zdravotnictvo tak, ze je sice bezplatne, ale potom to tak vypada...a domov uz tiez nemam moznost ist, preto sa pytam vas, ci sa vam zda toto v pohode alebo uz ja som sibnuta, je to moje prve tehu 🙂
Nemas moznost naskenovat svoje lek. spravy a poslat ich tu nejakemu doktorovi? Ak nemas nikoho tak sa skus popytat v nejakej internetovej poradni (myslim, ze na mama a ja funguje jedna). Nepokladam sice internetove poradenstvo za zvlast fundovane, hlavne ked nie je moznost aby ti lekar vysetril, ale urcite ti poradia lepsie ako my laici tu na MK. Drzim paste, aby boli obe babatka v poriadku.
@zuzi118 Dakujem Zuzi, chcela som napisat aj na primar.sme.sk, ale do 20.7 sa nedaju vkladat prispevky...poskusam teda aj ine fora 😒
ahoj ninka a mozem sa ta opytat kde si v zahranici? ja som tiez v zahranici a ked som chodievala na prehliadky a mala som pocit ze cosi nie je ok vzdy mi to tiez vyvratili ze je vsetko ok. ja som v Norsku
@mala_ninka - plodovu vodu je mozne doplnit a ano, babo sa zle vyvija, hlavne plucka, nemoze sa pohybovat, traviaci system nedozrieva, kedze dieta nehlta plodovu vodu, je to fakt nedobre... Plodovu vodu mozu doplnit v tehotenstve aj 2-3x je to sice vzdy riziko ako pri amnioceteze, ale je to casto potrebne len jediny raz a dieta sa zregeneruje! Urcite su tu babule, co maju kontakty na Bratislavskych lekarov, kamaratke doplnali plodovu vodu a robili aj amniopac na Kramaroch a maly je vdaka tomu dnes tu zivy a zdravy, takze nevahaj.
@mala_ninka no najjednoduchsie pre teba je, aby sa tvoja mama opytala svojho gynekologa tu na SK, prip. jej posli prefotene spravy, alebo mailom. pripadne nech ide za gynekologom, ktoreho si mala kym si bola na SK.
pre lepsiu radu napis v ktorom state zijes, a zktoreho mesta na SK pochadzas.
ale vseobecne myslim ze KORBEL na antolskej by ti poradil ako dalej aj po telefone
@mala_ninka pocuj,ja som v spanielsku a tiez na nic lekarska starostlivost,nemas cislo an tvojho gynekologa na slovensku??zavolaj domov lekarovi a porozpravaj sa. ja tak riesim cez lekarov zo slovenska momentalne zdravotny stav mojej dcery.
Plodovu vodu sa da aj doplnat ale neviem v akych pripadoch je to indikovane... myslim ze tvoj problem dokaze posudit naozaj len kvalifikovany odbornik. No pri ubytku pohybov by sa to sono patrilo urobit podla mna...
Baby, ja som v UK, kde si zienky prenatalnu starostlivost, porod a vsetko ostatne spojene s NHS chvalia, problem je v tom, ze ak mate bezproblemove tehu, tak vam naozaj nema co vadit, ale v opacnom pripade je to pekne naprd.
Samozrejme, konzultujem aj so slovenskym gyndosom, ale ten mi povedal len to, ze na Slovensku by som uz aj lezala a bola min. na pozorovani...tu som si musela doslova vykopat papier pre sefa, ze naozaj nemozem ist rovno z amnio na sichtu, kde sa 8 hodin nezastavim...no des.
@mala_ninka urcite nie si precitlivena ... mne moj lekar robil ultrazvuk hned ako som volala ze od rana necitim pohyby a to bolo uz dost neskoro podvecer !!! podla mna by ta mali lepsie sledovat a snad aj vziat do nemocnice na pozorovanie !!! to ze je jedno z dvojiciek aj podstatne mensie je normalne a zial stava sa casto. najlepsie sa samozrejme poradis s odbornikom. uff no drzim palce !!! hlavne ziadnu paniku to drobcekom nepomoze. vela zien ma problem s mensim mnozstvom plodovej vody, neboj bude dobre musi !!!
@mala_ninka a ako je to s pohotovostou? keby si tam zasla s tym, ze babatko takmer vobec necitis a ze sa zle citis...a pod...
@mala_ninka
http://www.mamaaja.sk/Activeweb/Poradne/7/porad...
ahoj, skús túto poradňu na tomto linku. Veľmi dobrý pán doktor, ja som s nim riešila celé tehotenstvo. Odpovedá rýchlo. 🙂
V momente by som sa zbalila a prisla na SVK, aspon kvoli potrebnym vysetreniam. Toto by som nenechala na nahodu.
@mala_ninka pridávam sa k @kamilka22 , zbaliť a sa a prísť domov a nechať sa poriadne a kvalitne vyšetriť, tu sa totiž o pacientky fakt vedia postarať 😀 Nepovedala by som, že v UK je dobrá starostlivosť - hrozí potrat a ani len USG ti nespravia 😲 Ja som len trolinku v 25tt špinila, ináč bezproblémové tehu a hneď lietal lekár ako namydlený blesk, spravil všetky možné vyšetrenia na pohotovosti(vrátane USG), moja doky ich zopakovala.....to je dobrá starostlivosť 😉
ja som sice zazila hrozny pristup aj na SVK ale na debila doktora sa da narazit hocikde, ak mas pocit ze nieco nie je v poriadku okamzite to treba riesit aj keby si mala problem vratit sa na SVK verim ze je tu ovela viac kvalitnych doktorov a zodpovednejsi pristup ako tam kde si teraz, ak by sa kvoli zanedbanej starostlivosti babatku nedajboze nieco stalo nikto sa s tym nebude musiet tak tvrdo vyrovnavat ako ty
ahoj, velmi dobra je aj poradna na www.porodnice.cz
nech ti to dobre dopadne
@stvura jeej aj ja som z NZ 🙂

@mala_ninka ahoj,a kde zijes vonku? nemas moznost ist k sukromnemu lekarovi? gynekologovi?