Čo robiť, ak je Tripple test pozitívny?
Som 17+3 a vyšiel mi pozitívny test ...prvé dieťatko sa mi narodilo tiež menšie 2870g v 37tt..ja som tiež nizka a priateľ sa narodil tiež nie s dakou extrémnou váhou...stalo sa vám že vám vyšlo pozitívne a bolo všetko ok?
@cookie29 ja tiez...
@cookie29 no mne sestrička že hneď že ked je menšie tak vyjde..preto som si to s váhou spojila🤦♀️
Na prvom sone malo peknú kostičku nosnú..
A toto su velmi nebezpecne skratky....
takze Triple test hodnoti na zaklade statistik, pravdepodobnost ze dietatko bude mat Downa (a len Downa, ziadnu inu trizomiu)
- Nuchal translucency, ci sijove prejasnenie, to je miera zo sona okolo 12tt, v mm. Ked je vyssia je vyssie riziko.
- vek zeny
- odber krvi a hodnota urcitych markerov
Pre priklad, ked vezme tie iste hodnoty a zmenis len vek, tak jeden test vyjde pozitivny a druhy negativny. Ide len o statisticke rozdelenie pravdepodobnost. Nic spolocneho s vahou a pod. Keby bol problem napriklad s nosouvou kostickou, tak nebudu robit tripple ale rovno amniocentezu. Ak mozes, zaplat si Nifty. A aky mas vek? Ci tam bolo aj nieco ine? Ja som mala systematicky pozitivne tripple testy, pretoze nie som najmladsia ale nic sa nepotvrdilo a keby tu neboli podmienkou na Nifty, tak na ne ani nejdem
@cookie29 25 rokov a neviem..ťažko mi vedeli zobrať krv zo zápästia musela a ja som celé ráno žuvala žuvačky...inak neviem o ničom co by malo byť zlé..som nizka..162cm
Už ti teda vyšiel pozitívny, či len predpokladáš a už robíš paniku?
Aký pomer? Ja som mala 1:20 a malý je zdravý ako buk.
to tiez nema nic spolocneho. Je to len pravdepodobnost. Ake si mala NT? Vyssie? Respektivi Ti mozno hdnoty Papp ci AFP vysli a z toho vypocitali ze mas taku pravdepodobnost, ze dietatko ma T21, ale je to len pravdepodobnost. To nie je ako realny test, ze to tak je,a ko ked si tehotna napriklad. Je to len pravdepodobnost, ze mas napriklad 1 sancu z 20 mat T21, ale zaroven mas 19 sanci z 20 ze dietatko ho nema. To je priklad, keby ta sanca bola 1:20 ako sa uvadza v priklade vyssie...
Iba mi sestrička do telefonu povedala že mám prisť.opakovať lebo mi vyšlo niečo pozitívne.
Urcite nie, zena, moje prve dieta sa narodilo 8 dni po termine, realne teda ukonceny 41. tyzden a vazilo 2800g, tripple vysli dobre. Mne lekar len povedal, ze je to ok a viac som neriesila. To je somarina toto.
Ja som nizka, Ty si normalnou vyskou, mam 152 cm, manzel 185 cm, on mal 4 kila, ked sa narodil, ja 2700g.
Nase deti: 2800, 3050, 3100, 2900.
Tripple vysli vzdy ukazkovo. A to som mala vek 30, 32, 37 a 39.
Len ci to v spravnom case (tyzdni) brali tu krv...🤔
Ak by vysiel nejaky podozrivy pomer, sla by som na platene geneticke testy.
Do telefónu mi povedala že to sa stáva že mám 1:1000 že sa to potvrdí ale presné čísla neviem. Opakovaný odber mi vravela..v 15tom tt mi brali a už vtedy som vedela že je o týždeň menšia..
Ja nechapem, preco tie tripple testy na Slovensku este robia. Zijem v zahranici a tu sa to uz poklada za prezitok, kedze je to nepresna statistika. V tehotenstve som tieto testy odmietla. Ak chces viac istoty, nechaj si spravit nifty.
Ja som za Nifty test, dala som si ich robit na zaciatku tehotenstva cca 12 tyzden uz nepamatam..
@cookie29 mas pravdu, ale este doplnim, ze okrem downa skuma aj patauov a edwardsov syndrom. Teda tu v sr, neviem ako u vas.
@selena_luna nifty ano, tripple nie
@cookie29 ja mam iba tripple, nedala som.si ani nifty, ani trisomy, a s vysledkom vsetkych 3 syndromov .
@selena_luna všetko pozitívne?
Nie, nastastie, preto som si nedala dalej ani nifty, ani trisomy, ani amnio. Vysledky porovnatelne s 25 rocnou zenou, mam 37. Potom napis aku pravdepodobnost ti stanovili, ale stava sa velmi casto, ze ten test prelakne maminy a dalsie testy a uvz ukazu uplne zdrave babo. Skor ho chap ako vstupnu branu k dalsim testom, ze len treba nieco dovysetrovat navyse, nie je to ziadna diagnosticka konecna. Len horsie hodnoty v krvi, ktore mozu a nemusia ukazovat na nieco. Zjednodusene povedane.
@selena_luna no,ide o to že na morfologickom v 12tt som mala ukážkové dieťatko. Potom som tušim 15+3 bola na kontrole u môjho gyn.tiež vravel že všetko v poriadku. Krv mi brali tiež ale hrozne ťažko až zo zápästia sa im podarilo aj to mi zmodralo ako zle mi brali...a nechcem sa utešovať ale myslím si že skreslili výsledky aj tie žuvačky čo som cestou na vyšetrenie žuvala😃...aj sestrička mi do telefónu tak vravela že treba zopakovať test a neposielala ma kade tade hneď...myslím,keby je zle tak by to riešila aj ona inak. Ale zas no...uvidíme.
Drzim palce silno.
Nám vyšlo pri prvom 1:90, amnio sme odmietli... aj tak by sme si bábätko nechali, aj keď som si poplakala. Ku koncu začal zaostávať, stehná kosť nerástla. Narodil sa maličký 2100 g (ukončený 38. týž.). Dnes je šiestak. Okrem toho, že je drobnejší, je úplne zdravý 🙏🏻❤️
Ďakujem za odpovede❤️
Hodnoty na downou syndrom mám 1:55

A teraz rozmyslam nad vztahom medzi vahou a Downovym syndromom....