Crohnova choroba a tehu 2021

jackie_1992
29. aug 2021

Cavte 🙂 viem, ze tato tema tu uz bola pred xy rokmi, založila som teda aktuálnu.

Baby, ktore ste tehu a mate Crohna, ako sa cítite? Aky mate priebeh tehotenstva?

Ja mam Crohna uz nejaky 8rok, som po operácii čreva, roky Ficim na biolke, ktoru sme vysadili v 24.tt. Teraz som bez liečby, ale čreva začínajú štrajkovať. Zaujímalo by ma, ako to maju ine? Pripadne aj tie, ktore uz porodili a napríklad dojcia...

valentina12345
29. aug 2021

@jackie_1992 ja som tiez po operacii, po 5tich rokoch od operacie na imurane som otehotnela, odkojila a aktualne sa snazime o surodenca. medzicasom som mohla vysadit lieky, aktualne nemam ziadne, iba chodim na kontroly. mne tehotenstvo crohna nezhorsil, klop klop, verim ze aj druhe, ak sa podari, bude bez komplikacii.

jackie_1992
autor
29. aug 2021

@valentina12345 ahoj 🙂 dik za napísanie. A gratulujem k dobrému tehotenstvu a držím prsty pri ďalšom. Toto je moje prve tehu a som v 34tt. Od začiatku som hrozne unavená a nevládzem velmi, no teraz mi začali bolesti čriev, raz zápchy, raz hnačky , hrozne kŕče... Ja som bola na remicade a teraz neberiem nic. Tak neviem ci sa mi to zhoršuje alebo je to bábätko.

A nemala si ani sem tam nejake bolesti, Brusne problemy? A biolku si predtym nebrala?

kiki68
29. aug 2021

Kamoska je tehu , ma crohna a uz bude mat termin teraz. Musela ist od 20tt na kortikoidy , mala velke bolesti. A odvtedy je pokoj a tehuluje

jackie_1992
autor
30. aug 2021

@kiki68 juj tak to mi je ľúto. Aj mne zvažujú kortikoidy, ale som ako na hojdačke. 😐 nevieme sa rozhodnúť.

kiki68
30. aug 2021

@jackie_1992 vies co jej to pomohlo, maly ma uz cez 3kg, rastie , vsetko je ok a bolesti ustupili. Takze si myslim, ze uz to doklepu. Ja mam iba syndrom drazdiveho creva, ale to vieme, ze je taky predskokan crohna. Pred porodom to bolo ok, horsie pocas a po nom tesne. To som bola nonstop na toalete.

jackie_1992
autor
5. sep 2021

@kiki68 ahoj a mozem sa ta opytat, ked si rodila, dávali ti klystir? Snazim sa zistit, ci to žena s crohnom vobec moze, ked ma take steny čreva ake ma. Čítala som ze je velke riziko poranenia, co by bol u mna iny prúser.

kiki68
5. sep 2021

@jackie_1992 ja mam iba syndrom drazdiveho creva a nedavali mi klystir. Mala som sj nejaku tu nehodu pri porode, ale to mi bolo uplne jedno. Lebo bola som pred porodom asi 3x a po porode ihned po 2 hod zase 2x. To ich dost prekvapilo a boli radi, ze mi nic nedali. Lebo inak by tam mohli nanovo malovat. Teraz rodila ta kamoska s crohnom, prirodzene, babo aj ona su okej a tiez bez klystiru. Stale je na kortikoidoch a zatial to drzi. Ja si myslim, ze ten klystir je zbytocny u nas. Moje telo posledne reagovalo na fortrans tak, ze som bola v horsich krcoch ako pri porode a klystir mi zase nastartoval to vyprazdnovanie tak, ze som iba 4 hodiny sedela na toalete. Lebo to crevo sa podrazdilo. Asi by som im vysvetlila, ze co a ako. Ja som to tam povedala narovinu, ze bud alebo

jackie_1992
autor
5. sep 2021

@kiki68 no to budem musieť aj ja. Dufam ze budem mat dostatok sil. 🙂 ale si ma upokojila lebo niektore baby píšu hrozne veci. Ja si ale myslim, ze vsetko je o komunikácii.

kiki68
5. sep 2021

@jackie_1992 ja som chodila do rizikovej poradne a teda som na toto rovno upozornila. Ber vsetky papiere okolo crohna. Oni potom budu skakat ako piskas, lebo nelajznu len tak blbostou zhorsenie stavu. Ako zo mna mali respekt, hlavne ked videli po tom porode, ze s usmevom hlasim 2x stolicu. Ine zeny tam cakaju tri dni na nieco a ja bumst na wc a bolo. Horsie to bolo hormonmi doma, to kojenie to akosi rozstartovalo, sak aj ta voda z tela ide prec a prve tri mesiace to bol boj. Dostat to telo pod kontrolu, lebo clovek je odspodu rozbity trosku a do toho 15x na wc. Hlavne mi to bralo ziviny z tela.

jackie_1992
autor
5. sep 2021

@kiki68 uplne chapem. Závisí aj od toho v akom stave si pocas tehu a pôrodu. Mna 2 roky dávali do remisie aby som mohla otehotnieť. Potom lekár zavelil, my sme otehotneli a rychlo rychlo udrziavacia liečba, porodiť a hádam po pôrode bude vsetko okej tiez. Ja mam v tej istej nemocnici aj gastroeneteologicku ktora povedala ze ked bude môcť pride k porodu a po pôrode urcite pride skontrolovať filipka. Tak dufam.. 🙂

havranka31
5. sep 2021

@jackie_1992 ono Crohn moze byt dost specificky, napr. ja mam fistulujucu formu, par abscesov za sebou (aj operovane), ale crevo je relativne ok, sem tam bolesti a naduvanie.
Neviem ci to niekomu pomoze, ja som brala rok kortikoidy, potom 4roky Humiru a Imuran, biologicku vysadili pre sekundarne zlyhanie (stav bol stale rovnaky). Popri tom Pentasa stale. O nejake 2r sa mi objavil Hodgkinov lymfom (som presvedcena ze z tych imunosupresiv), cize rok chemoterapia, a potom 2r cakat s otehotnenim.
Tehotenstvo bolo v pohode, bez liekov, dokonca podla MR mam stav mierne lepsi. Porod bol na odporucanie gastra cisarsky, klystir mi nedavali. Teraz cakam druhe, a tiez bez problemov a bez liecby.

jackie_1992
autor
5. sep 2021

@havranka31 och, bože ty si to mala plne prekvapení. Ja mam crohna, od ktoreho viem, co čakať. Dlllllho ma trápil, kym nan prišli, potom operácia, pol metra čreva preč, humira 3 roky, remicade 2 roky, medzitým helicid, imuran, pentasa, posledny rok aktivita v konečníku, fisura, stuhnuty konečník, budenofalk, salofalk. Pocas tehu remicade, salofalk a teraz som bez liečby od 6. Mesiaca. Tehu celkom fajn, len som hrozne unavená cely cas a teraz ku koncu mam hnacky s krcami, nespím... Bojím sa ze v nemocníci ma nebudu počúvať, pôsobím zdravo..

havranka31
5. sep 2021

@jackie_1992 no ved presne, ono clovek nevyzera vacsinou chory pri tomto.. neodporuca ti gastro doktorka cisarsky (mne kvoli zjazvenemu tkanivu okolo konecnika a tym riziku vacsieho poranenia pri porode odporucil)? Pripadne si zazmluvnit porodnika ktory by o tebe vedel? Maj pri sebe aj kopiu spravy z gastra, das im na prijme pri porode.
Drzim palce, nech ti to rychlo a bezproblemovo zbehne, potom mozes nabehnut zas na liecbu, ked ti pomaha. Mne zas nemeni stav prakticky nic, najviac pomohli tie prve kortikoidy, konske davky, ale to sa dlhodobo neda, a ani nechcem, odvtedy mam stav nemenny.
Niekomu tehotenstvo stav zlepsi, niekomu zhorsi..

jackie_1992
autor
5. sep 2021

@havranka31 no nenavrhli mi cisarsky a tiez mam liečený konečník, trochu zúžený, vyliecena fisura... Zazmlubnit si uz nezazmluvnim, lebo prachy 😣 budem sa modliť 🤣 a dakujem!

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre