icon

Doprovod partnera ku gynekológovi

1. dec 2025

Baby, čo robíte personalistky alebo sa vyznate... ako je to, prosím, s doprevadzanim partnera ku gynekologovi v tehotenstve? Ma nárok dat si to ako doprovod do tych 7 dni, co mu prisluchaju zo zakona na lekara? Zajtra mam totiž termín a aj kontrolu naraz (ak v noci neporodim) a už by som bola rada, ak by šiel pre istotu so mnou. Ďakujem.

cucoriedka97
1. dec 2025

@anonym_autor samozrejme, má nárok na paragraf na doprovod. Aj môj manžel tak so mnou chodil

chrobak7
1. dec 2025

@anonym_autor Áno, môže ťa sprevádzať k lekárovi. A potom aj v deň pôrodu do pôrodnice a po prepustení späť - je to v zmysle ZP § 141 Dôležité osobné prekážky v práci:

§ 141 Dôležité osobné prekážky v práci

(2)
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a) ...
b)
narodenie dieťaťa zamestnancovi; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na prevoz matky dieťaťa do zdravotníckeho zariadenia a späť,

anonym_620def
1. dec 2025

@anonym_autor jasné má, my tak tiezm chodíme

anonym_028213
1. dec 2025
@chrobak7

@anonym_autor Áno, môže ťa sprevádzať k lekárovi. A potom aj v deň pôrodu do pôrodnice a po prepustení späť - je to v zmysle ZP § 141 Dôležité osobné prekážky v práci:

§ 141 Dôležité osobné prekážky v práci

(2)
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a) ...
b)
narodenie dieťaťa zamestnancovi; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na prevoz matky dieťaťa do zdravotníckeho zariadenia a späť,

@chrobak7 ty si dal pri narodení dieťaťa odvoz do pôrodnice.

anonym_028213
1. dec 2025

Podľa mňa a teda zákona nemôžeš, partnerka nie je rodinný príslušník a nevezieš ju do pôrodnice ale len vyšetrenie. Ak teda správne chápem, že nie je manželka

anonym_028213
1. dec 2025
@cucoriedka97

@anonym_autor samozrejme, má nárok na paragraf na doprovod. Aj môj manžel tak so mnou chodil

@cucoriedka97 len je rozdiel manžel a partner

extempore
1. dec 2025
@anonym_028213

Podľa mňa a teda zákona nemôžeš, partnerka nie je rodinný príslušník a nevezieš ju do pôrodnice ale len vyšetrenie. Ak teda správne chápem, že nie je manželka

@anonym_028213 áno, správny postreh

krasneleto
1. dec 2025

@anonym_autor ano , pokial je to partner s tebou zijuci

krasneleto
1. dec 2025

nemate pravdu... aj partner je blizkou osobou podla par. 116 Obcianskeho zakonnika, Blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.

anonym_028213
Autor odpoveď zmazal
chrobak7
1. dec 2025
@anonym_028213
Odpoveď bola zmazaná

@extempore
@anonym_028213 Treba pozerať § 40 ods. 5 - "...a iná osoba žijúca spoločne v domácnosti" :

(5)
Rodinný príslušník na účely tohto zákona je manžel, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení, rodič zamestnanca, súrodenec zamestnanca, manžel súrodenca zamestnanca, rodič manžela, súrodenec manžela, prarodič zamestnanca, prarodič jeho manžela, vnuk zamestnanca a iná osoba, ktorá so zamestnancom žije spoločne v domácnosti.

chrobak7
1. dec 2025
@anonym_028213

@chrobak7 ty si dal pri narodení dieťaťa odvoz do pôrodnice.

@anonym_028213 Nie, zle čítaš. Napísal som:

"Áno, môže ťa sprevádzať k lekárovi." - čiže odpovedal som na otázku, či ju môže doprevádzať k lekárovi.

A tiež som pridal informáciu, že aj k pôrodu má nárok na voľno, mimo tých 7 dní.

"A potom aj v deň pôrodu do pôrodnice a po prepustení späť - je to v zmysle ZP ..."

autor
1. dec 2025
@chrobak7

@extempore
@anonym_028213 Treba pozerať § 40 ods. 5 - "...a iná osoba žijúca spoločne v domácnosti" :

(5)
Rodinný príslušník na účely tohto zákona je manžel, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení, rodič zamestnanca, súrodenec zamestnanca, manžel súrodenca zamestnanca, rodič manžela, súrodenec manžela, prarodič zamestnanca, prarodič jeho manžela, vnuk zamestnanca a iná osoba, ktorá so zamestnancom žije spoločne v domácnosti.

@chrobak7 tiež som sa nakoniec dopracovala k tomuto, dik. Ten deň pôrodu som vedela. Len som vopred nepocitala, že sa ešte po termíne budem musieť gulat do ambulancie, čiže to som začala riešiť až dnes.

chrobak7
1. dec 2025
@anonym_autor

@chrobak7 tiež som sa nakoniec dopracovala k tomuto, dik. Ten deň pôrodu som vedela. Len som vopred nepocitala, že sa ešte po termíne budem musieť gulat do ambulancie, čiže to som začala riešiť až dnes.

@anonym_autor Myslím, že sa nenájde zamestnávateľ, ktorý by mal výhrady voči doprovodu vysoko tehotnej partnerky k lekárovi.

betulinka1
1. dec 2025
@anonym_028213

@anonym_028213 moze uz aj partnerku doprevádzat a brat si na nu paragraf.

krasneleto
1. dec 2025
@chrobak7

@extempore

(5)

@chrobak7 vdaka, hladala som kde je spomenuta osoba zijuca spolocne v domacnosti...

anonym_de3c8d
1. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor jasne, aj po termine sa bezne chodi na kontroly, a tam sa uz nechodi 1x do tyzdna, ale podla potreby kazdy 2.-3. den az do toho cca 10teho dna po termine (konkretne podla pracoviska a stavu a podla planov).
Ja som teda nevidela problem v tom chodit tam sama (prenasala som vzdy) ked som sa normalne citila, ale ano boli tam niekedy aj zeny s ktorymi chodili manzelia.

anonym_b1837e
1. dec 2025

@anonym_autor Hahaha názov témy ma pobavil 😀😀😀 Ty si ten doprovod jenu na gyndu..😂😂😂 Jasné péčko mu uznajú.

anonym_4a7f41
1. dec 2025

@anonym_autor manžel, partner má právo byť s tebou všade, nech si každý hovorí čo chce. A áno má nárok dať si doprovod.