Doprovod partnera ku gynekológovi
Baby, čo robíte personalistky alebo sa vyznate... ako je to, prosím, s doprevadzanim partnera ku gynekologovi v tehotenstve? Ma nárok dat si to ako doprovod do tych 7 dni, co mu prisluchaju zo zakona na lekara? Zajtra mam totiž termín a aj kontrolu naraz (ak v noci neporodim) a už by som bola rada, ak by šiel pre istotu so mnou. Ďakujem.
@anonym_autor Áno, môže ťa sprevádzať k lekárovi. A potom aj v deň pôrodu do pôrodnice a po prepustení späť - je to v zmysle ZP § 141 Dôležité osobné prekážky v práci:
§ 141 Dôležité osobné prekážky v práci
(2)
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a) ...
b)
narodenie dieťaťa zamestnancovi; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na prevoz matky dieťaťa do zdravotníckeho zariadenia a späť,
@anonym_autor jasné má, my tak tiezm chodíme
@anonym_autor Áno, môže ťa sprevádzať k lekárovi. A potom aj v deň pôrodu do pôrodnice a po prepustení späť - je to v zmysle ZP § 141 Dôležité osobné prekážky v práci:
§ 141 Dôležité osobné prekážky v práci
(2)
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a) ...
b)
narodenie dieťaťa zamestnancovi; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na prevoz matky dieťaťa do zdravotníckeho zariadenia a späť,
@chrobak7 ty si dal pri narodení dieťaťa odvoz do pôrodnice.
Podľa mňa a teda zákona nemôžeš, partnerka nie je rodinný príslušník a nevezieš ju do pôrodnice ale len vyšetrenie. Ak teda správne chápem, že nie je manželka
@anonym_autor samozrejme, má nárok na paragraf na doprovod. Aj môj manžel tak so mnou chodil
@cucoriedka97 len je rozdiel manžel a partner
Podľa mňa a teda zákona nemôžeš, partnerka nie je rodinný príslušník a nevezieš ju do pôrodnice ale len vyšetrenie. Ak teda správne chápem, že nie je manželka
@anonym_028213 áno, správny postreh
@anonym_autor ano , pokial je to partner s tebou zijuci
nemate pravdu... aj partner je blizkou osobou podla par. 116 Obcianskeho zakonnika, Blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.
@extempore
@anonym_028213 Treba pozerať § 40 ods. 5 - "...a iná osoba žijúca spoločne v domácnosti" :
(5)
Rodinný príslušník na účely tohto zákona je manžel, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení, rodič zamestnanca, súrodenec zamestnanca, manžel súrodenca zamestnanca, rodič manžela, súrodenec manžela, prarodič zamestnanca, prarodič jeho manžela, vnuk zamestnanca a iná osoba, ktorá so zamestnancom žije spoločne v domácnosti.
@chrobak7 ty si dal pri narodení dieťaťa odvoz do pôrodnice.
@anonym_028213 Nie, zle čítaš. Napísal som:
"Áno, môže ťa sprevádzať k lekárovi." - čiže odpovedal som na otázku, či ju môže doprevádzať k lekárovi.
A tiež som pridal informáciu, že aj k pôrodu má nárok na voľno, mimo tých 7 dní.
"A potom aj v deň pôrodu do pôrodnice a po prepustení späť - je to v zmysle ZP ..."
@extempore
@anonym_028213 Treba pozerať § 40 ods. 5 - "...a iná osoba žijúca spoločne v domácnosti" :
(5)
Rodinný príslušník na účely tohto zákona je manžel, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení, rodič zamestnanca, súrodenec zamestnanca, manžel súrodenca zamestnanca, rodič manžela, súrodenec manžela, prarodič zamestnanca, prarodič jeho manžela, vnuk zamestnanca a iná osoba, ktorá so zamestnancom žije spoločne v domácnosti.
@chrobak7 tiež som sa nakoniec dopracovala k tomuto, dik. Ten deň pôrodu som vedela. Len som vopred nepocitala, že sa ešte po termíne budem musieť gulat do ambulancie, čiže to som začala riešiť až dnes.
@chrobak7 tiež som sa nakoniec dopracovala k tomuto, dik. Ten deň pôrodu som vedela. Len som vopred nepocitala, že sa ešte po termíne budem musieť gulat do ambulancie, čiže to som začala riešiť až dnes.
@anonym_autor Myslím, že sa nenájde zamestnávateľ, ktorý by mal výhrady voči doprovodu vysoko tehotnej partnerky k lekárovi.
@anonym_028213 moze uz aj partnerku doprevádzat a brat si na nu paragraf.
@extempore
(5)
@chrobak7 vdaka, hladala som kde je spomenuta osoba zijuca spolocne v domacnosti...
@anonym_autor jasne, aj po termine sa bezne chodi na kontroly, a tam sa uz nechodi 1x do tyzdna, ale podla potreby kazdy 2.-3. den az do toho cca 10teho dna po termine (konkretne podla pracoviska a stavu a podla planov).
Ja som teda nevidela problem v tom chodit tam sama (prenasala som vzdy) ked som sa normalne citila, ale ano boli tam niekedy aj zeny s ktorymi chodili manzelia.
@anonym_autor Hahaha názov témy ma pobavil 😀😀😀 Ty si ten doprovod jenu na gyndu..😂😂😂 Jasné péčko mu uznajú.
@anonym_autor manžel, partner má právo byť s tebou všade, nech si každý hovorí čo chce. A áno má nárok dať si doprovod.

@anonym_autor samozrejme, má nárok na paragraf na doprovod. Aj môj manžel tak so mnou chodil