Gynekológ mi odporúča ísť na potrat
Som v 13 tt., po absolvovaní sono vyšetrenie resp. USG, gynekológ mi odporúča ísť na potrat, vzhľadom na to, že bábätko bude postihnuté a nemá dorastené dolné končatiny, chýbajú mu stehenné kosti. Úplne som sa zrútila, s priateľom sme sa veľmi tešili na dieťatko. Máme sa rozhodnúť do dvoch týždňov, či pôjdem na potrat alebo nie. Máte niektoré žienky skúsenosti? Čo ak ešte dorastu kosti, dr. povedala, že to už nie je možné. Ďakujem za rady.
@lienka.7 a ty si na vozíčku ze vieš? Videla som video ženy, ktorá nemá ruky a nohy, len také kratucke vycnelky a dokázala s tým všetko, od umývania riadu až po starostlivosť o vlastné dieťa. Dokázala toho viac ako žena s končatinami. Niekto pozerá na svet s ružovými okuliarmi. Ale ma krajší výhľad ako ty s čiernymi.
@martul prepac, ale nenapisala som nič zlé, len čistú, holu pravdu. Ano, krutú, ale pravdu. Lebo reálny život nie je rozprávka.
Mimo to, niekoľko žien, co to tu tiez čítajú mi napísalo cez SS, ze so mnou súhlasia, ale tu sa nezapoja, lebo by ich také ako ty, hneď hejtovali.
A ano, mam deti. A v živote by som im toto neurobila. Nie som absolútne za potrat, ale v tomto prípade by som sla. Mimo to, ako to autorke už napísali niektoré predtým. Sama poznám postihnutých ľudí (keďže strýko s nimi pracuje), či uz mentálne, alebo fyzicky, či už od malička alebo keď sa im stala nejaka nehoda... no spytaj sa ich ako sa majú, či sú šťastní a žijú "plnohodnotny zivot", či uz na vozíčku alebo aj mimo neho. Aké majú ťažké psychické problémy a depresie... mnohým z nich sa zbierajú na liečbu, na pomôcky... ale samozrejme, vieš co, ty vieš najlepšie.
@lienka.7 Prečo by sa žena chodiaca s pomocou protézy nemala o seba postarať? To som teda nepochopila.
@cecilia29 💛🤗 presne tak 🤲
@lienka.7 dúfam , že nám Pán Boh dopraje pevné zdravie a dlhovekosť. Finančne to zvládneme, manžel má našťastie dobrú prácu a je pracovitý človek, na ktorého sa môžeme spoľahnúť 🤗. Máme úžasnú veľkú rodinu, ktorá pri nás stojí, podporujú nás, pomáhajú. A predovšetkým sa za našu Zuzanku modlia, Pán Boh zaplať za nich 🤲
@beata_k krásne 🤗, Boh má pre každého človeka svoj plán 💛
@zuzanka560 medicína ide stále dopredu. Verím ,že deti ako tvoja Zuzanka budú vďaka tomu napredovať. Nebude možno športovkyňa ( i keď nikdy nevieš😉) no určite bude dobrý človek čo si nájde vďaka vám zmysel a cieľ v živote. Mám pani doktorku. Ordinuje doslova zo stoličky. Ani si neviem predstaviť ,že by sme ju nemali. Dala si život a ja verím,že všetko sa pre niečo deje ❤️
@lienka.7 "Uplne dobrovlone si svoje dieťa odsúdila ma celoživotné trápenie. A to doslova." Akože sorry ale tu sa dá len zasmiať na tom, čo píšeš... Dobrovoľne? Ona si predsa nevybrala mať choré dieťa ;) Ona ho už mala a vybrala si nezabit choré dieťa, lebo sú rôzne formy postihnutia, ale skutočne nebezpečná je nemať srdce 🙂 Vybrala si milovať. Rovnako "dobrovoľne odsudzuje" (citujem ťa) na život aj rodič, ktorému dieta ochorie po pôrode. Podľa toho, čo píšeš, a spôsobu, akým to presadzuješ, mi napadá, že si možno bola v podobnej situácii a išla na potrat, alebo si to niekomu blízkemu radila. A nemôžeš pripustiť, že by bola aj iná správna cesta, lebo by to bolo potom ťažšie niesť. Snáď sa mýlim. Píšeš že nie si za potrat ale v tomto prípade by si sla. Kvôli kratšej nohe?? Kokso, vieš ty koľko horších veci sa môže stať deťom, hocikedy po pôrode, než kratšia noha? Každá z nás, ktorá priviedla dieťa na svet, ho v istom zmysle odsúdila na utrpenie, lebo isto bude aj trpiet. Ale ide o uhol pohladu. Čo si všímať viac...? Lebo bez života niet ani lásky, schopnosti obetovať sa, smiať, priateliť, mať zimomriavky z krásy, ... To je strašne depresívny, nihilisticky pohľad čo píšeš. Je to ako vojsť do nádhernej záhrady plnej vône a kvetov a vtákov, z ktorej sa teší tisíc ľudí denne, a už pri vchode zavrieť oči a vyhlásiť záhradu za zbytočné utrpenie, lebo vrabec pošliapal steblo trávy, lebo lastovička zjedla dažďovku, lebo... Je to samozrejme len prirovnanie, napadlo mi, lebo som kedysi čítala presne takú filozofickú úvahu, manifest nihilizmu, s názvom Záhrada plná bolesti, kde si autor všímal všetky malé nedostatky a trápenia, a úplne prehliadal nádheru celku. Vždy je inak nádej v odpustení. Každopádne - nie, potrat nie je jediné riešenie takejto situácie. Ak sa ženy stretávajú pred rozhodnutím s takýmito názormi, ako ten tvoj, tak o slobode rozhodnutia nemôže byť reč. To je doslova šikana. Treba viac počúvať kompetentných, napríklad mamy z Platformy rodín, ktoré sa venujú laickemu poradenstvu v oblasti, v akej má ich vlastné dieťa nejaké znevýhodnenie. Čiže ľudí, ktorí majú skúsenosť hlbokého vzťahu s niekým chorým.
@lienka.7 dovolim sa k tvojmu príspevku vyjadriť ako osoba s fyzickým hedikepom. Moje prognózy boli veľmi zle a hľa. Vieš čo? Nenaplnili sa. Všetko to, čo tvrdili mojím rodičom, že 100% nastane nenastalo. Aj keď mám viditeľný prejav svojho hendikepu, vzhľadom na prognózy je to to najmenej. A predstav si, som šťastná, zdravá (akože to myslím tak, že do roka som chora Max raz a nemám iné pridruzene diagnozy, dokonca som aj vzdelaná, zamestnaná a mám rodinu. Všetko to, čo mi povedali, že na 100% mať nebudem. Nepoviem, že ako decko sa nestalo, že som tu inakosť nepocítila lebo nemôžem vykonávať všetky druhy športov a že sa mi sem tam nejaké decko neposmievalo ale už v čase môjho detstva sa deti smiali aj "zdravym" deťom. Ono je to všetko o tom ako sa nastavis v hlave, či už ako rodič alebo samotny hendikepovaný. O ničom inom to nie je
@klip0 zrejme dotyčná pani/slečna má v živote iné "hodnoty" 😔. Neznamená, keď má človek nejaký handicap, že nemôže mať plnohodnotný život??? Ten plnohodnotný život môžu mať len zdravý ľudia? Predsa najdôležitejšie v živote je, aby naša maličká pociťovala lásku a všetko to potom pôjde ľahšie 🙂. Život nie je o tom, mať sa len dobre, žiť si komfortne, nemať žiadne starosti, mať plné účty peňazí. Čo tak milá pani prehodnotiť priority v živote (ale chápem každá sme iná).
@zuzanka560 ano, každá sme ina, ja sa dívam na život pragmaticky, to ale neznamená ze moje "hodnoty" sú zlé a tvoje tie dobré. Nebudem sa tu s tebou dotahovat a polemizovať o tom, čo je prezivat plnohodnotný život. V tom prípade ti len odporucam návštevu Mokrohajskej v BA, tam si to v reali môžeš obzrieť "v plnej nahote".
Napíš sem o rok, keď sa ti mala bude učiť chodi, ako vám to ide. Nad tým si sa už zamyslala? Tiez, ako si (ne)komfortne a bez starosti žijete, a samozrejme aj bez peňazí, keď ako píšeš, sú aj dôležitejšie veci v živote. Ty ešte nevieš, čo vsetko ťa v zivote čaká, ci túto situáciu vobec ustoji tvoj muz a neopustí vás... uraduju u teba este stále hormóny... A ja ti naozaj neprajem nič zlé, len aby ti tento "ruzovy" pohľad na svet ostal čo najdlhšie a tvojej malej naozaj v zivote nič nechýbalo.
@lienka.7 ale chápeš , že nemáš ani ty šancu zabezpečiť, aby tvojim deťom v živote nič nechýbalo? Aj tvojim deťom bude v živote kadečo chýbaťa je to úplne v poriadku. A že často z ľudí, ktorým niečo chýbalo, vyrástli úžasní a silní a láskaví a úspešní, lebo im niečo chýbalo. Veď to je normálna súčasť života.
@lienka.7 prepáč ako matke 3 detí z toho 2 s diagnózami je mi z tvojich komentárov nevoľno 🙄 najstaršieho syna mám ZTP, narodil sa na prvý pohľad ako 100% zdravé bábätko. Druhý syn sa takisto narodil ako zdravý, aktuálne má 9 a sme v diagnostike svalového ochorenia. Nikto nemôže vedieť či to jeho údajne zdravé dieťa naozaj zdravé je a možno to čo v brušku vyzerá choro bude nakoniec zdravšie ako to čo malo na skríningoch ukážkové výsledky.. jej dcérka môže mať s protézou plnohodnotný život. Zato môj syn ktorý má už teraz problémy s chôdzou ho až tak plnohodnotný nemá. Aj keď je to takto hodnotiť veľmi neobjektívne pretože samozrejme robíme všetko preto, aby ho plnohodnotný mal.
@zuzanka560 Srdečne gratulujem k úžasnej dcérke a prajem vám dlhý a šťastný život! 😊 Nech si to teraz prečítajú všetky, ktoré ťa posielali na potrat... možno sa nad sebou zamyslia.
@zuzanka560 si skvelá mama. A tam hore vedeli, komu tvoje dievčatko zveriť na život. Držím palčeky 💕
@zuzanka560 si úžasná a máš otvorenú cestu do neba.
@mrkva1 ďakujem 😊, po celý čas som dôverovala Bohu, modlitby ma niesli 🙏🤗
@dannieja srdečná vďaka 🤗. Všetky tie ženy, ktoré ma posielali na potrat, zabudli, že ony sa už narodili. Potrat ženu zničí, skôr, či neskôr a žiť s tým vedomím do konca života a predstavovať si, aké by bolo to bábätko, či dievčatko alebo chlapec, tak toto nie, ďakujem neprosím.
@mrkva1 ďakujem krásne 🤗, je to náš poklad, drahokam 😘
@lienka.7 Niekto taky tu uz bol čo chcel mať krasnych zdravych ľudí🙄A hneď prvych liklidoval postihnutych ludí ,lebo niesu užitočny pre svet.A potom ďalšich a ďalšich.
@zuzanka560 si silná žena. Máš môj obdiv. ❤️

@zuzanka560 Mala som spolubyvajuceho bez ruk...uci na VŠ. Drz sa 💪