Heterotropické tehotenstvo - skúsenosti a možnosti liečby
Ahojte,
rada by som sa spýtala, či je tu niekto z vás, kto sa stretol s heterotopickým tehotenstvom.
Už dva týždne máme potvrdené tehotenstvo v maternici. Lekár vidí plod približne 6–7 týždňový, už aj s akciou srdca.
Dnes však na kontrole sa tváril zvláštne a na sone sme videli ďalšiu čiernu „machuľu“. Vyjadril sa, že to vyzerá na súčasné vnútromaternicové aj mimomaternicové tehotenstvo, no vraj je to veľmi vzácne a on osobne sa s tým ešte nestretol.
Ďalší termín vyšetrenia mi dal až na piatok, ale neviem, či dovtedy dokážem pokojne vydržať. Preto sa zajtra pokúsime dostať k ďalšiemu lekárovi, aby sa na to aspoň pozrel na sone a potvrdil alebo vylúčil túto diagnózu.
Na internete čítam samé zlé veci, a preto by som sa chcela spýtať, či má niekto z vás s týmto stavom osobnú skúsenosť a či je možné zdravý plod zachrániť? Ďakujem ❤️
Vnútromaternicový plod so srdcovou akciou môže byť zachovaný, ak sa mimomaternicové tehotenstvo potvrdí a rieši včas. Štandardným riešením je chirurgické odstránenie mimomaternicového tehotenstva, zvyčajne laparoskopicky. Zdravý plod je možné zachrániť, ak ide skutočne o heterotopické tehotenstvo a mimomaternicová časť sa rieši včas. Čierna štruktúra na sone nemusí byť však iba mimomaternicové tehotenstvo. Často ide o corpus luteum, cystu alebo hematóm. Absolútne to nemusí byť nič vážne. Ak by sa objavila bolesť brucha, jednostranná bolesť, slabosť, mdloby alebo krvácanie treba ísť na pohotovosť.
Vnútromaternicový plod so srdcovou akciou môže byť zachovaný, ak sa mimomaternicové tehotenstvo potvrdí a rieši včas. Štandardným riešením je chirurgické odstránenie mimomaternicového tehotenstva, zvyčajne laparoskopicky. Zdravý plod je možné zachrániť, ak ide skutočne o heterotopické tehotenstvo a mimomaternicová časť sa rieši včas. Čierna štruktúra na sone nemusí byť však iba mimomaternicové tehotenstvo. Často ide o corpus luteum, cystu alebo hematóm. Absolútne to nemusí byť nič vážne. Ak by sa objavila bolesť brucha, jednostranná bolesť, slabosť, mdloby alebo krvácanie treba ísť na pohotovosť.
@anonym_f9ed77 inak ja som mala pozostatok corpus luteum, mne to vyzerslo ako 4cm cysta, cierny objekt na vsjecniku, druhy raz vedla maternice, pozerali to v oboch tehu viaceri lekari, v tom prvom tiez onkogynekolog. Neskor Po 16-18tt tp zmizlo.

@aniad mimomaternicove je mimo maternice, cize Ta uspia a daju prec to, co tam nema byt. Neviem kde to videl uchytene, ale to musia dat cim skor prec napr z vajickovodu, aby neohrozili Teba a ani babo, co je pekne v maternici