icon

Injekcie Fraxiparine v tehotenstve

rybka009
30. apr 2012

Ahojte 😀 prosim vas chcela by som vediet ci niekto uziva v tehotenstve injekcie Fraxiparine?? Ake s tym mate skusenosti 😒

majorosovalucia
14. nov 2015

@jankastubka ahoj,mame podobne mutacie ja mam este nejake dalsie,moj hematolog mi preventivne dal od 5tt hned fraxiparin,ale teraz uz mam clexane. Ja som mala 2 krat biochem.tehot. Takze uz nechceli riskovat a hned mi to nasadili.

jankastubka
14. nov 2015

@majinka81 nie som, apw hematologicka vie, ze sa pokusame a povedala, ze nic netreba riesit. Pytala som sa jej, ci nedavaju aspon preventovne fraxiparin a ona ze na to nevidi ziadnu hematologicku pricinu. Takze ani nepovedala, ze je by ma chcela v tehotnosti vidiet.

mysiakmaly
15. nov 2015

Ahojte, Som v 15tt a zistili mi zvysenu hodnotu fibrinogenu (4.78). Mam Mthfr heterozygot mutaciu. Hematologicka to uzavrela, ze pockame este mesiac a nasledne nasadime liecbu pokial budu hodnoty stupat, no nasledne sa rozhodla, ze mi nasadi fraxiparine 0.3. Chcem sa spytat, ci je riziko krvnej zrazeniny v mojom pripade velke (mthfr mutacia heterozygot), vzhladom na to, ze fibrinogen v tehotenstve moze byt vyssi, teda do hodnoty 6. Vy ake ste mali hodnoty fibrinogenu? Zaroven sa chcem spytat, ci fraxiparine sa v tehotenstve ma pichat do brucha alebo do inej casti tela? A ci mozem uzivat Na pribalovom letaku fraxiparinu je napisane, ze fraxiparine sa tehotenstve ma uzivat len vo vynimocnych pripadoch a ze lekar ma zhodnotit riziko, aky prinos ma liecba fraxiparine pocas tehotenstva pre tehotnu oproti riziku pre dieta. Lekarka povedala ze uzivanie fraxiparine je bezpecne, mam tomu rozumiet tak, ze existuju nejake rizika pre dieta? Najviac ma zaujima pri akych hodnotach fibrinogenu vam predpisali ten fraxik? Dakujem za odpovede ;)

ladore
15. nov 2015

@mysiakmaly fraxi babu neuskodi len tebe nariedi krv hosnira 0,3 je jedna z tych slabsich .Ukazovatel na zrazeninu je vyska Didi mera tato v tehotnosti stupa aj zdravym ale ak mas viac nachylnost na jej vznik rak tebe bude rast rychlejsie a k vyssiemu cislu podla toho ta volaju na krv davaju davku fraxi alebo clexan

ladore
15. nov 2015

@mysiakmaly a ak spravne si pamatam tak normalne rozmedzie zalezi od typu ako sa speacuva vzorka je 50-250ng/ml

majinka81
15. nov 2015

@jankastubka ahojky
poviem ti moj prípad, ked som nebola tehu bola som na hematologii, všetko ok, vysvetlila som doktorke, že som mala mikropotraty - ale my sme zistili a to som jej aj povedala, že to bolo z hladiska imunologie a vlastne to sme poriešili a po pol ročnej liečbe prednison som prirodzene otehotnela. Ked som bola v 5tt u doktora gynekológa, zbaddal zrazeninku, ktorá bola malá a na dalšej prehliadke už nebola.
No ale ja som stále akosi bola taká, že idem na hematku ešte. Bola tam doktorka nová a ja jej hovorím, že by som sa chcela iba uistiť, či mám všetko v poriadku lebo som tehu. A ona mi hned zobrala krv, že to musíme nanovo lebo som tam prvý krát bola ked som tehu ešte nebola. No a tam mi vyšiel znížený protein s - mala som 31% normálne hodnota je asi okolo 55%.Povedala, že je to škaredý parameter, lebo ked je znížený môže byt zrazeninka a tak, samozrejme to nechceme riskovat tak som hned začala pichat fraxiparine 0,03. Bola som v 13tt ked som tam bola a od vtedy aj pichám. Aj gyndoš mi vravel, že hematku mám dobre že načo pojdem tam, ale ja len pre istotu. Možno by sa celé tehu nič nestalo, ale predsa, mávam opuchnuté nohy pravidelne akosi som cítila proste že tam musím íst.
Každopádne ked ostaneš tehu pre istotu si môžeš nechat urobit testy. Tieto parametre často klesajú v tehotenstve nie je to nič výnimočné, ale ak si už o bábatko prišla a nevie sa príčina, určite tieto injekcie nie sú na škodu.
drž sa a prajem skoré otehu 🙂

jankastubka
15. nov 2015

@majinka81 dakujem krasne za tvoj pribeh. Otazne je, ci ma budu chciet znovu vysetrit, kedze mi teraz tvrdi, ze nie je co riesit. Ja uz mam z toho normalne teraz vrasky.
Aj som chcela aby mi dala pre istotu fraxiparin prevdntivne a ona nechcela, ze v tom nevidi vyznam 😢

majinka81
15. nov 2015

@jankastubka vieš čo netráp sa dopredu, bud v klude, ked otehotnieš, tak chod tam, že ta aj tak odporučil gynekolog ako prevenciu urobit odbery a ak by bolo naozaj všetko ok, tak sa nemáš čoho báť.
Viem že aj preventívne sa dáva fraxiparine - je tu dosť mamičiek čo mali iba preventívne koli predošlým potratom.
Ono tie parametre začínajú klesať v tehotenstve a mutácie to by si už mala zistené takže zatial je to ok. No a potom uvidíš.
ja mám takého gyndoša, akosi mu je všetko jedno a podcenuje hodne vecí ale idem teraz k doktorke lebo sa stahujem, tak sa teším ta je výborná.
paa

jankastubka
15. nov 2015

@majinka81 dakujem za podporu.
Akurat sme sa mesiac snazili a dnes uz po 25 dnoch slabe krvacanie. Uz som sa na to velmi upinala, ze vsetko bude ok a ze sa zadari.

mysiakmaly
16. nov 2015

@ladore dakujem za odpoved, D-dimer mam uplne v norme, resp. Rozpatie je 0-0,5 a ja mam 0,27. Ten fibrinogen vlasne co ukazuje? To bol jediny parameter, ktory som mala zvyseny.

8291
16. nov 2015

@mysiakmaly fibrinog.je protein ktorý zabraňuje vykrvacaniu-jednoducho povedané.vysoká hladina fbgr.spôsobuje zhustenie a zrážanie krvi.pokial máš. Koagulaciu a d-dimer v norme tak je to v poriadku.fbgr by ti stúpať nemal.pokial si zdravá.ak by stúpal dost vysoko nad hodnotu tak je na zvázenie zvýšiť davku fraxip.ale pokial je Q test.a dimer Ok tak to riešiť hematolog nejak nebude.

ladore
16. nov 2015

@mysiakmaly 8291 má pravdu nemáš sa čoho báť ked maš aj tie výsledky viac menej v poriadku no ja keď som mala zrazeniny už ako pľúcnu emboliu tak som mala ten D-dimer ozaj veľmi vysoký a klesal len vééééľmi veľmi pomaly ale to že klesal znamenalo že sa im ju podarilo rozpúšťať....
dávku fraxi ti budú upravovať aj podľa toho koľko budeš vážiť a výsledku z hematologie.
Ale ak si nemala problemy s krvou pred tehu teda si si ju nemusela riediť tak by som sa ozaj nebála toto ti dali skôr ako prevenciu

dancez
17. nov 2015

@majorosovalucia ahoj chcem sa spytat ci si si pichala do brucha a ak ano tak do kolkeho tt ?

majorosovalucia
17. nov 2015

@dancez ahoj,este stale si picham do brucha podla odporucania hematologa,teraz skor do bokov.Este to zvladam takto.

dancez
17. nov 2015

@majorosovalucia dakujem za odp

zoy3
17. nov 2015

dievcata viem ze hrcky su normalne ale az take ze mam den-dva deformovane brucho? :D ja uz sa smejem a len dufam ze je to ok okrem toho ze to nenormalne stale na druhy den svrbi, som jak IT

majinka81
17. nov 2015

@zoy3 ahoj tie hrčky sa liečia dlhšie, ja jednu cítim už vyše týždna, ale začala som pichat do bokov, tam mám vela tuku a musím zaklopat zatial nemám hrčky.

ladore
17. nov 2015

@zoy3 deformovane?? Ako to myslis? Hrcka by dlho byt nemala vravim ja som mala take prejavy s fraxi a ako mi dali clexan tak vsetko zmizlo iba teraz ked mi zas davku forte rozdelili na dve 0,8 tak sa mi po vpichnuti urobi akoby stipanec ale do min.je to prec

zoy3
17. nov 2015

@ladore ja viem uz som to hovorila na hemato a brali mi krv neviem co tam zistovali ale povedal ze je to v norme.dakosi mi to. Nechce zmenit aj som dufala.deformovane tak ze si predstav oble brucho a vytrcajucu hrcu ako ked sa velmi buchnes

ladore
17. nov 2015

@zoy3 no to nie je celkom ok viem ze za frax.maju od vyrobcu dilera viac bodov ako za clexan...v tom to bude ale urcite by som trvala ns prebrati aj moznosti ci nemas alergiu na ten fraxi ....ja ked som prisla takto tak viem ze za mnou ho vymenili este 4 maminkam to ale neznamena ze som zastancom clexanu len vravim svoju skusenost

dancez
17. nov 2015

@zoy3 Ja som mala alergicku reakciu na fraxip tak mi tiez musela dat clexan

zoy3
18. nov 2015

@ladore jasne tiez si nemyslim ze je to normalne.dakujem pokusim sa to pretlacit.🙂

zoy3
18. nov 2015

@dancez ako aa pro u teba prejavilo?

oli09
18. nov 2015

Ahojte kočky, keďže si aj ja musím pichať fraxiparin porozpravam vám svoj príbeh.. Pred troma rokmi som mala hlboku žilovu trombozu, na lavej nohe od panvy az pod koleno.. Od tej doby mi krv zriedovali wargarinom (fraxik krv neriedi, posobi na inom principe ako warfarin, roztahuje cievy).. Avšak po otehotneni ma ihneď previedli na fraxiparin, keďže warfarin sa v tehotenstve užívať nesmie.. Picham.si ho teda cca od 5tt a to v davke 0,6... Zhruba do 20tt som si pichala do brucha, potom už to začalo byt zložité, nemám tam dosť tuku a tým ze sa bruško napina nedá sa spraviť riasa a robili sa mi obrovske modriny.. Hematologička mi teda odporučila stehna a plecia, zatiaľ to.zvladam do stehien, občas sa mi spraví hrčka ale dá sa to.. Inak mám mutacie fv leiden heterozygot, aj dve mthfr (uz si nepamatam ako presne to znie) tiež obe heterozygot... U mňa hematologička sleduje hladinu D-dimerov, trošku sa zvyšujú no to je v tehotenstve zevraj normalne, davku fraxiparinu mi zatiaľ ešte nezvýšila.. Inak aj ja som počula o vela ludoch ktorí su na fraxiparin alergický

wewika1
18. nov 2015

@oli09 a to si kde citala, ze fraxik krv neriedi, ale roztahuje cievy? to je taka blbost jak mraky, uplne nicim neoverena dezinformacia 😉
tie ktore mate problem pichat do bruska, kludna mozte do stehna, boku alebo ramena. podstatne pri aplikacii je, aby sa pichal do oblasti s tukovou vrstvou, aby doslo k pomalsej distribucii lieciva 😉

franzziska
18. nov 2015

@ladore odkial mas informaciu ze hrcky nemaju byt?? vidim ze tu vsetky opisujete ako ste ihned zmenili frax na clexane co ilen po malom zacervenani....tak sa podrz ja mam po kazdom vpichu cervene, tecie krv, hrozne boli i svrbi a hrudky pokazde velke a bolestive...zostavaju mi tie hrcky vacsinou aj 2 mesiace...a doktorka o tom vie a povedala ze to nic nie je...

franzziska
18. nov 2015

@majinka81 sa bojis ked citis hrcku vyse tyzdna a ja ich mavam aj zo 2 mesiace a zijem...doktorka to za zle nepovazuje

oli09
18. nov 2015

@wewika1 mne takuto dezinformaciu podala lekarka 🙂 , v 13tt som krvácala, bola som preto hospitalizovaná a na zastavenie krvácania mi podávali injekcie s vitamínom K, pýtala som sa preto, či to nieje zbytočné keďže som si následne na to podávala fraxiprín... vtedy mi bolo povedané, že fraxiparín funguje úplne na inom pricípe (potvrdil mi to aj cievny). K tomu keď sa na to logicky pozriem, počas užívania warfarínu som bola neustále kontrolovaná, pretože tam reálne hrozí prílišné zriedenie krvi, kedže krv sa pri užívaní warfarínu zrieďuje na INR 2-3 (bežne majú ludia INR 1). Ale to ty určite dobre vieš 🙂. Teraz počas užívania fraxi mám tiež INR 1,rovnako ako ludia čo neužívajú žiadne lieky.

wewika1
18. nov 2015

@oli09 myslim, ze ako doktorka farmacie viem asi lepsie ako hematolog ci cievny na akom principe funguje fraxiparin a kedze nizkomolekularne hepariny blokuju antitrombin, ktory sa viaze na zrazaci faktor X a aktivuje ho, tak ked zablokuju antitrombin, nedojde k zrazaniu krvi cez celu kaskadu 😉 to, ze funguje inak ako warfarin je jedna vec, ale to ze roztahuje cievy a neposobi na riedenie krvi je velmi mylna informacia a je mi naozaj smutno, ze ludia ktori tym liecia ludi, nemaju ani sajnu o com hovoria a siria bullshity 🙂 ktore sa samozrejme kumuluju na MK

oli09
18. nov 2015

@wewika1 Ja vyštudovanú farmáciu nemám, a iné ako veriť lekárom mi nezostáva... ani posudzovať kto sa v princípe fungovania vyzná lepšie nieje na mne, len si myslím že snáď aj doktori by mali vedieť ako ktoré látky fungujú.. len mi teda vysvetli (lebo ma to fakt celkom fascinuje), že keď zrieďuje krv, prečo ju vlastne zriedenú nemám...