Interupcia kvôli chorobe
ženy, v prvom rade nepíšte mi sem vety typu, že som vrahyna, ani ze kolko zien chce mat deti a nemoze a ja sa rozhodnem pre potrat...... najprv opísem moj problém.... uz dlhsiu dobu mam problem s crevami, mavam stolicu 5x denne, robili mi krvn testy, tie som mala dobre, poslali ma na gastro vysetrenie, na ktore este cakam a potom bude nasledovat kolonoskopia. moje symptomy su presne ako pri ulceroznej kolitide..... zistila som ze som tehotna a chcela by som si to dietatko dat zobrat nakolko na vyetrenia aj vysledky budem cakat este dlho, a ked sa mi diagnoza potvdri budem musiet brat velke mnozstvo liekov, ktoré by mohli babatko poskodit, nechcem porodit postihnute alebo mrtve dietatko to by som este horsie znasala. da sa to pochopit???????????? som az tak zla zena? nevm co mam robit, jedneho synceka uz mam. a je uzasny a toto nebude pre mna lahke...
Nie neda sa to pochopit a ano si zla zena a matka
normalne som najprv myslela za mas rakovinu v istom stadiu a rozhodujes sa medzi chemo a tehotnestvom ale teda to co si napisala su smiesne dovody .. riesit nieco co este ani nevies co mas ... a este ani nevies ake lieky budes brat ... no konec
@maznacik007 za niekto strasne mudry kto ani nevie co je ulcerozna kolitida daco si o tom precitaj kolko liekov clovek musi brat a potom posudzuj
prepánakráľa,veď tú diagnozu ešte ani nemáš potvrdenú......na rozdiel od drobca v bruchu,ten tam už je....vyčítaš liečbu z netu,riadiš sa tým,nechápem.....chce to rozhovor s jedným,dvoma,troma lekármi odborníkmi a nie zbrklo riešiť interupciu 😒
@dadavec88 viem co to je dobre na jej podklade dostal rak. moj dedo a umrel a moj otec je v poslednom stadiu .. uz je bez creva ma ileostomiu ... a ja tiez viem nanestastie osobne na svojom zdravotnom stave co znamena tento problem ..
a ty to mas ako potvrdene ... ze uz teraz sa stresujes ze kvoli tomu musis zabit svoje dieta... ci to len podla toho co si citala na nete?
v prvom rade sa na taketo veci nepytaj tu na nete - vidis ako reaguju... porad sa s odbornikom, lekar co ta lieci ti bude vediet poradit a podla toho sa zariad,
@dadavec88 prepac....ale myslis si ze mas nejaku strasnu diagnozu, kt. priznakom by podla tvojho prispevku malo byt zatial len to, ze si to myslis a to ze mas stolicu 5x za den??? mas aj ine priznaky?
vsetky vysetrenia mas zatial vporiadku, preco robis paniku? resp. preco ste nepouzivali antikoncepciu ked dieta nechces a myslis si ze mas vaznu chorobu.
neviem co to je zac, asi vynimocne hodim do googlu 🙂
....len tak mimochodom.....ja bezne mavam stolicu 3-5krat za den a vobec nic mi nie je 🙂
pokial nemas ine priznaky, tak si na potrat najdi iny viac ospravedlnujuci dovod. napr. to, ze to dietatko jednoducho nechces :(
@dadavec88 chceš ísť na UPT? Choď, je to jedna z možností, prípadné následky ponesieš ty sama... Chceš si dieťa nechať? Informuj lekárov, preber s nimi všetky možnosti, počkaj na výsledky vyšetrení a stanovenie diagnózy... Tvoj život, tvoje telo, tvoje rozhodnutie a hlavne nech sa rozhodneš akokoľvek, tak tvoja zodpovednosť... My ti do toho nemáme čo rozprávať...
Urcite sa porad s lekarom, tu Ti nikto neporadi....
@dadavec88 ja mam uz 10 rokov ulceroznu kolitidu, brala som samozrejme aj lieky pocas tehu, obe deticky su uplne zdrave.. Necitala som diskusiu, ale kludne napis IP ak chces 🙂 mozeme popisat aj o samotnej chorobe - co a ako. Ono tych moznosti je vela ako si sama pomoct a co najlepsie tu chorobu zvladat. Drxim Ti palce!
@dadavec88 ahoj ja mam nieco velmi podobne a teda crohnovu chorobu.. Pred tehotenstvom som mala problemy, stolica ako vravis 5 krat denne, potom som otehotnela, ziadne lieky neberiem, problemy uplne ustupili, stolica raz za dva dni. Myslim ze telo vie co je pren potrebne.proste tehotenstvo mi len prospieva..a preco by si mala mat zapalene akurat hrube crevo? Mozes mat aj tenke ako ja a s liekmi tam nieje priblem aj v tehu 🙂
@dadavec88 ahoj,skus nerobit unahlene zavery....daj si pauzu,pockaj ako dopadnu testy,porozpravaj sa s odbornikmi a podla toho sa rozhodni.Mysli hlavne nato,ze toto rozhodnutie si so sebou ponesies cely zivot.Nech sa uz rozhodnes akokolvek,prajem vela sil
@dadavec88 presne ako pise @gabina23 (super si to napisala! 🙂) aj u mna som sa pocas tehu citila najlepsie, mne tehu obe velmi prospeli, creva boli neporovnatelne ba tom lepsie ako mimo tehu.. Inak ja mavam take ze 17x za den doslova bezim na wc 🙂 ono vobec nemusis brat vela liekov, to su uplne najkrajnejsie riesenia a aj to je diskutabilne ci by to malo taky zavazny dopad na babatko. Ono vsetci sa kryju a pomaly aj na vit C Ti napisu ze v tehotenstve nebrat 😀 ja dam ruku do ohna ze sa Ti creva ukludnia a tehu dobre zvladnes s dakou normalnou davkou salofalku ci ineho lieky co sa dava ,. 🙂 fakt v to verim, nemyslim ze je taky stav aby si sa musela o babo bat..Ku komu chodis? Ku ktoremu dr?
urcite by som koli tomuto nesla na potrat, ale kazda sme ina...
radsej si to nemala sem dávať.....baby vedia pekne drsno napísať a odsúdiť.....
este si si ani nevypocula verdikt lekarov, nevies ci si skutocne chora ako si myslis, nemas blizsie informacie o pripadnej chorobe ci ako s nou zit v tehotenstve a uz robis unahlene a drasticke zavery....podla mna by si si mala odpovedat na otazku ci takto rozmyslas pre pripadnu chorobu alebo si sa s tehotenstvom nestotoznila, lebo poznam rozne pripady zien, ktore su pre dieta ochotne urobit a vytrpiet vselico a nevzdavaju sa hned na zaciatku.....
@dadavec88 Mám trochu pocit, že tú možnú, nepotvrdenú a zatiaľ hypotetickú chorobu (ktorá, ako tu dievčatá píšu, a priori nebráni tehotenstvu a donoseniu zdravého bábätka), používaš ako výhovorku a ospravedlnenie svojej preferencie dať si dieťatko vziať.
Nie si zlá žena a vrahyňa, ale mám dojem, že máš nejaký problém. Myslím tým psychický, nie zdravotný (možno partnerský?) a rieš ho prosím inak, ako interrupciou, alebo buď k sebe aspoň úprimná.
Držím palce.
K diagnoze sa nevyjadrujem, kedze este nebola potvrdena. Ale fascinuje ma ta logika. Interupcia - 100% istota ze dietatko zomrie. Ale radsej tuto istotu ako to, ze by bola nejaka moznost ze dietatko bude postihnute alebo by zomrelo.... Pricom ani zdrava zena nema 100 % istotu ze porodi zdrave dieta....
A keby si s liečbou počkala kým neporodíš? 1 000 000x by som to na tvojom mieste zvážila
https://www.modrykonik.sk/forum/choroby-a-komplikacie/ulcerozna-kolitida-a-tehotenstvo-2/
@anny1984
@dadavec88 v pripade ulceroznej kolitidy nie je mozne s liecbou cakat kym porodi - samozrejme zalezi v akom stadiu je choroba..ked ma horucky, triasky, krce a prehana ju, nebodaj ma krv v stolici a hlieny, tak bez debaty treba lieky brat. Ten stav aktivnej choroby je pre babatko daleko horsi ako lieky. Ak ma kludove stadium tak sa da fungovat bez liekov, ja uz za tie roky viem co na mna plati - moze sa to lisit u inych pacientoch - a lieky beriem ked mam aktivne stadium. Akonahle sa mi je uz dobre, lieky vysadim. Zo zaciatku som lieky brala nepretrzite a potom ked mi vypuklo aktivne stadium tak boli nutne uz kortikoidy a prednison lebo zrejme uz samotny salofalk nezaberal.. Teraz ked ho neberiem non stop tak mi vzdy krasne zaucinkuje..samozrejme dbam aj na stravu, viem co mi nerobi dobre (mak, ovocie s drobnymi semiackami...).
Ale teda zdoraznujem, ze v ziadnom pripade nechcem nikoho nahovarat aby nebral lieky, najma v zaciatkoch po zisteni choroby. Nue som lekarka a nechcem nikomu do toho mudrovat mojimi experimentami 🙂 len pisem co mne pomaha, ako som si za tie roky nasla cestu s a k ulceroznej kǒitide, ako s nou zit spokojny zivot a mat aj deti a zit naplno - samozrejme v ramci moznosti... A urcite treba poznat limity svojho tela a nacuvat mu. U kazdeho moze platit ine a urcite su ludia ktori maju daleko tazsi priebeh choroby a nemozu si dovolit vysadzat lieky a experimentovat... Takze opatrne s nimi 🙂 cize ja by som svoju myslienku zhrnula ze aspon podla toho co citam babulka nemas tak tazky priebeh ochorenia a ked budes aj brat salofalk ci podobne tak fakt si nemyslim ze by babo bolo poskodene (x mamiciek co som citala na forach bralo lieky cele tehu a vsetko ok s babom, krasne zdrave dietky maju) + si myslim, ze sa Ti prave v tehotenstve polepsi.. A este si daj spravit testy na laktozovu intoleranciu, ta ide casto v tesnom zavese za ulceroznou kolitidou, to moze byt tiez pricinou prehanania a krcov. Nasi lekari si na to nie vzdy pomyslia, mne robili testy az na moju ziadost a aj to na klinike v Rakusku.. Cize nie vzdy ked Ti je zle to moze byt UC, niekedy to moze byt jogurt co si prave zjedla. Ked vychytas taketo veci tak sa odlahci a ulavi tvojej traviacke, uvidis, nie je to take cierne ako to lekari prezentuuju. A ako pri kazdom ochoreni, psychika zohrava velmi velmi velku rolu 🙂 treba sa naladot pozitivne, tesit sa zo zivota, uzivat si deti, spat kolko sa da, zredukovat stresy ak je to mozne a uvidis ze aj ulcerozka bude viac remisii ako aktivna 🙂
to je Crohnova choroba? tá je chronická, nedá sa z nej vyliečiť. ak by si šla na potrat, mala by si potom vôbec ešte nejaké dieťa? podľa mňa sa poraď s lekármi. Rady na MK ti nepomôžu.
toto je presne dôsledok dnešnej "google" doby. Krvné testy vyšli dobre, čaká na gastroskopiu a kolonoskopiu, ale ona už vie, že to bude ulcerózna kolitída a preto treba ísť na potrat. Nechápem... 🙄
mozes brat lieky,ktore dieta neposkodia 😉 len sa treba informovat a treba chorobu poriadne diagnostikovat. Nevyhrabes sa z toho uz nikdy uplne, uvidis v akom stave to bude, ale ak si budes davat pozor na stravu a zaberie aj menej invazivna liecba mozes mat krasne zdrave babatko a choroba bude prebiehat bez priznakov s tym,ze budes musiet chodit stale na kontroly. Na gastro budes trosku ako doma,ale clovek si zvykne.
A kortikoidy beru pokial dobre viem aj tehotne,co maju nejaky iny problem a deti su normalne a zdrave,takze az tak horuce to nebude ani v pripade prednisonu. Nehovorim,ze je to uplne naj,ale radsej by som babo donosila ak nebude vazny dovod na to,ze by bol plod naozaj vazne poskodeny,co by sa podla mna zistilo.
A vyhybaj sa jedlam, ktore vies,ze Ti robia zle, vyhybaj sa vacsiemu mnozstvu tukov, konzervantov. Niektore veci a recepty najdes aj na SK strankach venovanych ulcer. kolititide a crohnovej chorobe. Nie je to konecne, mame znamu s crohnom v rodine, ma zdrave babatko. Myslim,ze skor nevies co to obnasa, preto hned myslis na interrupciu. 😉
@molka Máš pravdu, moja známa si tiež namýšľala, že má prinajmenšom rakovinu, lebo ju bolievalo brucho, krvné testy boli v poriadku, tak išla na tú kolonoskopiu a záver? Mala iba nadmernú produkciu žalúdočnej kyseliny, dali jej dáke lieky, ani nie velmi silné a nemože niektoré potraviny ako cibuľa, cesnak a bolesti jej prestali. A to sa tvárila, že prinajmenšom pomaly umiera. 😠 Tiež nechápem.
@dadavec88 moja mamina s touto chorobou, aj s inymi dalsimi bojuje uz naozaj dlho-a aj napriek tomu, ked otehotnela necakane v 43.r., si dieta nechala-aj ked bola na tom o podstatne horsie, ako zakladatelka. UK nie je diagnoza na prerusenie tehu. Pokial zakladatelka nekrvaca z criev, tak naozaj dovod nevidim. Treba dosledne drzat dietu, lekar urci, ake medikamenty moze, a s liecbou naplno, moze zacat po porode. Je dost mozne, ze dane ochorenie ani nema. Ja mam napr. vsetky priznaky, ktore ma aj ona, a nemam ju 😉
@dadavec88 tu dopoveď nehľadaj. Sama sa rozhodni. Ja som proti každej tabletke v tehotenstve a ak ty máš užívať svinstvá, tak rozumiem, že sa nad tým pozastavuješ a premýšlaš. Ale vážne tu odpoveď nedostaneš. Ja by som mala rovnaké obavy ako ty. Ty vieš najlepšie aké lieky by si musela užívať a dopredu nikto nevidí, či budeš mať tú diagnózu alebo nie. Že máš strach je normálna vec! Nechápem, čo sa tu nad tým niekto pozastavuje. Každá žena chce byť zdravá keď má priniesť dieťa na svet, tak ako aj ty. Je to na tebe, ja ťa odsudzovať nebudem za nič.
ved este do nej ani nic nenacpali,takze ja by som ani neuvazovala davat si prec dieta, ked este nic nenasadili. Ja mam napr. celiakiu a ten syndrom drzadiveho traviaceho traktu. Staci malo a lietam na toaletus krcmi a so vsetkym all inclusive. Tie veci mozu vyzerat rovnako,ale nemusia byt. V tehu sa inak zvyknu tieto problemy zlepsit a potom je to uz otazne. Moja kamoska,ked bola tehu,tak mala s crohnom pokoj, az po dvoch rokoch po porode znova zacali nejake problemy. A hlavne by som mala dietatko skor,aby potom, ked by napr. sa nieco fakt zhorsilo a musela podstupovat operacie a museli aj skracovat crevo atd. nemala nemozne mat dieta. Ja by som na jej mieste bola stastna ako blcha,ze som tehu a rychlo to babo mozem donosit a potom uz dej sa vola bozia ked bude jedno babo mat na svete. Pretoze uz nebude musiet mysliet ani ona ani lekari na to,ze vy este nemate deti a mozno ich mat uz ani nebudete.

@dadavec88 Podľa mna to nie je taká závažná diagnoza, že by sa ti malo narodiť postihnuté dieťa. Keď si pozrieš štatistiky, vačšina postihnutých detí sa rodí úplne zdravým rodičom. Poznám ženu, ktorá má veľmi vážnu diagnozu, je na vozíku a má dve krásne a zdravé deti. Takisto berie kopu liekov, prekonala aj nejaké vážne operácie, atd. Samozrejme, je to tvoja vec, čo nakoniec urobíš, ale ja by som si dieťatko určite nechala.