Je to možne aby sa rodičom s krvnou skupinou A+ a A- narodilo dieťatko s 0 ?
Je reálne, ak matka má krvnú skupinu A negativ a otec A pozitiv, aby dieťa malo O? Čitala som, že áno... máte s tým skúsenosť?
@trudy123 Fuu to ma celkom zaujíma prečo ešte Zrovná - vzhladom na to ze systém ABO je jedna vec a rh systém (+/-) druha .. ja len pre to ze študujem za laboranta a tieto veci sme brali dosť tak ma veľmi zaujal tento fenomén a ze ako to vysvetľujú ...genetické testy ste si sami dali potom urobiť ??
@maminecka2 co myslis tym sarapata v rodinnych vztahoch?🙂))
Moja mama ma B+ otec A+ a mne v pôrodnici keď som sa narodila robili krvné testy a vyšlo mi A+....stále mám doma novorodenecké správu kde je to napísané ...keď som otehotnela 1x vyšlo mi že mám 0+ hneď som to oznámila dr že niekde je chyba a došla s tou spravou tak opakovali testy a znovu vyšlo 0+ ...vtedy dr vravel.ze sa to nestáva uuuplne bežné ale nie je to nič nemožné...a teraz pozerám že náš je tu dosť čo máme rodičov inej krvnej skupiny ako je tá naša 😊
@maminecka2 ešte raz ...týmto bombai vysvetlujes prípad autorky a svoj keď ste obaja B a dieťa 0? Alebo prípad @trudy123 ?
@michaella94 v tom prípade pred pár rokmi keď ste sa narodili urobili chybu .. a to ze rodičia majú A a B a vy 0 je celkom bežne 🙂
@sisa0818 Fenotyp Bombay
I tvorba antigenu H je geneticky podmíněna. Může dojít k vzácnému případu, že jedinec je hh recesivní homozygot a netvoří tedy antigen H. Protože tento antigen je prekurzorem pro tvorbu antigenu A i B, může být syntéza antigenů A či B přerušena již v tomto kroku. Ve výsledku bude mít jedinec fenotyp skupiny 0 (nebude u něj prokázán antigen A, respektive antigen B), ačkoli jedinec může nést geny pro tvorbu některého z těchto antigenů (A či B, případně obou). Představme si situaci, že jedinec má genotyp AA ale zároveň i hh. Fenotypově mu bude určena krevní skupina 0 (právě tento fenotyp se označuje jako fenotyp Bombay). Pokud bude mít potomka s jiným jedincem se skupinou 0 - tentokrát ovšem jde o jedince s genotypem 00 a HH - potom bude mít tento potomek krevní skupinu A (genotyp A0 Hh). Výsledkem bude tedy situace, která odporuje základním pravidlům dědičnosti krevních skupin. Jedná se však o velmi vzácný fenomén, poprvé identifikovaný právě v Indii.
chapem to tak, ze clovek s krvnou skupinou identifikovaniou ako 0 moze mat skryty Ackovy, alebo Bckovy fenotyp. takze ak ma niektry z rodicov takyto skryty fenotyp, moze sa narodit dieta s neocakavanou krvnou skupinou, pripadne aj dieta sa moze narodit s takouto "bombay" nulkou - takze ak je v takejto logicky nevvysvetlitelnej trojkombinacii (napr otec 00, ale skryte Acko fenotypovo a mama napr BB tak sa moze narodit dieta AB a vysvetli sa to bombay efektom) ... pokial teda nepustia geneticke testy 🙂 a teda takto skryta moze byt len krvna skupina 0 - nulka. takze v trojuholniku mama-otec-dieta musi byt aspon jedna bombay nulka, aby sa to dalo vysvetlit ... ak je mama AA a otec AA a narodi sa dieta 00, moze to byt skryty bombay fenotyp. ale mama AA a otec AA a narodi sa AB, tak je to "kukucka"
@sisa0818 Pripad Trudy.
Autorkin pripad a aj moj je ten uplne bezny pri "obycajnom" dedeni genov.
@trudy123 No, ak vyjde dietatu skupina ktoru by "nemalo" mat tak obcas oteckovi a ostatnej rodine tazko vysvetlit 😂
@michaella94 Prvy rok po narodeni nemusia byt geny este vyjadrene vo fenotype- teda skupina vyjde ina ako realne je. Treba po prvom roku zivota dat skupinu skontrolovat, aj ja som davala, lebo som myslela ze ta 0- u syna este nebude definitivna, ale je. On je inak cely taky uplne iny 😍
Ok tak teda ked to tu tak rozoberame tak by ma zaujimali vase nazory -ked som otehotnela s partnerom som uz nebola a ked som mu to povedala tak chcel spravit DNA testy v tehotenstve- mne vzali krv,jemu vyter z ust a testy NEVYSLI- viem skym spavam takze som stale bola presvedcena ze je on otcom tak som trvala na testoch po narodeni- malemu sa vzal vyter z ust ako aj partnerovi -testy vysli -ale to by sme uz ani dalsie testy nemuseli robit lebo maly je totaaaaalne po nom🙂 zaujimalo by ma ci sa nemohli tie prve dna testy “dokafrat” kvoli nasim zvlastnym krvnym skupinam😃
*ked som zistila ze som tehotna uz som snim nebola samozrejme logicky 😂sorry za preklep
@trudy123 ak si fenotypovo nulka 00 a mas antigeny HH, tak si zarucene prava nulka, ale ak si fenotypovo nulka a mas antiheny hh - tak mozes byt "skryte" Acko alebo Bcko. To sa z prvotneho vysetrenia krvi neukaze. znamena to, ze tvoje antigeny mozu dietatu odovzdat geneticku informaciu o tom, ze moze zdedit tu s"skrytu" krvnu skupinu. takato "skryta" informacia sa vsak spaja len s krvnou skupinou 0 ... na to, co sa pytas - ak je mama AA a otec AA - tam uz su jasne viditelne Ackove antiheny, tam nemoze byt skryte ziadne Bcko. (lebo to by zas bolo vidiet, ako krvnu skupinu AB) preto ho dieta nema odkial oficialne vziat ...
@trudy123 tak vidite aká je silná príroda Ze medicína ešte niekedy zlyhá..to musí byt dosť blby stav keď ste o tom presvedcena a viete ze ste len s ním a genetika ukáže toto hh ... ja si myslím ze DNA plodu ešte nie je tak dokonale vyvinutá a hoci je fetalna DNA plodu volne cikrulujuca v krvi matky tak môže ešte zlyhať a dôjsť k chybám ale už keď je to noóvorodenec je to čisto len jeho DNA
@trudy123 Pravdepodobne robili len krvnu skupinu a kedze vysla taka ktoru dieta "nemohlo" zdedit od neho automaticky bol test "negativny". Je smutne ze k tomu nepodali aj vysvetlenie ze testy v tehotenstve su veeeelmi orientacne a obmedzene a treba ich urobit (kompletne) po narodeni dietatka. Toto su tiez tie pripady sarapaty vo vztahoch. Je jednoduche nieco napisat, ved papier znesie, ale na dosledky akosi kaslu... 😠 V kazdom obore je kopec diletantov, ach!!!
Myslite ze DNA testy robia len na základe krvi ? Však aj tie antigeny krvnej skupiny AB0 sa úplne prejavu až okolo 6 mesiaca života nie
@sisa0818 Ved prave... (dokonca az do roka moze trvat exprimovanie do fenotypu...). Preto pisem, diletanti!!!
@trudy123 By som im to o gebulu otrieskala!!! A tych 500€ este aj s odskodnym a bolestnym (psychicka ujma) by som ziadala spat.
A mas este tie testy ze co presne robili? Ja nie som genetik, ale mam dojem ze prva sa vzdy robi kr. skupina, HLA antigeny (ktore este u plodu ani novosa nemusia byt vyjadrene) a az potom ostatne.
@trudy123 to je jedno ci sliny ci krv ci vlas ... tam podľa mna je rozdiel len v tom ze to dieťatko už predstavuje len svoju vládnu DNA ale keď je to plod tak jeho DNA vlasne cirkuluje v krvnom obehu matky a odtiaľ sa izoluje , co je podľa mna obhiahnejsie na čistotu tej DNA takze tam sa muselo nieco stať ..podľa mna Nic nemôžu nikdy tvrdiť na 100%... spätne ste ich potom nekontaktovali
@maminecka2
@sisa0818 kontaktovala som ich ale stale sa vyhovarali na to ze oni su 100% bohuzial somnou sa vobec nechceli bavit kedze ja som nebola objednavatel testov ale partner ktory to nakoniec nechcel vobec riesit a potom uz ani ja..nakoniec vsetko aj tak dobre dopadlo ale tak tie stresy v tehotenstve by mi nezaplatil nikto..

Jasne. My mame obaja B+ a stredny je 0-, bude univerzalny darca, dufam ze sa bude chciet stat darcom ked bude dospely 😍