Kombinovaný test a podozrenie na Downov syndróm
Ahojte,
bola som na kombinovany test, krv +ultrazvuk. Z krvi mi vysli zle vysledky papp-a, dnesny ultrazvuk bol v poriadku. Napriek tomu mi lekarka povedala, ze je vysoke riziko dawnovho syndromu.
Mam 35 rokov a riziko vyslo, teda ja uz som tomu moc potom nechapala, ale povedala mi 2 cisla: 1:299 a 1:60.
Neviem co dalej, na amnio moc nechcem ist. Je nejake ine vysetrenie ktore by to potvrdilo alebo vyvratilo? Som 13tt.
Dakujem
@jana005 ďakujem za povzbudenie, určite budem riešiť aj dalsi ultrazvuk, teraz pockam na vysledky z DNA testov, budu už buduci týždeň. Inak som mala ultrazvuk ok, NT 1,95mm, nosova kosticka bola viditeľná, aj vsetko ostatne ako dlzka stehennej kosti atd. Strach mi nahana ze mam zvysene hcg a znizene papp, co byva pri down syndrome. Musim uz len dufat a verit ze budem jednou z tých šťastných a nepotvrdi sa to.
@paulinkas ahoj, tak to ma mrzi. Ale vraj vela zenam ta krv vacsinou zle vyjde. Ja som sa prave spoliehala a verila, ze ak ultrazvuk bol dobry, tak to bude babo zdrave. A kedy si bola na Trisomy teste? Ja som mala riziko na prvych testoch 1:60. Cize este viac. Ale to je, ze 1 zena zo 60tich moze, ale aj nemusi mat postihnute babo. Nestresuj sa.
Pozriem tie moje vysledky a napisem ti.
@lulala v pondelok mi brali krv na tie DNA testy. Pise sa tam NIPD, to je v nemčine tak predpokladam ze asi to budú tie NIFTY testy. Lebo tam mi zistia nie len trizomiu 16,18 a 21 ale aj poruchy pohlavnych chromozomov ci co plus pohlavie bábätka. Povedala ze vysledok by mal byt o 5 pracovnych dni, kedze je dnes sviatok tak pocitam možno v utorok. Desim sa chvile ked mi zazvoni mobil, mam pocit ze v tej chvili asi odpadnem 🥺 ďakujem, budem ti velmi vďačná ked mi napises ake si mala tie hormony. Stale hladam na nete nejake informácie, ktore by ma aspon trochu ukludnili.
Napisem sem ako som dopadla, ak by niektora mala podobne vysledky ako ja. Dnes mi volala doktorka, ze vysledky DNA su v poriadku a nepotvrdila sa ziadna trizomia. A vraj je to dievcatko 🥰
Ahojte dievcata. Ja som v 16tt, NT mame 4,5mm.prvy screening vysiel 1:2 na Downov syndrom. Bola som aj na odbere plodovej vody, dnes so sa dozvedela prve vysledky, vyslo tam 87% downov syndrom. Mam 34 rokov, a toto je moje druhe tehotenstvo. Prve bolo uplne bezproblemove, mam zdrave dievcatko. Vobec nechapem preco sa to stalo. Neviem ci mam este skusat nejake ine vysetrenia alebo to nema vyznam, ze ked raz vysli testy z plododovej vody pozityvne tak uz sa to asi nezlepsi 😔. Nestalo sa to niektorej z vas?
@poky ahoj. Myslim, ze odber plodovej vody je uz isty na 99 %, mozno ma niekto opravi, ak to tak nie je.
Mrzi ma to. Tiez to bolo moje druhe tehotenstvo a pri prvom ziadne komplikacie. S druhou som si uzila stresov viac nez dost. Viem uplne, co prezivas.
Odporucali ti este nejake dalsie vysetrenia alebo ty nad tym uvazujes?
Ahojte dievčatá, práve začínam 16tt a včera som sa na kontrole u ganekologičky dozvedela, že mám zvýšené hodnoty voľného beta hcg. PAPP-A mám v poriadku, NT 2mm, nosová kostička prítomná, len ten beta hcg mi vyšiel 3,01 MoM. Som po IVF s darovaným vajíčkami, darkyňa aj my s manželom mame za sebou genetické testy, tie sú v poriadku. Doktorka ma poslala na genetiku, kde výsledky zhodnotia a navrhnú další postup. Čo si o tom myslite? Mám sa veľmi obávať? Ja mám 39 rokov, darkyňa 22, cize je to mlada baba. Z toho, čo som našla na nete by v prípade DS mali byt pozitívne viaceré parametre, nie iba jeden, ako je to v mojom prípade, no človek nikdy nevie.. mám z toho dosť stres a hnevam sa za to na seba, lebo tým stresujem aj bábätko... dakujem vam
@stvorlistok81 Ahoj, pridávam moju skúsenosť s týmito "testami" možno pomôže niektorej mamičke pri rozhodovani. Mne vyšlo obrovské riziko na DS, 1:25(rovnako ako ty som mala vysoké hcg myslím ze to bolo až 3,21MoM). Môj lekár ma veľmi vystrašil vraj to je veľmi zle číslo vzhľadom na môj vek 33 rokov a napriek tomu ze som cítila že je všetko v poriadku a nechcela som sa tým vôbec stresovať donútil nas aj s partnerom ísť na genetiku na konzultáciu. V podstate celá konzultácia spočívala v tom ze nas tlačili do amniocentezy a keď sme to zásadne odmietli s tým ze nechceme vystavovať bábätko žiadnemu riziku rozlúčili sa s nami s tým ze sme nezodpovedni a nevieme si predstaviť co je to vychovávať postihnuté dieťa. My sme však boli rozhodnutí prijať dieťatko v každom prípade, hoci aj postihnuté, nedokázali by sme žiť s pocitom že sme ho zabili. Napriek tomu to osud aj tak zariadil inak a bohužiaľ mne začala predčasne odtekat plodová voda, doteraz sa nezistili prečo a narodila sa nám Vaneska v 25tt. Boli to najťažšie dní a mesiace nášho života, zúfalstvo beznádej ale malinka nám ukázala že je obrovská bojovníčka a chce žiť ❤️. Z 820gr ktoré mala pri narodení ma dnes už krásnych 3500gr a robí nám radosť každý deň 🙏❤️❤️. Chodíme síce ešte stále po rôznych vyšetreniach ale zatiaľ vyzerá byt všetko v poriadku a určite nemá DS ani žiadnu inú genetickú poruchu. Takže podľa môjho názoru sú tieto testy úplne nezmyselné a zbytočne stresuju budúce mamičky. A ak by sa mi takéto niečo stalo po absolvovaní amniocentezy tak by som si to vyčítala do konca života... Toľko moja skúsenosť 😇
Ahoj @marrria1, dakujem ti veľmi pekne za to, že si sa podelila s tvojou skúsenosťou s falošne pozitívnymi testami, mám pocit, že čím viac sa o to zaujímam a čítam o tom, vôbec tým testom neverím. V pondelok nás čaká konzultácia na genetike, tak uvidíme, čo nám navrhnú..
Som veľmi rada, že vaša Vaneska je taká bojovníčka a že vám krásne rastie a verím, že každé jedno vysetrenie, ktoré absolvujete, vám len potvrdi, že vaše dieťatko je zdravé a silné ❤️ Veľmi vám držím palce a prajem všetko dobré 🍀❤️
@stvorlistok81 ďakujem pekne 😊, aj ja vám držím palce verím ze všetko dobre dopadne a budete mat krásne zdravé dieťatko 🙏😘
Ahojte. Prosím Vás o radu. Mám problém, bol mi robený v 13tt nifty test, ktory vysiel negativne. Teraz v 2trimestri mi robili skrining na downa, ten mi vsak vysiel pozitivne. Lekar ma chce poslat za genetikom. Ale preco ked mi vysiel nifty negativny? Trosku som z toho zmatena
@balcoska ahoj, pokiaľ ti vyjde skríning pozitívny automaticky posielajú na genetiku. Neberú do úvahy ostatné testy, jedine amniocenteza vie podľa nich podozrenie potvrdiť alebo vyvrátiť. Aspoň v mojom prípade to tak bolo. Ja som však amnio odmietla. To ze vyšiel skríning pozitívne ešte nemusí nič znamenať. Verím že budeš mať zdravé bábätko 😇
@marrria1 Aha ďakujem 😉 Len v mojom prípade nie je test pozitivny ale negativny, dnes mi to sestricka vysvetlila a ja mam iba hranicne hodnoty 1:320, tak doktor chce mat istotu preto vraj ta genetika. Tak ja verim v ten negativny nifty test, ten je urcite presnejší ako tieto klasicke odbery😉😉😉 a sestricka vravela ze vysledok moze byt ovplyvnený vekom🙏🙏🙏

@paulinkas ahoj, tie testy vôbec nie sú spoľahlivé a len strašia rodičky.
Plno ženám vyšli pozitívne a majú zdravé dieťa.
A niekomu nič nevyšlo zle a má dieťa choré.
Choď radšej na kvalitný ultrazvuk.
Ja som mala riziko na DS 1:20, amnio som odmietla, bola som len na kvalitnom ultrazvukuba tam sa lekár vyjadril, že keby bolo niečo zlé, tak by to videl a že on by tie testy zakázal