Mali ste preeklampsiu?

16. jún 2022

V ktorom TT vám ju zistili a aké ste mali príznaky? Koľko ste mali kíl? Som dosť obezna v 32 TT, čo sa samozrejme môjmu lekárovi nepáči, oboznámil ma s rizikami spojene s obezitou. Mam 106 kg a určite sa na mňa ešte niečo nalepí. Dosť som vystrašená. Tlak a všetko som zatiaľ mala v poriadku. No mam obavy, či to dostanem aj ja ☹ ďakujem za vaše skúsenosti

terez246
16. jún 2022

Ja sa Ti nevyjadrím k preeklampsii, lebo nemám skúsenosti, ale ak Ťa ukľudní, pribrala som vyše 30 kíl cez tehotenstvo, rodiť som išla s vyše 100 kilami (okolo 68 pred) a bola som úplne v poriadku. Tlak nízky. Taký veľký prírastok však ťažko ide dole, to je problém. Som rok po pôrode a stále mám 75. Zdravotne som však ok. 😊

rawmamka
16. jún 2022

Ahoj, mne ju zistili cca 4 týždne pred akútnym cisárskym rezom v 34.tt, dovtedy som bola darca krvi s ukážkovým zdravím, váha 60 kg v šiestom mesiaci. Na poradni mi zistil gynekológ zvýšený TK, inak nič (ani opuchy, ani bielkovina v moči, ani iné problémy, cítila som sa super), najprv som vylúčila akúkoľvek soľ v jedle (parená zelenina, čerstvé ovocie, orechy,....), minerálky bez sodíka, zato s vysokým obsahom horčíka, vápnika. Plus veľa pohybu, oddychu, relaxu,.... napriek tomu tlak stúpal najskôr pomaly a potom to vystrelilo prudko nahor a už som išla na operačnú sálu. Našťastie, všetko dopadlo dobre a dnes máme doma krásnu teenagerku Palculienku 💃.

petricka22
16. jún 2022

Nemame nahodou rovnakeho gynekologa? Lebo ten moj ma tiez strasne strasil. Mas uz pekny tyzden, ak by sa ti aj preeklampsia mala nejako rozvinut, tiez to nebude zo dna na den. Moč sa sleduje, tlak sa sleduje. Mas to v poriadku, tak ziadny strach.
Ja som mala vysoky tlak, opuchy a uz cakali len bielkovinu v moci, ktoru som mala pred porodom na hranici.
Ale tiez to trvalo nejako dobu, problemy som zacala mavat uz od 6m. Rodila som v 35.tt. Ale prve dieta som rodila v 36.tt. A tam bolo tehu v poriadku. Takze kto vie, cim to bolo🤷‍♀️ Obe su zdrave.

ivangeline
16. jún 2022

32tt. Cez 80kg. 165 cm mam. 33tt sanitkou v nemocnici Tlaky zrazu 220/110. O par dni na to..po tom co lieky nepomahali.. akutny cisarsky prvy den 34tt.

autor
16. jún 2022

@ivangeline aj ste cítili, že ten tlak vyskočil? Bolo vám nejak zle? Ja si doma meriam aj 5x denne pre istotu a už mi z toho hrabe...

salamistka
16. jún 2022

ja som sa dostala do nemocnice v 9 tom mesiaci, lebo som mala horúčky, ktoré sa nedali nijako znížiť, v nemocnici mi zistili bielkoviny v moči, opuchnuté nohy, zlé pečeňové testy aj poruchu zrážanlivosti, ale krvný tlak som nemala vysoký...pribrala som za celé tehotenstvo 12 kíl...tvrdili, že mám preeklampsiu...ale ja som nič necítila, spätne som sa dozvedela, že som mala zápal obličiek z nevyliečenej infekcie, preto tá horúčka...

ivangeline
16. jún 2022

Ano. Bola som podivne unavena. Nevladala som. Vobec som si nepredstavovala,ze takto sa budem citit pri vysokom tlaku! :D Chcelo sa mi len lezat.

veronika_sk000
16. jún 2022

pribrala som 30 kg, preeklampsiu zistili tesne pred 38 tt, tlak som mala trochu vyssi ku koncu, ale velmi rychlo sa to zhorsilo, prijimali m as tlakom 167/119, bielkovina v moci bola uz dva dni predtym, ale neriesili..pocity som mala take, ze ked som si lahla, citila som tlak na krku, ako by mi niekto zvieral rukami krk a pri tom najvyssom tlaku mi bolo nevolno, isli sme na pohotovost, nasledoval prijem, lieky na zrazenie tlaku, ale nereagovali a na druhy den akutna sekcia, pretoze uz klesali ozvy a porod sa nepodarilo vyvolat

rawmamka
16. jún 2022

Ten prudký nárast tlaku som napríklad ja vôbec nezaregistrovala, ak by som nechodila na poradne, tak by som ani nevedela, že začal trošku stúpať, keďže ani po opatreniach s nulovým príjmom sodíka a veľkým príjmom horčíka, tlak neklesal, ale zostával rovnaký, tak navrhol lekár hospitalizáciu na gynekologicko-pôrodníckom oddelení, ale len čo som prišla, tak mi tlak veľmi prudko stúpol (220/110) a bol z toho akútny cisársky rez, inak by hrozila pravdepodobne smrť aj mne aj bábätku, našťastie som už bola v nemocnici, takže všetko bolo neskutočne rýchle. Dovtedy som o vysokom krvnom tlaku len čítala a o preeklampsii ani nehovorím. Ty ak máš tlak úplne v poriadku, tak sa ničoho neboj, pretože on by sa najprv pár dní/týždňov pomaly zvyšoval, až potom by to telo prestalo zvládať a nastal by problém. Ale každopádne, tak vysoká váha nie je zdravá, ale o tom ti písať nemusím a ani nebudem, keďže na to si sa nepýtala. Držím ti palce a najmä - nestresuj sa, pretože stres býva spúšťačom rôznych zdravotných problémov.

cruz741
16. jún 2022

Pri všetkých troch mojich tehotenstvách som mala zhruba toľko kg čo ty,preeklampsia sa mi vyhla,mala som ukážkové tehotenstvá,takže stále neplatí obézna= problémy...Dokonca som pri prvom tehotenstve schudla,mala som navyše len váhu dieťaťa+príslušenstvo...Užívaj si to a nemyslí hneď na to najhoršie..A tlakomer odložiť do šuflíka...🙂

kiki68
16. jún 2022

Preeklampsia a vaha podla mna nema tak vela spolocne, skor to ze pri nej velmi rychlo priberas vodu do tela. A hlavne k tomu tlak a bielkoviny v moci. Ak nemas taketo priznaky, ako hviezdicky pred ocami, bolesti hlavy, problem dychat doslova, extremne opuchy, tak myslim ze samotna vaha to nespusti.

kitycat
16. jún 2022

Mne to indikovali na tom prvom vysetreni a dali mi kazdy vecer nech beriem aspirin, taki mini.

Tlak mam vseobecne nizky

maty112
17. jún 2022

ahoj, ja som pri prvom tehotenstve mala vsetko v poriadku, ale pri porode, uz zabehnutom porode mi vyskocil velmi tlak, mala som preeklampsiu, myslela som ze nedozijem... z porodnej saly ma hned brali pod noze(cisar), skoncila som na jiske prebrali ma 1-2 dni po porode uz moc nepamatam, ale sestricka mi hovorila ze ma museli dlhsie nechat na jiske ...dopadlo vsetko chvalabohu dobre..

petricka22
18. jún 2022

@kitycat tento aspirin sa berie len v prvom trimestri, viac uz nema ucinok. A nizky tlak pred tehu neovplyvni, ci budes mat preeklampsiu. Ja som di to tiez tak myslela, ale bola som vyvedena z omylu.

jana_eyre_2
18. jún 2022

Mala som pri treťom synovi a mala som 70kg - už na poradni v nemocnici si všimli že mám hraničný tlak 140/90.. vyššie bielkoviny, opuch nôh.. vraveli mi aby som rýchlo šla do nemocnice ak by sa mi zvýšil.. večer som mala 150/100, tak som šla do nemocnice, kde som bola až do pôrodu 2tyzdne.. brala som dopegit a magnézium, tlak stale skákal sledovali syna, občas mal horšie ozvy.. očakávala som že pôjde sám, bola som otvorená už dlho, hlavu mal úplne nízko a nič.. nakoniec ho vyvolali, šiel prirodzene, bol to z mojich pôrodov asi najľahší pôrod a syn zdravy.. tlak mi ostal aj po pôrode a klesol asi po mesiaci.. o dva roky sa mi zvýšil aj bez tehotenstva a teraz beriem lieky stále.. a podstatna info, tlak cítim - boli ma hlava tak inak ako pri migréne(som migrenicka tak preto pociťujem rozdiel)

Len pre porovnanie, pri druhej dcére som mala takmer 90kg, bola som opuchnutá až na hlave😅 a preeklampsiu som nedostala..

Nestresuj sa, nemusíš mať vôbec žiadnu preeklampsiu, normálne oddychuj, medituj, všetko dobre dopadne uvidíš..

nicol_10
27. jún 2022

Krvný tlak mi vyskočil zrazu,resp.citila som búšenie srdca,ked som ležala a nič nerobila. Po odmerani krvného tlaku som mala okolo 150/90. Išla som k dr.,ten ma hneď poslal do nemocnice, kde si ma nechali do pôrodu,ktorý musel byť predcasne v 37tt, nakoľko mi dávali 15 liekov denne a bolo tam uz aj riziko pre bábo. Tlak sa im nepodaril zraziť ani tými liekmi. Rodit ma nechali "normalne", teda nie sekciou, čomu sa tiež čudujem,nakoľko pri klasickom pôrode sú riadne tlaky, takže určite ma dosť ohrozili. Našťastie všetko dobre dopadlo a celkovo porod trval len 3 hodiny. Váhu som mala tiež dosť vysokú-96kg pri výške 160cm. Ale žiadne točenie hlavy, bolesti, žiadne opuchy nôh,nič, takže mesiac pred vyvolaným pôrodom som si v nemocnici len ležala.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre