Mám napísať kamarátke, keď som sa dozvedela o jej problémoch v tehotenstve?
Moja blizka tehotná kamarátka sa dozvedela, ze bábätko má nejakú vážnu vadu a lekári jej odporúčajú umelé prerušenie. Je v 20tt. Ja som tehotná tiež 37tt. Dozvedela som sa to od jej muza, nie od nej. Pocedal mi to preto, aby som sa nepýtala na jej tehitentvo a nekontaktovala ju, ze si to on nepraje(v štvrtok bola na kontrole a väčšinou si vždy napíšeme, čo nové) mali jej potvrdiť pohlavie a teda neviem, xo mám robiť. Sama mi zatiaľ nenapisala, ja som v komunikácii posledná ktorá neodpisala a nechcem vyzerať, ze sa nezaujimam. Nemám pisat? Som nahnevana na jej muza, ze má postavil do tejto situácie. Keby mi to nezakázal, normálne ako zvyčajne by som jej napísala, ako dopadla kontrola a nechala rozhodnutie na nej, či aa chce vyrozprávať… cítim, ze sa potrebuje vyrozprávať a možno by jje to padlo vhod, len nevie ako zacat, ale on mi to zakázal a mna to teraz trápi dvojnásobne. Neviem aa z toho spamätať, neviem, čo musí zažívať ona. 😢
Mám ju nechať? Mám taký pocit, ze ten muž jej to zakázal komukoľvek pocedat. On je taký manipulátor, nemysli na pocity inych. Poraďte
@moonlight1210 presne tak…
@vahcaac ale ty nepoznas jej muza, mne sa ta reakcia nezdá, ani to že mi hneď odpísala a dokonca uz aj tu správu vymazala, keď som si to kukla rano. Je za tým muž a čakala, kým pôjde do roboty podľa mna
@maminka1001 Lebo nečítajú, čo pisem. Ja som jej nenapisala :Tani moja krásna viem čo sa stalo, som tu ore teba. Je mi to hrozne ľúto a iné omáčky. Ja som jej napísala jedno slovo a na to mi odpísala, aby som prišla za ňou. Keby nechcela nechá ti prečítané a ja to budem chápať. Ale pretacat scenár jak v nejakom vymyslenim fimle je hrozne a necitlivé kD niektorých. Preto sa ma to dotýka a uráža, že ma takto niekto označuje že pisem, a strkam sa. Naoisala som len :Tani? A nič viac. Keby nechcela neodpisala by mi a uz vôbec by ma nezavolala k nej … uz to tu ani nejdem citat, ale je tu aj veľa žien, s ktorým názorom sa viem viac stotožniť a som rada, že som jej napísala mohla som to urobiť aj bez tejto diskusie.
@vahcaac myslím, že má teraz iné starosti ako pozerať diskusie na MK, ani ja sem nechodím na dennej báze, len som si sem chldila v terminovankach citat, aké majú ženy tehotentvo a kde idu rodiť, aby som mala prehľad. Ani meno nie je jej reálne
Myslím te tu je tolko podrobnosti, že meno nemusí byt reálne. Ale tak keď ty myslíš, že nie, tak potom v poriadku.
Autorka, urobila si dobre, že si jej napísala. Keby ta jej muž na jeho žiadosť nekontaktoval a o ničom si nevedela s veľkou pravdepodobnosťou by si jej odpísala bežne veci, a možno by si dala aj otázku ako dopadla na kontrole. Tým, že ta jej muž dal do tejto situácie presne viem, ako sa cítiš. Mne to urobila svokra, keď prišla Svagrina o bábätko, medzi nami bolo 10tt rozdiel ja 37tt ona 27tt a mne svokra výhražne správy ako si neželá aby som teraz za ňou s bruchom chodila, že jej to na osichyke nepridá. So švagrinou som prerušila kontakt na žiadosť svokry a keď sa nám maly narodil svagrina mi napisala správu, či som až taká necitlivá, že sa o nu cely cas nezaujimam a ani jej neposlem info o narodeni maleho...ze ona cakala aspoň otázku ako sa cíti…. Po príchode z nemocnice sme sli hneď za ňou ani nie domov a všetko sme si vyrozprávali, plakali sme obidve a bol to tak silný okamih, ze sa z nás týmto momentom stali sestry… 5 týždňov sme sa ignorovali kvôli niekto dohadom, že nieje vhodne aby sa zena po prerušení tehotenstva stretla s tehotnou! Takze daj na svoje pocity a ak ti niekto niečo zakazuje uistí sa, či to naizaj chce aj dotknutá osoba sama od seba…. Držím tvojej kamarátke palce, cas je najlepsi liečiteľ. Mojej svagrinej naopak pomáhalo keď trávila s nami cas, ale kazda zena je iná.
@maminka1001 Ani ja som sama od seba nekontaktovala kamošku, lebo som ju nechcela zaťažovať, ale ona sa pýtala mňa a vtedy som za to bola vďačná, že začala ona a ja som sa mohla vyrozprávať. Každá sme iná opakujem. Niekto sa chce zavrieť pred svetom, niekto sa vyžaluje sám, niekto (ako ja) potrebujem impulz z druhej strany, že majú záujem. Ale už sa točíme dokola, každá máme svoj názor a nie je jediný správny. Keby manžel napísal inú sms, v zmysle "Betka ma prosila nech ti dám vedieť a sama sa ozve", tak súhlasím s vami, nech sa autorka neozýva prvá. A vlastne aj vtedy by som bola rada za neutrálnu správu "som tu pre teba keby niečo" od kamošky. Môj manžel je ako vy, všetky problémy, starosti chce prežívať sám, maximálne so mnou. Keby vtedy napísal mojej kamoške, nech mi dá pokoj, mala by som ešte väčšiu zlosť, lebo ja potrebujem rozprávať dookola, plakať pri niekom, lepšie sa dokážem s tým vysporiadať ako dusiť niečo v sebe.
Jasné,že by som napísala. Nechala by som rozhodnutie či sa chce zdôveriť na ňu ale určite by som sa neodmlcala. Akým právom muž rozhoduje za ňu 🤦
@ivik4 to ty si tu hnusna a necitlivá, po tých potratoch by si mohla aspoň teosku pochopit, že sú ľudia ktori sa z tejto smutnej situácie netešia a nie sú vesele tehulky ty brzda…píšeš take konšpirácie tehotnej žene, ktorej zalezi na najbližšej priateľke. To nemas tiež súcit? Čo si za človeka? Ja som bola v podobnej situácii ako autorka a keby mi toto niekto povie do oci mu jednu struhnem cez nos, čo si to dovoluje…ja som po svagrinej potrate nevedela premýšľať nad našim dietatom a boli dni kedy som ani rodiť nechcela, vsugerovala som si do hlavy, že kvôli nášmu dietatu sa rozbije cela rodina, lebo nás všetci bduu nenávidieť ze my mame dieťa a ona nie. Normálne mi zdvíha tlak taký pohľad na život. Že najlepšia kamarátka má byt veselá z potratu kamarátky 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
nečítala som úplne všetko, ale teda ak by som bola posledná v konverzácii, čo by sa neozvala a potom sa udiala táto situácia s tým, že si muž nepraje kontaktovanie a poslal ju na potrat, ja by som to určite nenechala tak, že zrazu nie som a nemám záujem. možno kamarátka potrebuje oporu, možno nie. takto vieš verziu len jej muža.
napísala by som jej, že na ňu myslím a keby čokoľvek potrebovala, som tu. nič viac by som nepísala. už by bolo na nej, či by sa ozvala alebo nie. a to jej rozhodnutie by som rešpektovala. aj keby sa odmlčala.
@ku_uk citala som ten komentar a pochopila som ho asi ako väcsina,uplne inak ako ty
@ku_uk hrozne…a svokra sa k tomu neskôr ako vyjadrila?
Ono zalezi na tom ako ste si blizke. A podla teba ste si velmi blizke. Inak sa to da chapat ako morbidna zvedavost a vlezlost. Co ale nebude tvoj pripad . Kazda minca mà dve strany. Ked to clovek berie ze kamoska mà normalneho muza co vie najlepsie co ona teraz potrebuje- tak to berie tak ze by si im mala dat pokoj nerypat do toho.Ale ak toto nie je to co by ona chcela je to divne ze ta kontaktoval. Moj muz vobec nema kontakt na moje kamosky .. Moj syn zomrel vo mne v 18tt vedeli sme ze nie je ok od 14tt no nedostala som sa k volbe ci ukoncit teho ci prijat dietatko so syndromom. Cakali sme na amnio nechcela som verit ze nie je v poriadku. Bolo to cele velmi bolestive. Osobne som za volbu zeny neodsudzujem ale ani si Neviem predstavit urobit to. Potom jedna pribuzna co si snou nepisem casto do mna vrtala ci sme mu dali meno a ake, uz len Preto ze sa pytala som nemala chut jej povedat + je to neslovenske meno ( nezijem na Svk a muz nie je slovak) ktore Asi nikdy nepocula. Dookola sa ma pytala tak neprijemne ake meno som mu dala.. Akoby to Nebolo jedno. Aj som jej povedala ze nechcem uz o tom hovorit a neprestala Kym som jej ho nenapisala . A dost sa mi tym znechutila . Meno sme mu vybrali v nemocnici nejak ma ziadne nenapadlo neoslovilo skor. A potom kedze som o tom pisala aj tu. Raz sa jedna anonymka pytala co by ste urobili Keby ste adoptovali dieta ( mala ho od novorodenca) a po 2r sa rozhodla ze je autista !! A chcela ho dat prec len chcela pocut od ludi ze je to ok. Napisala som ze by som sa snazila mu byt naj mamou. Ona ho chcela dat prec len chcela vediet co na to povedia ludia. Tak napisala ze Ja mam co hovorit ze som hnet utekala na upt, ludia vedia byt hnusni alibisticki prekrutia veci ako to vyhovuje im. Ona len chcela pocut ze je to ok Ved to dieta nie je tvoje Daj ho do ustavu. Ale pre mna to dieta ju vnima ako mamu. A Mozno ani diagnozu nemalo bolo este malicke. Ukricane bujne zive. Ale tak pytala sa co by sme robili my. A odpoved sa jej nepacila. Tak sa nemala pytat. Keby som si vybrala upt tak sa nepytam cudzie zeny co oni na to. Oni by stym pocitom nemuseli zit ani zit s mentalne postihnutym dietatom. No Neviem si predstavit ked uz raz dieta mam, ze ho dam prec. Pre mna je 2r este babo. Tvoja kamoska mà tazku volbu pred sebou urcite oceni tvoj zaujem. Ze jej chces byt oporou. ♥️
Takto, v takej zufalej situácii robia ľudia zúfalé ciny. Ja som sa na svokru kvázi nehnevala, lebo chápem, že chcela dceru “chrániť” ale svagrina sa na ňu hnevala, že rozhodovala bez jej vedomia a odstrihla od iných a ona si chudinka myslela, že my zijeme ďalej bez povšimnutia a nezaujimu o ňu.
Ako to dnes dopadlo?
A toho jej manžela vnímaš stále rovnako? Je taký, ako si ho opísala? Zmazala svoju sms kvôli nemu?
@ku_uk
@loliki
Zmazala kvôli nemu…zakázal jej to hovoriť komukoľvek, aj keď som nepochopila z akého dovodu mi to sám napísal, keď to chcel utajiť pred všetkými. Nemal to teda ani mne vypisovať…a mohla som o ničom nerušiť. Vraj až po zákroku alebo pôrode(neviem aký je postup) sa povie rodine, že prirodzene potratila….Je to ťažká situácia, rozhodnúť sa, či dať dietatu šancu na operáciu alebo to prerušiť. Že on nechce aby o nich rodina a priatelia hovorili, že sa tak rozhodli… Ja som bola dnes za posluchača, veľa si o tom cez vikend čítala a hovorila mi čo všetko nasla… podporím ju nech sa rozhodne akokoľvek a vlastne aj jeho, on si vraj myslel, ze ju budem nahovárať si dieťatko silou mocou nechať, lebo sme spolu ostali tehotne a neželal si, aby som ju ovplyvňovala preto jej zakázal mi pisat. Ona ani nevedela, ze to iste písal aj mne…ani som jej to nepovedala, má dosť starosti jak toto ešte riešiť… jej muž o našom stretnutí nevie a ja som jej navrhla, aby sa ozvala, keď budú rozhodnutí, aby si fakt prešli len oni dvaja rozhodnutím, keď bude chcieť moju prítomnosť som tu. Je mi trosku ľahšie, lebo bola v dobrom psychickom stave a neopustila sa, aj keď sme si poplakali…ešte ju čaká jednu vysetrenie v Čechách a potom sa rozhodnú už na 100%
takze je to manipulator. chuda zena.
no nic, bud jej oporou. nic viac tam nezmozes. a myslim ze bola rada ze si jej napisala.
Si dobrá kamarátka
@kaktusik007 ja som to skôr pochopila tak, že nechce aby ich niekto súdil, že nedali dieťaťu šancu na život, čo by sa mohlo stať.
Asi vidíme co chceme, ale príde mi hnusne ho volať manipulátor keď o ňom vies tak málo. Aj autorka ho tu tak vykreslila a dôvod, že si robil srandu, že chce chlapca. No strašne, kto občas netrepne blbosť? Netreba všetko prežívať. Nebude len také spoločenské nemehlo? Trosku trulko co nevie slušne reagovať?
@1gramofon keď ti muž povie, že krypla doma nechce asi to nebude to, čo chcela pocut od muza... možní je sedlak, možno to tak nemysli. Neviem. Hovorim nebudem zachádzať do detailov ani ho očierňovať a ani ho obhajovať. Oni vedia dvaja ako to je najlepšie a ja som ju nikdy od neho neodhovarala. Sme najlepšie kamarátky, ale ja niesom jej osobný radca a nemôžem rozhodovat za ňu ale ani on by nemal obmedzovať jej pocity, keď sa niekomu chce zdôveriť a zákaze jej to… je to istá forma manipulovania…a čakajú dievčatko
@1gramofon ale z druhej strany proste nejakým spôsobom chapem aj jeho, ani on to nemá lahke a zaživa sok a možno tie slova tak naozaj nemysli, ale ubližujú jej bohužiaľ…
To je to, že my z toho tak málo vieme, tak mi prišlo blbé z neho robiť niečo čo nemusí byť, ale ty asi budes mat dosť skúseností. Keď ste najlepšie kamošky tak to je iné. Beriem. Snáď sa spamätá aspon teraz a bude citlivejší. Tak ale na koniec dobre, že si za ňou šla. Esteže sme sa poniektoré mýlili a nemá v sebe hnev a závisť
V núdzi spoznáš priateľa. Myslím, že si sa zachovala správne. 👍 ❤ 👏
@1gramofon viem, že to veľa žien myslelo dobre
@loliki kiež by to bolo bsetko len zlý sen. Ale ako ona povedala, život musí ísť ďalej nech sa deje čokoľvek ❤️
Podľa toho, čo píšeš, najväčší problém je manžel. On to nezvláda a asi svojimi rečami strpčuje aj ju.
Ahoj
odpoviem ti za seba. Som v 6 tom mesiaci. Nedaj Boh aby sa mi nieco take stalo ale keby - mam jednu milu osobu v rodine, tiez tehotnu. Bavila by som sa s nou nadalej normalne, skor by som nezatazovala ja ju zbytocne strachom aby sa nezacala bat.
S kym by som kontakt bud na dlhsie vypustila by boli skor rodicia. Mama by to prezivala hrozne a ja by som mala co robit aby som spracovala vlastne emocie, nieto rste tie jej! Ja ked sa mi stane nieco, co ma hlboko zrani, prezijem si smutok v sebe, popripade s ludmi, co nedavaju do popredia ten svij smutok. Takze s kamoskou ci tou rodinnou pribuznou by som nemala problem. Asi by dom sa za jej pohodu aj modlit zacala, nech u nich je vsetko super. Prave by som bola vfacna za stastnych ludi a ano aj tehotne!
Prvy raz sme tiez cakali babo narovnako s kamoskou naj od skolky 🙂
Poznam ju a v takom pripade by som sa jej ozvala a viem, ze aj ona mne. Bez pitvania, len by som jej povedala, ze pokojne moze zavolat a porozpravat sa ak by chcela. Vsetko.
Teraz mam tiez jednu kamosku. V Oktobri dme spolu volali, povedala mi ze je tehotna, tesila sa. Od vtedy som jej volala 3x aj pisala. Neozyva sa a ja sa neodvazim napisat jej, ci sa nieco deje. Pozname sa z prace a i ked uz sme robila jazda inde, vedela prist ku nam na dva dni a usli sme na welness, porozpravali sa. Povedala mi veci zo sukromia, ze mi az zle bolo od hnevu. Tak sa teraz ozaj bojim, ci sa jej ci babu nieco nestalo. Ju vsak nepoznam az tak dobre a dlho aby som jej priamo napisala, ci je vsetko v poriadku 😢.
Tebe aj tvojej kamaratke prajem bsetko dobre.
No ja kebyže som tá kamoška, tak by som chcela, aby si mi normálne napísala, že o tom vieš a že si tu pre mňa, ak by som chcela hovoriť alebo len tak byť...
Mne takéto obkluky ako tu rádia, že napíš nenápadne, nespomínajú tehotenstvo a podobne strašne vadia a keď nám zomrela dcéra v 38.tt, najviac v pohode som bola s ľuďmi, ktorí sa na nič nehrali.

A ešte jedna vec, ja len dúfam, že sa tvoja kamoska v tejto diskusii nenájde.