Matka má krvnú skupinu 0 pozitív, otec má A pozitív
Matka má krvnú skupinu 0 pozitív, otec A pozitív. Je to v poriadku? Lebo niekde som čítala, že niektoré skupiny k sebe nepasujú...............len som nevedela ktoré. Ďakujem
Po porode sa kazdemu novorodencovi zistuje KS a bilirubin,a patri to aj k predoperacnemu vysetreniu zistenie KS
@17alexis je mozne, ze ty si zaznam o tom nevidela, ale operujuci lekar, ak ide o operaciu v celkovej anesteze, tuto info musi mat. Pred operaciou sa robi klasicke stanovenie krvnych skupin a v pripade, ze by bola komplikacia pocas operacie, musi sa urobit este rychla krizova skuska predtym nez sa poda krv, je to taka dvojita kontrola. Inak bezne dospeli nevedia svoju krvnu skupinu, jedine ze su darcovia krvi, ale moze sa vysetrit na ziadost pacienta, jasne ze za poplatok 🙂
@zuzanockamt v Bratislave to vobec bezne nerobia, manzel vyslovene tlacil na sestru, nech to da spravit, kedze som Rh - a manzel +.
@snezienocka100 no aspon ze nase severoslovenske porodnice a nemocnice si poriadne plnia svoje povinnosti 🙂
@xxxxxnnnnn ja ti napisem moju skusenost.ja mam AB + muz ma A+ a dcera ma A- a mala riadnu zltacku.cize sa mozu pobyt aj dve pozitiva. Co teda nevypadalo na ziadne komplikacie u malej a vidis.
@desszi tak to mi je jasné. Ak by mi nejakým prapodivným spôsobom predsa len urobili skúšku tej skupiny, tak ako by som sa o tom dozvedela? Idem si pre výsledky z histológie, našla by som to niekde tam napísané? Alebo bude to mať môj gynekológ? Lebo som mu davala aj záznam z operácie, prepúšťaciu správu, všetko som si prečítala a fakt som nikde skupinu nenašla.
prva dcera zdedila po mne Rh faktor a mala zltacku, bola pod lampou, druha, zdedila po mm Rh+ a nemala vobec zltacku.
@zuzanockamt nezistuje sa krvna skupina vsetkym detom automaticky. ..ja som rodila v aprili a na moju otazku aku ma mala KS mi lekarka povedala ze sa to bude zistovat po roku. ..samozrejme ak nie su zdravotne indikacie, to je ine. ..ale u zdravych deti sa to nekontroluje. .to iste mi povedala pediatricka, takze zatial netusime po kom ma mala krvnu skupinu. ..
@stastenka42 tak potom netusim, preco sa to u nas zistuje 🙂 ... syn sa narodil zdravy, s Rh faktormi problem nebol ... sestra rodila v inej porodnici, dieta zdrave, Rh faktor bez problemov a KS bola zistena hned
@zuzanockamt netusim. ..tiez som sa divila. .
@desszi dieťa ešte nemôžem mať kvôli liekom, ktoré užívam pre inú dg. V karte to nie je, v zázname o narodení tiež nie - už sme to hladali dávnejšie s doktorkou, môj gyn mi nikdy skupinu nezisťoval - bral mi krv tiež iba na bežné testy a tumormarkery (nie KS) a ani v papieroch z nemocnice som to nikde nemala. ☹ Ale buduci týždeň si idem pre tie výsledky z histológie,len pochybujem, že to tam bude. Každopádne ďakujem za radu. 🙂
@17alexis alebo chod darovat krv 🙂 ... tam sa to dozvies tiez
@zuzanockamt to je asi jediné riešenie, ktoré je zadara, ALE beriem lieky, na ktoré nesmiem ani darovať krv, ani otehotnieť, čiže ani k samotnému odberu by som sa cez dotazník nedostala. :D Priateľ chodí darovať krv, tak viem, že tam sa pýtajú kopec vecí. Už som však nad tým uvažovala, len musím rok a pol počkať kým tie lieky doberiem. 🙂
@trgypadl predoperačné mi robila moja praktická lekárka. Boli tam také veci ako cholesterol, červené krvinky, biele krvinky, hemoglobín, hematokryt, cukor...a KS ani zmienky. V nemocke mi už krv nebrali, keďže testy boli aktuálne a dr si ich pozerala a ks tam nenašla, preto sa ma pýtala, či neviem. Už mi však žiadnu krv nebrali, iba som dostavala do brucha injekcie na riedenie krvi a v predoperačnej miestnosti mi dali kanylu, kde mi hneď po napojení na prístroje pichali pomaličky anestézu. Neviem teda, či mali šancu mi na operačke zobrať krv, lebo pichnutá som nikde inde nebola. A ako som vyššie písala, aj dávnejšie sme s kožnou hľadali KS v zdravotnej karte a nič sme nenašli, ani v tom novorodeneckom zázname.
@trgypadl toto bola moja prvá a dúfam, že aj posledná operácia. Bola to iba laparka endometriálnej cysty, myslím, že na výkon nič vážne, tak možno preto mi ju nezisťovali, neviem, no... ja som už na strednej pátrala po mojej ks a dúfala som, že konečne mi ju niekto povie a doktorka sa ešte pýtala mňa. 😀 pacientka, čo bola so mnou na izbe podstúpila rovnakú operáciu ako aj ja a tiež jej nezisťovali skupinu. Ona mala známeho doktora, čo ju operoval a povedala mi, že sa to vraj nezisťuje pri takej operácii, tak ja už neviem...ale tá pani už mala aj ine operácie.
@xxxxxnnnnn ved ste obaja pozitiv, tak co riesite? Problem nastava, ked ma matka negativ a otec pozitiv, nie?
@snezienocka100 co to ma spolocne so zltackou?
Zeny, nejake divne info mate...ci?
Kedysi sa KS tiež bežne nezisťovala, ja som svoju vedela len preto, že moja mama je tiež Rh- - takže nám s bratom to zisťovali.
@lauricka - pokiaľ viem, novorodenecká žltačka nemusí súvisieť s rh faktorom, resp. teda inkompabilitou rh (ale môže). Dcérka zdedila po mm Rh+ a nedostala ju. Synček je tiež Rh+ a žltačku dostal. Vzhľadom na to, že u nás bola Rh inkompatibilita a že je chlapec, mal zvýšené riziko. Ale dnes už vedia zistiť príčinu žltačky a neonatológ mi povedal, že u neho nebola príčina Rh, ale syndróm modrej masky, ktorý mal (zisťovali mu príčinu žltačky) 🙂 Deti matiek s rh- majú zvýšené riziko novorodenckej žltačky.

@zuzanockamt tuto odpoved mi dali v nemocnici, ze zistuju babatkam krv, len podla matky, ked ma 0, kvoli moznej zvysenej zltacke. Viac neviem... Ci to funguje vo vsetkych nemocniciach rovnako.