icon

Matka má krvnú skupinu 0 pozitív, otec má A pozitív

xxxxxnnnnn
1. nov 2014

Matka má krvnú skupinu 0 pozitív, otec A pozitív. Je to v poriadku? Lebo niekde som čítala, že niektoré skupiny k sebe nepasujú...............len som nevedela ktoré. Ďakujem

Strana
z3
trgypadl
1. nov 2014

@17alexis ja mam 25,a som pprihlasena na elek.portal,cize viem co mi preplatili,ake vykony a odbery

17alexis
1. nov 2014

@trgypadl mám dôveru - to bola ďalšia sranda, lebo mám pocit, že v tej nemocke sú nejako antidôverne orientovaní. Pôvodne mi dali termín s čakaním 6 týždňov, lebo vraj skorší mi určite neschvália. Tak som si cinkla na zák. linku a bolo mi povedané, že zákroky schvaľujú do troch dní a teda schvália, čo lekár napíše. Volala som teda do nemocky na skorší termín, tak zrazu som už čakala nie 6 týdňov, ale iba 9 dní.

trgypadl
1. nov 2014

@17alexis treba si informovat vzdy,ked nieco nie je jasne 😉

17alexis
1. nov 2014

@trgypadl presne tak, netreba nechať sebou zametať. Nedá sa mi prihlásiť do e-pobočky, zabudla som prihlasovacie údaje a vraj pre technickú poruchu sa ich nepodarilo zmeniť. Opýtam sa teda v stredu doktora, ale fakt neviem, kedy by mi stihli tú krv vziať. Jedine už v narkóze. 😀

trgypadl
1. nov 2014

@17alexis no kto vie,ale vacsinou sa to odobera dopredu,aby si na sale bola uz s vysledkami...potom sa v pripade potreby transfuzie odobera na kriznu skusku

saurian
2. nov 2014

@katrinka8 nie je to celkom tak 🙂

je pravda ze zvycajne pride k rh-inkompatibilite krvnych skupin ak ma mamicka rh- a otec rh+, avsak vsetky rh- matky su sledovane na protilatky. v zriedkavych pripadoch moze prist k rh-inkompatibilite aj pri mamicke s rh+ a oteckom rh+ (ako pisem velmi zriedkave a tu je prave problem lebo to nesleduju na protilatky).
v ojedinelych pripadoch to je velmi nebezpecne, prave preto vsetky rh- mamicky sleduju na protilatky (tusim 3x beru krv na to v tehotenstve) a po prvom tehotenstve im pichaju rhegu.

mmch ak nahodou cita niekto co ma rh+ a doslo k rh-inkompatibilite, zaujima ma to, prostim dajte vediet. ths

saurian
2. nov 2014

@lauricka nemas celkom pravdu. aj pri oboch rh+ moze prist k rh-inkompatibilite.
a ze co to ma spolocne so zltackou? vela - pretoze castym dosledkom/komplikaciam pri rh-inkompatibilite je silna zltacka + hemolyticka choroba novorodencov. a tato zltacka je nebezpecna, lebo nejde o fyziologicku novorod.zltacku ale patologicku, hodnody stupaju velmi vysoko a mozu sposobit dietatu vazne problemy.

exupery
2. nov 2014

Ja O pozitiv ,mm B negativ-obe tehu bez problemov,pri prvom som mala tehu cukrovku,pri druhom nie,sledovali ma cele tehu,vycucali z krvi skoro na kazdej poradni ale vdaka Bohu vsetko islo ako mala,na zaciatku oboch tehu som spinila cely 1trimester,po porode mi podali injekciu,deticky absolutne vporiadku,nemali ani silnu zltacku

saurian
2. nov 2014

@stastenka42 krvna skupina babetiek sa po porode zistuje (pri prvych odberoch) avsak zvycajne napisu ze v roku preverit, skontrolovat.
ja ked som sa na to pytala, lekarka mi povedala ze tento udaj nemusi byt konecny, ze ta skupina moze byt neskor ina (comu celkom sice nerozumiem) ale ze standardne to po tom prvom roku nepreveruju, nezistuju znova.

desszi
2. nov 2014

@lauricka nie, nie, otazka je na mieste, problem moze nastat aj pri tejto tzv. AB0 inkompatibilite, asi v tretine pripadov, ale ako som pisala, tym ze problemy pri tejto nezhodnosti su obvykle menej zavazne, nehovori sa o nich tak casto a s takym dorazom ako pri Rh faktore. Na cervenych krvinkach je mnozstvo antigenov, proti ktorym si moze maminka vytvarat protilatky. Existuje napr. aj antigen E, C, K atd. ale tie sa bezne neriesa, lebo patria k podskupinam 😉

stastenka42
2. nov 2014

@saurian ano,aj mne povedali že sa može zmenit...

lauricka
2. nov 2014

@desszi to naozaj nik neriesi,tiez mam nulku +, nik sa s tym nezaobera. To by asi musela zena sama si vyziadat.

lauricka
2. nov 2014

@saurian citala som o tom kdesi clanok a nic o zltacke tam nebolo, boli tam ine problemy s tym suvisiace spomenute, nuz, kazdy ma asi nejake info, no nik dostatocne, kym nie sme odbornici. A tu inkompatibilitu nik neriesi vobec. Spozorneju len ked ma zena negativ.

lauricka
2. nov 2014

@katrinka8 zltacka je celkom bezna u novorodencov inak 😉 v pravom zmysle slova to ani uplne "zltacka" nie je

saurian
2. nov 2014

@lauricka mne to lekarka vysvetlovala tak, ze jednak je to zriedkave pri rh+ faktore, a teda aj prave kvoli tomu tie testy by boli zbytocne drahe ak by sa robili kazdej zene, lebo tam zvycajne k tej rh-inkompatibilite prichadza prave v tych podskupinach co pisala @desszi. tiez ma presviedcala/vysvetlovala, ze matkam rh+ sa nemoze ani ta rhega po prvom porode pichnut, lebo by ju mohla ohrozit na zivote.
mmch - ano, zltacka je bezna u novorodencov, avsak ta "fyziologicka" - nastupuje cca 3-4 den po narodeni, hodnoty bilirubinu zvycajne nepresahuju 150 (vtedy sa dava dieta pod tu fialovu lampu). avsak je aj "patologicka" novorodenecka zltacka - moze nastupit uz prvy den po narodeni, hodnoty bi idu rychlo hore, je tam ina pricina ako klasicke rozpadanie bilirubinu (napr spominana rh-inkompatibilita) a pre deti je velmi nebezpecna, je bezne ze pri patologickej idu hodnoty vysoko nad 250, ale pocula som aj o detoch ktore mali cez 800. vacsinou uvadzana hladina bi kedy moze dojst k poskodeniu mozgu je 340.
mmch - je o tom pomerne malo info, ja ked som to hladala mala som problem, v "beznej" literature sa to malokedy spomina.

katrinka8
2. nov 2014

@lauricka - áno, to máš pravdu, ale pri tej inkompatibilite hrozí silnejšia "žltačka" 😉 Náš mal takú strednú (stačila 1 noc pod lampou a časté dojčenie, aby sa rýchlejšie vyplavoval ten bilirubín), ale pôvod bol nakoniec z toho syndrómu modrej masky a nie z inkompatibility 🙂

@saurian - áno, krv sa berie vlastne na protilátky počas tehu navyše 1x oproti "norme" + testujú sa protilátky vari celkovo 3x (hneď na začiatku, keď sa berie krv na krvný obraz atď., potom vari mne brala aj pri AFP testoch viac na protilátky, ak si dobre spomínam, a ešte potom ku koncu tehu raz špeciálne na protilátky). No a po pôrode Rhega a o pol roka po pôrode ďalšia kontrola krvi na protilátky 😉
Ale inak zaujímavé info o tej žltačke 😉 U nás to kontrolovali detičkám najprv tým prístrojom (čo sa len k čelu priloží), ale keď už to bolo také povážlivé, tak brali normálne krv a tak to testovali. Už si nepamätám, ako mal malý tie hodnoty, ale mal ich také hraničné na lampu, vari 2. alebo 3. deň sa mu to objavilo, potom ho predsa len na noc dali pod lampu, chúďatko ☹ Keď sme odchádzali, tak to opäť premerali, ale už len prístrojom. Vari by to mal mať v prepúšťacej správe, ale nie som doma, tak nemôžem pozrieť...

mikisa27
2. nov 2014

no kedze som s tym istu dobu robila,uvediem na pravu mieru niektore info...takzee vysetrenie krvnej skupiny NEPATRI medzi standardne vysetrenia novorodencov,teda do konca roku 2011 urcite nepatrilo,mozno sa odvtedy nieco zmenilo 😉 bezne sme prepustali minimalne 50% novorodencov,ktori nemali vobec odobratu krv. Pri rh- matkach sa KS vysetruje automaticky,kvoli protilatkam......a potom tak ako existuje Rh inkompatibilita existuje aj ABO inkompatibilita tak ako pise @desszi, avsak je pravda,ze je menej zavazna a tak ani v pripade matky s KS 0 sa KS dietata nevysetruje automaticky,vsetko zavisi prave od tej novorodeneckej zltacky....ak nastupi skor,pripadne su vysoke hodnoty bilirubinu a pod.,tak vtedy sa KS u dietatka vysetruje,ak vsak dietatko zltacku nema,pripadne su hodnoty Bi len mierne zvysene,tak sa KS nevysetruje....ono v podsatate udaj o KS dietatka je uplne zbytocny....na zaaklade toho co je napisane v prepustacej sprave z novorodeneckeho by mu aj tak nikto len tak transfuziu krvi nepodal......

saurian
2. nov 2014

@katrinka8 no ten pristroj na kozi je "orientacny", ak su hodnoty vyssie z krvi je to presnejsie. tiez deti ktore su pod tou lampou, na kozi ten pristroj casto namera velmi nizke cisla lebo koza je "osvecovana" a tym padom ten bilirubin tam velmi nie je, hoci v krvi ho koluje velke mnozstvo (psm nenapadnite ma nikto za laicke vysvetlenie 😉 )
myslim ze uz su v niektorych nemocniciach aj nejake novsie, presnejsie a k detom setrnejsie pristroje na zistenie hodnoty v krvi, aby nemuseli klasicky brat krv.

sense
2. nov 2014

nuz nie vzdy to musi byt len odlisny rh faktor, ja B+ chlap A + napriek tomu sa mi tvorili protilatky v podstate od zaciatku tehu, bola som neustale sledovana a bol kontrolovany doppler najprv raz tyzdenne potom dva krat tyzdenne, ked protilatky stupli kazdy den, porod bol vyvolany nakolko sa dieta nevyvijalo. bola som lekarom pripravena na to ze v tom lepsom pripade skonci pod modrym svetlom v horsom hrozi vymena krvi. Nakoniec sme boli lepsi pripad hoci bilirubin bol nieco cez 400, teraz ma 18 mesiacov a je zdrava.....dcera ma skupinu po chlapovi....som sice jeden pripad z nie vela kde aj krvne skupiny s rovnakymi faktormi vedia urobit problem...

este chcem povedat ze zijem v zahranici a tu sa robia protilatky bez ohladu na krvnu skupinu a rh faktor otca dietata....

chokma
2. nov 2014

@lauricka no nie je to infekcna zltacka, ale novorodenecka... zltacku sice maju vsetky deti, no v rozlicnej miere. zlte farbivo, bilirubin, su vlastne znicene cervene krvinky - telo dietatka ich musi po porode znicit cast, lebo ich uz nepotrebuje na okyslicovanie, kedze uz dycha plucami. vysoka novorodenecka zltacka, ak by nebola riesena, moze poskodit pecen a aj mozog dietata...

emmka19
2. nov 2014

@xxxxxnnnnn ahoj, necitla som si prispevky takze sa budem mozno opakovat, ale u nas je to presne ako u vas. Mam dve deturence, ktore mali po narodeni vysoke hodnoty bilirubinu, takz sme si pobudli v nemocnici o 5 dni dlhsie kym sa neznizil ide o ABO inkompatibilita nic hrozne , neboj.

jastemi
2. nov 2014

Ja mam O+ a manzel netusim, ale gynekologicka mi brala krv na protilatky na dvakrát na zaciatku tehu a na konci, bolo vsetko OK ,ale malicka aj tak mala strasne vysoku zltacku, takze jej museli az menit krv, ale neviem ci to manieco spolocne s krvnou skupinou.Pobudli sme si v nemocnici o par dni dlhsie ( 4dni lebo dostala aj nejaky zapal a museli to riesit antibiotikami) ,ale potom uz bolo vsetko ok.

lauricka
2. nov 2014

@chokma nuz, praveze som na to pocula rozne nazory, ale to je jedno, hlavne, aby lekari spravne rozhodli

17alexis
5. nov 2014

@trgypadl Teraz som si všimla, že sme sa spolu bavili pred mojou operáciou, aká "náhoda" 🙂 Bola som dnes pri gynekológovi, tak tú skupinu mi fakt nevyšetrovali. Keby som však chcela vedieť, tak buď na transfúzke zadara alebo v ambulancii za 10€. Už sa len psychicky pripraviť - ťažko znášam bolesť a aj minimálna je pre mňa obrovská. 😀 Pekný dník prajem a dik. 🙂

trgypadl
5. nov 2014

@17alexis za 10€??nemas niekoho znameho,ze by Ti to odobrali?

17alexis
5. nov 2014

@trgypadl mam, ale 200 km dalej. 🙂

Strana
z3