icon

Missed abort v 20. - 21. týždni

gabika4
23. máj 2021

Ahojte, nechcem vám písať môj príbeh, keďže je to čerstvé a neviem sa s tým vyrovnať. Zajtra nás čaká pohreb nášho chlapčeka. Bolo to moje druhé tehotenstvo. Podľa všetkých testov, ktoré robili mne a bábätku, tak dieťatko bolo úplne zdravé, nemalo mu prestať biť srdiečko. Ja sa neliečim na nič, nebrala som žiadne lieky (okrem tehotenských vitamínov, magnerotu a výnimočne paralenu pri migréne), nebola som chorá, neprekonala som žiadnu infekciu ani covid. Gynekológ si to nevie vysvetliť, primár nemocnice, kde som musela porodiť môjho chlapčeka tiež nič nezistil. Prvé tehotenstvo bolo takmer bezproblémové, akurát som mala tehotenskú cukrovku a na konci som dostala preeklampsiu, kvôli ktorej mi museli vyvolávať pôrod. Dcérka je úplne zdravá. Nemala som problém otehotnieť. K obom detičkám sme prišli "na prvý šup". Momentálne som v šestonedelí s antibiotikakami a liekmi na zastavenie laktácie, takže sa cítim naozaj zle. Lekár ma chce poslať na rôzne testy, ktoré budú trvať minimálne 3 mesiace. Neviem, čo ma čaká, ale mám neskutočný strach. Chytá ma panika z toho čo zistia i z toho, že nič nezistia. Bojím sa, že už nebudem môcť mať deti alebo, že ďalšie tehotenstvo skončí ako toto posledné. Viem, že lekár ma chce poslať na genetiku, hovoril tiež niečo o hemotológii aj o imunite, ale veľmi som ho nevnímala. Vedeli by ste mi odporučiť nejakých lekárov či kliniky, ktoré robia podobné testy ideálne BJ, PO či KE či inú časť východného Slovenska? Je mi jedno, koľko to bude stáť, hlavne, aby to boli spoľahliví lekári. Môj gynekológ mi povedal, že o bábo sa môžeme pokúšať najskôr o tri mesiace, ale to musím mať hotové aj všetky testy, inak tehotenstvo neodporúča. Len, čo to píšem sa cítim zle, že myslím na ďalšie bábätko, ale ostalo vo mne také prázdno, ktoré mi nedovolí ani spať.

gabika4
autor
11. okt 2021

@hmmm71 verím, že ti tá čiarka zosilnie 😉ja by som ti už rovno gratulovala, ale som trošku poverčivá...tak držím silno prsty 😉

hmmm71
11. okt 2021

@fatima30 Mas moj obdiv, ze si to nevzdala!!! ❤ Az mam slzy na krajicku, kolko mas anjelikov 😢

fatima30
11. okt 2021

@hmmm71 vies ono tolkokrat som sa odliepala z dna a comas robit musis vstat postavit sa na nohy ponevac musis fungovat pre muza a syna...

hmmm71
11. okt 2021

@gabika4 Dakujem, uvidime naozaj o par dni, ale na WC idem zakazdym s malou dusickou

gabika4
autor
11. okt 2021

@hmmm71 viem, ja som tak chodila v prvom tehu...prvé 3 mesiace ma vkuse bolelo brucho ako na menštruáciu a neprešlo to, len sa to trošku zmiernilo...v druhom tehu už som nemala bolesti, len tie prvé dni, kedy si vajíčko robilo miestečko...ale v oboch prípadoch som vedela hneď, že sa niečo deje, boleli ma prsia už po pár dňoch...mna inak prsia nikdy nebolia...mne akurát manžel ráno odniesol moč na kultiváciu, tak som zvedavá, výsledky mám mať v stredu a ovulku v štvrtok 😀 teda ak budem mať tak ako najčastejšie - 14ty deň...ešte mám nádej, že nemám zápal...raz som si stresom vyrobila rovnaké bolesti, ktoré ma dostali k lekárovi a nemala som žiaden zápal, tak som sa upokojila a odrazu prestali 🙂 tak ešte mám nádej, že to môžeme skúsiť i tento mesiac...lebo čakať do budúceho mesiaca bude pre mňa ďalší stres navyše...už sa bojím, ako zase ochoriem...v prípade ďalšieho tehu budem lekárovi volať asi stále, keď sa mi nebude niečo zdať...ja som azda doplatila na to, že zvyčajne sa robia 3 ultrazvuky počas tehu, keby som mala ešte jeden ultrazvuk medzi prvým a druhým, tak by možno náš synček žil :(

gabika4
autor
11. okt 2021

@fatima30 ahoj, to je mi ľúto, ale obdivujem tvoju silu...ja to niekedy psychicky nedávam a to pritom mám zdravú dcérku, kebyže ju nemám, tak asi už tu nie som...len ona ma drží nad vodou...síce ja mám 32 rokov, ale už mám určité zdravotné problémy, kde ďalší mesiac čakania je pre mňa veľa...vekom sa moje problémy zhoršujú aj napriek mojej nekonečnej snahe bojovať so všetkým...držím dosť prísnu dietu kvôli reume, aby som sa vyhla liekom...mávam dosť silné migrény, kedy mi strpne i polka tela a som neschopná ani myslieť...a o chrbtici a kĺboch ani nepíšem, tam mám založený jeden štos dokumentov od lekárov....a to nehovorím ako ma berú u lekára ako neočkovanú...pritom som za očkovanie proti covidu, ale bohužiaľ nemôžem sa pustiť do takého rizika...buď si zhorším to autoimunitné ochorenie alebo dostanem trombózu, ktorá je v našej rodine vysokopravdepodobná a mne ešte chýba ten hlúpy proteín S 😢...keď ste toľko potratov prežili, neposlali vás na testy, prečo sa to deje? ...ja by som si ich vydupkala sama...

fatima30
11. okt 2021

@gabika4 keď robili pitvu babenka tak zistili hematologicky problem nejaký leiden zxgot ci co. Takže od 2 týždňoch mi muž puchal clexane a do šestonedelia. Aj mňa syn držal nad vodou. Držím ti palce hlavu hore. Nepôjde to jednoducho, čas lieči ale nikdy nezabudneš.

fatima30
11. okt 2021

@gabika4 a najlepšie reči boli však máš jedného syna. Nestačí vám? Alebo gynekologická vy ste si to privodili negatívnym myslením. A ako ma človek myslieť pozitívne? Keď sa deju také veci okolo mňa kamošky také problémy nemali. Alebo som si hovorila prečo práve ja. Ta moja mala mala 25 cm Vzd keď vidím pravitko tak si predstav im aká bola veľká.

gabika4
autor
11. okt 2021

@fatima30 tiež mi našli hematologický problém...synčekovi nerobili žiadne testy, takže tie moje výsledky nie sú stopercentné...presne tak to bolo i u nás, že mám dcérku, že sa mám zamerať na ňu, ale neide to, myšlienkami som pri synčekovi...tiež pozitívne neviem myslieť, stále urobím jeden krok dopredu a niekoľko späť...stále sa točím v zdravotných problémoch dokola a všetko je to zo stresu 😢...ja o synčekovi neviem nič, nevidela som ho, nič mi o ňom nepovedali...teda čosi hovorila lekárka pri vyšetrovaní tesne pred pôrodom, ale totálne nič si z toho nepamätám, všetko som vytesnila z môjho vedomia...jediné čo sa mi vrylo do pamäti sú nožičky visiace zo mňa, ktoré som držala vložkou 😢 ...po pôrode mi synčeka zabalili do čierneho vreca ako na odpadky a to som už videla, tak viem aký bol veľký...minule so videla sošku anjelika, ktorý je prikrytý krídlami a ten bol rovnako veľký ako môj synček, hneď som sa rozplakala 😢...tiež v mojej rodine sú 2 baby, ktoré mali termín rovnako ako ja, teda v septembri...im sa narodili živé a zdravé deti a mne ostali len oči na plač...a aby to nestačilo, tak blízka suseda tiež rodila v septembri...cítim sa strašne, že práve môj synček musel zomrieť...nikomu neprajem zažiť tú bolesť, nikdy to neprestane bolieť 😔

hmmm71
12. okt 2021

@gabika4 Pre porovnanie vcerajsi a dnesny. Myslim, ze teraz ti ultrazvuk budu robit castejsie. Ja som chodila kazde 3 tyzdne, bohvie, ci teraz nebudem este castejsie. Uz sa len modlit 🙏
Verim, ze vysledky mocu budu v poriadku a mozete ist na to. Boli by sme ( ak BOH da ) tehu spolu a mohli sa cely cas podporovat vzajomne, ze to dotiahneme do uspesneho konca 🍀

gabika4
autor
12. okt 2021

@hmmm71 tak na tomto teste je to už jasne vidieť...síce bolo to vidieť i na minulom, ale tuto už to nikto nemôže nevidieť :D...gratulujem...vidíš, a to si si myslela, že nemôžeš "normálne" otehotnieť ...všetko je možné 🙂

hmmm71
12. okt 2021

@gabika4 Ja osobne to povazujem za zazrak ❤ Lebo predtym vyse 2 roky nic, potom umele a teraz v podstate na druhy pokus!! Neverim tomu. Otestujem opat rano a zajtra sa uz asi ozvem dr, ze ako postupovat. Potom hned endykrynologia, internista a bohvie co este 🙂
A ty uz mas vysledky mocu?

fatima30
12. okt 2021

@gabika4 chlpy mi stoja na rukach tiez si si tym presla ja som tiez drzala malu vo vlozke pretoze zo mna skoro vypadla. Nastastie som ju nevidela pretoze sa to zbehlo rychlo,plakala som strasne aby ma uspali a potom uz bolo hotovo.Trauma na cely zivot.

gabika4
autor
12. okt 2021

@hmmm71 určite sa vám zadarilo 🙂...ja mám výsledky zajtra, som celá z toho na nervy...

gabika4
autor
12. okt 2021

@fatima30 tú traumu mám z toho tiež...mňa mali uspať na čistenie ale neurobili to, napichali ma oblbovákmi, ale cítila som všetko :(

pipikcek
12. okt 2021

@hmmm71 jeeej gratulujem 🍀🍀🍀🍀🍀🍀

hmmm71
12. okt 2021

@gabika4 nebud na nervy, vysledky budu dobre uvidis. A potom sup na to

elzu
12. okt 2021

Nesmírně mě mrzi tvá ztráta 😔
I celé zacházení. Když něco podobného čtu, srdce mi puká a stydím se, že jsem zdravotník 😢

Studie ukazují, že ve většině případů je za intrauterinni smrt miminka zodpovědná nefunkční placenta či její předčasné odloučení. Placenta je naprosto zázračný orgán, na kterém je dítě stoprocentne závislé. Pokud se miminko pri sceeningovych vyšetřeních jeví zdravé (i prenatální diagnostika má pořád své limity a šedou zónu) , tehotna nemá žádná onemocnění (některá samozřejmě probíhají skrytě) je vysoce pravděpodobné, že příčinou byla dysfunkce placenty/pupeční šňůry.
Další nejčastější příčinou jsou infekce.

Těhotenská cukrovka a preeklampsie jsou závažná onemocnění v těhotenství a je prokázáno, ze ženy, které jimi trpěly /resp.ji překonaly mají vyšší pravděpodobnost, že se vyskytnou i v dalším těhotenství.

Je dobre, ze procházís všemi vyšetřeními a hledáš odpověď na své proč. Ať se něco nejde nebo nenajde, je třeba pochopit a přijmout, že ty jsi neudělala nic špatně. Neneses na ničem ani kousek viny. Bohužel (v jistých případech bohudík) je příroda pořád ještě silnější než my a jsou důvody/priciny, na které naše moderní medicína stále ještě nemá jasnou odpověď.

gabika4
autor
13. okt 2021

@hmmm71 no už mám výsledky testov, takže moč mám sterilný :D ...takže sa mi to stalo už 2x, močové cesty ma boleli neskutočne len zo stresu :/

hmmm71
13. okt 2021

@gabika4 Tak stres rychlo odburat a venovat sa krajsim veciam 🙂

hmmm71
14. okt 2021

@gabika4 Ahoj, vymenila som testy, lebo tie, co som uz mala, sa minuli. A vcera som este bola skepticka, ale dnes uz nie ❤ Idem pisat doktorovi.

salome123
14. okt 2021

@hmmm71 gratulujem! z dialky sledujem Vasu debatu a tesim sa s tebou.

hmmm71
14. okt 2021

@salome123 Dakujem, ale stale nic nie je vyhrate. Nebudem verit, pokial v rukach nebudem drzat zive babatko ❤

gabika4
autor
14. okt 2021

@hmmm71 prečo si bola skeptická? veď už na tom prvom teste som videla 2 čiarky 🙂 ...tieto na poslednom sú teda mega koľajnice :D ... vidíš, neverila si, že sa vám podarí bábo "prirodzene" a vidíš podarilo sa a dokonca na "druhý" šup 🙂 ...viem, že tá radosť nie je taká veľká ako by si chcela cítiť, lebo si si na vlastnej koži pocítila, že to, že čakáš bábo, neznamená, že aj porodíš živé a zdravé dieťatko...ale treba veriť, že bude všetko dobré...a hlavne si neverila, že sa vám podarí počať "pridodzene" a podarilo sa...tak ver, že o niekoľko mesiacov budeš držať v náručí zdravé dieťatko 🙂 ...my sme sa teda pustili do skúšania :D ....ale nehrotím to, bude, čo bude..mám naplánované rôzne vyšetrenia i v novembri i v decembri, ktoré závisia od toho či budem alebo nebudem tehotná...niektoré v prípade tehu nebudú možné, ako napr. magnetická rezonancia, takže to tak beriem, že ak otehotniem super, ak nie, tak aspoň absolvujem tie vyšetrenia, ktoré odkladám roky :D ...držím ti prsty u lekára, určite dopadneš super, ale i tak myslím na vás 🙂 ...

hmmm71
14. okt 2021

@gabika4 Joj Gabi, az mi slzicka vysla 🙂
Bola som skepticka, lebo ta ciarka vcera sa mi zdala slabsia ako predvcerom, ale tak bol to iny test. Mne sa nechce verit, ze sa nam to podarilo doma. Proste tomu neverim.
Drzim palce v skusani a je to skvely pristup, ze si sa na to az tak neupla, ale ze mas aj plan B a to su tie vysetrenia. Drzim teda palce, ale mohli by sme byt tehu naozaj spolu a vymienat si skusenosti, co je nove a odratavat spolu tyzdne 🙂

gabika4
autor
14. okt 2021

@hmmm71 no, to sa stáva s tými testami, každý test je inak citlivý...v prvom tehu som používala jednu značku a pri druhom som na začiatku použila iný a bol menej citlivý ako ten čo som použila v prvom tehu, tak som kúpila ten a odrazu koľajnice 😀...hoci tomu neveríš, čiarky tam máš ako koľajnice 😀 treba ísť k lekárovi a hneď budeš pokojnejšia ...bolo by pekné, aby sme obe mali brušká a aj detičky 🙂 ...no to odrátanie týždňov je strašné, hodila by sa mi parťáčka na to....celkovo to bude stresujúce obdobie, kto nezažil to, čo my, tak si to ani nevie predstaviť ...ružové okuliare už sú dávno rozbité 😢

hmmm71
15. okt 2021

@gabika4 Tak ja som dnes uz bola u lekara, HCG 317, co sa mi zda malo. Na UTZ nic nevidel, iba vravel, ze mam vysoku sliznicu a ze nieco sa mu zda, ze sa tam rysuje, ale je este skoro. V pondelok kontrolny odber a musime sa modlit, aby HCG rastlo. Hned mi prepisal injekcie, co som brala v prvom tehu, aj lieky, co od neho mam mam navysit na 2-nasobok a este mi pridal amelgen - progesteron. V pondelok vsak budeme mudrejsi 🙏
Ja by som tiez prijala, keby sme boli tehu spolu a mohli sa tak vzajomne podporovat. Tie tyzdne ale budu naozaj nekonecne..

gabika4
autor
15. okt 2021

@hmmm71 možno si mala neskôr ovuláciu...ja som si v prvom tehu bola istá tým, kedy som mala ovuláciu, no lekár mi tvrdil, že som ju mohla mať aj neskôr, keďže dcérka bola "mladšia" o necelý týždeň...v druhom tehu som ju mala asi skôr, lebo synček bol skoro o týždeň väčší stále...ber to pozitívne, že 2 čiarky máš, lieky berieš...verím, že hcg porastie a bábätko sa zachvíľku ukáže v maternici 😉 a dúfam, že sa k tebe pridám i ja...dnes som bola na kožnom, vysypali sa mi ruky z toho stresu a ešte viac som zažila, keď som si musela vystáť rad na antigénový test...dúfam, že som nič nechytila 😢...dúfam, že už nebudu nikde odo mňa pýtať testy, to je také riziko stáť v rade na testovanie...a ešte nás okres bude od pondelka čierny 😢 dúfam, že to rýchlo prehrmí a bude dobre...

hmmm71
15. okt 2021

@gabika4 No ovulaciu som urcite mala na 14 den ☹ Potvrdene testami, hlienom aj riadnymi bolestami. No ved uvidime, bude to dlhy vikend..Ale ja stale verim 🙏
Urcite sa pridas a budeme sa tesit spolu 🍀
No vidim, ze ta covid mapa je cim dalej tym horsia. Tiez verim, ze to coskoro prehrmi a neboj sa, nic si nechytila!!

gabika4
autor
15. okt 2021

@hmmm71 tiež som si v prvom tehu bola 100 % istá, kedy som ju mala, ale vždy bola dcérka o pár dní menšia...teraz to tiež cítim, dokonca som si urobila test a dnes mám vrchol...mala som testy, reku vyskúšam to, že či poznám svoje telo a také koľajnice mi nabehli, že až 😀 zase nás čaká robota 😅 len neviem ako to majú ostatné ženy, ale ja pri ovulácii trpím ako kôň, brucho ma bolí, kŕče mám aj v chrbte...aj prvýkrát som šla ku gynekológovi kvôli ovulácii, mala som ju tak bolestivú, že som myslela, že umriem...tak ma gynekológ potešil, že niektoré ženy ju majú aj bolestivú...našťastie, takú bolestivú som ju už nemala, ale i tak mi dáva zabrať...niekedy aj cítim presne v ktorom vaječníku sa koná žúrka 😅...