Missed abort v 24. týždni
😕😕ahojte.na vianoce mojmu babatku prestalo byt srdiecko. stvrty den som v nemocnici, do krcka maternice davaju nejake tycinky,pasty,tabletky a nic. stale nemam ziadne kontrakcie. ak niektora mate takuto strasnu skusenost ako ja, napiste mi prosim aky postup zvolili u vas lebo je to uz dost dlho a na psychiku je to priserne, uz nevladzem...
Vraj bolo všetko v poriadku. Týžden pred tým bolo všetko ok, prietoky, plodovka. Dva dni predtým sa mi nezdali pohyby, volala som lekárovi, on ma upokojil, vraj nech sa prudšie pohýbem. Tak som sa pohýnala, ona sa pohla, no to som ešte nevedela, že to bola len gravitácia (ako mi neskôr povedal)... Možno keby som vtedy šla... To je už teraz jedno, nechcela som panikáriť... Nikdy som nechápala, ako niekto nemohol necítiť pohyby, teraz to chápem, cítila som niečo, čo pohyby neboli...
@jaruska8 s tými pohybmi som bola na tom podobne ... malý bol už pár dní v nebíčku a ja som ho stále cítila. Bolo to také tlmené, ale cítila. Stále som bola v tom, že už má malinko miesta(mala som na 33tt malé bruško).Primár mi vysvetlil, že to už boli stahy maternice a tie s malým hýbali ☹ preto som ho cítila.
Ahojte aj ja som zažila niečo podobne rodila som mŕtve v 21tt a ty bezcitny v nemocnici mi to dieta mŕtve nechali ležar vedal mna. Bolo to strašne ho tam tak vidiet. Nedali mi ho ani pochovat ani neviem žiadne vysledky čo sa vlastne a prečo stalo. Dlho som sa z toho dostávala. Prajem vela síl aby si všetko zvládla.
@nella130 je to tazke odtrpiet si to vsetko v nemocnici a nevediet co sa bude diat okolo teba... priprav sa na to, ze to moze byt fakt neprijemne ☹ odporucam ti privolat si na ten den niekoho blizkeho z rodiny, kto ta moralne podrzi, u koho sa mozes na pleci vyplakat ked sa preberies ked sa prevezu na izbu, s kym sa budes moct porozpravat. vtedy ti bude asi najtazsie. ta samota na izbe a okolo teba ine mamicky ☹ drzim palceky budem na teba mysliet v modlitbe
@jaruska8 keby keby,to si aj ja hovorim. keby som nebrala lieky mozno by este zil. keby som sla hned k lek.ked som ho uz necitila,hoci zil, mohol mozno zit-neviem.
@nagulinka pohyby si niekedy domyslam teraz. napadne ma,mozno ozil. ale je to hlupost, len sa chcem na par sekund utesit
@butterfly333 v ktorej nemocnici to bolo?to je strasne ako to mohli urobit?
@nella130 pocuj hlavne to nejako prezi, nejako uz bude, zaklad je nezblaznit sa z toho. A malinke si pochovaj, to by som spravila aj ja. Ja som mala missed abort tiez,ale v prvom trimestri, doteraz mam z toho take nejake prazdno v dusi,ze som si to nemohla pochovat. Ved to malo byt moje dieta.
@nella130 bolo to v trnave. Bolo to niečo neskutočne a bolestivé to sa nedá nikdy na to zabudnut. Nechápem prečo mi ho nedali aspoň pochovat 😢 no už je neskoro nad tym rozmýšlat a trápit sa. A to som ešte 4x potratila. Teraz sa snažíme o dalšie dieta tak dufam že sa zadarí. Beriem gynex aj inofolic. A ake lieky si brala?
@kiki68 budem musiet len nech to uz mam za sebou,stale ziadne kontrakcie
@butterfly333 brala som len duphaston plus na tlak
@jaruska8 je to mozne, ale trochu neskoro nasadili potom liecbu
@nella130 duphaston mám aj ja brat od 16DC. Držím palce a praje veľa síl. Drž sa.
@butterfly333 ja neviem ci aj tieto vsetky lieky neskodia babatku
@nella130 tak to neviem no mala som 4x potrar preto to beriem. A brala som pri oboch tehu lieky na udržanie plodu.
je mi to úprimne ľúto, určite trvaj na tom, aby si bábo mohla riadne pochovať... aj keď nikdy nezabudneš, bolesť časom prejde, ale musíš si to odsmútiť, bez toho to nejde. Naši drahí zosnulí nie sú neprítomní, len neviditeľní a teda raz sa s nimi môžeme znova tešiť. S touto vierou sa to dá prekonať. Drž sa!
@nella130 Ja som o malú prišla v na konci 29tt. Narodila sa živá, dýchala no za 10 hodín zomrela. Manžel ju stihol živú vyfotiť, videl ju len on. Ja som ju nevidela ani živú ani mŕtvu a je mi to nesmierne ľúto. Rodila som sekciou v spinali v BA na Antolskej. Po malej nám dali kartičku s jej menom, kde je uvedená jej pôrodná váha, hmotnosť,čas a týždeň tehotenstva, v ktorom sa narodila. Na druhej strane je jej odtlačok nôžky. Tiež mi zavolali tuším na druhý deň psychologičku (vraj to robia normálne). Nebola som ani na jej pohrebe, bo som bola ešte v nemocnici. Trvaj na tom, aby ti malé ukázali, aby si sa mohla rozlúčiť. Trvaj na tom, že ju chcete pochovať. Nie všetci zdravotníci sú tomu naklonený, no buď neoblomná. Drž sa, bude lepšie, ale bude to trvať dlho
@nella130 ahoj tak ako si na tom?
@butterfly333 rano mi pichli do maternice injekciu,od vtedy mam zas len menstruacne bolesti. pichali mi do brucha dva krat lebo prvy krat to bolo zle a strasne to bolelo, tak zas len cakam
@nella130 Tebe isto ostane, neboj. Mne sa placenta uhniezdila a ostala na vstupe do maternice, čiže bola veľmi náchylná na krvácanie. Nanešťastie sa mi ešte vrástla čiastočne do maternice a bolo hotovo. Ako som povedala, vyriadili sa na mne samé lepšie diagnózy. Držím palce, aby sa to čím skôr spustilo a mohla si ísť domov.
Ahoj, ja som mala MA v 17tt, tiež na mne chceli aplikovať tie tyčinky, ale že najprv skúsia nejakú vyvolávačku - názov si nepamätám, bolo to pred 7rokmi. po tretej inejkcii na druhý deň večer mi odišla voda a začala som krvácať. Potom ma už len dočistili. Najhoršie na tom celom bolo to čakanie, kedy to už bude za mnou.... Hrozný pocit, chce to dosť času, kým sa z toho človek spamätá. držím ti palce, aby si bola čo najskôr v poriadku a mala zdravé bábo...
@roberta31 ahoj, prepáč, ak ti je to nepríjemné, ale zistili ti presnú príčinu pri tých 2 tehotenstvách, ktoré nedopadli dobre?
pýtam sa len preto, lebo my sme minulý rok v lete prišli o dcérku, ktorá nám umrela 8 týždňov po narodení, bola po celý čas na JIS a potom na detskom ARO-e. umrela na nevysvetliteľné zlyhanie obličiek a na patológii neskôr ešte zistili, že mala veľmi vážne poškodenú aj pečeň... lekári ale nevedeli čo bolo príčinou...
len vďaka nášmu pátraniu a osloveniu iných lekárov (v zahraničí) sme sa nakoniec po dlhých mesiacoch dopátrali k tomu, čo našej dcérke bolo. ak by sme to nezistili, na viac ako 90% by sa nám to zopakovalo pri dalšom tehotenstve. keďže sme príčinu a chorobu, ktorá to spôsobila odhalili, mohla manželka podstúpiť počas ďalšieho tehotenstva liečbu a výsledkom je, že dnes máme krásnu zdravú 6 mesačnú dcérku.
píšem to sem, pretože táto choroba, ktorá nám vzala dcérku (neonatálna hemochromatóza) je síce považovaná za veľmi zriedkavú, no ja som presvedčený, že tomu tak nie je a jej výskyt je oveľa častejší.
ide o to, že veľmi často zostane neodhalená a to preto, lebo jej príznaky vedú lekárov k liečeniu úplne iných diagnóz (tak to bolo aj s našou dcérkou). a najhoršie je, že len málo detí s touto chorobou sa narodia živé - väčšinou umierajú ešte v brušku, pričom jedným zo sprievodných javov je aj v tejto diskusii spomínaná žiadna, alebo len veľmi málo plodovej vody na konci druhého alebo v treťom trimestri. problém je, že u nás ak sa aj robí pitva u detičiek, ktoré umreli ešte v brušku, nerobia sa špeciálne vyšetrenia, ktoré túto diagnózu môžu odhaliť a príčina zostane neurčená... ono napríklad aj tu spomínaná zlá zrážanlivosť krvi je jedným z hlavných markerov problémového fungovania pečene...
z toho, čo už o danej chorobe viem, najväčšie podozrenia by mali byť pri opakovaných zlyhaniach vo vyšších štádiách tehotenstva. je pritom normálne, že žena má zdravé dieťa a pri ďalšom tehotenstve sa choroba "objaví". následne sa už s pravdepodobnosťou viac ako 90% bude pri každom tehotenstve opakovať.
nejdem to tu ďalej rozpisovať, lebo je to smutná téma, no dôkazom, že choroba ktorá nám vzala dcérku nie je až taká raritná je aj to, že len 2 mesiace po tom, ako sa nám teraz v lete narodila naša druhá, zdravá dcérka do martinskej nemocnice priviezli dievčatko vo veľmi ťažkom stave, so zlyhanými obličkami a nevedeli, čo mu je... akurát vedeli, že tým rodičom tam pred 4 rokmi umrelo tiež dievčatko na nevysvetliteľné zlyhanie pečene a obličiek...
keďže mali martinskí lekári v čerstvej pamäti náš prípad, liečbu, ktorú moja manželka podstúpila a ktorej výsledkom bolo narodenie zdravej dcérky, vedeli presne čo majú robiť, s kým konzultovať a rýchlo zistili čo je vo veci. bola to presne tá istá choroba a vďaka tomu, že to zisitli rýchlo, to dievčatko zachránili a už je doma.
chcem tým povedať len toľko, že je veľmi dôležité zistiť, čo sa stalo a prečo bábätko umrelo - nevzdávajte sa a trvajte na tom. s najväčšou pravdepodobnosťou nepôjde o neonatálnu hemochromatózu, ale človek nikdy nevie a tak ako sa prihodila nám, môže sa prihodiť hocikomu inému... preto si s manželkou myslíme, že čím viac ľudí o tom vie, tým viac detičiek sa ešte môže podariť zachrániť.
@nella130 a na čo stále čakaju lekari? Je naozaj dieta mrtve nie je žiadna šanca že by žilo? Prepáč že sa pytam no aby si nedostala nejaku infekciu ak už teda je mŕtve.
@butterfly333 uz to mam za sebou. po prisernych bolestiach mi odtiekla plod.voda a uz ma brali. placenta sa mi porodit nedala tak ma este cistili. babo som chcela vidiet ale lekari mi pov.ze bude lepsie ked ho neuvidim lebo ze je zdeformovane. teraz neviem ci som spravila dobre
@nella130 tak to ma velmi velmi mrzí moje viem čo presne prežívaš. Bude to ešte velmi boliet ja to mám za sebou už 16r no stále to boli. A ver mi že pri takomto stave je lepšie ked ti ho neukázali. Ja som ho videla a mala vedĺa seba mŕtve a do dnes ho mám pred očami vermi je lepšie že ti ho neukázali. Teraz musíš byt silná a nejako to vydržat. Kludne si poplač bude ti lepšie. No najlepšie bude ak ta pustia domou. Ja som sa hned na druhy den pobalila a odišla domou nedalo sa to tam vydržat pozerat na tehotne ked žena práve prišla o dieta. Moje drž sa a bolo by dobre aby zistili príčinu umrtia a pytaj si ho pochovat. Mne ho nechceli dat a ja sprosta som to nevladala a netlačila na nich. Ani neviem prečo mi zomrelo. No ty sa nenechaj odbyt. Držím palce a prajem skore uzdravenie a ak môžem a nieje to blbe tak úprimnú sústrast.

@jaruska8 muselo to byt strasne ked kvazy na 100% cakas babo zive a zrazu nie je. a na pitve nezistili preco umrelo?mozno chybou lekarov